Αυτή είναι η αντίπαλος του ΠΑΟΚ η Τενερίφη

Αυτή είναι η αντίπαλος του ΠΑΟΚ η Τενερίφη

Γιάννης Σταυρουλάκης
Αυτή είναι η αντίπαλος του ΠΑΟΚ η Τενερίφη

bet365

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Τενερίφη (28/2, 19:30) και το gazzetta.gr παρουσιάζει με στατιστικά και μαρτυρίες την ομάδα-έκπληξη της Ισπανίας!

Η Τενερίφη είναι γνωστή ως «το Νησί της Αιώνιας Άνοιξης» (La Isla de la Eterna Primavera), είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυπληθές από τα επτά Κανάρια Νησιά ενώ εσχάτως έχει να περηφανεύεται για το μπασκετικό καμάρι της που φιγουράρει στην κορυφή της κατάταξης στη Liga Endesa έπειτα από 22 αγωνιστικές! Για την ακρίβεια, η ομάδα του Τσους Βιντορέτα έχει ρεκόρ 16-5, αφήνοντας πίσω της τις ισπανικές ομάδες της EuroLeague (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια) και αμφισβητώντας κάθε λογής... κανονικότητα! Εξηγούμαστε.

Ουδείς παίκτης της στο Top-15 των σκόρερ και ριμπάουντερ!

Η πρωτοπόρος της ισπανικής λίγκας δεν έχει ούτε έναν παίκτη της στο Top-15 της λίστας των παικτών με την καλύτερη αξιολόγηση στη Liga Endesa 2016-17. Ουδείς παίκτης της βρίσκεται στο Top-15 των κορυφαίων σκόρερ της ACB, όπως επίσης ουδείς παίκτης της βρίσκεται στο Top-15 των κορυφαίων ριμπάουντερ! Κι όμως, η Τενερίφη έχει δημιουργήσει αίσθηση με την πορεία της στο πρωτάθλημα, συμμετέχοντας παράλληλα για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

«Είμαστε μια ομάδα που έχει τρομερή χημεία εντός γηπέδου κι αυτό επειδή έχουμε ταιριάξει πολύ ως χαρακτήρες. Έχουμε, επίσης, έναν πάρα πολύ καλό προπονητή που κάνει τρομερή δουλειά στο scouting, προσπαθεί να μειώσει τις πιθανότητες του αντιπάλου να σκοράρει και να παίξει με τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει. Σίγουρα έχουν βοηθήσει και οι μεγάλες νίκες που έχουμε κάνει μέσα στη χρονιά, μας έχουν φτιάξει τη ψυχολογία και μας έχουν δώσει ρυθμό» ανέφερε στο gazzetta.gr ο Γιώργος Μπόγρης κατά τη διάρκεια του Copa del Rey στη Βιτόρια. Όταν τραγούδησε το «χιλιόμετρα κάναμε πάλι...» και ξεσήκωσε τους συμπαίκτες του πριν από τον προημιτελικό με την Μπασκόνια!

Από τη γ' κατηγορία στη Liga Endesa σε 10 χρόνια

Η Τενερίφη, λοιπόν, μετράει συνεχή limit ups, φτάνοντας αρχικώς από την LEB Plata (σ.σ. γ' κατηγορία στην Ισπανία) στη Liga Endesa μέσα σε μόλις 10 χρόνια! «Η μεσαία τάξη των ισπανικών ομάδων γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Είμαστε το χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως μπορεί να αναπτυχθεί σωστά ένα project από τις μικρότερες κατηγορίες» εξήγησε πρόσφατα ο Φέλιξ Ερνάντεθ, ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία του οργανισμού τα τελευταία 13 χρόνια.

Τα δυο μεγάλα προβλήματα

Για να γίνει αντιληπτό της μέγεθος της επιτυχίας της Τενερίφης, θυμίζουμε πως οι νησιώτες πορεύονται από τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς έναν εκ των κορυφαίων παικτών τους, τον Χαβιέρ Μπεϊράν. Ο 29άχρονος φόργουορντ τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί γόνατο κόντρα στη Μούρθια και οι εξετάσεις έδειξαν πως υπέστη μερική ρήξη πρόσθιου χιαστού, ενώ πειράχθηκε ελαφρώς και το πάνω μέρος της κνήμης. Ο Μπεϊράν είχε 10.3 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 3.9 ασίστ μ.ό. ανά αγώνα πριν τον σοβαρό τραυματισμό του. Εκτός δράσης για αρκετές εβδομάδες έμεινε και ο Αργεντινός γκαρντ Νίκο Ριτσότι, λόγω τραυματισμού στον αντίχειρα του δεξιού του χεριού.

Καλύτερη άμυνα, περισσότερα τρίποντα!

Πάμε και στο αγωνιστικό κομμάτι. Η Τενερίφη έχει 78.3 κατοχές ανά αγώνα στην Ισπανία και 79.4 στο Basketball Champions League. Την ίδια στιγμή, οι νησιώτες κάνουν εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά το αμυντικό κομμάτι. Είναι η ομάδα που έχει την καλύτερη άμυνα στην ACB (71.9 πόντοι μ.ό.) ενώ οι αντίπαλοί της έχουν μόλις 49.1% στα σουτ εντός πεδιάς στα παιχνίδια με την Τενερίφη, επίδοση που συνιστά την καλύτερη μεταξύ των 17 ομάδων στη Liga Endesa! Πρόκειται, επίσης, για την ομάδα που σουτάρει περισσότερο από κάθε άλλη πίσω από τα 6μ.75 (26.9 προσπάθειες μ.ό.), έχοντας παράλληλα τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα ανά αγώνα (10.1). Το 38.3% των πόντων της Τενερίφης προέρχεται από το τρίποντο.

«Ιδανικό μέρος για να ζήσεις και να παίξεις μπάσκετ»

Ο Φώτης Λαμπρόπουλος είναι ο Έλληνας με την πιο μακρά προϋπηρεσία στη Liga Endesa, εκεί όπου τα πάντα γίνονται αρχικά για να προβληθεί το προϊόν, να ικανοποιηθούν φίλαθλοι και χορηγοί, να γεμίσουν τα γήπεδα. Κοινώς, να είναι όλοι χαρούμενοι. Ο Πατρινός φόργουορντ που φέτος αγωνίζεται στην Αργεντινή με την Μπόκα Τζούνιορς έχει παίξει διαδοχικά στις Γκραν Κανάρια (2004-05), Ταραγόνα (2005), Λ' Οσπιταλέτ (2005-07) και Τενερίφη (2007-08, 2011-2015).

«Υπέγραψα στην Τενερίφη όταν η ομάδα αγωνιζόταν ακόμα στη LEB Oro (σ.σ. β' κατηγορία), ανεβήκαμε μαζί στην ACB και συνεργαστήκαμε ως το 2015. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως γίνονταν σταθερά βήματα για την οργάνωση και την ανάπτυξη της ομάδας, μέχρι να φτάσει στο σημείο να λογίζεται ως παραδοσιακή δύναμη στο πρωτάθλημα» εξήγησε στο gazzetta.gr ο Λαμπρόπουλος και πρόσθεσε: «Ο Τσους Βιντορέτα είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, ο οποίος δίνει έμφαση στο αμυντικό κομμάτι και η Τενερίφη παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει αποδίδοντας παράλληλα όμορφο μπάσκετ. Η ομάδα ήθελε να παίξει στην Ευρώπη από την εποχή που αγωνιζόμουν κι εγώ εκεί. Φέτος τα κατάφερε και μάλιστα διαπρέπει. Είναι το ιδανικό μέρος για να ζήσεις και να παίξεις μπάσκετ, αφού η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 15-17 βαθμούς, ακόμα και τον χειμώνα»!

Οι επικεφαλής στις ευρωπαϊκές λίγκες
Liga Endesa: Τενερίφη (16-5)
Ιταλία: Αρμάνι Μιλάνο (17-3)
Ελλάδα: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (18-1)
Τουρκία: Φενέρμπαχτσε, Αναντολού Εφές (17-2)
Ισραήλ: Μακάμπι Τελ Αβίβ (15-5)
VTB United League: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (16-2)
Αδριατική Λίγκα: Ερυθρός Αστέρας (23-1)
Γερμανία: Ουλμ (22-0)
Γαλλία: Μονακό (18-2)

Το milestone στο Santiago Martin

Το 96-50 επί της Φουενλαμπράδα στις 20 Νοεμβρίου δεν ήταν, απλώς, η μια από τις 16 νίκες της Τενερίφης στη Liga Endesa αλλά η ευρύτερη εντός έδρας νίκη στην ιστορία της!

Οι ευρύτερες εντός έδρας νίκες της Τενερίφης
Διαφορά / Αγώνας / Σεζόν

+46 / Τενερίφη - Φουενλαμπράδα 96-50 / 2016-17
+35 / Τενερίφη - Λαμποράλ Κούτσα 91-56 / 2014-15
+32 / Τενερίφη - Γκρανογιέρ 113-81 / 1986-87
+28 / Τενερίφη - Εστουδιάντες 96-68 / 1984-85
+28 / Τενερίφη - Εστουδιάντες 106-78 / 1986-87

Το 29-3 επιμέρους σκορ!

Η ομάδα του Γιώργου Μπόγρη ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη ως πρωτοπόρος της ισπανικής λίγκας ενώ επικράτησε της Φουενλαμπράδα με 85-61 στο τελευταίο παιχνίδι της πριν από το ματς με τον ΠΑΟΚ, κάνοντας επιμέρους σκορ 29-3 στη δεύτερη περίοδο!

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα