To gazzetta.gr στο μουσείο της ΧΑΝΘ! (pics)

Γιώργος Κούβαρης
To gazzetta.gr στο μουσείο της ΧΑΝΘ! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr επισκέφθηκε το μουσείο της ΧΑΝΘ και καταγράφει τα όσα είδε και έζησε από τον μπασκετικό πλούτο της χώρας και δη της πιο ιστορικής ομάδας!

Ήταν Σαββάτο 18 Φεβρουαρίου και μερικές ώρες πριν από τον μεγάλο τελικό του κυπέλλου στο «Αλεξάνδρειο», μεταξύ Άρη και Παναθηναϊκού.

Το gazzetta.gr είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να καλύψει το μεγάλο γεγονός, ωστόσο δεν υπήρχε περίπτωση να μην επισκεφθούμε το μοναδικό μουσείο μπάσκετ σε ολόκληρη τη χώρα. Εκεί όπου χτυπάει δυνατά η καρδιά της πορτοκαλί ιστορίας. Εκεί όπου κάθε διάδρομος, κάθε ενότητα, κάθε κύπελλο, κάθε φανέλα έχουν την δική τους ιστορία. Όπου σταθεί και αν βρεθεί κάποιος, δεν γίνεται να μην τον κυριεύσει το... δέος!

Ένας χώρος τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά σχολεία, ομάδες και μικρά παιδιά προκειμένου να μάθουν την μπασκετική ιστορία της χώρας. Με τη συνοδεία του υπεύθυνου επικοινωνίας του μουσείου, Θοδωρή Φελάνη, μπήκαμε εν ώρα... αιχμής! Πλήθος παιδιών παρακολουθούσαν τον μπασκετάνθρωπο και ψυχή του μουσείου, Γιωργή Μπουσβάρο να εξιστορεί τα γεγονότα και ταυτόχρονα να κάνει ξενάγηση στους χώρους.

Λίγο αργότερα είχε έρθει και η σειρά μας. Άπαντες μας καλωσόρισαν θερμά και μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, ενώ τα όσα ακούγαμε από τον υπεύθυνο του μουσείου μας άφηναν με το στόμα ανοικτό. Εντάξει, κάποια τα γνωρίζαμε, κάποια άλλα όχι. Αλλά το να είσαι στον χώρο όπου πριν από 90 χρόνια ακούστηκε ο πρώτος χτύπος μπάλας μπάσκετ, φτάνει και περισσεύει για να σε κάνει να νιώσεις δέος...

Ένα μουσείο που ιδρύθηκε το 2013 με τους επισκέπτες να φεύγουν «γεμάτοι» και «πλούσιοι» σε γνώσεις. Μπορούν να δουν τα πάντα. Τις ιστορικές ομάδες της ΧΑΝΘ, ιστορικές φανέλες, τρόπαια, παπούτσια, την ιδρυτική διακήρυξη της FIBA με την υπογραφή του Συμεών Μαυροσκούφη. Το ταμπλό του από το ιστορικό γήπεδο της ΧΑΝΘ. Τους πρώτους προβολείς σε γήπεδο μπάσκετ. Τα τουρνικέ της εποχής. Ένα πιστό αντίγραφο δερμάτινης μπάλας με κορδόνι. Σπάνιες φωτογραφίες. Σπάνια δημοσιεύματα. Ακόμα και τις προσφορές των μεγάλων άσων από το παρόν και το πρόσφατο παρελθόν, όπως φανέλες και παπούτσια από παίκτες όπως οι Γκάλης, Γιαννάκης, Σπανούλης, Διαμαντίδης! Μέχρι και το... σακάκι του Γιάννη Ιωαννίδη από το πρωτάθλημα του Άρη το 1979!

Απολαύστε τις φωτογραφίες με τον φακό του gazzetta.gr στους χώρους του μουσείου. Και πραγματικά. Αν είναι από εκεί ο δρόμος σας, αξίζει και με το παραπάνω να το επισκεφθείτε...

Στην είσοδο του μουσείου υπάρχουν οι μεγάλες μορφές, όπως οι Μίμης Τσικίνας, Συμεών Μαυροσκούφης, Τάκης Ταλιαδώρος...

Αμέτρητες φωτογραφίες στον τοίχο που ταξιδεύουν τους επισκέπτες στην ιστορία της ΧΑΝΘ

Το μουσείο είναι γεμάτο από υπογεγραμμένες φανέλες παικτών...

H συλλεκτική μπάλα με το κορδόνι που έχει σταλεί στο μουσείο της ΧΑΝΘ απευθείας από το Σπρίνγκφιλντ

Τα προσωπικά αντικείμενα του Τάκη Ταλιαδώρου

Η μπάλα από το Ευρωμπάσκετ του 1987 με τις υπογραφές όλων των πρωταγωνιστών

Η μπάλα του τελικού από το Ευρωμπάσκετ του 2005 με την υπογραφές παικτών και προπονητών

Δημοσιεύματα της εποχής για την ΧΑΝΘ

Το αυθεντικό ταμπλό, οι αυθεντικοί προβολείς, αλλά και η μακέτα από το πρώτο ιστορικό γήπεδο της ΧΑΝΘ

Τα τουρνικέ από το πρώτο γήπεδο της ΧΑΝΘ

Το ταμπλό όπου αναγραφόταν το σκορ

Η πλούσια τροπαιοθήκη της ΧΑΝΘ

Υπογεγραμμένα παπούτσια -κι όχι μόνο- που έχουν κάνει δώρο στο μουσείο παίκτες όπως οι Διαμαντίδης, Σπανούλης, Παπαλουκάς κ.α.

Ο υπεύθυνος του μουσείου Γιωργής Μπουσβάρος με τον απεσταλμένο του gazzetta.gr στη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Κούβαρη

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα