Το φιλικό του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ το 1973 (pics)

Σταύρος Σουντουλίδης
Το φιλικό του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ το 1973 (pics)

bet365

Σκόρπιες εικόνες, δεξιά και αριστερά, στο διαδίκτυο «μιλούν» για το μεγάλο ραντεβού του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ, πριν από 44 χρόνια, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, στην κατάμεστη Τούμπα…

Ο φιλικός αγώνας της 14ης Φεβρουαρίου του 1973 ήταν μια γιορτή των απανταχού ερωτευμένων ποδοσφαιρόφιλων, με την τέχνη και τη μαγεία της στρογγυλής θεάς. Δεν είχε προλάβει στις αρχές της δεκαετίας του ’70 να εισαχθεί η μόδα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Από τη μία πλευρά ο Πρωταθλητής Ευρώπης και Κόσμου, Άγιαξ. Με όλο το γαλαξία των αστέρων στη Θεσσαλονίκη. Κι από την άλλη, ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον, η «ομάδα θαύμα» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η χαρά του θεατή, έστω κι αν ο σούπερ σταρ της εποχής, ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόιφ, εμφανίστηκε για μόλις 25 λεπτά πριν αποχωρήσει «λόγω τραυματισμού»! Ξεντύθηκε στα αποδυτήρια, φόρεσε τα πανάκριβα ρούχα του και βγήκε στο ταρτάν της Τούμπας για να καπνίσει δίχως κανένα φόβο το τσιγαράκι του. Όλοι ήξεραν το πάθος του.

Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 και την επομένη όλη η Ελλάδα μιλούσε για το θαύμα του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ. Για το τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη μέρα στη Θεσσαλονίκη, ρίξτε μια ματιά και εδώ στο προ ενός έτους αφιέρωμα του gazzetta.gr.

Πάντως, η φιλική αναμέτρηση δε μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Όλα για κάποιο λόγο γίνονται κι ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη και σήμερα κάποιες σκόρπιες εικόνες από τα φιλμάκια του αείμνηστου Γιώργου Φουρκαλά, του Μιχάλη Παππού, κορυφαίων φωτορεπόρτερ της εποχής, να μας θυμίζουν τα περασμένα…

Πάμε να τα θυμηθούμε ένα προς ένα.

 

Τελευταία Νέα