Oι νίκες των ελληνικών ομάδων στην Ιταλία!

Θοδωρής Βασίλης
Oι νίκες των ελληνικών ομάδων στην Ιταλία!

bet365

Ο ΠΑΟΚ σημείωσε σπουδαίο διπλό μέσα στην Φλωρεντία επί της Φιορεντίνα, και το gazzetta.gr θυμάται όλες τις νίκες των ελληνικών ομάδων επί ιταλικού εδάφους. Eπιλέξτε ποια ήταν η πιο σημαντική!

Ο ΠΑΟΚ μας χάρισε άλλη μια σπουδαία ευρωπαϊκή βραδιά με τη νίκη του μέσα στο «Αρτέμιο Φράνκι» επί της Φιορεντίνα. Ο Δικέφαλος του Βορρά ήταν ο τελευταίος που προστέθηκε στην λίστα των ελληνικών ομάδων που έχουν πετύχει νίκες επί ιταλικού εδάφους. Την αρχή έκανε ο σπουδαίος Άρης το 1979 με την τριάρα επί της Περούτζια για να ακολουθήσουν αρχικά ο Ολυμπιακός και στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός. Το gazzetta.gr θυμάται όλα τα διπλά των ελληνικών ομάδων στην Ιταλία.

Ρόμα-Παναθηναϊκός 2-3

Η δραματική νίκη στις καθυστερήσεις με 3-2 επί της Ρόμα στο Ολυμπιακό Στάδιο, έγινε ένα μικρό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, όμως το έργο των «πράσινων» στις 25 Φεβρουαρίου του 2010 μόνο εύκολο δεν ήταν... Βλέπετε, η Ιταλική ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι ήταν η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης εκείνη την περίοδο...

Ο Τζιμπρίλ Σισέ όμως και ο Σωτήρης Νίνης είχαν διαφορετική άποψη... Παρά το γρήγορο γκολ του Άρνε Ρίισε στο 11΄, το «τριφύλλι» έκανε μία επική αντεπίθεση στέλνοντας στα ουράνια τους περίπου 8.000 οπαδούς του που είχαν κάνει το ταξίδι στην «αιώνια πόλη»...

Στο 40' ο 20χρονος τότε μέσος κέρδισε το πέναλτι, το οποίο ο Γάλλος επιθετικός μετάτρεψε σε γκολ ισοφαρίζοντας σε 1-1. Τρία λεπτά αργότερα ο Νίνης με ένα απίστευτο σουτ έξω από την περιοχή έκανε το 1-2, ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους έβγαλε την μαγική ασίστ στον Σισέ, για να κάνει το 1-3, προκαλώντας παροξυσμό στους φίλους του Παναθηναϊκού.

Οι γηπεδούχοι όσο και αν προσπάθησαν, το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν με τον Ντε Ρόσι στο 67', όμως δεν ήταν αρκετό για να κόψει τα «όλε», «όλε» μπροστά από την εξέδρα...

Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Σαριέγκι, Νίνης (72΄ Ζιλμπέρτο Σίλβα), Καντέ, Σισέ (90΄+ Χριστοδουλόπουλος), Σαλπιγγίδης (87΄ Λέτο), Μαρίνος, Σιμάο, Βίντρα, Κατσουράνης, Σπυρόπουλος

Ίντερ – Παναθηναϊκός 0-1

Τη δουλειά που άρχισαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στη Βρέμη απέναντι στη Βέρντερ την τελείωσαν στο Μιλάνο κόντρα στην Ίντερ. Οι «νερατζούρι» του Μουρίνιο μοιάζουν ανίκητοι, όμως ο Τεν Κάτε και οι παίκτες του έχουν άλλη άποψη. Πέρα από την τρομερή ευκαιρία του Ιμπραΐμοβιτς στο 31ο λεπτό όταν και κρέμασε τον Γκαλίνοβιτς με το πλασέ του να καταλήγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, η Ίντερ ήταν ακίνδυνη.

Ο Τεν Κάτε με την τακτική του εγκλωβίζει τους «νερατζούρι» και στο 69΄ ο Γκάμπριελ εκτελεί το κόρνερ, ο Γκούμας παίρει την κεφαλιά και ο Σαριέγκι που εκμεταλλεύεται την ασταθή απόκρουση του Σέζαρ κάνει από κοντά το 0-1. Το σκορ μέχρι το τέλος δεν αλλάζει και οι «πράσινοι» πετυχαίνουν μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ευρωπαϊκής ιστορίας τους.

Παναθηναϊκός (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Γκούμας, Σαριέγκι, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Καραγκούνης (63΄ Σαλπιγγίδης), Γκάμπριελ (85΄ Τζιόλης), Μάντζιος (90΄ Ρουκάβινα)

Λάτσιο-Ολυμπιακός 1-2

Έχοντας πάρει φόρα από το διπλό στην Βρέμη κατεβαίνει στο Ολίμπικο για να γράψει άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του. Πρωταρχικός στόχος των ποδοσφαιριστών του Τάκη Λεμονή είναι να μην δεχτούν γκολ και για 30 λεπτά δεν είχαν δεχτεί φάση από τους «λατσιάλι». Κάπου εκεί όμως οι Ιταλοί παίρνουν κεφάλι στο σκορ με τον Πάντεφ μετά από πάσα του Ρόκι. Ένα γκολ που δεν θα έπρεπε να μετρήσει αφού η μπάλα ο Ρόκι γύρισε στον Σκοπιανό επιθετικό την μπάλα ενώ αυτή είχε βγει εκτός αγωνιστικού χώρου.

Το γκολ αυτό πείσμωσε τους «ερυθρόλευκους» οι οποίοι απάντησαν άμεσα και στο 35' ο Γκαλέτι με εξαιρετικό σουτ έστειλε την μπάλα στην κλειστή γωνία του Μπαλότα. Στην επανάληψη το ματς άνοιξε και στο 64' ο Κοβάσεβιτς έκανε την ολική ανατροπή με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς στο 64'.

Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Αντζας, Ζεβλάκοφ, Πάντος, Πατσατζόγλου (75' Μενδρινός), Λεντέσμα, Στολτίδης, Γκαλέτι, Τζόρτζεβιτς (90'+ Μήτρογλου), Λούα Λούα (56' Κοβάσεβιτς)

Γιουβέντους-Ολυμπιακός 1-2

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Σικελία και όχι στο Τορίνο, για να αντιμετωπίσει την Γιουβέντους στον επαναληπτικό για την προκριματική Φάση των 16 του κυπέλλου UEFA. Στον πρώτο αγώνα οι «μπιανκονέρι» είχαν επικρατήσει με 3-1 στο ΟΑΚΑ έχοντας βάλει τις βάσεις για την πρόκριση.

Το ματς ξεκινάει με γκολ από τα αποδυτήρια με τον Κοβάσεβιτς (τότε στην Γιουβέντους) στο 2ο λεπτό. Το γκολ αυτό ξύπνησε τους παίκτες του Αλμπέρτο Μπιγκόν οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου ανέβασαν την απόδοσή τους και στο 38' ο Τζόρτζεβιτς με τρομερό σουτ έφερε το ματς στην ισοπαλία.

Στην επανάληψη η εικόνα δεν άλλαξε με τον Ολυμπιακό να φτάνει στο δεύτερο στο 84' όταν ο Νινιάδης βρήκε τον Τζόρτζεβιτς, ο οποίος μπήκε στην περιοχή του Ραμπούλα και ανετράπη από τον Μοντέρο. Ο αρχηγός των Πειραιωτών δεν αστόχησε και χάρισε μια τιμητική νίκη στον Ολυμπιακό.

Ολυμπιακός (Αλμπέρτο Μπιγκόν): Ελευθερόπουλος, Πουρσανίδης, Άντζας, Αμανατίδης, Κωστούλας, Μαυρογενίδης (46'Γιαννακόπουλος), Πασαλής, Πουρσαϊτίδης, Τζόρτζεβιτς, Καραπιάλης (61'Νινιάδης), Γκόγκιτς (71'Αλεξανδρής)

Περούτζια-Άρης 0-3

Το έπος της Περούτζια. Στις 7 Νομεβρίου του 1979 ο Άρης αντιμετώπιζε στην Ιταλία την Περούτζια για το Κύπελλο UEFΑ στον επαναληπτικό αγώνα του Χαριλάου, o οποίος είχε λήξει με 1-1 χάρη σε γκολ των Σεμερτζίδη και Ρόσι. Οι Θεσσαλονικείς σε μια από τις μεγαλύτερες νύχτες της ιστορίας τους επιβλήθηκαν της ιταλικής ομάδας με 3-0 και ανέτρεψαν όλα τα εις βάρος τους προγνωστικά πριν από την αναμέτρηση.

Οι Κούης 6', Σεμερτζίδης 19' και Ζήνδρος 64' με τα γκολ που σημείωσαν χάρισαν στους «κίτρινους» τη θριαμβευτική πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης απέναντι στην ομάδα που είχε στο δυναμικό της τον Πάολο Ρόσι. Αυτή ήταν η συνέχεια μιας πορείας που άρχισε με τον αποκλεισμό της δις πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπενφίκα. Ευθύς εξαρχής τα προγνωστικά έλεγαν πως ο Άρης δεν είναι το φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση του UEFΑ.

Οι «κίτρινοι» όμως μετά το 1-1 στη Θεσσαλονίκη έκαναν πάρτι στο «Ρενάτο Κούρι» και το όνομα του Άρη ακούστηκε και γράφτηκε σε όλη την Ευρώπη. Η ομάδα του Πέπε Σασία... ανάγκασε την ιταλική ομάδα να υποκλιθεί με τον Τύπο της χώρας να αναφέρει πως ο Άρης δίδαξε ποδόσφαιρο και τον Άρη να γράφει χρυσή σελίδα στην ιστορία του, η οποία θα μείνει με ανεξίτηλα γράμματα χαραγμένη στη μνήμη όλων!

Αρης (Πέπε Σασία): Παντζιαράς, Μόκαλης, Τζιφόπουλος, Κούης, Βένος, Φοιρός, Ζήνδρος (75' Ζελίδης), Μπαλλής, Σεμερτζίδης (82' Αλεξίου), Ολε, Βάγγης.

Φιορεντίνα-ΠΑΟΚ 2-3

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε κερδίσει ποτέ στην Ιταλία! Το πέτυχε στην έβδομη επίσκεψη του και έμεινε ζωντανός στην υπόθεση πρόκρισης στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ένας μεγάλος ΠΑΟΚ, που έγραψε ιστορία στο Χάιμπουρι. Στο Σουκρού Σαράτσογλου. Στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν. Στο Ντόρτμουντ. Την ξανα έγραψε στην Τοσκάνη και στο Αρτέμιο Φράνκι». Με την ιστορική νίκη στο 93ο λεπτό, λίγο πριν ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα, με την γκολάρα του Γκάρι Ροντρίγκες! Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 2-0 της Φιορεντίνα, ισοφαρίστηκε, αλλά ο Γκάρι Ροντρίγκες κρατούσε το καλύτερο για το τέλος.

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Μπρκιτς, Μάτος, Λέοβατς, Βαρέλα, Κρέσπο, Τσίμιροτ, Σαχόφ (83’ Μυστακίδης), Κάνιας, Ροντρίγκες, Κάμπος (71’ Πέλκας), Κουλούρης (61’ Τιάμ)

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα