Εκεί που δεν έχει κερδίσει ποτέ! (pics&vids)

Εκεί που δεν έχει κερδίσει ποτέ! (pics&vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ είναι στη Φλωρεντία για τον αποψινό «τελικό» κόντρα στη Φιορεντίνα και στην… παράδοση. Βλέπετε, δεν έχει κερδίσει ποτέ στην Ιταλία! ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

Για την ακρίβεια ο «Δικέφαλος» μετράει 0/6 (νίκες) επί ιταλικού εδάφους. Η πρώτη τετράδα των αγώνων συνοδεύτηκε από ισάριθμες ήττες: Μίλαν (1974), Βερόνα (1985), Νάπολι (1988), Ουντινέζε (2000).

Τα πράγματα βελτιώθηκαν την τελευταία τετραετία, με τις δύο σερί ισοπαλίες απέναντι σε Ουντινέζε (2012) και σε Φιορεντίνα (2014) για το Γιουρόπα Λιγκ, αλλά όπως και να το κάνουμε, η Ιταλία δεν ταιριάζει στον ΠΑΟΚ όταν μάλιστα χρειάζεται πάση θυσία τη νίκη (σε μια χώρα που δεν έχει κερδίσει ποτέ…) για να κρατήσει ζωντανές τις λιγοστές ελπίδες πρόκρισης στους «32» της φετινής διοργάνωσης του Γιουρόπα Λιγκ.

Το Gazzetta.gr ξεφυλλίζει το βιβλίο της ευρωπαϊκής ιστορίας του «Δικεφάλου», που απόψε φτάνει στα 161 (συν τα 6 στο Κύπελλο Εκθέσεων, πάμε στα 167) παιχνίδια, για να θυμηθεί και να θυμίσει τι είχε γίνει στις έξι προηγούμενες επισκέψεις σε ιταλικό έδαφος.

13.03.1974: Μίλαν - ΠΑΟΚ 3:0 (Προημιτελικά κυπέλλου Κυπελλούχων)

Έχοντας αποκλείσει Λέγκια Βαρσοβίας και Ολυμπίκ Λυών ο «Δικέφαλος» έφτασε στα προημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων και η κλήρωση, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1974, έφερε την κάτοχο του τροπαίου (από τον τελικό της Θεσσαλονίκης το 1973 κόντρα στη Λιντς) Μίλαν στο δρόμο του. Ο πρώτος αγώνας στις 13 Μαρτίου στο Σαν Σίρο και η ρεβάνς μια εβδομάδα αργότερα στη Θεσσαλονίκη.

Μια Μίλαν που είχε τότε στις τάξεις της τον σπουδαίο Τζιάνι Ριβέρα και τους διεθνείς: Σαμπατίνι, Σνέλιγκερ, Μπιάνκι, Μπιγκόν, Μπενέτι, Καρούτζι.

Η Μίλαν άνοιξε στο 12’ το σκορ με τον Μπιγκόν, ο ΠΑΟΚ σκόραρε στο 17’ με τον Σαράφη, αλλά το γκολ ακυρώθηκε από τον Μαλτέζο διαιτητή Ολνέτ και οι Ιταλοί πέτυχαν άλλα δύο γκολ με τους Μπενέτι (38’) και Κιαρούτζι (87’) για το… μαγικό 3-0.

Οι συνθέσεις:

Μίλαν: Βέκι, Ανγκουϊλέτι, Σαμπατίνι, Μπιάζολο, Σνέλινγκερ, Μαλντέρα, Τρεζόλντι (71' Τουρίνι), Μπενέτι, Μπιγκόν, Ριβέρα, Κιαρούτζι

ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Χατζηαντωνίου, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Φουντουκίδης, Τερζανίδης (40΄Λάζος), Παρίδης (76' Κερμανίδης), Σαράφης, Παπαδόπουλος, Κούδας, Ασλανίδης.

18.09.1985: Ελλάς Βερόνα - ΠΑΟΚ 3:1 (Α’ γύρος κυπέλλου Πρωταθλητριών)

Ο ΠΑΟΚ έκανε δύο κολλητά ταξίδια στην Ιταλία μέσα στη δεκαετία του 80. Από τον ιταλικό βορρά και τη Βερόνα για το κύπελλο πρωταθλητριών το 1985 βρέθηκε στον ιταλικό νότο και τη Νάπολι για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1988, καθώς ενδιάμεσα δεν είχε εξασφαλίσει κάποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο αγώνα στο «Μπεντεγκόντι» τον Σεπτέμβριο του 1985 κόντρα στην πρωταθλήτρια Ιταλίας, τότε, Ελλάς Βερόνα των Χανς-Πίτερ Μπρίγκελ, Πρέμπεν Έλκιερ και Αντόνιο Ντι Τζενάρο φάνηκε να πηγαίνει καλά στον ΠΑΟΚ, που είχε ισοφαρίσει στο 70ο λεπτό σε 1-1 με την κεφαλιά του Γιώργου Σκαρτάδου, ύστερα από φάουλ του Βασίλη βασιλάκου, αλλά στο τέλος ήρθαν τα δύο γκολ της ιταλικής ομάδας να της δώσουν ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης.

Ο μεγάλος Δανός φορ Πρέμπεν Έλκιερ είχε ανοίξει το σκορ στο 13’ και στο 85’ με εκπληκτική ενέργεια έκανε το 2-1, ενώ δύο λεπτά πριν το τέλος ο Βολπάτι διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Οι συνθέσεις:

Βερόνα: Τζιουλιάνι, Φερόνι, Φοντολάν, Τριτσέλα, Μπρίγκελ (89' Γκαλπατζίνι), Μπρούνι, Ντι Τζενάρο, Βέρτσα (68' Βινιόλα), Βολπάτι, Έλκιερ, Γκαλντερίσι.

ΠΑΟΚ: Στεργιούδας, Αλαβάντας, Μπανιώτης, Γιούρισιτς, Τσουρέλας, Πήττας, Σίγγας, Σκαρτάδος, Βασιλάκος (75΄Αλεξανδρίδης), Όρφανός, Πάπριτσα.

07.09.1988: Νάπολι (Ιταλία) – ΠΑΟΚ 1:0 (Α’ γύρος Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ)

Έχοντας τερματίσει στην τρίτη θέση της προηγούμενης σεζόν, ο ΠΑΟΚ ήταν ανάμεσα στις ομάδες που βρίσκονται στην αφετηρία του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1988-89. Η κληρωτίδα έφερε στο δρόμο του Δικεφάλου την πανίσχυρη Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα, που εκείνη την σεζόν ξεκινώντας από τις αναμετρήσεις με την ομάδα της Θεσσαλονίκης έφτασε μέχρι τον τελικό και κατέκτησε το τρόπαιο.

Στο «Σαν Πάολο» οι πάντες λάτρευαν σαν Θεό τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Πάνω από 60.000 Ιταλοί (κόπηκαν 62.662 εισιτήρια) κατέκλυσαν το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου τον τόπο λατρείας του Αργεντινού μάγου της μπάλας.

Μεταξύ των θεατών και 3.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ, που – από πολλές απόψεις – τρέλαναν τους Ναπολιτάνους. Και για τον ανεπανάληπτο παλμό τους όσο και γιατί δεν υποκλίθηκαν στον μεγάλο Ντιέγκο. Οι Ιταλοί δεν πίστευαν στα μάτια τους. Ποιος να το πίστευε πως μέσα στο «σπίτι» τους, εις βάρος μάλιστα του «Θεού» τους, πως θα συνέβαινε ποτέ τέτοιο πράγμα...

Η ηρωϊκή προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του Ρίνους Ίσραελ έφερε την ήττα με 1-0 και πολλές ελπίδες για το… θαύμα, που τελικά δεν έγινε ποτέ, καθώς στη ρεβάνς της Τούμπας η Νάπολι πήρε το θετικό γι’ αυτήν 1-1 και στον ΠΑΟΚ έμεινε η χαρά της προσπάθειας απέναντι στο μεγαθήριο.

Στο αγωνιστικό κομμάτι της αναμέτρησης και με τον Ρίνους Ίσραελ να χρησιμοποιεί τον Γιώργο Σκαρτάδο ως προσωπικό φρουρό του Μαραντόνα στο μισό γήπεδο και τον Κώστα Λαγωνίδη στο υπόλοιπο, ο ΠΑΟΚ «λύγισε» μόνο από το σημείο του πέναλτι.

Οι συνθέσεις:

ΝΑΠΟΛΙ: Τζιουλιάνι, Φεράρα, Καρανάντε, Φούζι, Κοραντίνι, Ρένικα, Κρίπα, Μαραντόνα, Ντε Νάπολι, Καρέκα, Ρομάνο (78’ Τζιακέτα)

ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μαυρέας, Μίτογλου, Μαλιούφας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Σμολ (59΄ Καρασαββίδης), Φερνάντο (73΄ Λεοντιάδης), Αλεξανδρίδης

24.10.2000: Ουντινέζε (Ιταλία) – ΠΑΟΚ 1-0 (Β’ γύρος Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ)

Από τις μάχες με τη Νάπολι πέρασαν δώδεκα χρόνια μέχρι να βρεθεί ιταλική ομάδα στο δρόμο του ΠΑΟΚ. Μόνο που αυτή τη φορά ήρθε η πρώτη και μοναδική πρόκριση του «Δικεφάλου». Η Ουντινέζε εμφανιζόταν τότε, ως την ανερχόμενη δύναμη του Καμπιονάτο, μεταβάλλοντας τον «Δικέφαλο» σε αουτσάιντερ του ζευγαριού.

Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς εμφανίστηκε με μοβ εμφανίσεις στο «Φρίουλι», εκεί όπου βρέθηκαν 2.000 φίλοι του για τον πρώτο αγώνα στις 24 Οκτωβρίου του 2000. Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος, με τις δύο ομάδες να χάνουν ευκαιρίες, μέχρι να φτάσουμε στις καθυστερήσεις όταν ένα γκολ του Μπαρτζιότα έβαλε για τα καλά την Ουντινέζε σε θέση οδηγού.

Όλα αυτά μέχρι τη ρεβάνς της Τούμπας, όπου με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Αργεντινό Πατρίσιο Καμπς, ο ΠΑΟΚ πήρε στην παράταση μια μεγάλη πρόκριση με το εντυπωσιακό 3-0.

Οι συνθέσεις:

Ουντινέζε: Τούρτσι, Μπερτότο, Σοτίλ, Γκάργκο, Σόσα, Φιόρε (12' Πίντσι), Μούτσι, Ελγκέρα (80' Μπαρτζιότα), Γιόργκενσεν, Μπίσγκααρντ (64' Αλμπέρτο), Ντίαζ.

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Κατσαμπής, Βενετίδης, Μπράτιτς (88' Χασιώτης), Καμπς (69' Καφές), Κωνσταντινίδης, Αμπονσά, Ναλιτζής (90' Οκκάς), Ουντέζε, Τετράτζε.

16.02.2012: Ουντινέζε (Ιταλία) – ΠΑΟΚ 0:0 (Φάση των «32» Γιουρόπα Λιγκ)

Δώδεκα χρόνια μετά, ΠΑΟΚ και Ουντινέζε συναντήθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά για τη νοκ άουτ φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ο «Δικέφαλος» προερχόμενος από εντυπωσιακές εμφανίσεις και νίκες στους ομίλους, με αποκορύφωμα το διπλό επί της Τότεναμ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν, κάνει όνειρα για πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

Με την κρίση να έχει «χτυπήσει» για τα καλά στην Ελλάδα πάνω από 6.000 ΠΑΟΚτσήδες βρίσκουν χρήματα και τρόπο για να ντύσουν στα ασπρόμαυρα ολόκληρο το πέταλο των φιλοξενουμένων στο «Φρίουλι».

Είναι το βράδυ που «γεννιέται» το σύνθημα: «ΠΑΟΚάρα μου, για σένα έχω τρελαθεί, δεν με νοιάζει ούτε η χρεωκοπία…»!

Ο ΠΑΟΚ με μπλε εμφανίσεις και η Ουντινέζε χωρίς τον Ντι Νατάλε μένουν στο 0-0, οι ελπίδες μεγαλώνουν για την ομάδα του Μπόλονι μέχρι να έρθει η βαριά ήττα με 3-0 στην Τούμπα να βάλει τέλος στα όνειρα…

Οι συνθέσεις:

Ουντινέζε: Χαντάνοβιτς, Μπενάτια, Ντανίλο, Ντομίτσι, Μπάστα, Πασκουάλε, Αμπντί, Παζιέντσια, Πίντσι (57' Φαμπρίνι), Αρμέρο, Φλόρο Φλόρες

ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Σνάουτσνερ, Σταφυλίδης, Τσιρίλο, Μαλεζάς , Γκαρσία, Λάζαρ, Φωτάκης, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης (76' Γιάννου), Γεωργιάδης (84' Λίνο)

06.11.2014: Φιορεντίνα – ΠΑΟΚ 1:1 (Φάση των ομίλων Γιουρόπα Λιγκ)

Η πρώτη φορά που ο «Δικέφαλος» επισκέφθηκε τη Φλωρεντία και το «Αρτέμιο Φράνκι» ήταν στις 6 Νοεμβρίου του 2014. Τότε, είχε καταφέρει να πάρει ένα βαθμό (1-1) που τον κράτησε ζωντανό στη διεκδίκηση της πρόκρισης μέχρι που ήρθε η εντός έδρας ήττα από την Γκινγκάμπ να «σκοτώσει» κάθε ελπίδα του ΠΑΟΚ για παρουσία στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Παναγιώτης Γλύκος ήταν ο ήρωας του ΠΑΟΚ κι αυτός που κράτησε την ομάδα της Θεσσαλονίκης όρθια μέχρι να έρθει το γκολ του Βέλγου Μάαρτεν Μάρτενς, μετά από εντυπωσιακή ενέργεια του Γκολάσα και ασίστ του Αθανασιάδη, είχε δώσει το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ , με τη Φιορεντίνα να ισοφαρίζει επτά λεπτά αργότερα με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Πασκουάλ.

Οι συνθέσεις:

Φιορεντίνα: Ταταρουσάνου, Γκονζάλο Ροντρίγκεζ, Μπασάντα, Πασκουάλ, Τόμοβιτς (86' Μπαμπακάρ), Βάργκας (70' Μπόρχα Βαλέρο), Πιζάρο, Κουαδράδο, Κούρτιτς, Λάτζαρι (59' Μαρίν), Γκόμεθ.

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σπυρόπουλος (90' Τζαβέλλας), Κατσικάς, Βίτορ, Κίτσιου, Γκολάσα,Τζανδάρης, Τζιόλης, Περέιρα (46' Μαντούρο), Σαλπιγγίδης (71' Μάρτενς), Αθανασιάδης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα