Της... φοροδιαφυγής στο ποδόσφαιρο!

Κώστας Ζάλιαρης
Της... φοροδιαφυγής στο ποδόσφαιρο!

bet365

Το gazzetta.gr σκέφτηκε πόσα ονόματα έχουν εμπλακεί με υποθέσεις φοροδιαφυγής και θυμάται όσους έχουν απασχολήσει για αποκρύψεις οικονομικών στοιχείων, με τους Μέσι και Νεϊμάρ σε... πρώτο πλάνο.

Όταν με τα οικονομικά μπλέκονται μάνατζερ, λογιστές, άνθρωποι του Νόμου, έγγραφα, όροι, μοιρασμένα δικαιώματα, εμπορικά, «μικρά γράμματα» και πολλά... μονταρίσματα για να επιτευχθεί η ιδανική συμφωνία και να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές, κάπου το παιχνίδι χάνεται.

Κι επειδή δεν είναι όλα ρόδινα και απόλυτα νόμιμα στο επαγγελματικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, υπάρχουν και οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής, για την οποία έχουν κατηγορηθεί ουκ ολίγοι πρωταγωνιστές στα ευρωπαϊκά ύδατα.

Τελευταίο παράδειγμα, που έδωσε και την αφορμή στο gazzetta.gr να θυμηθεί ορισμένους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τους νόμους για το συγκεκριμένο κομμάτι «παρανομίας», είναι ο Αλέξις Σάντσες.

Ο Χιλιανός νυν άσος της Άρσεναλ, σύμφωνα με την εφημερίδα της Βαρκελώνης «Periodico», έχει αποκρύψει ποσό που φτάνει στις 983.443 ευρώ, από τομείς όπως τα δικαιώματα της δημόσιας εικόνας του και πραγματοποιείται έρευνα για την εξακρίβωση των καταγγελιών και των στοιχείων που φέρονται να έχουν οι Αρχές στα χέρια τους.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, Μιγκέλ Άνχελ Πέρεθ ντε Γκρεγκόριο, ο Αλέξις φέρεται να έχει αποκρύψει ποσό φορολογίας από τη συμφωνία για τα δικαιώματα της δημόσιας εικόνας του, τόσο το 2012, όσο και το 2013, όσο δηλαδή βρισκόταν στη Μπαρτσελόνα, ενώ, λέγεται πως είχε μεταφέρει κομμάτι αυτών των δικαιωμάτων σε offshore εταιρεία με έδρα τη Μάλτα...

Τεράστια εντύπωση είχε προκαλέσει το... αστρονομικό πρόστιμο που κλήθηκε να καταβάλλει ο Νεϊμάρ ως τιμωρία για τη δική του υπόθεση φοροδιαφυγής.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα «La Folha de Sao Paulo» ο 24χρονος επιθετικός όφειλε να πληρώσει συνολικά πρόστιμο αξίας 46.000.000€!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα, ο Νεϊμάρ κρίθηκε ένοχος για απάτη και φοροδιαφυγή γιατί δεν απέδιδε φόρους από τις συμφωνίες που υπέγραφε με γνωστές εταιρείες ένδυσης!

Ερευνώντας ακόμα περισσότερο την υπόθεση, ήρθε και η επιβάρυνση της Μπαρτσελόνα με πρόστιμο για τους όρους υπό τους οποίους ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Βραζιλιάνου στο «Καμπ Νόου». Ο Χοσέπ Μαρία Μπερτομέου, έπειτα από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, τον Ιούνιο, αναφορικά με την «υπόθεση Νεϊμάρ» και το σκάνδαλο σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ανακοίνωσε πως οι «μπλαουγκράνα» αποδέχονται να πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο των 5.5 εκατ. ευρώ που τους είχε επιβληθεί.

Έτσι οι δύο πρόεδροι των Καταλανών για τις περιόδους 2011 και 2013 που αφορούσαν την υπόθεση, Σάντρο Ροσέλ και Χοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, γλίτωσαν την ποινή φυλάκισης, η οποία θα μπορούσε να τους επιβληθεί από τις αρχές σε διαφορετική περίπτωση.

Της... φυλακής τα σίδερα δεν ήταν για τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος βρέθηκε κι εκείνος σε αίθουσα δικαστηρίου ώστε να λογοδοτήσει για θέμα φοροδιαφυγής...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η Δικαιοσύνη για να καλέσει τον Αργεντινό σε δίκη, με ενδεχόμενη φυλάκιση δύο ετών, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον πατέρα του, ο αστέρας της Μπαρτσελόνα έχει αποκρύψει 4,2 εκατ.ευρώ από το 2007 έως το 2009.

Ο Μέσι και ο πατέρας του, Χόρχε, αρνήθηκαν κατηγορηματικά οτιδήποτε έχει να κάνει με φοροδιαφυγή, υποστηρίζοντας πως έχουν δηλώσει τα πάντα στις ισπανικές Αρχές και είναι καθ' όλα νόμιμοι.

Υπενθυμίζεται πως το 2013, ο Αργεντινός σούπερ σταρ είχε κληθεί να καταβάλει το ποσό των 5 εκατ.ευρώ στην εφορία ως «μέτρο επιδιόρθωσης», έπειτα από έρευνα που είχε επίσης πραγματοποιηθεί εκείνη την εποχή.

Στο Δικαστήριο, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Μέσι υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τι συμπεριλαμβάνουν τα συμβόλαια που υπογράφει, αφού ο πατέρας του είναι εκείνος που τα διαβάζει και έχει την πλήρη εποπτεία για τέτοια θέματα.

Aπό τη στιγμή που η τιμωρία δεν φτάνει ή δεν ξεπερνά τους 24 μήνες, δεν τέθηκε ζήτημα φυλάκισης, όπως αναφέρει ο ισπανικός νόμος αλλά ο Μέσι θα είναι σε καθεστώς επιτήρησης.

Πάντως έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς κατέβαλε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ και ο πατέρας του άλλο 1,5 εκατομμύριο.

Σε ένα χρόνο φυλάκιση και 800.000 ευρώ πρόστιμο καταδίκασε ισπανικό δικαστήριο τον Χαβιέ Μασκεράνο για φοροδιαφυγή τόσο το 2011 όσο και το 2012! Ο Αργεντινός ζήτησε να πληρώσει πρόστιμο αντί φυλάκισης.

Από το 2011 έως και το 2012, απέκρυψε το ποσό του 1,5 εκατ.ευρώ, πράγμα που του απέφερε τιμωρία ενός χρόνου φυλάκισης και του προστίμου ύψους 815.000 ευρώ. Οι δικηγόροι του Μασεράνο ζήτησαν, φυσικά, να μετατραπεί σε πρόστιμο η ποινή φυλάκισης και να καταβάλλει ο άσος της Μπαρτσελόνα επιπλέον 21.600 ευρώ. Το Δικαστήριο αναμένεται να κάνει δεκτό αυτό το αίτημ τις επόμενες ημέρες με νέα ετυμηγορία. Η Μπαρτσελόνα κάνει... πάρτι στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά αρκετοί παίκτες της έχουν... φροντίσει να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη και το Υπουργείο Οικονομικών!

Ίδια περίοδο με τον Μασεράνο, βρέθηκε στο στόχαστρο για υπόθεση φοροδιαφυγής και ο Τσάμπι Αλόνσο. Ο Ισπανός χαφ της Μπάγερν Μονάχου, είχε ξεκαθαρίσει μέσω social media πως είναι σωστός και τυπικότατος απέναντι στον νόμο, όμως, ο Ισπανός Εισαγγελέας είχε δώσει εντολή για να ξεκινήσει έρευνα, ισχυριζόμενος πως εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία φοροδιαφυγής από τη διετία 2009-2011, όταν ο ποδοσφαιριστής ανήκε στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το ποσό που φέρεται να μην έχει δηλώσει ο 34χρονος άσος, είναι της τάξεως των 3,3 εκατ.ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2016 και πιο συγκεκριμένα στις 29 του μηνός, ο Ούλι Χένες ήταν ξανά ελεύθερος! Ο πρώην πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου αποφυλακίστηκε μετά από 21 μήνες φυλάκισης κι ενώ η ποινή που του είχε επιβληθεί για φοροδιαφυγή ήταν 3,5 χρόνια.

Ο άλλοτε πρόεδρος των Βαυαρών, είχε αναλάβει τον προεδρικό θώκο της Μπάγερν Μονάχου το 2009 από Φραντς Μπεκενμπάουερ, είχε δηλώσει ένοχος για απόκρυψη 28,5 εκατ. ευρώ από το γερμανικό κράτος.

Ο ίδιος δεν σταμάτησε να εργάζεται για τον σύλλογο ακόμα και το διάστημα της κάθειρξης του και πλέον είναι υποψήφιος για να επανέλθει στην προεδρία του γερμανικού συλλόγου.

Πολύ πιο πρόσφατα, οι «Times» είχαν κάνει αναφορά στα ονόματα των Ρούνεϊ και Σάουθγκεϊτ για φοροδιαφυγή.

Ο αρχηγός αλλά και ο υπηρεσιακός ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times», έβαλαν ειδοποίηση για να καταβάλλουν ποσά που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους φόρους.

Όσον αφορά στον Ρούνεϊ, φέρεται να έχει αποκρύψει περί τα 14 εκατ.ευρώ έπειτα από επένδυση που έκανε σε εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ, ο Σάουθγκεϊτ είχε αποτελέσει μέλος εταιρείας που από την επιχειρηματική της δραστηριότητα εμφανίζεται να χρωστάει 600 εκατομμύρια σε φόρους!

Σημειώνεται πως υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα, φήμες, αλλά και έρευνες σε ανθρώπους του ιταλικού ποδοσφαίρου και πολύ περισσότερο σε προέδρους, ενώ επίσης και το μεγάλο αφεντικό της Λιντς, Μάσιμο Τσελίνο, έχει συχνά - πυκνά προβλήματα με τους ιταλικού νόμους, αλλά φροντίζει κάθε φορά να ξεμπλέκει...

 

Τελευταία Νέα