Top-10: Οι μεγαλύτερες Ελληνίδες αθλήτριες

Top-10: Οι μεγαλύτερες Ελληνίδες αθλήτριες

Στις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες όλων των εποχών συγκαταλέγονται προσωπικότητες που άνοιξαν νέους δρόμους, εμπνέοντας, καθηλώνοντας και ξεσηκώνοντας τους πάντες, μέσα και έξω από τα στάδια.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι ανεξαρτήτως αθλήματος, οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις στη χώρα μας περισσεύουν.

Το gazzetta.gr με τη δύναμη του COSMOTE One, που στηρίζει τους #1 μπαμπάδες με Internet, Ομιλία, Ψυχαγωγία, (όλα μαζί), επέλεξε το Top 10 και σας παρουσιάζει με τυχαία σειρά τις αθλήτριες που διέπρεψαν στο διεθνές στερέωμα.

Τι σχέση έχουν οι μπαμπάδες; Εκείνοι είναι πάντα οι αφανείς ήρωες που μένουν στο πλευρό των κοριτσιών τους και τα στηρίζουν σε κάθε τους βήμα μέχρι το ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, είναι οι ίδιοι που αναλαμβάνουν να τις καθοδηγήσουν ή ακόμη και να τις προπονήσουν.

Μόνο το ταλέντο άλλωστε δεν αρκεί ποτέ για να καταφέρει κανείς να φτάσει στον θρίαμβο.

image

Εβίνα Μάλτση

Με δεδομένο ότι το γυναικείο μπάσκετ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της Εβίνας Μάλτση μπαίνει κανείς στο πειρασμό μίας καταχρηστικής παρομοίωσης, χωρίς όμως ίχνος υπερβολής στα μεγέθη. Η Μάλτση λοιπόν είναι ο Βασίλης Σπανούλης του γυναικείου μπάσκετ.

Ξεκίνησε το μπάσκετ στον ΑΟΚ Γουμένισσα το 1990, με τον οποίο έπαιξε στην Α2 εθνική κατηγορία. Το 1997 πήρε μεταγραφή στο Μέγα Αλέξανδρο και το 1998 στη ΜΕΝΤ της Θεσσαλονίκης, ομάδες της Α1.

Από το 2000 ως το 2004 ντύθηκε στα πράσινα και ως μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού, συμμετείχε στην Ευρωλίγκα, αφού είχε κάνει το νταμπλ το 2000 κατακτώντας Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδος.

Η πορεία της συνεχίστηκε σε ευρωπαϊκές ομάδες, σε Γαλλία και Ισπανία και το 2007 αγωνίστηκε έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα της, αγωνιζόμενη στο WNBA στους «Κονέκτικατ Σαν» (Connecticut Sun). Έτσι, έγινε μόλις η δεύτερη Ελληνίδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο μετά την Αναστασία Κωστάκη. Ένα χρόνο μετά επιστρέφει στην Ευρώπη, παρότι η ομάδα την ήθελε.

Το 2009 αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με μ.ο. πόντων 22,5, παρότι η Ελλάδα τερμάτισε στην 5η θέση.

Με την εθνική ομάδα έχει λάβει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπου τερμάτισε στην 7η θέση και στο Ευρωμπάσκετ 2005, όπου η ομάδα κατέλαβε τη 10η, με την ίδια να παίρνει την 9η θέση των σκόρερ με 92 πόντους (13,1 μ.ο.) και να συμπεριλαμβάνεται στην τιμητική δωδεκάδα.

image

Nίκη Μπακογιάννη

Η Νίκη Μπακογιάννη έλαβε μέρος σε 7 τελικούς Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, έως ότου καταφέρει να πατήσει στο βάθρο. Το πέτυχε το 1996 στο Ευρωπαϊκό Κλειστού της Στοκχόλμης και κάπου εκεί ξεκίνησε η απογείωση με την κατάκτηση του ασημένιου στην Ατλάντα.

Στην πρώτη της παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βαρκελώνη το 1992 δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό με άλμα στα 1,88 μ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στους Αγώνες της Ατλάντα δεν ήταν καν στα φαβορί για ένα μετάλλιο, αφού πήγε με καλύτερη επίδοση εκείνη τη χρονιά 1.97μ. Δίνοντας έναν απίστευτο αγώνα κατάφερε να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου έπειτα από πραγματική μάχη που έδωσε με την Βουλγάρα Στέφκα Κονσταντίνοβα.

Αρχικά ξεπέρασε τα 1.99μ. με τη δεύτερη προσπάθεια και αμέσως μετά κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ δύο φορές με άλματα στα 2.01μ. και 2.03μ. Η Κονσταντίνοβα ανέβασε κι άλλο τον πήχη στα 2.05 μ., όπου η Μπακογιάννη δεν είχε έγκυρη προσπάθεια, με την Βουλγάρα να κατακτά το χρυσό μετάλλιο.

Η Λαμιώτισσα πρωταθλήτρια μπορεί αν μην έκανε δικό της το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, έκανε όμως το ρεκόρ Guinness, αφού εξακολουθεί έως σήμερα να διατηρεί τη μεγαλύτερη διαφορά (33 εκατοστών) ύψους που χώριζαν την ίδια από τα 2.03 μ. που ξεπέρασε.

image
image

Αλεξάνδρα Ασημάκη

Το μόνο που λείπει από τη συλλογή της Αλεξάνδρας Ασημάκη είναι ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως έχει όλο τον χρόνο μπροστά της για να την συμπληρώσει.

Η Ασημάκη με το σκουφάκι της εθνικής ομάδας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης το 2011 και 2η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόβεν, 2012

Η φουνταριστή του Ολυμπιακού το 2011 αναδείχθηκε κορυφαία πολίστρια στην Ευρώπη, ενώ στην αντίστοιχη παγκόσμια ψηφοφορία, βρέθηκε και πάλι στην πρώτη θέση της λίστας για το 2011.

Με τον Ολυμπιακό πανηγύρισε πέρυσι το Πρωτάθλημα Ευρώπης και Ελλάδας το 2015, ενώ στο παρελθόν με τον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, κατέκτησε 2 Πρωταθλήματα Ευρώπης (2009, 2010), 3 Σούπερ Καπ Ευρώπης (2009, 2010, 2015) και 5 Πρωταθλήματα Ελλάδας (2005, 2006, 2010, 2012, 2013).

Τη σεζόν 2006–07 είχε αγωνιστεί στην ισπανική Αλκορκόν, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας.

Η εθνική ομάδα των γυναικών απέτυχε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ωστόσο ο δρόμος για το Τόκιο είναι ανοικτός και μάλιστα με πολλές αξιώσεις για μία τόσο νεανική ομάδα, στην οποία η Ασημάκη έχει ηγετικό ρόλο.

image

Εύη Μωραϊτίδου

Η Εύη Μωραϊτίδου ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με την κολύμβηση, ωστόσο έμελλε να διαπρέψει στο πόλο.

Η στροφή στην καριέρα της έγινε στα 17 της χρόνια, όμως αυτό δεν την εμπόδισε μόλις ένα χρόνο μετά να αποτελεί στέλεχος της εθνικής ομάδας.

Η πλέον εμβληματική φυσιογνωμία του γυναικείου πόλο έχει στο πλούσιο παλμαρέ της το ασημένιο μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, LEN Trophy 2003 με την ομάδα της Βουλιαγμένης, το χρυσό μετάλλιο στο World League της Ρωσίας το 2005 και ένα ακόμη χάλκινο στον Καναδά στην ίδια διοργάνωση.

Η λίστα με τις επιτυχίες συμπληρώνεται με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με τον Α.Ν.Ο. Γλυφάδας το 2000 και το Ν.Ο. Βουλιαγμένης δέκα χρόνια μετά καθώς και 8 τίτλους πρωταθλημάτων με τις Γλυφάδα και Βουλιαγμένη.

Η νυν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, αρχιτέκτων στον επάγγελμα κατέχει και τη 2η θέση όλων των εποχών σε συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδος.

image

Μιρέλα Μανιάνι

Η ταλαντούχα Μιρέλα Μανιάνι εμφανίστηκε το 1994 στο διεθνές προσκήνιο και αγωνίστηκε με τα χρώματα της Αλβανίας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νεανίδων της Λισσαβόνα, όπου προκρίθηκε στον τελικό, όπως και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν. Το 1996 ήταν σημαιοφόρος της Αλβανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, όπου η εμφάνιση της ήταν αποκαρδιωτική…

Για κάποιους όμως όχι τυχαία, αφού είχε ήδη γνωρίσει τον Γιώργο Τζελίλη, με τον οποίο παντρεύτηκαν την επόμενη χρονιά, εξασφάλισε την ελληνική υπηκοότητα και αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας, καταλαμβάνοντας την 11η θέση.

Η όμορφη ακοντίστρια, η οποία κατατάσσεται στις κορυφαίες όλων των εποχών το 1999 στέλνει το νέο τύπου ακόντιο στα 67,51 μ., επίδοση η οποία ήταν η 5η πέμπτη καλύτερη όλων των εποχών στον κόσμο, την τρίτη στην Ευρώπη και καλύτερη στην Ελλάδα.

Η πρώτη επιτυχία ήρθε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 1999 στη Σεβίλλη, όπου με βολή στα 67,09 μέτρα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, πανηγύρισε το αργυρό μετάλλιο με βολή στα 67,51 μέτρα, επίδοση που πέτυχε δύο φορές στο συγκεκριμένο αγώνα, σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2001 του Έντμοντον κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με καλύτερη βολή στα 65,78μ.

Το 2002, έπειτα από διετή απουσία επανήλθε στην κορυφή κατακτώντας την πρώτη θέση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου 2002 στο Μόναχο με βολή στα 67,47μ.

Την επόμενη σεζόν, η Μανιάνι κατέκτησε ένα το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της καριέρα της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο Παρισιού με βολή στα 66,52 μ.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, λαβωμένη από τραυματισμούς κατόρθωσε στην τελευταία της προσπάθεια να ρίξει το ακόντιό της στα 64,29 μ. και να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

image

Κατερίνα Στεφανίδη

Η ταλαντούχα πιτσιρίκα, η οποία σε ηλικία 15 ετών σημείωσε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο στο επί κοντώ στη ηλικία της, έπειτα από επίμονη προσπάθεια και σκληρή δουλειά είδε τους κόπους της να ανταμείβονται με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ρίο με άλμα στα 4.85μ.

Το επιστέγασμα της σπουδαίας πορείας των τελευταίων δύο χρόνων ήταν να κοσμήσει το χρυσό με ένα διαμάντι, διατηρώντας την πρώτη θέση στην κατάταξη του Diamond League τη φετινή σεζόν.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ με άλμα 4,81 μ., ήταν τρίτη το 2016 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2014 στη Ζυρίχη, όπως και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού το 2015 στην Πράγα με άλμα στα 4.75μ.

Η Στεφανίδη από μικρή είχε δείξει τις διαθέσεις της, αφού σε ηλικία 15 ετών βελτίωσε την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία με άλμα στα 4,37 μ., ενώ ένα χρόνο μετά, το 2006 κατέκτησε το χρυσό στην Παγκόσμια γυμνασιάδα.

Το 2007 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κορασίδων της Οστράβα με 4.25μ. κατακτώντας το χάλκινο το 2008 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων στο Μπίντκος της Πολωνίας με την ίδια επίδοση.

Η αθλήτρια της Φιλοθέης έχει ρεκόρ 4,86 μέτρα στον ανοιχτό και 4,90 μέτρα στον κλειστό στίβο και στόχος της ίδιας και του συζύγου και προπονητή της Μίτσελ Κρίερ είναι να κάνει δικό της το παγκόσμιο ρεκόρ.

image

Βούλα Πατουλίδου

Η Βούλα Πατουλίδου άλλαξε τον ρου της αθλητικής ιστορίας! Η γεννημένη στη Φλώρινα αθλήτρια των 100μ. με εμπόδια έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να περάσει σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων, κατακτώντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδος στον στίβο από το 1912!

Ήταν 5 Αυγούστου του 1992, όταν η 27χρονη τότε αθλήτρια τερμάτισε πρώτη σε 12.64, φωνάζοντας: «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!»

Τα φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης ήταν η Λουντμίλα Ναροζιλένκο (Ενωμένη ομάδα) και η Γκέιλ Ντίβερς (ΗΠΑ) και η Βουλγάρα Γιορντάνκα Ντόνκοβα, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ.

Στα προκριματικά η Πατουλίδου ισοφαρίζει την καλύτερη επίδοση της χρονιάς και με 13.14 και προκρίνεται στα προημιτελικά.

Στον ημιτελικό τερματίζει σε 12.88 (3η θέση), με την Ναροζιλένκο να τραυματίζεται και να μένει εκτός τελικού.

Δύο ώρες αργότερα, στις 21.15 ώρα Ελλάδος, η έξαψη της νίκης διασχίζει τη Μεσόγειο και συγκλονίζει τους Έλληνες.

Η Βούλα Πατουλίδου, κάνοντας απίστευτη κούρσα τερματίζει πρώτη σε 12.64, βλέποντας την αντίπαλο της Ντίβερς να γκρεμίζεται, αφού το τελευταίο εμπόδιο αποδείχθηκε απροσπέλαστο για εκείνη.

Το χρυσό μετάλλιο της Πατουλίδου, οδήγησε τον ελληνικό στίβο σε μία νέα εποχή.

image

Τασούλα Κελεσίδου

Έξι μετάλλια σε διάστημα έξι συναπτών ετών (1999-2004) σε Ευρωπαϊκά, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες και χωρίς χρυσό! Η μεγαλειώδης καριέρα της γεννημένης στο Αμβούργο Τασούλας Κελεσίδου στοιχειώθηκε από το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Το 1995 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ έγινε η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια που κατάφερε να προκριθεί στον τελικό. Έκτοτε ξεκίνησε η εκτόξευση της καριέρας της με τη γεννημένη στο Αμβούργο δισκοβόλο να κατακτά το πρώτο της μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 1999 στη Σεβίλλη, όπου ήταν 2η με βολή στα 66,05μ..

Ένα χρόνο μετά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2001 στο Έντμοντον κατέλαβε την 3η θέση (μετά την αφαίρεση του μεταλλίου από τη νικήτρια Σάντοβα, για χρήση αναβολικών ουσιών) με βολή στα 65,52μ.

Η Κελεσίδου αναζητούσε πλέον το χρυσό. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του 2002 στο Μόναχο έμεινα για μία ακόμη φορά μακριά από τη κορυφή, καταλαμβάνοντας την 3η θέση με επίδοση στα 63,92μ., 39 εκατοστά πίσω από τη νικήτρια Κατερίνα Βόγγολη.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2003 στο Παρίσι κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, με καλύτερη βολή στα 67,13μ., έχοντας για μία φορά ακόμη μπροστά της την Κατερίνα Βόγγολη.

Το όνειρο της δεν έγινε πραγματικότητα ούτε στην τελευταία της παράσταση στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, όπου στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων με βολή στα 66,68μ., προηγούνταν μέχρι την 5η προσπάθεια, αλλά τελικά έμεινε δεύτερη.

image
image

Σοφία Μπεκατώρου

Η καπετάνισσα Σοφία Μπεκατώρου έχει στη συλλογή της δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και 4 χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Η κορυφαία Ελληνίδα ιστιοπλόος άνοιξε πανιά για πρώτη φορά σε ηλικία 8 ετών στην κατηγορία optimist και έκανε το ντεμπούτο της σε διεθνείς αγώνες το 1990 σε ηλικία 13 ετών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γερμανίας.

Το 2000 αν και εκ των φαβορί απέτυχαν με την Αιμιλία Τσουλφά να ανέβουν στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που κατάφεραν το 2004 στην Αθήνα με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην κατηγορία 470.

Τόσο το 2002 και όσο και το 2004 αναδείχθηκε κορυφαία ιστιοπλόος στον κόσμο, «ISAF Rolex World Sailor».

Τέσσερα χρόνια αργότερα στους Αγώνες του Πεκίνου, με πλήρωμα τις Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Yngling.

Η ιστιοπλόος του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης δεν κατάφερε να προκριθεί στους Αγώνες του Λονδίνου, ωστόσο το πέτυχε με τον πλέον συγκλονιστικό-συγκινητικό τρόπο στο Ρίο. Τα σοβαρά προβλήματα υγείας της αδελφής της, την έκαναν να σκεφτεί να σταματήσει να κυνηγά την πρόκριση όμως τελικά με παραίνεση της Βάριας, και παρτενέρ τον Μιχάλη Πατενιώτη βρέθηκαν στο Ρίο, όπου στην κατηγορία Nacra-17 κατέκτησαν την 18η θέση. Η ζωή της Σοφία Μπεκατώρου είναι η θάλασσα και η υπόσχεση που έδωσε για ένα ακόμη ολυμπιακό μετάλλιο στη μνήμη της αδελφή της ανοιχτή!

image

Άννα Κορακάκη

Η Δραμινή πρωταθλήτρια κατάφερε στο Ρίο ότι και ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας 104 χρόνια πριν, να κατακτήσει δύο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση και φυσικά ότι καμία άλλη Ελληνίδα αθλήτρια.

Η Κορακάκη αναδείχθηκε «χρυσή» Ολυμπιονίκης στα στα 25μ. σπορ πιστολιού, ενώ νωρίτερα είχε πανηγυρίσει το χάλκινο στα 10μ. αεροβόλο πιστολιού.

Η 20χρονη αθλήτρια έκανε δυναμικά την εμφάνιση της στο παγκόσμιο προσκήνιο ήδη από το 2011, όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νεανίδων στο Βελιγράδι σε ηλικία 14 ετών.

Τα επόμενα χρόνια τη βρίσκουν παρούσα στο βάθρο όλων των μεγάλων διοργανώσεων, κατακτώντας ακόμη 8 μετάλλια (χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών στη Μόσχα 2014, χάλκινο την ίδια χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών της Γρανάδα, ένα ακόμη χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών του Φορτ Μπενινγκ το 2015, μέσω του οποίου εξασφάλισε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ασημένιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μονάχου το 2015, 2 ασημένια στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού το 2016, χρυσό και ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων του Σουλ το 2016).

Κι όλα αυτά στο ξεκίνημα της καριέρα της...