Οι Euro… coaches στο Gazzetta.gr!

Οι Euro… coaches στο Gazzetta.gr!

Ένα μεγάλο ραντεβού, 24 ομάδες σε ένα πανηγύρι χρωμάτων και το καλοκαίρι γίνεται ακόμα πιο καυτό! Μεγάλες εκπλήξεις στα προκριματικά, Εθνικές που… επέστρεψαν κι άλλες που για πρώτη φορά θα αισθανθούν την ατμόσφαιρα ενόςEuro! Η Ευρώπη γιορτάζει, η Γαλλία ανοίγει την αγκαλιά της, αλλά ο φόβος της τρομοκρατίας αφήνει… σκιές στο πάρτι που ανοίγει τις πόρτες του στις 10 Ιουνίου! Το Gazzetta.gr σας βάζει στο κλίμα κι επτά Ομοσπονδιακοί προπονητές μιλούν για όλα όσα σκέφτονται να παρουσιάσουν, στέκονται στα φαβορί κι… ελπίζουν πως το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας θα κάνει τα πάντα για το καλύτερο τουρνουά της ιστορίας! Βίλμοτς (Βέλγιο), Κάτσιτς (Κροατία), Χέλγκριμσον (Ισλανδία), Ιορντανέσκου (Ρουμανία), Κόζακ (Σλοβακία), Βρμπα (Τσεχία) και Στορκ (Ουγγαρία) τα λένε όλα!

image

Χέλγκριμσον: «þetta reddast»

Ένα μέρος άγονο, ένα σκληρό τοπίο που ο πάγος το σκεπάζει αρκετούς μήνες το χρόνο. Ακόμα και όταν το σκοτάδι σκεπάζει τη χώρα οι Ισλανδοί βρίσκουν τρόπους για να ξεπερνούν τις δυσκολίες. Αλλωστε, σε μια φράση τους βρίσκεται όλο το νόημα για το ποιοι είναι οι Ισλανδοί «þetta reddast» που σημαίνει «Ολα θα πάνε καλά...» Αισιόδοξοι, ανέμελοι, με την πεποίθηση στα ύψη, η χώρα των 330.000 ξεπέρασε τις οικονομικές δυσκολίες, ενώ σε λίγες ημέρες έχει ραντεβού με το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού της ιστορίας της, το Euro! «Ολα θα πάνε καλά...» τονίζει ο Ομοσπονδιακός τεχνικός των Ισλανδών, Χέιμιρ Χέλγκριμσον, ο οποίος έκανε τα ποδοσφαιρικά του βήματα σε λασπωμένα γήπεδα χωρίς τέρματα, αλλά ευτύχησε να προπονεί τους παίκτες του σε σύγχρονους χώρους «Σε αυτή τη χώρα κάνουμε τα πάντα για να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό έγινε και με το ποδόσφαιρο» μας εξηγεί ο οδοντίατρος του Heimaey! «Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο ραντεβού, δουλέψαμε σκληρά κάτι που τονίζω συνέχεια στα παιδιά. Φτάσαμε εδώ γιατί ακολουθήσαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο. Δούλεψαν όλοι υπέροχα γι αυτό, η Ομοσπονδία, ο Λάγκερμπακ, οι προπονητές και όλοι οι παίκτες. Είμαστε ένα πειθαρχημένο σύνολο, που δουλεύουμε σκληρά, κουραζόμαστε, αλλά αν δεις το αποτέλεσμα θα καταλάβεις πως η ζωή μας χαμογέλασε. Είμαστε το αουτσάιντερ, αλλά ποιος δεν συμπαθεί ένα αουτσάιντερ».

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της Ισλανδίας; Μα φυσικά η νοοτροπία «Ναι, στόχος μας πάντα είναι να βάζουμε υψηλούς στόχους και να τους εκτελούμε. Είμαστε ενωμένοι, παθιασμένοι και πειθαρχημένοι. Δεν ξέρω που μπορεί να μας οδηγήσει αυτό, ελπίζω στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Δεν είμαστε ομάδα έμπειρη κι αυτό είναι μειονέκτημα, αλλά είμαστε ένα σύνολο που δούλεψε πολύ, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα στο στόχο του. Θα δούμε παιχνίδι με παιχνίδι ξεχωριστά, αλλά θα παλέψουμε σκληρά σε όλα. Έχουμε παίκτες που δεν είναι αστέρια, αλλά είναι δουλευταράδες, ταλαντούχοι. Είναι κι αυτό ένα μυστικό, το πόσο εργατικοί είμαστε». Δεν είναι η ομάδα που θα έχει την κατοχή, αλλά στις αντεπιθέσεις της είναι...σκέτος κίνδυνος «Ξέρουμε πως δεν είμαστε ομάδα κατοχής, αλλά το πλάνο μας είναι συγκεκριμένο Καλή άμυνα και αντεπιθέσεις. Εχουμε την ταχύτητα και τη δύναμη για να το πράξουμε» εξηγεί ο Χέλγκριμσον που... κρέμασε τον οδοντιατρικό τροχό του και μετά τη συνταξιοδότηση του Λάγκερμπακ θα είναι μόνος του στον πάγκο της Ισλανδίας!

Πόσο ανησυχεί τους Ισλανδούς η τρομοκρατία; «Δεν ανησυχώ, δεν φοβάμαι και το μυαλό μας είναι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Είμαστε σίγουροι πως θα είναι μια εξαιρετική διοργάνωση». Άλλωστε το... 10% του πληθυσμού της χώρας θα είναι στα γήπεδα της Γαλλίας για να παρακολουθήσει την ομάδα τους!

image

Ιορντανέσκου: «Εγω είμαι το μυστικό»

Στα 66 του χρόνια άφησε στην άκρη τη σύνταξη, κι ανέλαβε ξανά την Εθνική, ώστε να της δώσει πίσω τη χαμένη αίγλη! Όλα πάνω του θεωρούνται ξεπερασμένα, αλλά μόνο αυτός ξέρει το μυστικό της επιτυχίας. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τη Ρουμανία του 1994; «Μυστικό; Εγώ είμαι το μυστικό της επιτυχίας» τονίζει χαριτολογώντας ο Ανχελ Ιορντανέσκου και προσθέτει: «Όλοι μαζί φτιάξαμε το πλάνο, είχαμε τη θέληση, το πάθος και φυσικά το ταλέντο για να προχωρήσουμε. Ημασταν προσηλωμένοι 100%, εγώ έδωσα στους παίκτες αυτά που έπρεπε κι αυτοί σε εμένα. Ηταν μια άψογη συνεργασία που μας έφερε εδώ». Ψάξτε για τον... δεύτερο θα μπορούσε να είναι το «μότο» του 1ου ομίλου και όχι άδικα, αφού η Γαλλία είναι το τεράστιο φαβορί για την κορυφή. Ποια ομάδα θα την ακολουθήσει στην επόμενη φάση «Ελπίζω να είμαστε εμείς που θα πάρουμε την πρόκριση. Η Γαλλία είναι η πιο ισχυρή και για μένα το φαβορί της διοργάνωσης. Εμείς πρέπει να παίξουμε δυνατά σε όλα τα παιχνίδια, κι ελπίζω πως θα τα καταφέρουμε». Ρουμανία, μια ομάδα χωρίς σταρ, μήπως είναι και το μεγάλο της μειονέκτημα; «Ναι, δεν έχουμε κανένα σταρ, δεν ξέρω αν είναι μειονέκτημα, αλλά έχουμε προσήλωση. Έχουμε αγωνιστικό πλάνο, είμαστε μια σκληρή ομάδα που δεν δέχεται εύκολα γκολ κι γι αυτό δουλεύει όλη ομάδα. Είμαστε έτοιμοι και αισιόδοξοι για το Euro!»

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως είναι υπαρκτή η τρομοκρατική απειλή στη διοργάνωση του Euro, αλλά ο Ιορντανέσκου δεν ανησυχεί: «Δεν ανησυχώ. Παρακολουθούμε με αγωνία τα όσα συμβαίνουν, αλλά τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά και δεν συμβεί το παραμικρό. Είμαι σίγουρος».

image

Βίλμοτς: «Δεν φοβάμαι την τρομοκρατία»

Μετά τη Γαλλία, το Βέλγιο έζησε με τον πιο φρικτό τρόπο τον εφιάλτη της τρομοκρατίας, ωστόσο οι «Κόκκινοι Διάβολοι» κοιτάζουν μόνο το μέλλον «Όχι δεν φοβάμαι καθόλου ότι μπορεί η τρομοκρατία να διαλύσει τη διοργάνωση. Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου και να πω πως η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο μόνο στο αθλητικό κομμάτι» τονίζει ο Μαρκ Βίλμοτς. Ένα άπο τα καλύτερα ρόστερ στην ποδοσφαιρική τους ιστορία θα παρατάξουν οι Βέλγοι στα γήπεδα της Γαλλίας, κάτι που τονίζει και ο Ομοσπονδιακός τεχνικός του Βελγίου «Έχουμε μια πολύ δυνατή ομάδα σε όλους τους τομείς. Όλοι βοήθησαν για να φτάσουμε εδώ. Υπάρχει ποιότητα, αλλά και ομαδικότητα. Θα δείτε στο γήπεδο πως το πνεύμα μας, τη συνεργασία. Έχουμε ισορροπία ως ομάδα, μας αρέσει να σκοράρουμε, αλλά αν δεν προσέξουμε την άμυνά μας...»

Μέχρι που μπορεί να φτάσει το Βέλγιο, υπάρχει πίεση; Ο Βίλμοτς απαντά: «Έχω αρκετή εμπειρία και μπορώ να γνωρίζω ότι ένα τουρνουά παίζεται σε λεπτομέρειες. Θα κάνουμε τα πάντα για να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται. Ίσως και στα ημιτελικά κι από κει πέρα... Δεν θέλουμε να έχουμε προβλήματα απουσιών. Σίγουρα όμως θα βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά, υπάρχουν πολλές παγίδες. Το τουρνουά του Euro είναι πιο περίπλοκο από το Μουντιάλ. Η απώλεια του πρώτου αγώνα μπορεί να βάλει σε σε κίνδυνο την ομάδα». Όσο για τα φαβορί της διοργάνωσης; «Φαβορί είναι οι ομάδες με τις μεγάλες παραστάσεις, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία...».

image

Στορκ: «Αουτσάιντερ, αλλά...»

O Μπερντ Στορκ... ξύπνησε την Ουγγαρία από το λήθαργο, την έστειλε στο Euro 2016 κι ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά. Πως όμως έφτασε ως εδώ; «Η Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια μοίρασε αρκετά χρήματα στις ομάδες, ζήτησε και πήρε πολλές αλλαγές κι αυτές έφεραν την εικόνα της νέας μας ομάδας. Υπάρχει αρκετό ταλέντο, αλλά υπήρξε και σωστή συνεργασία! Ρίξαμε βάρος στον τρόπο σκέψης μας, υπήρχε εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ, παίξαμε σωστή στην επίθεση και τα καταφέραμε». Μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι Μαγυάροι; «Το σημαντικό είναι πως βρεθήκαμε στα Τελικά, αυτός ήταν ο στόχος μας και τα καταφέραμε. Τώρα πάμε με το ίδιο πλάνο, χωρίς φόβο και με αυτοπεποίθηση! Το ιδανικότερο θα ήταν να βρεθούμε στην επόμενη φάση. Αν είμαστε σοβαροί, πειθαρχημένοι όπως σε όλη αυτή την πορεία τότε γιατί όχι.... Είμαστε αουτσάιντερ. Θα επιδιώξουμε να προχωρήσουμε. Προσήλωση στην άμυνα και τα δίνουμε όλα.».

Υπάρχει φαβορί σε αυτό το Euro; Μπα... Ο Μπερντ Στορκ τονίζει: «Είναι πολύ δύσκολο τουρνουά. Σίγουρα πολύ δυνατό, ίσως το κορυφαίο των τελευταίων ετών. Προοδεύει το ποδόσφαιρο και οι μικρές χώρες μπορούν να κάνουν την έκπληξη. Δεν μπορώ να δώσω φαβορί...».

Πόσο ανησυχεί τους Ούγγρους η τρομοκρατική απειλή; «Φυσικά το έχουμε στο μυαλό μας. Πιστεύω όμως πως είμαστε σε καλά χέρια. Οι Γάλλοι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό και πιστεύω πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση» καταλήγει ο Ομοσπονδιακός τεχνικός των Ούγγρων.

image

Βρμπα: «Είμαστε φοβισμένοι»

Μια κούπα το 1976 και μετά έφτασε στην πηγή αρκετές φορές αλλά νερό δεν ήπιε. Στο Euro της Γαλλίας; «Θα χαρούμε κάθε καλό αποτέλεσμα, κάθε πόντο, αλλά εδώ που φτάσαμε θέλουμε όσο τίποτα άλλο να βρεθούμε στα νοκ άουτ. Αν γίνει αυτό, τότε σε ένα παιχνίδι όλα μπορούν να συμβούν. Πάμε στο Euro για να πετύχουμε» θα σχολιάσει ο τεχνικός των Τσέχων, Πάβελ Βρμπα. Η ομάδα του έφτασε εύκολα στα γήπεδα της Γαλλίας και ο Ομοσπονδιακός προπονητής εξηγεί τους λόγους: «Ήμασταν ομάδα, εκτός από τον Τσεχ δεν έχουμε άλλους σταρ, αλλά είμαστε σε θέση να αποδίδουμε καλό ποδόσφαιρο. Η τακτική, η ποιότητα σε όλες τις γραμμές, αλλά και η συνεργασία μας μέσα στο γήπεδο. Αυτή η ομάδα έδειξε αντοχές, οι οποίες όμως δεν θέλουμε να τελειώσουν στα προκριματικά, αλλά να κάνουμε μια πορεία για την οποία θα είμαστε περήφανοι!» και πρόσθεσε: «Ξέρουμε πως θέλουμε να παίξουμε το κάθε παιχνίδι μας. Έχουμε ποιότητα, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το σχέδιο. Υπάρχει αντίληψη μέσα στο παιχνίδι και είμαστε σίγουροι για την ομάδα μας».

Ο Πάβελ Βρμπα στέκεται στις νέες ομάδες της διοργάνωσης, αλλά και στην απουσία φαβορί: «Υπάρχουν πολλές νέες ομάδες, τα φαβορί είναι γνωστά, αλλά καμία ομάδα δεν είναι το απόλυτο φαβορί! Είδαμε πολλές εκπλήξεις στη φάση των προκριματικών, οπότε μιλάμε για ένα μεγάλο τουρνουά».

Ο φάκελος «τρομοκρατία» ανησυχεί αρκετά τους Τσέχους και ο Ομοσπονδιακός τεχνικός δεν το κρύβει «Φυσικά και φοβόμαστε για την τρομοκρατία, ελπίζω όμως πως οι Γάλλοι θα κάνουν τα πάντα για να μας προστατεύσουν, όπως και όλους τους ανθρώπους στη χώρα. Η ομάδα της Τσεχίας έχει το δικό της διευθυντή ασφαλείας και σε συνεργασίας με αξιωματούχους της UEFA και της Γαλλίας θα κάνουμε τα πάντα για την ασφάλεια της ομάδας».

image

Κόζακ: «Ταπεινοί, αλλά και με... θράσος»

Η Σλοβακία έκανε την υπέρβαση στα προκριματικά, ένα εξαιρετικό σύνολο που έβαλε δύσκολα στους Ισπανούς, ενώ έστειλε στα... μπαράζ την Ουκρανία! Ο Γιαν Κόζακ αναλύει τους λόγους μιας μεγάλης πορείας «Είμαστε ΟΜΑΔΑ, αυτό προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε και τα καταφέραμε. Το ομαδικό πνεύμα μας βοήθησε στα δύσκολα, πήραμε μεγάλες νίκες και οι παίκτες είχαν κίνητρα για να δώσουν ακόμα περισσότερα. Το μέλλον στα γήπεδα της Γαλλίας... «Είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι, πάμε στο τουρνουά με ταπεινότητα, αλλά και για να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ο αντίπαλος δεν θα σε σεβαστεί αν δεν τον νικήσεις. Έχουμε την ποιότητα για να κάνουμε την έκπληξη και να βρεθούμε στη φάση των 16» τονίζει ο τεχνικός των Σλοβάκων!

Είναι το καλύτερο Euro των τελευταίων ετών; «Είναι, καμία αδύναμη ομάδα δεν μπορεί να βρεθεί στο τουρνουά. Η Σλοβακία είναι στην 32η θέση στην κατάταξη της FIFA, και 20 ομάδες της διοργάνωσης είναι πιο ψηλά από μας. Θα είναι ένα συναρπαστικό τουρνουά, αλλά φαβορί... δεν μπορώ να πω. Οι μεγάλες ομάδες έχουν το πάνω χέρι, αλλά...» υποστηρίζει και παράλληλα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις τρομοκρατικές απειλές «Είναι πολύ λυπηρό αυτό που συμβαίνει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια, αλλά να σκεφτόμαστε θετικά. Πρέπει να πιστέψουμε πως η UEFA και το υπουργείο Εσωτερικών θα καλύψει την κατάσταση, ειδικά για τους οπαδούς. Είμαι βέβαιος, ότι τα γήπεδα και τα ξενοδοχεία των εθνικών ομάδων θα έχουν την απαραίτητη φύλαξη. Εμείς έχουμε και το δικό μας σχέδιο ασφαλείας για το Euro.

image

Κάτσιτς: «Με τέτοιους παίκτες μόνο ψηλά…»

Οι Κροάτες άλλαξαν προπονητή και ο Αντε Κάτσιτς οδήγησε την ομάδα στα γήπεδα της Γαλλίας. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός... κέρδισε τη μάχη με τον Λόβρεν, η Ομοσπονδία τον στήριξε, αφήνοντας τον αμυντικό της Λίβερπουλ εκτός αποστολής. Ποιο είναι το μυστικό της Χρβάτσκα για τα γήπεδα της Γαλλίας; «Έχουμε αρκετούς παίκτες που βρίσκονται στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δύναμή μας είναι το πάθος, η φιλοδοξία και η σύμπνοια. Ολοι θέλουμε να πετύχουμε σε αυτή τη διοργάνωση. Εχουμε αρκετούς παίκτες που είναι μαζί χρόνια, είμαστε... πλούσιοι στο κέντρο και θέλουμε να πάρουμε το καλύτερο από Μόντριτς, Ράκιτιτς, Πέρισιτς, Μπαντέλι, Μπρόζοβιτς και Κόβατσις. Είναι ζωτικής σημασίας για κάθε ομάδα να μετατρέψει την ατομική ποιότητα σε μια καλά συντονισμένη και ενιαία συλλογική. Αυτό είναι το μυστικό της Εθνικής ομάδας της Κροατίας για πολλά χρόνια τώρα. Είχαμε ένα καλό ξεκίνημα στα προκριματικά αλλά στη συνέχεια υπήρξε μια απρόσμενη πτώση. Ωστόσο, στο κρίσιμο σημείο ανεβάσαμε την αυτοπεποίθηση της ομάδας. Η πρόκριση επιτεύχθηκε κι ερχόμαστε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα χαλαροί αλλά και φιλόδοξοι». Ναι, αλλά μέχρι που μπορεί να φτάσει η Κροατία; Ο Κάτσιτς τονίζει: «Δε σας κρύβω πως οι φιλοδοξίες είναι πολλές, αφού πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο μια τόσο μεγάλη γενιά όπως η δική μας. Αν περάσουμε στην επόμενη φάση τα πάντα είναι πιθανά. Πρέπει όμως πρώτα να δούμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά ανεξάρτητα ποιος είναι απέναντί μας. Αν δεν περάσουμε στην επόμενη φάση θα είναι αποτυχία...»

Πόσο επηρεασμένοι είναι οι Κροάτες από τις τρομοκρατικές απειλές; «Δεν το σκέφτομαι, ξέρουμε καλά πως οι Γάλλοι κάνουν καλά τη δουλειά τους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. «Προσβλέπουμε σε μια μεγάλη γιορτή ποδοσφαίρου σε μια όμορφη χώρα όπως η Γαλλία». Ο Τσάτσιτς θεωρεί πως η Γαλλία είναι η ομάδα με τις περισσότερες πιθανότητες, αλλά ειδικά σε αυτό το Euro όλα είναι ανοιχτά «Η Γαλλία λόγω έδρας είναι η ομάδα φαβορί, αλλά σε αυτό το μεγάλο τουρνουά των 24 ομάδων όλα είναι ανοιχτά. Υπάρχουν μερικές ομάδες που βρίσκονται σε μεγάλο τουρνουά για πρώτη φορά και έρχονται με πολλή ενέργεια, πάθος, ενθουσιασμό και φιλοδοξία. Η Γαλλία είναι στο κέντρο της Ευρώπης και πιστεύω σε μια μεγάλη γιορτή».