Top-10: Οι μεγαλύτερες ελληνικές νίκες στην Ευρώπη

Top-10: Οι μεγαλύτερες ελληνικές νίκες στην Ευρώπη

Ο καθένας φυσικά έχει την άποψη του. Έτσι μπορεί αλλού να συμφωνήσετε κι αλλού να διαφωνήσετε! Μπορεί να θεωρήσετε ότι υπάρχουν άλλες πιο σημαντικές νίκες που να μην υπάρχουν στην παρακάτω top-10 λίστα. Δεκτό κι αυτό... Οπότε πάντα σε κόσμιο τρόπο μέσω των σχολίων μπορείτε αφού ψηφίσετε να φτιάξετε το δικό σας top-10!

Mε τη δύναμη του COSMOTE One, που κάνει σταθερή και κινητή επικοινωνία ένα, για να έχεις Internet, ομιλία, ψυχαγωγία κάθε στιγμή, μέσα κι έξω από το σπίτι, το gazzetta.gr παρουσιάζει δέκα ευρωπαϊκά ελληνικά κατορθώματα στην Ευρώπη!

image

35 χρόνια μετά...

1 Δεκεμβρίου 2011

Τότεναμ – ΠΑΟΚ 1-2 (39’ (πεν.) Μόντριτς – 6’ Σαλπιγγίδης, 14’ Αθανασιάδης)

Πέρασαν 35 ολόκληρα χρόνια από τη νίκη της ΑΕΚ επί της Ντέρμπι Κάουντι στην Αγγλία. 35 χρόνια χωρίς νίκη ελληνικής ομάδας στο νησί. Την 1η Δεκεμβρίου 2011 ο ΠΑΟΚ έμελλε να γίνει η ομάδα που θα έσπαγε την... κατάρα. Με μια μεγαλειώδη εμφάνιση, η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι επικράτησε με 2-1 της Τότεναμ στο «White Hart Lane», παίρνοντας την πρόκριση για τους «32» του Europa League.

Ο ΠΑΟΚ έβαλε... φωτιά στο Λονδίνο από τα πρώτα 15 λεπτά. Στο 6’ ο Σαλπιγγίδης άνοιξε το σκορ και μόλις στο 15’ ο Αθανασιάδης έκανε το 2-0 για τον «δικέφαλο», ο κόσμος του οποίου παραληρούσε στις εξέδρες, αναγκάζοντας τους Άγγλους να... χαζεύουν. Όλα πήγαν να αλλάξουν σε μια στιγμή, όταν στο 39’ ο διαιτητής είδε χέρι του Σταφυλίδη, τον οποίο και απέβαλλε, με τον Μόντριτς να μειώνει σε 2-1 και την Τότεναμ να έχει παίκτη παραπάνω για ένα ολόκληρο ημίχρονο.

Το μεγαλύτερο διάστημα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν... εφιαλτικό για τον ΠΑΟΚ, αφού η Τότεναμ πίεσε ασφυκτικά, όμως οι Θεσσαλονικείς άντεξαν μέχρι το φινάλε. Το 2-1 δεν άλλαξε και ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε μια τεράστια νίκη και μια μεγάλη πρόκριση στους «32».

Τότεναμ: Γκόμεζ, Τσόρλουκα, Γκαλάς, Μπασόνγκ, Ρόουζ (Μπέιλ 69'), Λίβερμορ, Πίεναρ (Ουόκερ 67'), Μόντριτς, Λένον, Κέιν (Φαλκέ 71'), Ντεφόου

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Έτο, Μαλεζάς, Κοντρέρας (Τσιρίλο 81'), Σταφυλίδης, Γκαρσία, Φωτάκης, Λαζάρ (Αρίας 84'), Σαλπιγγίδης, Γεωργιάδης (Σνάουτσνερ 62'), Αθανασιάδης.

image
image

«Άρης και δεν είμαι καλά»

01 Δεκεμβρίου 2010

Ατλετικο Μαδρίτης – Αρης 2-3 (12’ Φορλάν, 16’ Αγκουέρο – 2’, 51’ (πεν.) Κόκε, 81’ Λαζαρίδης)

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Άρη. Πρόκειται για τη βραδιά που οι «κίτρινοι» έγραψαν ιστορία, αφού έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που κερδίζει επί ισπανικού εδάφους. Η Ατλέτικο Μαδρίτης του Φορλάν, του Αγκουέρο και του Σιμάο, που είχε κατακτήσει το Europa League λίγους μήνες νωρίτερα, έγινε... έρμαιο στις ορέξεις του Κόκε και του Λαζαρίδη και ο εκπληκτικός κόσμος του Άρη έκανε... Βικελίδης το Βιθέντε Καλντερόν.

Η βραδιά φάνηκε από το ξεκίνημα πως θα είναι θριαμβευτική. Μόλις στο 2’ ο Σέρχιο Κόκε έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του Κούπερ. Οι Μαδριλένοι αντέδρασαν, ανατρέποντας πολύ γρήγορα το σκορ με τα δύο τους αστέρια. Στο 12’ ο Φορλάν ισοφάρισε και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Αγκουέρο έκανε το 2-1. Μάλιστα, με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι για να... καθαρίσουν το ματς. Δεν το έκαναν και ο Άρης έφτασε σε έναν θρίαμβο. Στο 51’ ο Λαζαρίδης κερδίζει πέναλτι και ο Κόκε ισοφαρίζει σε 2-2. Η Ατλέτικο πίεσε για τρίτο γκολ, όμως ο μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο ήρθε το γκολ που κανείς Αρειανός δεν θα ξεχάσει σε όλη του τη ζωή. Μετά από φάση διαρκείας και με τον Ντε Χέα να βγάζει το ένα σουτ μετά το άλλο, ήρθε ο Λαζαρίδης ο οποίος... πέφτωντας σούταρε, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στα δίχτυα. Θρίαμβος. Τρέλα. Έκσταση. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες του Άρη να πανηγυρίζουν... όπως να ‘ναι, όπου να ‘ναι και τους Ισπανούς να τραβούν φωτογραφίες την εκπληκτική ελληνική εξέδρα.

Ατλέτικο Μαδρίτης: Ντε Χέα, Ουιφαλούσι, Γκοδίν, Ντομίνγκεθ, Λόπεθ (86' Μέριδα), Ρέγιες, Τιάγκο (86' Γκαρθία), Σουάρεθ, Σιμάο (73' Κόστα), Αγκουέρο, Φορλάν

Άρης: Σηφάκης, Βανγκέλι, Οριόλ, Λαζαρίδης, Μίτσελ, Χαβίτο, Φατί, Τόχα, Μενδρινός (72' Καζναφέρης), Κόκε (77' Πρίττας), Τσέζαρεκ (83' Ρουίς)

image

Η «θρυλική» βραδιά στο Λονδίνο

29 Σεπτεμβρίου 2015

Αρσεναλ – Ολυμπιακός 2-3 (34’ Γουόλκοτ, 65’ Σάντσες – 33’ Πάρντο, 40’ Οσπίνα (αυτ.), 66’ Φινμπόγκασον)

Η πιο πρόσφατη μεγάλη νίκη ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη. Και σίγουρα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη όλων των εποχών για τον Ολυμπιακό. Μια βραδιά απ’ αυτές που θα μνημονεύονται για πάντα, όχι μόνο για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του Μάρκο Σίλβα αγωνίστηκε στο «Emirates» και έφτασε στον μεγάλο θρίαμβο.

Ο Ολυμπιακός πήγε στο Λονδίνο για να κοιτάξει στα μάτια την πανίσχυρη Άρσεναλ, που ξεκίνησε τη σεζόν ως ένα απ’ τα φαβορί για κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Πάρντο άνοιξε το σκορ για τους «ερυθρόλευκους» στο 33’, ο Γουόλκοτ ισοφάρισε ένα λεπτό αργότερα, αλλά ο Ολυμπιακός είχε απάντηση στην... απάντηση και στο 40’ πήρε εκ νέου το προβάδισμα χάρη σε εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη, που χρεώθηκε ως αυτογκόλ στον Οσπίνα.

Η Άρσεναλ πίεσε στο δεύτερο ημίχρονο, έφτασε στο 2-2 με τον Σάντσες στο 65’, αλλά ο Ολυμπιακός βρήκε πάλι άμεση απάντηση. Ένα λεπτό μετά, έπειτα από μια υπέροχη επίθεση, ο Φινμπόγκασον από κοντά έκανε το 2-3 και «υπέγραψε» τη μεγαλύτερη νίκη του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Άρσεναλ: Οσπίνα, Γκιμπς, Γκαμπριέλ, Κοσιενλί (57 Μερτεζάκερ) Μπεγερίν (85΄Κάμπελ), Εζίλ, Καθόρλα, Κοκελέν (60 Ράμσεϊ), Γουόλκοτ, Τσάμπερλεϊν, Σάντσες

Ολυμπιακός: Ρομπέρτο, Ομάρ, Σιόβας, Μποτία, Σαλίνο, Καμπιάσο, Κασάμι, Σεμπά (72 Ερνάνι), Πάρντο, Φορτούνης (86' Βούρος), Ιντέγιε (46 Φινμπόγκασον)

image

Θρίαμβος με Σορεντίνο και Σέζαρ

21 Νοεμβρίου 2006

ΑΕΚ – Μίλαν 1-0 (32’ Ζούλιο Σέζαρ)

Μία από τις μεγαλύτερες βραδιές στην ιστορία της ΑΕΚ γράφτηκε στις 21 Νοεμβρίου του 2006. Η «Ένωση» είχε μόλις πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη στο Τσάμπονς Λιγκ απέναντι στη Λιλ, ωστόσο κόντρα στη Μίλαν του Πίρλο, του Ζέεντορφ, του Μαλντίνι, του Κακά, του Ιντσάγκι τα πράγματα έμοιαζαν εξαιρετικά δύσκολα. Και ήταν, καθώς οι Ιταλοί ξεκίνησαν το ματς πιεστικά, αλλά είδαν τον Σορεντίνο να τους σταματά σχεδόν σε κάθε τους ευκαιρία που δημιούργησαν. Την ίδια ώρα, η ΑΕΚ δεν χρειάστηκε δεύτερη φορά. Στην πρώτη «απειλή» το ΟΑΚΑ πήρε φωτιά.

Στο 32’ της συνάντησης η «Ένωση» κέρδισε φάουλ, ο Ζούλιο Σέζαρ ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ντίντα, σημειώνοντας το πιο σημαντικό γκολ στην καριέρα του στην ΑΕΚ. Η Μίλαν πίεσε στο δεύτερο ημίχρονο για να φτάσει στην ισοφάριση, είχε δοκάρι με τον Ιντσάγκι, αλλά δεν κατάφερε να ισοφαρίσει το γκολ του Βραζιλιάνου το οποίο χάρισε στην ΑΕΚ μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της.

ΑΕΚ: Σορεντίνο, Τσιρίλο, Δέλλας,Παπασταθόπουλος, Τζιωρτζιόπουλος (78' Μόρας), Ζήκος, Έμερσον, Μαντούκα, Τόζερ (66' Κυριακίδης), Ζούλιο Σέζαρ (86' Χετεμάι) Λυμπερόπουλος.

ΜΙΛΑΝ: Ντίντα (78' Κάλατς), Μπρόκι, Μαλντίνι, Κοστακούρτα (46' Γιανκουλόφσκι) Σίμιτς, Ολιβέιρα (70' Μποριέλο) Ζέεντορφ, Πίρλο, Κακά, Μπονέρα, Ιντσάγκι.

image
image

Όταν «προσκύνησαν» οι πρωταθλητές Αγγλίας

25 Φεβρουαρίου 2014

Ολυμπιακός – Μάντσεστερ Γ. 2-0 (38’ Ντομίνγκες, 55’ Κάμπελ)

Αν δεν υπήρχε το φετινό 3-2 απέναντι στην Άρσεναλ, τότε εκείνο το 2-0 κόντρα στην Μάντεστερ Γιουνάιτεντ στο γήπεδο Καραϊσκάκη ίσως να θεωρείτο από πολλούς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού. Απέναντι στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, παίζοντας στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και όχι σε όμιλο, ο Ολυμπιακός σημείωσε μια νίκη που μπορεί στο τέλος να μην του χάρισε την πρόκριση, αλλά θα μείνει για πάντα στην ιστορία.

Έχοντας βγάλει εντελώς εκτός παιχνιδιού τους Ρούνεϊ και Φαν Πέρσι και παίζοντας καταπληκτικά στην κόντρα επίθεση, οι παίκτες του Μίτσελ κατάφεραν να προηγηθούν στο 33’ με... τακουνάκι του Τσόρι Ντομίνγκες. Το γήπεδο Καραϊσκάκή πήρε... φωτιά και... απογειώθηκε στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου. Και συγκεκριμένα στο 55’, όταν ο Κάμπελ με ασύλληπτο σουτ από μακριά «εκτέλεσε» τον Ντε Χέα, σημειώνοντας το τελικό 2-0.

Ολυμπιακός: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μανωλάς, Μαρκάνο, Χολέμπας, Ντινγκά, Μανιάτης, Ντομίνγκες (76' Μασάντο), Ολαϊτάν, Πέρες (85' Βαλντές), Κάμπελ (67' Φουστέρ).

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα, Σμόλινγκ, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά, Κλέβερλι (60' Καγκάβα), Κάρικ, Βαλέντσια (60' Γουέλμπεκ), Ρούνεϊ, Γιανγκ, Φαν Πέρσι.

image

Το... ποίημα του Πάουλο Σόουζα

8 Νοεμβρίου 2000

Παναθηναϊκός – Γιουβέντους 3-1 (7’ Σόουζα, 56’ (πεν.) Μπασινάς, 65’ Βαζέχα – 11’ Ιντζάγκι)

Η μεγάλη Γιουβέντους του Ντελ Πιέρο, του Ιντζάγκι, του Φαν Ντερ Σαρ, ερχόταν στην Αθήνα με την πλάτη στον τοίχο. Με ήττα θα αποχαιρετούσε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Τσάμπιονς Λιγκ από την πρώτη του φάση. Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας φλεγόταν από 75.000 φίλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι έζησαν μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βραδιές στη ζωή τους.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς ιδανικά, με τον Πάουλο Σόουζα να σημειώνει ένα από τα καλύτερα γκολ που έχει πετύχει ελληνική ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ, μόλις στο 7’. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ιντζάγκι θα ισοφαρίσει για τη Γιουβέντους, ωστόσο η βραδιά φαινόταν πως δεν θα μπορούσε να στραβώσει για τον Παναθηναϊκό. Και μέσα σε εννιά λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο (56’ Μπασινάς, 65’ Βαζέχα) οι «πράσινοι» σημείωναν το 3-1, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να κοιτάζουν αποσβολομένοι όλα όσα τους συνέβαιναν.

Μάλιστα, στο φινάλε δόθηκε εντολή από τον Αναστασιάδη στους παίκτες του Παναθηναϊκού να σεβαστούν τον αντίπαλο, αφού το σκορ θα μπορούσε να είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Σόουζα (46’ Γκαλέτο), Γκούμας, Βαζέχα (74’ Βλάοβιτς), Βόκολος, Σάριτς, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης (80’ Σιπνιέφκσι), Φύσσας

Γιουβέντους: Φαν Ντερ Σαρ, Φεράρα, Ονίλ (60’ Μπιριντέλι), Πεσότο, Κόντε, Ιντζάγκι (62’ Τρεζεγκέ), Ντελ Πιέρο, Ιουλιάνο, Κοβάσεβιτς, Ζάνκι (58’ Ραμπούλα), Τακινάρντι.

image

Η ανατροπή του αιώνα

16 Μαρτίου 1977

ΑΕΚ – ΚΠΡ 3-0 (7-6 πέν.) (11’ και 65’ Μαύρος, 81’ Παπαϊωάννου)

Μετά τη μεγαλειώδη πρόκριση απέναντι στην Ντέρμπι Κάουντι κι αφού μεσολάβησε και η πρόκριση επί τους Ερυθρού Αστέρα, μια ακόμα αγγλική ομάδα ερχόταν στον δρόμο της ΑΕΚ. Ο λόγος για την ΚΠΡ, η οποία ήταν αντίπαλος της «Ένωσης» στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο θρίαμβος της ελληνικής ομάδας υπήρξε μεγαλύτερος κι από εκείνον με την Ντέρμπι.

Η ανατροπή στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ είχε ηττηθεί με 3-0 στην Αγγλία και κανείς δεν έδινε την παραμικρή ελπίδα για πρόκριση στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ. Οι παίκτες του Φράντισεκ Φάντροκ όμως είχαν άλλη άποψη. Με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου και ένα του Μίμη Παπαϊωάννου, η ΑΕΚ έφτασε στο 3-0 στέλνοντας το ματς στην παράταση. Εκεί ο Φάντροκ άλλαξε τον τερματοφύλακα, Λάκη Στεργιούδα, με τον σπεσιαλίστα στα πέναλτι Νίκο Χρηστίδη. Η αλλαγή έγινε στο 115’, το 3-0 παρέμεινε και στα πέναλτι ήρθε η δικαίωση του προπονητή της ομάδας.

Ο Χρηστίδης απέκρουσε δύο πέναλτι των Βρετανών και ΑΕΚ με 7-6 στα πέναλτι πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε με δύο ήττες από την Γιουβέντους.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας (117’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.

image

Η πρώτη νίκη στην Αγγλία

3 Νοεμβρίου 1976

Ντέρμπι Κάουντι – ΑΕΚ 2-3 (53’ Τζόρτζ, 88’ Ρίοχ – 64’ Νικολούδης, 77’ Τάσος, 84’ Βάγκνερ)

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σεζόν 1975-76. Η ΑΕΚ έχει αποκλείσει απ’ τον πρώτο γύρο τη Ντιναμό Μόσχας, αλλά στο άκουσμα της Ντέρμπι Κάουντι όλοι... παγώνουν. Ενάμιση χρόνο πριν η Ντέρμπι είχε στεφθεί πρωταθλήτριας Αγγλίας. Στην έδρα της, το «Μπέιζμπολ Γκράουντ», είχε ορισμένες εντυπωσιακές νίκες, όπως το 4-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης και το 3-0 επί της Μπενφίκα. Λίγες μέρες πριν τις αναμετρήσεις με την ΑΕΚ είχε διαλύσει την Τότεναμ με 8-2.

Η ΑΕΚ έψαχνε ένα... θαύμα. Το μισό έγινε στο πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το 2-0 άφηνε μεγάλη αισιοδοξία, όχι όμως και σιγουριά εν όψει του επαναληπτικού. Η ΑΕΚ πηγαίνει στην Αγγλία και στο 53’ ο Ρίοχ ανοίγει το σκορ για τους Βρετανούς. Εφτά λεπτά αργότερα, αποχωρεί ως τραυματίας από το ματς ο αρχηγός, Μίμης Παπαϊωάννου. Η ΑΕΚ όχι μόνο δεν λύγισε, αλλά αντέδρασε. Στο 64’ ο Νικολούδης με απευθείας εκτέλεση φάουλ ισοφάρισε και στο 77΄ο Τάσος έφερε μπροστά την «Ένωση». Η πίεση των Άγγλων έπεσε πάνω στον Λάκη Στεργιούδα, ο οποίος με τη μεγάλη του εμφάνιση απέκτησε το παρατσούκλι «ο ήρωας του Ντέρμπι». Στο 85’ ο Βάγκνερ έκανε το 3-1 και η μείωση του σκορ σε 2-3 από τον Ρίοχ δεν άλλαξε τίποτα από έναν τεράστιο θρίαμβο.

Έναν θρίαμβο τον οποίο η «Αθλητική Ηχώ» χαρακτήρισε ως την «πιο μεγάλη ελληνική νίκη όλων των εποχών». Μια νίκη που ήταν η πρώτη ελληνικής ομάδας επί αγγλικού εδάφους και χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια για να έρθει μια δεύτερη, όταν ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 της Τότεναμ στο Λονδίνο.

ΑΕΚ: Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τάσος, Τσάμης (81΄ Λ.Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου (60΄ Σκρέκης), Μαύρος

image

«Ναι, ο Βαζέχα δεν είναι οφσάιντ...»

3 Απριλίου 1996

Αγιαξ – Παναθηναϊκός 0-1 (86’ Βαζέχα)

«Και ο Δώνης τώρα που άρχισε την κούρσα και ο Βαζέχα που δεν είναι οφσάιντ αν του τη βγάλει ο Δώνης... Ναι, ο Βαζέχα δεν είναι οφσάιντ... ο Παναθηναϊκός αν πετύχει το γκολ είναι... ΓΚΟΛ. 1-0. Ο Παναθηναϊκός τρία λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι παγώνει το Αμστερνταμ». Η φωνή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου θα ηχεί μια ζωή στ’ αυτιά όλων των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Στις 3 Απριλίου 1996 ο Παναθηναϊκός σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη ελληνικής ομάδας στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Πέτυχε ένα ποδοσφαιρικό έπος.

Απέναντι στον πανίσχυρο Άγιαξ, στο μεγαθήριο της εποχής, για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μια νίκη που έγινε πρώτο θέμα μέχρι και στα αθλητικά δελτία ειδήσεων της Αμερικής. Μια νίκη που σόκαρε ολόκληρη την Ευρώπη και ανάγκασε τον Μπλιντ, τον αρχηγό του Άγιαξ, να κλάψει ενώπιον της κάμερας, λίγα λεπτά μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Στον επαναληπτικό ο Άγιαξ επικράτησε με 3-0, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του φαβορί, όμως ο αποκλεισμός δεν μείωσε σε τίποτα τον μεγαλειώδη θρίαμβο του Παναθηναϊκού, που έγραψε την πιο «χρυσή σελίδα» στην ιστορία του.

Άγιαξ: Φαν ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φρανκ ντε Μπουρ, Μπογκάρντε, Ντάβιντς, Φίνιντι, Λίτμανεν (76' Μουσάμπα), Ρόναλντ ντε Μπουρ, Κανού, Κλάιφερτ

Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ. Σ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Καπουράνης, Μπορέλι (84' Μάρκος), Μαραγκός (62' Γ. Χ. Γεωργιάδης), Δώνης, Βαζέχα (90' Νιόπλιας)

image

«Ο Καμάρας, γκολ, το γκολ του Καμάρα»

28 Απριλίου 1971

Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 3-0 (2’, 54’ Αντωνιάδης, 65’ Καμάρας)

«Μας είχε πει ο Πούσκας να βάλουμε ένα γρήγορο γκολ σε κάθε ημίχρονο. Το κάναμε και το τρίτο το έβαλε ο κόσμος». Αυτή είναι η απάντηση όλων των θριαμβευτών του Παναθηναϊκού σε όσους τους ρωτούσαν για το πως ήρθε ο θρίαμβος απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Ένας θρίαμβος που έγραψε τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο. Την πρόκριση σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

«Φέρτε μας τον Άγιαξ», ακουγόταν πριν ξεκινήσει το παιχνίδι. Κι ας γνώριζαν όλοι πως το έργο του Παναθηναϊκού μετά το 4-1 του Βελιγραδίου δεν ήταν απλά δύσκολο, αλλά σχεδόν ακατόρθωτο. Μέχρι που ξεκίνησε το ματς στο φλεγόμενο «Απόστολος Νικολαϊδης». 90 λεπτά απ’ το θαύμα. Στο 2’ ο Αντωνιάδης το φέρνει πιο κοντά. Στο 54’ και πάλι ο Αντωνιάδης ανάβει τη φλόγα της ελπίδας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Στο 65’ έρχεται «το γκολ του Καμάρα». Το σουτ του Αριστείδη Καμάρα έχει μπει στα σπίτια όλων των Ελλήνων. Η φωνή του Γιάννη Διακογιάννη ακούγεται από άκρη σε άκρη. 3-0. Ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Όνειρο. Θαύμα. Έπος. Όλη η Ελλάδα στους δρόμους πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παναθηναϊκός: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, (90’ Χατζηανδρέου), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, (54’ Αθανασόπουλος)

Ερυθρός Αστέρας: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόφκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιάνκοβιτς, Οστοϊτς, Φιλίποβιτς