Ένας γύρος Γκουστάβο Πογιέτ!

Ένας γύρος Γκουστάβο Πογιέτ!

To ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό έκλεισε τον πρώτο γύρο του Γκουστάβο Πογιέτ στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Έναν γύρο, ο οποίος βάσει αριθμών, πορείας και αγωνιστικών στοιχείων κρίνεται επιτυχημένος.

Το gazzetta.gr παρουσιάζει σε ένα special article όλη την μέχρι στιγμής πορεία του Ουρουγουανού στην Ένωση, γράφει για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις κρίσεις και κέρδισε τον Μελισσανίδη, καθώς και για τις αλλαγές που επέφερε και τους παίκτες-κλειδιά που ανέδειξε στη δική του ΑΕΚ!

image

Η επιλογή του Ουρουγουανού και τα αποτελέσματα...

Η ολοκλήρωση του αγώνα της ΑΕΚ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο Φάληρο και η βαριά ήττα με σκορ 4-0 υπέρ των «ερυθρόλευκων» προκάλεσε αντιδράσεις και εξελίξεις στον Δικέφαλο που έφτασαν έως και την αντικατάσταση του Τραϊανού Δέλλα στην τεχνική ηγεσία των «κιτρινόμαυρων» ο οποίος είχε χάσει την εμπιστοσύνη του Δημήτρη Μελισσανίδη...

Το ερώτημα που είχαν όλοι έπειτα από εκείνη τη συνάντηση του αφεντικού της Ένωσης στα γραφεία της Aegean με μέλη της μεγαλύτερης οργάνωσης οπαδών «Original 21», δεν ήταν αν θα συνεχίσει μετά τα όσα ειπώθηκαν ο «Τράι» στον πάγκο της ΑΕΚ, αλλά ποιος θα τον διαδεχθεί.

Στην ΑΕΚ είχαν τα δεδομένα του προπονητή που ήθελαν αλλά όχι και τις λύσεις έτοιμες (αφού δεν είχαν συναποφασίσει να τελειώσουν τον Δέλλα πριν το ματς με τον Ολυμπιακό) με αποτέλεσμα η αναζήτηση για τον διάδοχο στην τεχνική ηγεσία της Ένωσης να τραβήξει λίγο περισσότερο, όχι όμως τόσο ώστε να υπάρξει πρόβλημα για την ομάδα.

Αυτό που ήθελαν και έψαχναν ήταν έναν προπονητή νέο αλλά με μεγαλύτερη εμπειρία από τον προκάτοχό του, που να 'χει δημιουργήσει ομάδα, να έχει δείξει έργο, με καλό βιογραφικό και όνομα που θα μπορούσε να είναι αντάξιο της ιστορίας και του μεγαλείου της ΑΕΚ που επέστρεψε στο ελληνικό ποδόσφαιρο με στόχο να κυριαρχήσει...

Στις 17 Οκτωβρίου (επί της ουσίας) στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό τελείωσε η θητεία του Δέλλα και την 1η Νοεμβρίου η ΑΕΚ πηγαίνει στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας (και αφού είχε προηγηθεί ο υπηρεσιακός κόουτς Στέλιος Μανωλάς) με τον νέο της προπονητή, τον εκλεκτό... Το όνομα αυτού: Γκουστάβο Πογιέτ...

Τα αποτελέσματα δικαιώνουν έως τώρα την επιλογή. Ο Πογιέτ φτιάχνει μια ομάδα με πνεύμα νικητή και οι αριθμοί τον ανεβάζουν ακόμη περισσότερο σε όλους... Στο πρωτάθλημα ο Ουρουγουανός προπονητής από την ημέρα που ήρθε μετράει 10 νίκες και από 3 ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες σε 15 συνολικά ματς του πρωταθλήματος.

Για το κύπελλο τα μαντάτα είναι καλύτερα: έξι ματς μόνο νίκες και πρόκριση πιο εύκολη από ποτέ στα ημιτελικά με δυο νίκες απέναντι στον Ηρακλή... Αν μη τι άλλο, μια χαρά!

image

Η Ιταλία, το deal και η... λύσσα για Λεωφόρο!

Η Ένωση έφτασε γρήγορα σχετικά σε deal συνεργασίας με τον Ουρουγουανό τεχνικό ο οποίος μετά το «ναι» στην πρόταση της ΑΕΚ να αναλάβει την τεχνική της ηγεσία εξέφρασε (προτού καν φτάσει στην Αθήνα) την επιθυμία του να καθίσει στον πάγκο από το ματς με τον Παναθηναϊκό και ας γνώριζε ότι θα είχε μόλις μία, βαριά δυο προπονήσεις στη νέα του ομάδα.

Κάτι μάλιστα που είχε γνωστοποιήσει σαν πρόθεση (να κοουτσάρει άμεσα) ο Πογιέτ τον Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς από την πρώτη συνάντησή τους στην Ιταλία. Εκεί που ο Ουρουγουανός φάνηκε ιδιαίτερα ενημερωμένος για την ΑΕΚ, της οποίας μάλιστα είχε προγραμματίσει να παρακολουθήσει τα πρόσφατα ματς για να 'χει (και) κάποια σχετική άποψη.

Ο τεχνικός διευθυντής της Ένωσης είχε βρεθεί στη Σερβία, κοντά στην οικογένεια της συζύγου του, καθώς έφυγε από τη ζωή η πεθερά του εκείνη την περίοδο, ωστόσο κατάφερε (αφού έπρεπε να το κάνει) να συναντήσει τον 47χρονο τεχνικό στην Ιταλία και να κάνει το πρώτο και όπως αποδείχτηκε καθοριστικό ραντεβού...

Εκεί, στην Ιταλία, ο Πογιέτ ενημερώθηκε για την φιλοσοφία της ΑΕΚ και αναφέρθηκε (και) στη δική του αγωνιστική φιλοσοφία. Οι δύο άντρες συζήτησαν για αρκετές ώρες και βρήκαν πολλά σημεία επαφής και σωστής επικοινωνίας για ενδεχόμενη συνεργασία. Ήταν μια συνάντηση προάγγελος συμφωνίας όπως και έγινε.

Με την άφιξή του στην Αθήνα και στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη αλλά και της γνωριμίας του με τα υπόλοιπα πρόσωπα που δεν είχε επαφή (Μπάγεβιτς) είπε τα ίδια λόγια πολλές φορές και έβγαλε τη... λύσσα του για το ματς με τον Παναθηναϊκό και την επιθυμία να βρίσκεται ο ίδιος στον πάγκο.

«Θέλω να αναλάβω άμεσα την ομάδα, δεν θα περιμένω για να κάτσω στον πάγκο της, θέλω να την μάθω και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είμαι στον πάγκο σε ένα ντέρμπι, έτσι θα 'χω ουσιαστική γεύση και για το πρωτάθλημα».

image

Οι πρώτες στραβές και η διαχείρισή τους...

Η επιθυμία του έγινε πράξη. Ο Γκουστάβο Πογιέτ κάθισε στον πάγκο της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και διαχειρίστηκε σωστά το ματς παρά το μικρό χρονικό διάστημα που είχε μπροστά του για να γνωρίσει τις αρετές των ποδοσφαιριστών του. Το πρώτο δείγμα ήταν θετικό, όμως τα... καλύτερα θα τα μαθαίναμε στο άμεσο μέλλον.

Και τα «καλύτερα» είχαν να κάνουν με τις... στραβές, τα ανεπιτυχή αποτελέσματα και τη διαχείρισή τους. Εκεί ήταν το πρώτο σημαντικό δείγμα γραφής ενός καλού προπονητή που ήξερε τι έπρεπε να πράξει για να περάσει τη δική του αγωνιστική φιλοσοφία με γνώμονα πάντα το βασικό συστατικό: τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του ρόστερ του, των ποδοσφαιριστών του...

Αμέσως μετά το ισόπαλο δίχως σκορ αποτέλεσμα με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό έρχεται ένα σημαντικό αγωνιστικό χαστούκι στο ΟΑΚΑ. Η πρώτη εντός έδρας ήττα για την ΑΕΚ από τον Αστέρα Τρίπολη έπειτα από την κουταμάρα του Ρόναλντ Βάργκας να αφήσει την ομάδα (λόγω νεύρων) με δέκα ποδοσφαιριστές.

Ο Πογιέτ δεν άφησε να περάσει έτσι το... έγκλημα του διεθνούς Βενεζουελάνου άσου. Εκτός από το τετ α τετ και τις έντονες και σε αυστηρό ύφος παρατηρήσεις στον ποδοσφαιριστή του δίνει να καταλάβει ότι έχει ενοχληθεί τόσο πολύ, σε βαθμό που το μέλλον του στην ΑΕΚ κρίνεται από τον ίδιο και τη συμπεριφορά του στο επόμενο διάστημα.

Τα αποτελέσματα γνωστά. Ο Ρόναλντ Βάργκας γίνεται το πρόσωπο που θα χαρίσει στην Ένωση με τα γκολ σπουδαίες νίκες σε ντέρμπι αλλά και στο Κύπελλο... Ο Ουρουγουανός τον υποχρέωσε να αλλάξει και να γίνει αυτό για το οποίο αποκτήθηκε, ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά στα δύσκολα ματς που θα θέλει πάση θυσία η ΑΕΚ...

Ακολουθούν νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο αλλά και δυο σημαντικές γκέλες. Στην Νέα Σμύρνη η ΑΕΚ με δέκα παίκτες φεύγει με το ισόπαλο 1-1 και ακολουθεί η ήττα σοκ στο ΟΑΚΑ (δεύτερη εντός έδρας ήττα) στο τελευταίο ματς για το 2015 με τον Λεβαδειακό έπειτα από εγκληματικά λάθη των Ανέστη και Κολοβέτσιου (και Άρθο).

Κι όμως ο Πογιέτ δεν πανικοβάλεται. Η άδεια 5 ημερών (7 για τους ξένους που είχαν μεγάλο ταξίδι) για τις γιορτές δεν αλλάζει και το μόνο που αξιώνει ο Ουρουγουανός τεχνικός από τους ποδοσφαιριστές του είναι να σεβαστούν το πρόγραμμα στην άδειά τους και να... καθαρίσουν το μυαλό τους ενόψει της νέας αρχής. Εννοείται πως οι παίκτες που έκαναν λάθη, στηρίχθηκαν απόλυτα από τον προπονητή (με μεγαλύτερα παραδείγματα τους Ανέστη - Κολοβέτσιο) και εκείνοι αποτέλεσαν τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της «κιτρινόμαυρης» αντεπίθεσης!

image

Η απόδειξη για τον «δίκαιο» Πογιέτ!

Στο διάστημα που βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ ο Γκουστάβο Πογιέτ αποδεικνύει πως σαν προπονητής είναι του δόγματος να αποδίδεται ποδοσφαιρική δικαιοσύνη στο ρόστερ του. Με δυο λόγια για τον Ουρουγουανό κόουτς: όποιος είναι καλύτερος, δουλεύει συνέχεια και άριστος επαγγελματίας, αυτός και θα παίζει!

Ερχόμενος στην ΑΕΚ και έχοντας τις πρώτες επαφές και την πρώτη γνωριμία με τους ποδοσφαιριστές του ο Πογιέτ εξηγεί σε συνεργάτες και δημοσιογράφους πως οι περιπτώσεις παικτών όπως ο Ρέφικ Τζιμπούρ και ο Ντιέγκο Μπουονανότε είναι εκείνες που αποτελούν κάτι το ξεχωριστό. Ειδικά για τον Αλγερινό υπογράμμιζε ότι πάνω του θα βασιστεί η γραμμή κρούσης...

Δεν χρειάστηκε παρά λίγο καιρό για να διαπιστώσει ότι η ποιότητα, η τεχνική και το βιογραφικό από μόνα τους δεν φτάνουν για να δικαιωθεί ο ίδιος στην αρχική του πρόβλεψη. Όμως προτεραιότητα για τον 47χρονο Ουρουγουανό προπονητή της ΑΕΚ είναι η ομάδα, το καλό αυτής, τα αποτελέσματα και να περάσει - φτιάξει νοοτροπία νικητή. Πρώτα απ' όλα η νίκη!

Αυτό αναμενόμενα σαν δόγμα θα φέρει τα πάνω - κάτω στα πρόσωπα που κατ' αρχήν θα θεωρούσε βασικούς ηγέτες της ομάδας ο Πογιέτ. Ο Τζιμπούρ σιγά αλλά σταθερά εξαφανίζεται και από πρώτη λύση για την κορυφή της επίθεσης μετατρέπεται σε τρίτη (πίσω από Αραβίδη και Πέκχαρτ πλέον) και πραγματικά... καταϊδρωμένη αφού χάνει πλέον και θέση στην 18άδα.

Το ίδιο ισχύει για τον Ντιέγκο Μπουονανότε. Πολλοί υποστήριζαν πως ο Δέλλας έκανε έγκλημα που δεν χρησιμοποιούσε περισσότερο τον βραχύσωμο Αργεντινό μεσοεπιθετικό, ωστόσο, πολύ σύντομα το ίδιο πράττει και ο Πογιέτ που θέλει άλλου είδους αγωνιστικά χαρακτηριστικά από εκείνα του Ντιέγκο στο σφιχτό (και τακτικά) 4-3-3...

Στα παραπάνω προσθέστε την περίπτωση Τζανετόπουλου. Η μη ανανέωση της συνεργασίας του νεαρού στόπερ της ΑΕΚ έμοιαζε (αδιανόητα και αδικαιολόγητα) για κάποιους (η κουβέντα υπήρχε κι ας είχε καφενειακή βάση) ως εντολή προς τον Ουρουγουανό από τους διοικούντες. Ο Πογιέτ ξεκαθαρίζει πως δεν υπολογίζει παρά ως 4η λύση τον νεαρό για το κέντρο της άμυνας και το επιβεβαιώνει πως τέτοιον τον έχει στο μυαλό του και αφού ανανεώνει με την ΑΕΚ!

Ο Πογιέτ μοιάζει να (και το κάνει) αποδίδει δικαιοσύνη στα αποδυτήρια, οι ποδοσφαιριστές το εισπράττουν και το κλίμα γίνεται ακόμη πιο ιδανικό για εκείνον και τους «κιτρινόμαυρους»...

image

Το 4-3-3 και οι αλλαγές κλειδιά

Η ΑΕΚ που ανέλαβε ο Γκουστάβο Πογιέτ ήταν δομημένη, δουλεμένη στο 4-2-3-1 και αυτό ήταν κάτι που από την προετοιμασία της Πολωνίας είχε γίνει τρόπος ζωής για τους «κιτρινόμαυρους» από τον Τραϊανό Δέλλα. Κουραστική (για τον αντίπαλο και τον ρυθμό του αγώνα) κατοχή της μπάλας, πολύ υπομονή και παιχνίδι πρωτοβουλίας τα στοιχεία που ήθελε ο «Τράι»...

Ο Ουρουγουανός τεχνικός με τους συνεργάτες και κυρίως τον Μαουρίσιο Ταρίκο δουλεύει στο διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος (κι ας βρισκόταν ανάμεσα σε Ελλάδα και Λονδίνο) στο σκανάρισμα του ρόστερ που διαθέτει. Και αρχίζει τις αλλαγές που θα φέρουν νέα αγωνιστική ταυτότητα και φιλοσοφία στην ΑΕΚ.

Η πρώτη και βασική αλλαγή αφορά τη διάταξη και αποφασίζει 4-3-3. Μια επιλογή που αναμφισβήτητα θα προκαλέσει νέες αλλαγές στα πρόσωπα και θα φέρει νέα αγωνιστικά δεδομένα για ανάλυση και εξήγηση. Παράλληλα ζητάει άμεσο παιχνίδι, όχι ανούσια κατοχή, δυνατή άμυνα, χώρο στον αντίπαλο και σφιχτές γραμμές.

Το πλέον νέο αγωνιστικό μαντάτο σε αλλαγή προσώπου που θα αναδειχτεί σε κίνηση κλειδί είναι η τοποθέτηση του Γιάκομπ Γιόχανσον ως δεξιού εσωτερικού χαφ. Με αυτόν τον τρόπο η ΑΕΚ αποκτά έναν ακόμη ποδοσφαιριστή με σημαντικά σωματικά προσόντα στην εκάστοτε αντίπαλη εστία και ταυτόχρονα παίρνει γκολ από τον Σουηδό αλλά και ασίστ.

Μία κίνηση που βγαίνει και αποδεικνύεται σωστή (και φυσικά πιστώνεται στον κόουτς). Το ίδιο θετική εξέλιξη έχει η κίνηση να παίξει στη φυσική του θέση ο Έλντερ Μπαρμπόσα. Ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής βγάζει τη σπουδαία ποιότητά του και μετατρέπεται στον απόλυτο ηγέτη που μαζί με τον Βάργκας (στο άλλο φτερό της επιθετικής «κιτρινόμαυρης» γραμμής) και τον Αραβίδη (λίγο αργότερα) απογειώνουν την γραμμή κρούσης στα δύσκολα!

Σούπερ έξυπνη και η τοποθέτηση του Αντρέ Σιμόες σε ρόλο κόφτη με εντολή να βοηθάει στα στόπερ και κυρίως στην πλευρά του Άρθο που μονιμοποιείται στο κέντρο της άμυνας χωρίς βέβαια να δικαιώνει τον κόουτς για την απόφασή του στη συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων που χρησιμοποιείται... Ο Πορτογάλος μετατρέπεται σε απόλυτα αναγκαίο εργαλείο...

image

Ο Πογιέτ των ντέρμπι...

Η αρχή της περιόδου του Ουρουγουανού τεχνικού -μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος για τις γιορτές- μοιάζει να φέρνει σημαντικά θετικές αλλαγές για την ΑΕΚ. Αποδεικνύεται εντός και εκτός έδρας πως δημιουργείται μία ομάδα που θα ξέρει να κερδίζει, δεν θα δέχεται πολλές φάσεις και θα 'χει άριστη (και άμεση) μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και τούμπαλιν...

Εύκολα διπλά σε Χανιά, Γιάννενα για το πρωτάθλημα, Λιβαδειές και Θεσσαλονίκη (για το Κύπελλο), επιτυχίες εντός έδρας με καλό και κυρίως παραγωγικό ποδόσφαιρο (για πρωτάθλημα με Βέροια και Κύπελλο με Ηρακλή αγωνιζόμενη με δέκα παίκτες) η ΑΕΚ του Πογιέτ χτίζεται αποτέλεσμα, αποτέλεσμα.

Σιγά, σταθερά κι αμείωτα η Ένωση του Ουρουγουανού τεχνικού χτίζει νικηφόρο σερί με σούπερ αποτελέσματα και άπαντες μιλάνε για την ΑΕΚ του Πογιέτ που απέκτησε αγωνιστική ταυτότητα σωστά βασισμένη πάνω στο υλικό που υπάρχει. Όπως αναφέρει και ο θυμόσοφος λαός μας: αυτή η στάνη, αυτό το γάλα βγάζει. Κάτι που ασπάστηκε και πέτυχε τελικά ο κόουτς: Σφιχτά αλλά αποτελεσματικά.

Καλά τα νικηφόρα αποτελέσματα, μικρή γκρίνια για την εικόνα σε συγκεκριμένα ματς που η ΑΕΚ δυσκολεύεται αλλά κερδίζει και λίγο μουρμούρα για την επιλογή του προπονητή να αλλάζει σε 3-5-2 τη διάταξη σε σημαντικό χρονικό διάστημα προκειμένου να κλειδώσει το αποτέλεσμα, συνθέτουν την εικόνα που οδηγεί πολλούς στην εξής κουβέντα: να δούμε την ΑΕΚ του Πογιέτ στα ντέρμπι...

Ο Ουρουγουανός τεχνικός πλέον ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Δεν αλλάζει τη φιλοσοφία της ομάδας, αντιθέτως στηρίζει περισσότερο την αγωνιστική ταυτότητα που της έδωσε, τη στήνει όπως πρέπει και έρχεται το πρώτο δύσκολο ματς, αυτό με τον ΠΑΟΚ που θα αποτελέσει πρόβα τζενεράλε για το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ τακτικά είναι τέλεια... Δεν απειλείται ουσιαστικά εκτός από δυο προσωπικά λάθη του Άρθο από τον ΠΑΟΚ και στέλνει μήνυμα σε κάθε προσπάθεια εκδήλωσης επίθεσης (με τον Γκάλο, τον Βάργκας να σκοράρει, τον Μάνταλο δυο φορές και τον Γιόχανσον) με αποτέλεσμα έπειτα από λίγη πίεση προς το τέλος της αναμέτρησης από τους φιλοξενούμενους, η ΑΕΚ να κατακτά τη νίκη.

Η εικόνα της Ένωσης δεν αλλάζει στο Περιστέρι και έρχεται η ήττα από τον Ατρόμητο του Δέλλα αλλά αυτό δεν φέρνει την καταστροφή. Το νικηφόρο σερί σταματάει όμως η ΑΕΚ συνεχίζει πάνω στην ίδια βάση, δουλεύει για να κάνει τη νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και να του σπάσει το αήττητο και με τα ίδια συστατικά στην τακτική και στη νοοτροπία η Ένωση το πετυχαίνει (1-0). Ανάλογη εικόνα και στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Μία ΑΕΚ σφιχτή η οποία με οδηγό τα τα δύο προηγούμενα ντέρμπι φτάνει στο τρίποντο επί των «πρασίνων». Η ΑΕΚ κάνει το τρία στα τρία με αυτή τη νίκη ως γηπεδούχος στα ντερμπι κι επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι επέστρεψε κι έχει σκοπό να κυριαρχήσει.

image

Δηλώσεις και ιδιαίτερες στιγμές

Δεν χρειάζεται περισσότερο ανάλυση από τα λεγόμενα του ίδιου του πρωταγωνιστή για να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται. Ένας άνθρωπος που δεν κρύβεται, δεν κάνει πολιτική, ευθύς και συγκεκριμένος στα θέλω του και όχι μαθημένος να βάζει λόγια στο στόμα του που θα αρέσουν σε άλλους (είτε κόσμο είτε διοίκηση) κι ας μη τα πιστεύει.

Αυτό το διαπιστώσαμε κατ' αρχήν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. «Έχω πει ότι χρειαζόμαστε έναν ποδοσφαιριστή γρήγορο στην επίθεση και έναν ακόμη. Ελπίζω να ικανοποιηθούν αυτά που ζητώ. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι δεν θα γίνει», έλεγε γελώντας παράλληλα κι ας επισήμανε το δύσκολο του εγχειρήματος.

«Δυο προσθήκες θα γίνουν δεδομένα», υποστήριξε ξανά και ξανά μιλώντας στα ΜΜΕ όταν ρωτήθηκε σχετικά αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα: «Θέλω να ρθει ένας ποδοσφαιριστής που θα μείνει και θα μπορεί να δώσει στο σύλλογο. Από κει και πέρα για τη δεύτερη περίπτωση δεν αποκλείω και δεν έχω πρόβλημα να αποκτηθεί ένας παίκτης δανεικός για να μας βοηθήσει άμεσα».

Λίγες μέρες αργότερα αποκτήθηκε ο Τόμας Πέκχαρτ έως το 2017 και ο Μπρούνο Ζουκουλίνι με τη μορφή δανεισμού από την Μάντστεστερ Σίτι.

Νωρίτερα από τα μεταγραφικά όλοι περίμεναν να ακούσουν από τα χείλη του Γκουστάβο Πογιέτ το πότε θα δει ο κόσμος την δική του ΑΕΚ. Ούτε εκεί κρύφτηκε και μάλιστα όσα μας είπε (και προς τον κόσμο) ήταν όσα είδαμε να πραγματοποιούνται.

«Μετά τη διακοπή για τις γιορτές θα δείτε τη δική μου ΑΕΚ. Να είστε σίγουροι γι' αυτό!», υπογράμμισε τόσο μετά το ματς στην Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα του, όσο και έπειτα από την ήττα από τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ στο τέλος του 2015. Έτσι κι έγινε... Όπως τα είπε ακριβώς. Μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος είδαμε (και εξακολουθούμε να βλέπουμε την ΑΕΚ του Πογιέτ.

Δεν έκανε τον... καλό κι όταν χρειάστηκε να μιλήσει για τον Τζανετόπουλο και αν τον υπολογίζει (και αφού δεν βγαίνει ο Άρθο) λέγοντας και επιμένοντας πως: «Στα στόπερ υπολογίζονται πρώτα για μένα οι Άρθο, Κολοβέτσιος και Λαμπρόπουλος» και το απέδειξε.

Επιπρόσθετα και ενώ έχει νικήσει τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ τον ρωτάνε τι χρειάζεται για να μείνει και να οδηγήσει την ΑΕΚ στον πρωταθλητισμό απέναντι στον Ολυμπιακό εκείνος δεν αγχώνεται να πει την αλήθεια. Ρωτήθηκε αν για να παραμείνει στην ομάδα θα ζητήσει να αποκτηθούν παίκτες ανάλογης ποιότητα, κόστους και επιπέδου του αντιπάλου για να μπορέσει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και απάντησε πολύ εύκολα: «Ναι, αυτό θα κάνω, είναι τόσο απλό»!

image

Κέρδισε τον Μελισσανίδη!

Το πιο δύσκολο κεφάλαιο ήταν δεδομένα να καταφέρει να κερδίσει ο Γκουστάβο Πογιέτ τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του για τον τρόπο που δουλεύει και που εκμεταλλεύεται τα υλικά που έχει στη διάθεσή του. Αυτό ήταν κάτι που χρειαζόταν προφανώς η ΑΕΚ περισσότερο και το ίδιο το αφεντικός της.

Η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε από το ρεπορτάζ (και δεν είναι λίγα) από τις επαφές μας και την επικοινωνία μας, ο Ουρουγουανός τεχνικός δεν χρειάστηκε να ιδρώσει για να το πετύχει αυτό...

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έως και τούτη τη στιγμή που γράφουμε αυτό το κείμενο (διότι στο ποδόσφαιρο όλα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και από ματς σε ματς) είναι εντυπωσιασμένος από τη δουλειά και το αποτελέσμα αυτής του Ουρουγουανού τεχνικού. Από την αξιοποίηση του ρόστερ, την εξέλιξη του παιχνιδιού της ΑΕΚ και πολύ περισσότερο από τα αποτελέσματα της ομάδας.

Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και τον ίδιο τον Μελισσανίδη, ο Γκουστάβο Πογιέτ, αποκτά ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να κάνει μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης και το ενδεχόμενο να παραταθεί η συνεργασία του με τους «κιτρινόμαυρους».

Για τον Μελισσανίδη η ΑΕΚ βρήκε έναν αξιόλογο προπονητή, έναν άριστο επαγγελματία που μπορεί να την οδηγήσει (όπως τουλάχιστον το σκέφτεται το μεγάλο αφεντικό) στο δρόμο των επιτυχιών και στην οδό της απόλυτης κυριαρχίας της όπως επιθυμούν όλοι να ζήσουν στην Ένωση έπειτα από τα όσα άσχημα βίωσαν άπαντες από το 2010 και έως την επιστροφή της ομάδας...

Εννοείται πως αυτό σημαίνει πως ο Πογιέτ έχει κερδίσει και τους υπόλοιπους στην ΑΕΚ σε επίπεδο ποιότητα της συνεργασίας τους. Όπως για παράδειγμα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αλλά και οι Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς και Αλεχάντρο ντε Μπαρτόλο που βίωσαν την πρώτη μεταγραφική περίοδο με τον Ουρουγουανό κόουτς και παρά το γεγονός πως υπήρξαν διαφωνίες, έγινε σωστή δουλειά και καλή συνεργασία χωρίς να προκύπτουν προσωπικά συμφέροντα, ή οφέλη...

image