Παραμύθι χωρίς δράκο, αλλά με αλεπού!

Παραμύθι χωρίς δράκο, αλλά με αλεπού!

Λέστερ για τίτλο; Ένα επίτευγμα που δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς στον ποδοσφαιρικό πλανήτη! Ένα παραμύθι με ήρωες, δράκους, μάχες που το τέλος του θα το γράψει ο Ρανιέρι με τους παίκτες του!

Εκδρομή στο Λέστερ; Ευκαιρία να θαυμάσεις από κοντά το Bradgate Park, το Tropical Birdland, το Curve Theatre, μα φυσικά το National Space Centre, το Leicester Cathederal, μια βόλτα στο Abbey Park θα σε εντυπωσιάσει, πρέπει να επισκεφθείς το Jewry Wall Museum... Ολα αυτά μέχρι πέρσι. Πλέον, το μεγαλύτερο αξιοθέατο είναι το «Κing Power» και η ομάδα του Ρανιέρι! Ναι, οι «Αλεπούδες» έχουν στρέψει πάνω τους τα φώτα της Premier League και έχουν πολλούς λόγους να ονειρεύονται πρωτάθλημα. Μετά το διπλό στο Ετιχαντ, ήρθε η ώρα να πάρουν όλοι τη Λέστερ σοβαρά, πολύ σοβαρά! Η κατάκτηση του τίτλου θα είναι ένα επίτευγμα χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη αγγλική ποδοσφαιρική ιστορία. Θα ακολουθήσει τον δρόμο της Νότιγχαμ, ή θα μιμηθεί τη Νόριτς της σεζόν 1992-93 και τη Νιούκασλ του 1996; Το κυνήγι της Αλεπούς άρχισε και τώρα θα διαπιστώσουμε αν είναι τόσο πονηρές!

image

Με κεκτημένη ταχύτητα!

Φεβρουάριος του 2015 και η ομάδα του Νάιτζελ Πίρσον μετρά μόλις μια νίκη στο β' γύρο, έχει σκοράρει 21 γκολ, έχει δεχθεί 38, ενώ έχει μόλις δυο νίκες εκτός έδρας! Το κλίμα; Πολεμικό...Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τον κόουτς να «πνίγει» τον ΜακΆρθουρ... Απειθαρχία, έλλειψη λύσεων, αλλά και παγωμάρα στις σχέσεις διοίκησης – τεχνικού τιμ είχαν φέρει τη Λέστερ αντιμέτωπη με την επιστροφή στη... μιζέρια της Championship!

Ο Νάιτζελ Πίρσον βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αλλά λίγο πριν παρουσιαστεί στο... εκτελεστικό απόσπασμα, η Θεά Τύχη, αυτή που βοηθά δυο από τους τρεις νεοφώτιστους κάθε σεζόν αποφάσισε να επέμβει! Δεν ήταν όμως μόνο αυτό... Ο Πίρσον άλλαξε τακτική, η αριστερή πλευρά της Λέστερ έκανε θαύματα, η ηγετική προσωπικότητα του Καμπιάσο έφερε την κυριαρχία στον άξονα και μαζί με Ολμπράιτον, Μαχρέζ ήρθε το σερί παραμονής! Ο Αργεντίνος ήταν το πρόσωπο που έκανε τη διαφορά, απίστευτη εμπειρία και ποδοσφαιρική ευφυΐα, ένας περισσότερο all around μέσος που σκόρπισε ηρεμία και στα αποδυτήρια που την είχαν τόσο ανάγκη... Οι «Αλεπούδες» απέκτησαν δυναμική, πήραν τα ματς που έπρεπε και τρομερή ψυχολογική δύναμη η σωτηρία ήταν γεγονός! Το πανό «there was only one Nigel Pearson» αναρτήθηκε ξανά στο «King Power», μιας και ο στόχος της παραμονής, που τον Φλεβάρη φαινόταν αδιανόητος, είχε πλέον επιτευχθεί!

«Η ομάδα αναγνωρίζει την επιτυχία και τη βοήθεια του Πίρσον στη Λέστερ στα δύο χρόνια που καθοδήγησε την ομάδα. Κατέστη όμως σαφές ότι οι διαφορές μας ήταν μεγάλες. Δυστυχώς καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις εργασίας μεταξύ του Πίρσον και της διοίκησης δεν ήταν πλέον βιώσιμες» ανέφερε η ανακοίνωση της 30ης Ιουνίου, όπου Λέστερ – Πίρσον χώριζαν, με τον έμπειρο τεχνικό να πληρώνει ουσιαστικά τα όσα... τραγικά έκανε ο γιος του και οι συμπαίκτες στο ταξίδι – δώρο του προέδρου στην Ταϊλάνδη!

image
image

Οι πράξεις… κορυφής του Ρανιέρι!

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο της Λέστερ! Η μετοχή του Ιταλού στον... πάτο, έπειτα το τραγικό πέρασμα από την Εθνική Ελλάδας, ωστόσο η διοίκηση των «Αλεπούδων» είχε ένα τρομερό feeling! Τι έκανε ο Ρανιέρι; Το video πήρε φωτιά, αφού είδε όλα τα περσινά ματς της Λέστερ, ενώ εξήγησε στους παίκτες πως δεν πρέπει να... ανησυχούν για την ιταλική τακτική! Δεν έχτισε την ομάδα πάνω σε νέα συστήματα, αλλά γύρω από τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών του! Κουβέντα και τρέξιμο, φυσική κατάσταση και ομιλίες ωρών. Ο Ιταλός τους ζήτησε να συνεχίσουν από το σημείο όπου τελείωσαν την περσινή σεζόν και οι παίκτες τον άκουσαν και συνέχισαν να… τρέχουν!

Το πρόγραμμα; Σάββατο αγώνας, Κυριακή ρεπό, Δευτέρα χαλαρή προπόνηση, Τρίτη σκληρό πρόγραμμα, Τετάρτη μόνο ξεκούραση! Την Πέμπτη ακολουθεί μια σκληρή προπόνηση και την Παρασκευή προετοιμασία για τον αγώνα του Σαββάτου.

Ο Ρανιέρι επέβαλλε δυο ημέρες ρεπό μέσα στην εβδομάδα, ήταν η συμφωνία που έκανε με το... καλημέρα μαζί τους, αυτοί τον εμπιστεύθηκαν και το ανταπέδωσαν! «Θα σας δώσω κάποιες ιδέες για το ποδόσφαιρο κι ευελπιστώ να μου τις ανταποδώσετε στο μέλλον» τους είπε!

Στη Λέστερ ο καθένας αισθάνεται σημαντικό μέλος και κάνει τα πάντα για να μην απογοητεύσει τον συμπαίκτη του. Δεν υπάρχει φόβος. Η διοίκηση τους επιτρέπει να μένουν όπου θέλουν, το τιμ δεν τους απαγορεύει το φαγητό. Μέχρι και ο Ρανιέρι φοβήθηκε από το πόσο πολύ τρώνε. Τρέχουν τόσο σκληρά που μπορούν να φάνε όσο τους αρέσει. Ακόμα ένα μυστικό του Ιταλού στα αποδυτήρια; Ηρεμία και σεβασμός. Οι παίκτες χαλαρώνουν και ο 64χρονος απαγορεύει κάθε τι που μπορεί να τους ταράξει.

Προπονητής... διπλωμάτης ο Ρανιέρι που κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις! Τους κέρασε πίτσα, ήπιαν μαζί κρασί στα αποδυτήρια, σφίγγει το χέρι των παικτών του, προσφωνεί τους ποδοσφαιριστές του με τα παρατσούκλια τους.

Στον Ρανιέρι πιστώνεται η αλλαγή του συστήματος από 3-4-1-2 σε 4-4-1-1, με τον Τζέιμι Βάρντι να έχει πιο ελεύθερο ρόλο και να εξελίσσεται στο πρόσωπο της Premier League! Ο Μαχρέζ πήγε στα άκρα, ο Ολμπράιτον στη δεξιά πλευρά και η Λέστερ πετάει...

«Οταν έφτασα ο πρόεδρος μου ζήτησε 24 πόντους στα Χριστούγεννα, πήραμε 37 ή 39...» θα τονίσει ο 64χρονος που μπήκε άμεσα στη φιλοσοφία των Βρετανών, ταχύτητα, δύναμη και εξουσία! Χάρη στον Ιταλό, η Λέστερ δίνει ελπίδα σε όλους!

image
image
image

Γουόλς, το κρυφό όπλο!

«Οι μεταγραφές και ο γάμος είναι... λαχεία!» τονίζουν όλοι και στη Λέστερ φρόντισαν να «παντρευτούν» τον Στηβ Γουόλς και τον συνεργάτη του, Μπεν Ρίγκλσγουορθ. Ο πρώτος ήταν αυτός που πήρε τον φάκελο του Βάρντι, τον μελέτησε καλά και φρόντισε ρισκάρει, με τη Λέστερ να δαπανά 1 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από το... πουθενά! Αλλωστε, κανείς δεν ξεχνά πως στα 25 του χρόνια ο Βάρντι ήταν «χαμένος» στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, αλλά και ως εργάτης σε εργοστάσιο συγκόλλησης μετάλλων. Ποια είναι η αξία του Βάρντι τη δεδομένη χρονική στιγμή; Κάπου στα 30 εκατ. ευρώ!

Κανείς, επίσης, δεν ξεχνά την κίνηση – ματ με τον Ολμπράιτον, όταν η Λέστερ αποκτούσε έναν 19χρονο ελεύθερο από την Αστον Βίλα. Αλλωστε, θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο Νησί, κάτι που δεν είχε... καταφέρει να διαπιστώσει η Βίλα, αλλά ούτε και η Τσέλσι. Εξάλλου, τον είχε προτείνει πριν χρόνια ο Γουόλς στους Μπλε, όπου εργαζόταν! Ηταν αυτός που επέμεινε στην απόκτηση του Οκαζάκι, πήρε ελεύθερο τον Φουκς από τη Σάλκε, ενώ έφτιαξε και ένα εντυπωσιακό τιμ με αρχισκάουτερ τον Μπεν Ρίγκλσγουορθ. Ο τελευταίος έκανε άνω – κάτω τη Γαλλία, εντοπίζοντας τον Μαχρέζ! Η Λέστερ τον απέκτησε έναντι 400.000 ευρώ από τη Χάβρη και σήμερα ο Αλγερινός κοστίζει 40 εκατ.! Δική του επιλογή είναι και ο Νγκολό Καντέ που αποκτήθηκε πριν μερικούς μήνες από την Καέν για 6 εκατ. και εξελίχθηκε στον παίκτη – κλειδί της ομάδας!

Η Λέστερ... σοκαρίστηκε αρχικά από την απόφαση Ρίγκλσγουορθ να αφήσει το «Κing Power» για την Αρσεναλ έπειτα από συνεργασία 3.5 ετών. «Εύχομαι τα καλύτερα στη Λέστερ και θα είμαι πάντα ευγνώμων που έφτασα εδώ που είμαι» φρόντισε να πει ο στενός συνεργάτης του Γουόλς, αλλά ο Ρανιέρι δεν ανησυχεί. Ο Γουόλς αρνήθηκε τις προτάσεις του Βενγκέρ, απολαμβάνει το νέκταρ της επιτυχίας στη Λέστερ, ξέρει καλά πως το περιβάλλον που βρίσκεται είναι το ιδανικότερο και ήδη άρχισε να στελεχώνει ξανά το τμήμα, ώστε τα χτυπήματα του καλοκαιριού να είναι τόσο εύστοχα όσο τα προηγούμενα!

image

Η σπονδυλική στήλη του Πίρσον!

Η κίνηση του Κλαούντιο Ρανιέρι μόνο εντυπωσιακή μπορεί να χαρακτηρισθεί. Γκρεγκ Σέξπιρ, Μάικ Στόουελ και Ματ Ριβς αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του Πίρσον όλα αυτά τα χρόνια στη Λέστερ. Πώς θα μπορούσε λοιπόν ο Ιταλός να τους διαγράψει; Ηταν οι άνθρωποι που σήκωσαν όλα αυτά τα χρόνια το βάρος της League One, της Championship, έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν την ομάδα στην Premier.

O 64χρονος κατάφερε να τους πείσει να μείνουν, άλλωστε, μόνο ο Πάολο Μπενέτι (δεξί του χέρι σε Γιουβε, Ρόμα, Ιντερ, Μονακό) ήταν η μοναδική προσθήκη του στην ομάδα. Ολοι το εκτίμησαν και περισσότερο οι παίκτες, κάτι που αποτυπώνεται στα λόγια του Κάσπερ Σμάιχελ «Είναι προς τιμή του προπονητή που δεν έφερε όλους τους δικούς τους ανθρώπους για να αλλάξει τα πάντα. Είδε μια ομάδα με ένα πολύ καλό στυλ παιχνιδιού που ο ίδιος κληρονόμησε. Η ομάδα του παρασκηνίου ήταν πολύ καλή σε αυτό που έκανε, μας βοήθησε πολύ και ο Ρανιέρι το εκτίμησε». Ο Σέξπιρ ήταν από το 2008 στο πλευρό του Πίρσον, επικοινωνεί εξαιρετικά με τους παίκτες, διαβάζει πολύ καλά τα ματς και ξέρει πως να βοηθήσει τον προπονητή στη διάρκεια του αγώνα. Ο ιδανικός Assistant Manager!

Μάικ Στόουελ, ο κόουτς τερματοφυλάκων της Λέστερ, ο άνθρωπος που «κρύβεται» πίσω από την εκτόξευση του Κάσπερ Σμάιχελ! Είναι ο κόουτς που έκανε τα πάντα για να βάλει τον Δανό στο κάδρο των κορυφαίων γκολκίπερ του Νησιού, κρατάει τους τερματοφύλακες της ομάδας καθημερινά σε εγρήγορση, πιέζει και έχει μια εξαιρετική επικοινωνία.

Η απουσία τραυματισμών από το «King Power» έχει... αιτία! Ματ Ριβς, ο επικεφαλής φυσικής κατάστασης και αποκατάστασης! Δουλεύει σκληρά για την καλύτερη απόδοση και ιδανικότερη αποκατάσταση και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Ποια ομάδα της Premier League δεν ζηλεύει την φρεσκάδα των παικτών του Ρανιέρι... Σύμμαχος του Ριβς και η τεχνολογία, αφού στο προπονητικό κέντρο έχει τοποθετηθεί μονάδα κρυοθεραπείας ικανή να καλύψει ολόκληρο το σώμα του αθλητή!

image

Από την Ταϊλάνδη με αγάπη...

Προπονητής, τιμ, παίκτες, φίλαθλοι, αλλά το «King Power» δεν θα ήταν τόσο ευτυχισμένο, αν δεν υπήρχε ο Vichai Srivaddhanaprabha. Μπερδευτήκατε; Οι οπαδοί της Λέστερ όχι, τραγουδούν το όνομά του, γιατί είναι ο άνθρωπος που έδωσε αυτή τη δυναμική στον σύλλογο. Το καλοκαίρι του 2013 ο Ταϊλανδός δισεκατομμυριούχος έσβησε το χρέος των 103 εκατ,. λιρών του συλλόγου και συνέχισε να επενδύει σε γήπεδο και προπονητικό κέντρο!

Ποιος δεν τον χλεύασε το 2014, όταν αποκάλυψε πως ήθελε να δει τις «Αλεπούδες» στο top 5 της Premier League... O Vichai αγόρασε το «Κing Power» κι εκτόξευσε το μπάτζετ στα 100 εκατ. λίρες, από τα 30 του Μάνταριτς! Το καλοκαίρι του 2014 όταν η Λέστερ κέρδιζε το την άνοδο είχε κεράσει ποτά 30.000 φιλάθλους, έκανε το ξανά το ίδιο όταν οι «Αλεπούδες» έμεναν στην Premier League, το κέρασμα ήρθε και φέτος! Ολοι πίνουν στην υγειά του!

Το μέγεθος της περιουσίας του εκτιμάται στο 1 δις. Λίρες και η αυτοκρατορία του ξεκίνησε πριν 25 χρόνια από ένα κατάστημα με αφορολόγητα. Από τότε εξελίχθηκε στον πιο κερδοφόρο λιανοπωλητή με καταστήματα στα μεγάλα αεροδρόμια της Ταϊλάνδης.

image
image

Με Βάρντι, Μαχρέζ, Καντέ και τ' άλλα παιδιά...

Βάρντι, Μαχρέζ, Καντέ, Σμάιχελ μια τετράδα αστέρων σε μια ομάδα με πολύ ταλέντο, ποιότητα που βγάζει χαρακτήρα και προσωπικότητα! Ο Αλγερινός των 400.000 ευρώ εκτοξεύθηκε στα 40 εκατ. και μεγάλα club συνωστίζονται σε όλα τα γήπεδα της Αγγλίας για να τον παρακολουθήσουν! Η διοίκηση της Λέστερ έκανε τα πάντα να τον κρατήσει, ο Μαχρέζ θέλει όσο τίποτα άλλο έναν τίτλο και το μαρτυρούν τα 14 γκολ και οι 10 ασίστ . Αλλωστε, έγινε ο δεύτερος παίκτης στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα που έφτασε σε διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ (πρώτος ο Ινσίνιε)! Ηταν ο MVP σε ντέρμπι με Τσέλσι, Σίτι, Εβερτον, Λίβερπουλ, Τότεναμ...

Με τη μετοχή του στα 30 εκατ. ευρώ, τα 18 γκολ στην Premier League και τις τρεις ασίστ, ο Τζέιμι Βάρντι κατάφερε σε μια χρονιά να κλείσει θέση για το μεγαλύτερο ραντεβού της καριέρας του, το Euro! «Εσύ σταματάς ποτέ να τρέχεις;» του είπε ο Μουρίνιο, ένα κοπλιμέντο που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο φορ της Λέστερ! Εσπασε το ρεκόρ του Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, σκοράροντας σε 11 διαδοχικά ματς στην Πρέμιερ Λιγκ.O Bάρντι κατάφερε με την πορεία να κάνει πραγματικότητα το όνειρο κάθε νεαρού Αγγλου ποδοσφαιριστή!

Τα 103 κοψίματα που έχει ολοκληρώσει ο Καντέ είναι περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη στην Premier League. Κατά μέσο όρο κάνει 8.5 κερδισμένες πάσες ανά αγώνα, 4.1 κοψίματα και 4.1 επιτυχημένα τάκλιν. Επιμελής. Καταλαβαίνει έγκαιρα που θα πάει η μπάλα ή ο παίκτης. Καταπληκτικός, τρομερά ήσυχος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Καταπίνει χιλιόμετρα , έχει εκπληκτικές τοποθετήσεις, διαβάζει το παιχνίδι, κόβει, βγάζει εκπληκτική ενέργεια. Τι άλλο θέλει ένας προπονητής...

image
image
image

Ναι, μπορεί!!!

Δεν έχει σημασία το που θα τερματίσει, καθώς δεν θα είναι το ίδιο όπως και να έχει. Εξάλλου πολλοί, μιλούσαν για υποβιβασμό μετά την πρόσληψη του Κλαούντιο Ρανιέρι στην θέση του απολυμένου Νάιτζελ Πίρσον. Οι Αγγλοι θέλουν να... φάνε τα λόγια τους! «Η πρόσληψη του Ρανιέρι είναι στην καλύτερη μία περιορισμένη λύση και στην χειρότερη χωρίς έμπνευση και δίχως καμία σοφία. Ένας γοητευτικός τύπος αλλά μία λύση εκτός τόπου και χρόνου για την Πρέμιερ. Έχει δουλέψει με την Τσέλσι το 2004 και η καριέρα του έκτοτε έχει δύσει» τόνιζε τον Αύγουστο το BBC.

Η Λέστερ έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και έχει φέρει με το μέρος της και τους πλέον ουδέτερους. Με πέντε πόντους διαφορά και 13 αγώνες να απομένουν όλα δείχνουν υπέροχα. Δεν υπάρχει καμία ομάδα που να παίζει πιο καλά από αυτήν.

Δεν είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.... Ο Ρανιέρι έχει το φονικό δίδυμο επιθετικών με τον Τζέιμι Βάρντι και τον Ριγιάντ Μαχρέζ. Τρομεροί παίκτες που βελτιώνονται διαρκώς. Είναι η απόλυτα ομαδική δουλειά.

Οι Μόργκαν, Χουτ, που σκόραραν δυο γκολ στο Έτιχαντ, παρουσιάζουν ένα τρομερό αμυντικό... φράγμα μπροστά από τον γκολκίπερ, Κάσπερ Σμάιχελ. Υπάρχει και ο πολύ καλός μέσος Καντέ, που σίγουρα είναι το deal της σεζόν!

Εάν υπάρχει κάποια αδυναμία στο οπλοστάσιο της Λέστερ θα μπορούσε να είχε φανεί με την Σίτι που είχε το αήττητο των επτά αγώνων πριν την σέντρα. Παρόλα αυτά οι Αλεπούδες έπαιξαν δυνατά, με πάθος και αυταπάρνηση. Με πίστη από το πρώτο λεπτό. Από την στιγμή που ο Χουτ τους έβαλε μπροστά, συνδύασαν την αμυντική αξιοπιστία με τις ξαφνικές και θανατηφόρες αντεπιθέσεις της. Στοιχεία που καθόρισαν τα πράγματα και μέσα στην σεζόν.

Ναι μπορεί να πάρει τίτλο και ναι η Λέστερ παίζει έτσι όπως δεν πίστευε ποτέ ότι μπορεί να κάνει. Η απάντηση είναι απλή. Η Λέστερ είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα και αποπνέει υγεία σε όλους τους τομείς. Η Σίτι και η Άρσεναλ, μπορεί να φαίνονται δυνατές σε κάποιες στιγμές, αλλά παρουσιάζουν και ελλείψεις και αδυναμίες.

Η Λέστερ δεν έχει κάτι άλλο να την αποσπά. Έχει μόνο την Premier για να αφοσιωθεί εκεί. Η Άρσεναλ και η Σίτι εκτός των άλλων έχουν και την Ευρώπη και το Κύπελλο!

Θα είναι μία... απολαυστική ειρωνεία ο Ρανιέρι να κάθεται μπροστά από τον ισχυρό άνδρα και ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Να είναι εκείνος πρώτος, στέλνοντάς το μήνυμά του στον άνθρωπο που το 2004 τον απέλυσε!

image