Luke... the Evangelist!

Luke... the Evangelist!

Ο Λούκας Εβανγκελίστα συνδυάζει αυτά που στη Βραζιλία λατρεύουν όσο τίποτα. Τη θρησκεία και το ποδόσφαιρο. Θρησκεία λόγω ονόματος. Ποδόσφαιρο λόγω επαγγέλματος. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τη ζωή και την καριέρα του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Παναθηναϊκού.

Στην Ελλάδα θα μας πάρει λίγο καιρό για να μάθουμε ποιο είναι το ακριβές του ονόματός του. Από την πρώτη κιόλας μέρα που εμφανίστηκε στα ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, οι εκδοχές ήταν διαφορετικές. Άλλος Εβανγκελίστα, άλλος Εβαγκελίστα, άλλος Εβανζελίστα, άλλος Εβαντζελίστα. Στη χώρα του, την Βραζιλία, είχαν βρει το. μυστικό από τότε που ήταν πολύ μικρός. «Luke the Evangelist», τον αποκαλούσαν. «Λουκάς ο Ευαγγελιστής». Όπως το λέει και το όνομα του. Lucas Evangelista. Άλλωστε, στη Βραζιλία η θρησκεία και το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ' όλα. Και ο Εβανγκελίστα τα συνδυάζει και τα δύο. Θρησκεία λόγω ονόματος: στη χριστιανική πίστη, ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής εκτός από γιατρός στο επάγγελμα γνώριζε καλά τη ζωγραφική τέχνη και σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της.

Ποδόσφαιρο λόγω επαγγέλματος: ο Λούκας Εβανγκελίστα Σαντάνα ντε Ολιβέιρα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, το ξεκίνησε από πολύ μικρός. Πριν καλά - καλά γίνει δέκα ετών. Γεννημένος στις 6 Μαΐου του 1995 στη Λιμέιρα της Βραζιλίας, ο Εβανγκελίστα ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία 8 ετών σε ένα μικρό σχολείο μεταλλεργατών. Τότε ήταν που ανακάλυψε πως δεν θέλει να κάνει τίποτα άλλο στη ζωή του, παρά να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Στα εννιά του χρόνια ήρθε η πρώτη... σφαλιάρα. Πήγε για δοκιμή στην Σάο Πάολο, αλλά απορρίφθηκε. Δύο χρόνια αργότερα, ήρθε η δεύτερη ευκαιρία. Αυτή τη φορά όλα πήγαν καλύτερα. Η Σάο Πάολο τον αποδέχτηκε, αλλά το γεγονός ότι ήταν μόλις 11 ετών δεν του επέτρεπε να μείνει σε μια μεγάλη πόλη μόνος και περιορίστηκε μονάχα σε προπονήσεις και σε... εκπαίδευση, έχοντας στο πλάι του πάντα τον πατέρα του να του λέει πως χρειάζεται υπομονή.

image

«Διχασμός» και κόντρες για ένα 14χρονο παιδί

Δεν είχε προλάβει ακόμα να διώξει από πάνω την παιδική του αθωότητα και έγινε - άθελά του - η αιτία για να υπάρξει τεράστια κόντρα μεταξύ της εταιρίας Traffic, εταιρίας που αγοράζει δικαιώματα ποδοσφαιριστών και έχει ομάδες - δορυφόρους για να τους χρησιμοποιούν και της Σάο Πάολο. Η Traffic πρόσφερε πολλά χρήματα, αγοράζοντας τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή. «Τα χρήματα που προσφέρουν είναι πάρα πολλά. Δεν πρόκειται να τα δώσουμε για ένα παιδί 14 ετών», είχε πει τότε ο αθλητικός διευθυντής της Σάο Πάολο.

«Τον Μάρτιο θα υπογράψουμε με τον Λούκας και τότε θα δώσουμε συνέντευξη Τύπου», είχε απαντήσει η traffic, η οποία προέβλεπε την εξέλιξη του Εβανγκελίστα και ήθελε να επωφεληθεί οικονομικά. Παράλληλα, κατηγορούν τη Σάο Πάολο πως «ανά πάσα στιγμή προσπαθούν να μας κλέψουν παίκτες μας».

Ο μικρός είχε γίνει αιτία για να προκύψει κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών. Η Σάο Πάολο τον είχε κατηγορήσει, μάλιστα, πως είχε παρασυρθεί από τα πολλά χρήματα της Traffic, ενώ θα έπρεπε σε αυτή την ηλικία να σκέφτεται πρώτα το ποδόσφαιρο και μετά τα λεφτά.

image

Το πρότζεκτ της Γιουνάιτεντ

Στην πραγματικότητα, αυτό που φαίνεται πως έπεισε τον Εβανγκελίστα να μην υπογράψει στη Σάο Πάολο, όταν η τελευταία του πρότεινε συμβόλαιο το 2009, δεν ήταν τα χρήματα, αλλά μια προοπτική που δεν την έβρισκε πουθενά αλλού. Και λεγόταν «Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ». Και παραμονές των υπογραφών με τους «Τρικολόρ» τα. τίναξε όλα στον αέρα.

Η Traffic πρότεινε στον παίκτη να πάει στην Ντεσπορτίβο Μπραζίλ, η οποία αποτελούσε την θυγατρική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Βραζιλία. Το πρότζεκτ δελέασε τον πιτσιρικά, ο οποίος άφησε στα κρύα του λουτρού τη Σάο Πάολο και ονειρεύτηκε να παίζει σε λίγα χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ. Το πρότζεκτ έχει να κάνει με μια συνεργασία ανάμεσα στους «κόκκινους διαβόλους» και την Ντεσπορτίβο. Η Μάντσεστερ διαλέγει παίκτες από τον σύλλογο, τους αφήνει να ενηλικιωθούν και τους καλεί για δοκιμές. Αν έχουν κοινοτικό διαβατήριο και περάσουν τα τεστ μπορούν να υπογράψουν είτε σε εκείνη, είτε στην ολλανδική Τβέντε. Διαφορετικά, θα πρέπει να περιμένουν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως άδεια εργασίας κτλ.

Μάλιστα, το 2012 ο Εβανγκελίστα μπήκε στο αεροπλάνο και πέρασε για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Έφτασε στο προπονητικό κέντρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μαζί με τους συμπαίκτες του Γκλαστόνι, Αγκιλάρ, Αγκνάλντο και Ραφαέλ Λεάο. Ήταν οι πέντε νεαροί που η Γιουνάιτεντ ξεχώρισε και τους κάλεσε για προπονήσεις, ενώ ο φωτογραφικός φακός τους απαθανάτισε να παρακολουθούν όλοι μαζί αγώνα της ομάδας στο «Ολντ Τράφορντ».

image

Το κεφάλαιο Σάο Πάολο

Παρά τα όσα είχαν συμβεί με την Traffic και την κόντρα που είχε προκύψει, η Σάο Πάολο δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί την πορεία του ποδοσφαιριστή. Και από τη στιγμή που ο Εβανγκελίστα δεν υπέγραψε ούτε στη Γιουνάιτεντ, ούτε στην Τβέντε, οι «τρικολόρ» επανήλθαν και τον έκαναν δικό τους το 2012, αγοράζοντας αρχικά το 30% των δικαιωμάτων του και λίγους μήνες αργότερα το άλλο 30%, έναντι 200.000 ευρώ και αφήνοντας στην Traffic ένα ποσοστό 40%.

Αρχικά ενσωματώθηκε στην ομάδα νέων του συλλόγου, στην οποία «πάλευε» να βρει θέση βασικού. Μέχρι που τον Ιούνιο του 2013 ο πρόεδρος της ομάδας, εκνευρισμένος από την πολύ άσχημη πορεία της, έδιωξε σε ένα πρωί εφτά παίκτες και τους αντικατέστησε με ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής. Ένας απ' αυτούς που προωθήθηκαν ήταν ο Λούκας Εβανγκελίστα, που αποτέλεσε προσωπική επιλογή του τότε προπονητή της πρώτης ομάδας, Νέι Φράνκο. Εκείνος ήταν που τον καθιέρωσε κιόλας στη Σάο Πάολο.

Έκανε το ντεμπούτο του τον ίδιο μήνα, σε αγώνα κόντρα στην Ατλέτικο Μινέιρο και σημείωσε το πρώτο του γκολ με την Σάο Πάολο στις 11 Αυγούστου του 2013 στην ήττα με 2-1 από την Πορτουγκέζα. Έπαιξε συνολικά 19 παιχνίδια με τη φανέλα της Σάο Πάολο και έγινε διεθνής με τις ομάδες της U-20 και U-21 της Βραζιλίας. Το μυαλό του, όμως, βρισκόταν αλλού. Μακριά από τη Βραζιλία. Μακριά από τη Λατινική Αμερική. Το μυαλό του βρισκόταν στην Ευρώπη. Και όχι μόνο το δικό του, αλλά και του ατζέντη του.

image

Νέες κόντρες, ατομική προπόνηση , Βερόνα και Ουντινέζε

Τον Ιούνιο του 2014 κι ενώ έχει πραγματοποιήσει σπουδαίες εμφανίσεις την Σάο Πάολο, έρχεται ακόμα ένα «παράσημο». Ο Εβανγκελίστα είναι μέλος της Εθνικής Βραζιλίας Κ 20, που κατακτά το τουρνουά της Τουλόν, με προπονητή τον Αλεσάντρο Γκάλο και συμπαίκτη τον Γιούρι Μαμούτε, που θα τον συναντήσει και στον Παναθηναϊκό. Στο συγκεκριμένο τουρνουά είναι εκ των πρωταγωνιστών, αγωνιζόμενος ως κεντρικός μέσος και μπαίνει στα μπλοκάκια ολοένα και περισσότερων σκάουτερς από την Ευρώπη. Ωστόσο, όταν επιστρέφει στις υποχρεώσεις της Σάο Πάολο, ο προπονητής του, Μουρίσι Ραμάλιο, τον ρωτάει αν μπορεί να αγωνιστεί ως αριστερός μπακ, λόγω υποχρεώσεων του Αλβάρο Περέιρα με την Εθνική Ουρουγουάης. Ο παίκτης δηλώνει πως δεν έχει πρόβλημα και παίζει σε αυτή τη θέση με επιτυχία σε φιλικό με την Ορλάντο Σίτι στις ΗΠΑ.

Παρ' όλα αυτά, λίγες μέρες αργότερα και παρ' όλο που είχε αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Ραμάλιο, ο Εβανγκελίστα έχει τάσεις φυγής. Οι ευρωπαϊκές «σειρήνες» ηχούν περισσότερο από ποτέ στ' αυτιά του, ο παίκτης έχει το μυαλό του στη μεταγραφή και οι ιθύνοντες του συλλόγου κατηγορούν πως η στάση του είναι κατευθυνόμενη από τον γνωστό ατζέντη, Βάγκνερ Ριμπέιρο, στο πελατολόγιο του οποίου άνηκε, μεταξύ άλλων, και ο Νεϊμάρ.

Παράλληλα, η κόντρα μεταξύ της Σάο Πάολο και της Traffic δεν έλεγε να σταματήσει, με τις δύο πλευρές να έχουν φτάσει στα δικαστήριο. Τον Ιούλιο του 2014 ο «Ευαγγελιστής» αποτελεί πλέον ξένο σώμα για τον σύλλογο και προπονείται μόνος του, περιμένοντας από τον ατζέντη του να του φέρει πρόταση. Ο τελευταίος «χτυπάει» πόρτες στην Ιταλία και η πρώτη που έρχεται είναι η Βερόνα, η οποία είχε ενδιαφερθεί για τον παίκτη και λίγους μήνες νωρίτερα. Μάλιστα, ο διευθυντής ποδοσφαίρου του συλλόγου ταξιδεύει στη Βραζλία με σκοπό να τελειώσει τη μεταγραφή, αλλά δεν τα βρίσκει στα χρήματα με την Σάο Πάολο και επιστρέφει άπραγος στην Ιταλία.

Τελικά η Ουντινέζε του Αντρέα Στραματσόνι είναι η ομάδα που κάνει δικό της τον Εβανγκελίστα στα τέλη Αυγούστου του 2014. Ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού παίρνει στα χέρια του το scouter report και εντυπωσιάζεται, ενώ όταν βλέπει τον παίκτη στο βίντεο ζητάει από την οικογένεια Πότσο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τον φέρει στο Ούντινε. Όπερ και εγένετο. Η Ουντινέζε βγάζει από τα ταμεία της 4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 καταλήγουν σε αυτά της Σάο Πάολο και το 1,4 στην εταιρεία Traffic, η οποία παύει πλέον να έχει οποιαδήποτε σχέση με τον ποδοσφαιριστή. «Ευχαριστώ τη Σάο Πάολο για την ευκαιρία που μου έδωσε. Η μεταγραφή μου εδώ είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Νομίζω πως δεν θα έχω πρόβλημα προσαρμογής», θα πει κατά την παρουσίασή του.

image

Ο πάγκος, το γκολ, η Εθνική, ο τραυματισμός

Στην Ουντινέζε δεν έγινε ποτέ βασικός. Όσο κι αν ο Στραματσόνι είχε εντυπωσιαστεί από τις ικανότητες του, τον χρησιμοποιεί σε τέσσερα ματς συνολικά και τις περισσότερες φορές τον έχει στον πάγκο. Σε μία απ' αυτές, στο ματς με την Τσεζένα στο Κύπελλο, σημειώνει το παρθενικό του γκολ με την φανέλα της Ουντινέζε.

Μέσα στη σεζόν ο Εβανγκελίστα φεύγει δύο φορές λόγω διεθνών υποχρεώσεων. Την πρώτη, τον Νοέμβριο του 2014, κατακτά με την Ολυμπιακή Ομάδα της Βραζιλίας ένα τουρνουά στην Κίνα, σκοράροντας μάλιστα στο 19ο λεπτό το πρώτο γκολ της ομάδας του στον τελικό, στο οποίο η «σελεσάο» επικράτησε με 2-1. Τη δεύτερη, απουσιάζει από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου με την U-21. Όταν επιστρέφει μπαίνει αλλαγή στο ματς με τη Λάτσιο, αλλά στη συνέχεια τραυματίζεται, μένει εκτός για μεγάλο διάστημα και επιστρέφει σε αποστολή στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με την Κάλιαρι.

Η αποχώρηση του Στραματσόνι στις αρχές του περασμένου Ιουνίου από τον πάγκο της Ουντινέζε φέρνει τον Εβανγκελίστα εκτός πλάνων του νέου προπονητή, Στέφανο Κολαντουόνο. Ο 54χρονος τεχνικός δεν χρησιμοποιεί ποτέ τον Βραζιλιάνο, ο οποίος τον στέλνει να αγωνιστεί στην Primavera με τη δεύτερη ομάδα και απλά τον συμπεριλαμβάνει στην αποστολή στα ματς με Φιορεντίνα, Τορίνο και Ίντερ, δίχως να τον βάλει στο γήπεδο. Η Ουντινέζε ψάχνει να τον παραχωρήσει δανεικό, αλλά δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να βάλει οψιόν, αφού δεν θέλει να χάσει μια επένδυση 4 εκατομμυρίων χωρίς, ουσιαστικά, να έχει δώσει την ευκαιρία στον παίκτη να προσφέρει.

Ο Αντρέα Στραματσόνι, έξι μήνες μετά, είναι εκείνος που τηλεφωνεί πρώτος στον Εβανγκελίστα. Του εξηγεί το πρότζεκτ, του δίνει να καταλάβει πως θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Παναθηναϊκό. Έναν πρωταγωνιστικό ρόλο που ο Εβανγκελίστα αγνοεί από τότε που άφησε τη φανέλα με το νούμερο «10» στη Σάο Πάολο για να κάνει το ευρωπαϊκό όνειρο πραγματικότητα. Ο Παναθηναϊκός είναι η ευκαιρία του για... restart και ο Βραζιλιάνος δεν θέλει να την αφήσει να πάει χαμένη.

image

Μάθετε ότι...

- «Πηγή έμπνευσης» του Εβανγκελίστα αποτελεί ο Πάουλο Ενρίκε Γκάνσο, με τον οποίο είχαν συνυπάρξει στη Σάο Πάολο. Ο Γκάνσο είχε πάρει μεταγραφή από την «μισητή» Σάντος στους τρικολόρ, οι οποίοι είχαν δώσει 9.000.000 ευρώ για το 45% του παίκτη, αφού το υπόλοιπο άνηκε σε εταιρία μάνατζμεντ. Αποτελούσε μία από τις μεγάλες ελπίδες της Βραζιλίας, αλλά οι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να κάνει την καριέρα που θα μπορούσε. Μάλιστα, είχε πάει στην Σάο Πάολο για να αντικαταστήσει τον Λούκας Μόουρα, ο οποίος έφευγε για την Παρί Σ.Ζ.

- Είδωλό του είναι ο Ρονάλντο. Ο... original. Το «φαινόμενο». Τον έχει πρότυπο όχι μονάχα για όσα έκανε στο γήπεδο, αλλά διότι υπήρξε ταπεινός παρά τις ικανότητές του και τη φήμη του και κατάφερε να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο μετά από τους απανωτούς σοβαρούς τραυματισμούς, που τσάκισαν τα πόδια του. Μάλιστα, όταν ο Εβανγκελίστα ήταν σε μικρή ηλικία, ένας τραυματισμός του στον αστράγαλο του είχε στερήσει ένα από τα ταξίδια του στο Μάντσεστερ για δοκιμή στη Γιουνάιτεντ. «Είχα στεναχωρηθεί πολύ, μα τότε κατάλαβα πόσο δυνατός ήταν σαν χαρακτήρας ο Ρονάλντο».

- Τον Αύγουστο του 2013 κι ενώ ήταν 18 ετών, η Σάο Πάολο έπαιξε σε ένα τουρνουά της Ιαπωνίας. Στα τελευταία λεπτά του αγώνα απέναντι στην Κασίμα Άντλερς και με το σκορ στο 3-2 υπέρ της Κασίμα, ο Εβανγκελίστα δοκίμασε μια περίτεχνη ενέργεια στην επίθεση, αντί να πασάρει και έχασε τη μπάλα. Το αποτέλεσμα ήταν να του τα ψάλλει ο θρυλικός τερματοφύλακας και αρχηγός της Σάο Πάολο, Ροζέριο Σένι, ο οποίος μάλιστα έτρεξε προς το μέρος του και του τα «έχωνε».

- Μετά το ματς, ο Εβανγκελίστα παραδέχτηκε το λάθος του ενώπιον των media. «Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν ήταν η σωστή στιγμή για να κάνω κάτι τέτοιο. Ήταν έλλειψη εμπειρίας. Πιστεύω πως ο Ροζέριο έπραξε σωστά και μου έκανε παρατήρηση. Είναι καλό να σε κατευθύνει ένας παίκτης σαν αυτόν, με τέτοια ιστορία που έχει».

- Είναι χρόνια σε σχέση με την Παλόμα Ολιβέιρα, με την οποία έχει ταξιδέψει πολύ στην Ευρώπη. Ο λογαριασμός του στο Instagram είναι γεμάτος με φωτογραφίες τους, όπως φυσικά και με φωτογραφίες από την οικογένεια του.