Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα σε κοστούμι

Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα σε κοστούμι

Αντώνης Σαούλης

Ντυμένος casual μπήκε στο αμάξι του για προορισμό το «Βαλντεμπέμπας». Το προπονητικό κέντρο της Ρεάλ. Ως λάτρης της μουσικής έχει πάντα γεμάτο το στικάκι με τραγούδια για το αυτοκίνητό του. Η απόσταση από την βίλα του μέχρι τις εγκαταστάσεις της «Βασίλισσας» δεν είναι μεγάλη.

Δύο με τρία τραγούδια δρόμος. Το τελευταίο διάστημα έχει κολλήσει με το «Ain't No Mountain High». Ενα κλασικό κομμάτι από τα 70s του Μarvin Gaye με την συμμετοχή της Tammi Terrel.Τραγούδι που θα μπορούσε να είναι το motivation του. Για την αποστολή που του ανέθεσε ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του.

Στην προκειμένη περίπτωση τυχαίνει να είναι και το αφεντικό του. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ επιτάχυνε κάτι που ήταν... γραφτό να συμβεί. Ο Ζινεντίν Ζιντάν να γίνει ο μάνατζερ της «Βασίλισσας».

Δέκα χρόνια μετά την απόσυρσή του από τα γήπεδα σε ένα one man show στο Μουντιάλ της Γερμανίας, ο Ζιζού γίνεται και πάλι πρωταγωνιστής. Αυτήν την φορά φορώντας το μαύρο του κοστούμι. Οταν έδενε τα παπούτσια και έφτιαχνε το περιβραχιόνιο στο μπράτσο πριν το τελευταίο του αγώνα ήταν μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα.

Το μεγάλο ερώτημα όλων είναι εάν αυτή η διάνοια θα μπορέσει να μεγαλουργήσει και ως προπονητής... Και αν θα νιώθει εξίσου άνετα στα μαύρα δερμάτινα παπούτσια του όπως στα εξάταπα.

image

ΚΑΡΜΑ

Ήταν σίγουρο. Κάποια στιγμή ο Ζινεντίν Ζιντάν θα γινόταν ο προπονητής της Βασίλισσας. Ηταν προγραμματισμένο για τώρα; Προφανώς όχι. Ομως ο Φλορεντίνο Πέρεθ είχε φτιάξει ένα πλάνο στο μυαλό του χωρίς συγκεκριμένο χρονικό προσανατολισμό (άλλωστε δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιος στην Ρεάλ του Πέρεθ) στο οποίο ο Ζιζού θα ήταν το αφεντικό της Μαδρίτης.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτό το πλάνο προχωρούσε κατόπιν συνεννόησης των δύο ανδρών. Ωστόσο ο Ζιντάν από τον Οκτώβριο του 2011 είχε αρχίσει να πολλαπλασιάζει τα σεμινάρια που παρακολουθούσε ώστε να έχει στα χέρια του δίπλωμα προπονητικής. Για 4,5 χρόνια ο Ζιντάν γέμιζε με πληροφορία και γνώση το κεφάλι του στο Πανεπιστήμιο της Λιμόζ.

Από τον Ιούνιο του 2013 ο ίδιος ο Φλορεντίνο Πέρεθ είχε προαναγγείλει αυτό που καταλάβαιναν όλοι ότι θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον. «Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως το πρότζεκτ μας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα ξεκινάει από τον Ζιντάν». Γι' αυτό και τοποθετήθηκε άμεσα ως βοηθός του Αντσελότι στην πρώτη χρονιά του Ιταλού στην «Βασίλισσα».

Ο ιδρυτής και διευθυντής του CDES (Κέντρο Νομικών και Οικονομικών σπουδών στον Αθλητισμό) του Πανεπιστημίου της Λιμόζ, Ζαν Πιέρ Καρακίγιο σε συνέντευξη στην «Monde» το 2013 είχε πλέξει το εγκώμιο του... μαθητή Ζιντάν.

«Η μετάβασή του στους πάγκους θα είναι... παιχνιδάκι. Ο Ζιντάν είναι ένας απίστευτα έξυπνος άνθρωπος. Προοδεύει με μικρά βήματα. Από εμάς έχει ήδη αποκτήσει "εργαλεία" για το μάρκετινγκ και το μάνατζμεντ. Το Σεπτέμβριο (σ.σ. του 2013) θα παρουσιάσει ένα πρότζεκτ σε δικαστήριο αφού θα έχει προετοιμάσει τέσσερις υποθέσεις. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ θα καταλάβει ότι πρέπει να τον χρησιμοποιήσει περισσότερο από ένα απλό είδωλο. Είναι πολλά περισσότερο από ένα είδωλο ο Ζιντάν», είχε πει πριν από τρία χρόνια ο Καρακίγιο.

Τον Αύγουστο του 2014 -κι ενώ ο Ζιντάν από βοηθός του Αντσελότι έγινε προπονητής της δεύτερης ομάδας της Ρεάλ- η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δέχτηκε μια επιστολή διαμαρτυρίας από τον Ισπανικό σύλλογο προπονητών. Ο λόγος; Ο Ζιντάν δεν είχε δίπλωμα για ν' ασκήσει... προπονητική. Δύο μήνες αργότερα (τον Οκτώβριο) ο Ζιντάν τιμωρήθηκε με τρίμηνο αποκλεισμό από τους πάγκους. Τον Ιανουάριο του 2015 αποκτά το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο στην Λιμόζ, κάτι που γίνεται γνωστό από τον Ολιβιέ Ντακούρ (!) μέσω τουίτερ με τον οποίο ήταν συμμαθητές.

Τον Μάιο του 2015 πήρε και το δίπλωμα από την UEFA το οποίο θα του καταχωρηθεί επίσημα τις επόμενες εβδομάδες... Αμφότεροι (Πέρεθ και Ζιντάν) δεν περίμεναν ότι αυτό το πλάνο θα γινόταν πράξη τόσο σύντομα. Είπαμε. Επί προεδρίας του δεν υπάρχει χρονικός προσανατολισμός στα πρότζεκτ της Ρεάλ...

image
image
image

ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΟ... ΚΟΣΤΟΥΜΙ

Εάν έπρεπε να γράψει βιογραφικό ο «ΖΖ» εκτός από τα διπλώματα που απέκτησε θα έβαζε και μια κατάκτηση Τσάμπιονς Λιγκ. Το σήκωσε και αυτός το «Decima». Ως βοηθός του Αντσελότι. Οσοι παρακολούθησαν τον τελικό του 2014 θα θυμούνται περισσότερο τον Ζιντάν παρά τον Ιταλό τεχνικό.

Με το μαύρο του κοστούμι ήταν αυτός που φώναζε περισσότερο, έδινε εντολές και πανηγύρισε έντονα την ανατροπή την ώρα που ο Αντσελότι έβγαζε καραμέλες από την τσέπη του! Ηταν η πρώτη στιγμή που όλοι φαντάστηκαν πως κάποια στιγμή ο κομψός, καλοντυμένος Ζιζού θα γινόταν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτη. Απλά δεν γνώριζαν το πότε.

Το καλοκαίρι μετά το «Decima» ο Ζιντάν ανέλαβε την δεύτερη ομάδα της «Βασίλισσας» στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας. Η πρώτη του δουλειά ως head coach ομάδας ήταν ουσιαστικά πειραματική. Οι περισσότεροι έχουν περάσει από αυτό το στάδιο. Οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Ζιζού να πάρει εμπειρίες.

Μπορεί να κριθεί η δουλειά του; Και αν ναι ήταν επιτυχημένο το έργο του;

Ο «ΖΖ» έκατσε στον πάγκο της μικρής ομάδας σε 42 παιχνίδια (μην ξεχνάτε και τον τρίμηνο αποκλεισμό που του επιβλήθηκε). Ο στόχος ήταν η δεύτερη ομάδα της Ρεάλ ν' ανέβει στην Σεγούντα Ντιβιζιόν. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Η Καστίγια τερμάτισε στην 6η θέση του δεύτερου ομίλου στην τρίτη κατηγορία και δεν μπήκε καν στα πλέι οφ ανόδου. Συνολικά σε αυτά τα 42 ματς ο Ζιζού είχε 18 νίκες, 12 ισοπαλίες και 12 ήττες με τέρματα 62-48...

Υπήρχαν όμως σημάδια προόδου; Δίχως αμφιβολία. Ο Ζιντάν αφήνει την Καστίγια στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με μόλις δύο ήττες σε σύνολο 19 αγώνων την φετινή σεζόν και προφανώς μέσα στους στόχους της ομάδας. Ταυτόχρονα έχει και την δεύτερη καλύτερη επίθεση του ομίλου (20 ομάδες ο κάθε όμιλος) αλλά το πρόβλημα του παρέμενε η άμυνα (18 γκολ στα πρώτα 19 παιχνίδια).

Οσο για το σύστημα; Ενώ στην πρώτη του σεζόν έδειχνε να πειραματίζεται ψάχνοντας ποιο το ταιριάζει καλύτερα, στην δεύτερη κατέληξε. Ξεκίνησε μ' ένα κλασικό 4-3-3 α λα Μπάρτσα, το γύρισε σε πιο αμυντικογενές 4-3-3 με δύο κόφτες, πήγε μέχρι και στο 4-1-4-1 αλλά στα 19 φετινά του παιχνίδια πήγε μόνο με ένα. 4-2-3-1 με ξεκάθαρους ρόλους και θέσεις για τους παίκτες. Σύστημα που του έδωσε περισσότερη αυτοπεποίθηση στην επίθεση αλλά ακόμα δεν μπορούσε να βρει την σωστή ισορροπία για την αμυντική λειτουργία της ομάδας.
Πριν ακόμα βάλει το... καλό κοστούμι της πρώτης ομάδας ο Ζιζού είχε ήδη φορέσει τα καλά του. Ως βοηθός του Καρλίτο και ως προπονητής της Καστίγια. Τίποτα όμως δεν είναι συγκρίσιμο από αυτό που θα ξεκινήσει να ζει από το Σάββατο το βράδυ κόντρα στην Ντέπορ του Βίκτορ Σάντσεθ.

image
image

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ;

Ποιος είναι αλήθεια ο Ζιζού; Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του τον είχαν προλογίσει κάπως έτσι. «Είναι ένας άνθρωπος που μιλάει λίγο και πολλοί μπορεί να τον κρίνουν λάθος από το πλατύ χαμόγελό του. Είναι σαφές όμως πως το καθαρό βλέμμα του είναι αυτό που μιλάει για εκείνον».

Το βλέμμα. Ο καθρέφτης της ψυχής όπως πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν. Αυτό προσπάθησε να περάσει και ο ίδιος στην παρουσίασή του. «Είναι αλήθεια ότι μου αρέσει να μιλάω λίγο. Δεν με πιάνει πανικός να μιλάω δημόσια αλλά μάλλον δεν το προτιμώ», είχε πει στην ίδια συνέντευξη.

Στην παρουσίασή του φόρεσε ένα απλό αλλά τόσο elegant μπλε καρο σακάκι, συνδυασμένο με μαύρο παντελόνι και Stan Smith! Χρησιμοποίησε μόλις 150 λέξεις! Ακριβώς 150... Σα να τις είχε μετρήσει από πριν. Στην μεγαλύτερή του -μη αγωνιστική- στιγμή αποφάσισε να πει μόνο 8 προτάσεις με 150 λέξεις...

«Είναι ένας πολύ μεθοδικός τύπος. Πολύ έξυπνος. Δεν μιλάει εάν δεν χρειάζεται να πει κάτι», συνεχίζει ο Ζαν Πιέρ Καρακίγιο ο οποίος εξηγεί γιατί ο Ζιντάν εν τέλει ήταν η ιδανική επιλογή για την «Βασίλισσα». «Από το 2001 δεν έφυγε ποτέ από την Μαδρίτη. Εχει την Ρεάλ στα σωθικά του. Είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στο "περιβάλλον" Ρεάλ. Αυτό είναι το σπίτι του. Εχει μια πανοραμική όψη. Ο Πέρεθ το είχε καταλάβει. Αλλιώς θα υπήρχε απλά ως ένα είδωλο», πρόσθεσε ο καθηγητής του ο οποίος είχε ακόμα μια ενδιαφέρουσα οπτική κατά την διάρκεια της παρουσίασής του.

«Κατά την διάρκεια o Ζιντάν εμφάνισε ως... highlight την οικογένειά του. Την γυναίκα του και τους τέσσερις γιους του. Δεν ήταν τυχαίο. Ο Ζιντάν δεν είναι κυνηγός καριέρας. Ηθελε να δείξει ότι η Ρεάλ είναι εξίσου σημαντική για τον ίδιο όσο και η οικογένειά του. Αισθήματα και νοοτροπία που ο σύλλογος δείχνει να έχει χάσει τα τελευταία χρόνια», κατέληξε ο Καρακίγιο.

«Εχουμε την καλύτερη ομάδα του κόσμου, τους καλύτερους οπαδούς και θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό για να κατακτήσουμε έναν τίτλο φέτος. Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Το σημαντικό είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί. Είμαι πολύ φορτισμένος. Εχω πολλές φιλοδοξίες και αυτό που θα υποσχεθώ είναι ότι θα δώσω και την καρδιά μου για την ομάδα», είπε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση του...

Για όσους δεν θυμούνται, στην πρώτη του σεζόν στην Ρεάλ κατέκτησε το 9ο Τσάμπιονς Λιγκ του συλλόγου με το πιο όμορφο γκολ στην ιστορία των τελικών και ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Το καλό για την Ρεάλ είναι η παράδοσή του. Το κακό για την «Βασίλισσα» είναι ότι τα εξάταπα έχουν... κρεμαστεί εδώ και δέκα χρόνια.

image
image

«ΓΙΑ ΣΕΝΑ "NOTHING IS IMPOSSIBLE"»

Όταν είχε σπαταλήσει 76 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από την Γιουβέντους -ποσό ρεκόρ εκείνη την εποχή- είχε πει πως ήταν τσάμπα. Οτι η αξία του Ζιζού ήταν τέτοια που τα 76 που έδωσε ήταν πολύ λίγα. Το 2009 τον έκανε προσωπικό του σύμβουλο. Το 2010 του αναβάθμισε τον ρόλο και το 2011 τον ονόμασε αθλητικό διευθυντή της Ρεάλ όταν ο Μουρίνιο ήταν προπονητής.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ είναι ένας από τους μεγαλύτερους (αν όχι ο μεγαλύτερος) θαυμαστής του «ΖΖ». Με αυτόν άλλωστε ξεκίνησε τα... deal με τις πετσέτες. Σ' ένα κοινό τραπέζι ο πρόεδρος της Ρεάλ έγραψε σε μια χαρτοπετσέτα το μήνυμα προς τον Ζιζού. «Θες να παίξεις στην Ρεάλ Μαδρίτης;». Ο Ζιντάν του είχε απαντήσει με μια λέξη. «Ναι». Αργότερα έκανε το ίδιο με τον Μπέκαμ...

Ο πρόεδρος της «Βασίλισσας» είχε φαντασιωθεί τον «ΖΖ» στον πάγκο. Και περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Το έπραξε εν τέλει άμεσα. Στην παρουσίαση του ουσιαστικά τον αποθέωσε με μόνο μία ατάκα... «Είναι τιμή για εμένα που σε παρουσιάζω. Γνωρίζοντας ότι για εσένα δεν υφίσταται η λέξη "ακατόρθωτο"».

Η αλήθεια είναι πως με την εικόνα που παρουσιάζει η Ρεάλ δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει κανείς πως μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση στην La Liga ή θα μπορέσει να διεκδικήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο ίδιος ο πρόεδρος του συλλόγου χρησιμοποίησε την λέξη «impossible».

Ο Ζιντάν ξέρει ότι πρέπει να διαχειριστεί ένα ρόστερ που έχει πολλά «εγώ» και ταυτόχρονα να κάνει την Ρεάλ να παίζει πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο τη στιγμή που θα διεκδικεί τους δύο από τους τρεις στόχους που της έχουν απομείνει. Κι όλα αυτά έχοντας αναλάβει τον σύλλογο στις 4 Ιανουαρίου...

Την ίδια ώρα η Μπαρτσελόνα ενισχύεται με Αρντά και Βιδάλ δίχως να έχει να διαχειριστεί κρίσεις, η Ατλέτικο κάθε αγωνιστική που περνά αποκτά αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα και στην Ευρώπη οι ισχυροί αντίπαλοι ενισχύονται.

Το είχε πει ο ίδιος ο Ζιντάν πριν καν σκεφτεί να γίνει προπονητής. «Το να είσαι ένας ποδοσφαιριστής είναι πολύ εύκολο. Το δύσκολο κομμάτι είναι να είσαι προπονητής». Και αν ο Πέρεθ το χαρακτήρισε «ακατόρθωτο» ο ίδιος ο Ζιντάν γνωρίζει ότι όλα αυτά που του ζητούν να κάνει περνάνε στην σφαίρα της φαντασίας και όχι της ποδοσφαιρικής λογικής...

Από την άλλη επιστρέφει με το μυαλό του δέκα χρόνια πίσω όταν 34 ετών έκανε πράγματα που δεν είχαν ποδοσφαιρική λογική αλλά πέρναγαν στην σφαίρα της φαντασίας. Σημαντική υπενθύμιση. Φόραγε ακόμα εξάταπα και όχι μαύρα δερμάτινα παπούτσια...

image
image

THE ZIDANE'S WAY

Από την πρώτη στιγμή θέλησε να αποφύγει τις συγκρίσεις. Ηταν λογικό να ερωτηθεί για τον Πεπ και την δουλειά του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο μάλιστα ότι το καλοκαίρι είχε παρακολουθήσει την δουλειά του Γκουαρδιόλα ο Ζιζού. Ομως ήταν απολύτως αναμενόμενη και η απάντηση του.

«Δεν μπορείς ν' αντιγράψεις έναν άλλο προπονητή. Πρέπει να το κάνει με τον τρόπο του Ζιντάν», είπε ο «ΖΖ». Απάντησε κομψά. Οπως είναι και ο ίδιος άλλωστε εκτός γηπέδων. Ενας κομψός, μάλλον ντροπαλός και εξαιρετικά ευγενικός τύπος. Ο Ζιντάν με τα εξάταπα δεν τους... έβλεπε. Τώρα με τα μαύρα δερμάτινα παπούτσια θα χρειαστεί χρόνο να προσαρμοστεί και φυσικά να φτιάξει έναν νέο μύθο γύρω από το πρόσωπό του.

Γιατί ο ποδοσφαιρικός του θα μείνει αναλλοίωτος στον χρόνο. Όπως ακριβώς το είπε. Έζησε και πέθανε ποδοσφαιρικά με τον τρόπο του. Φορώντας πάντα εξάταπα και κάνοντας το δικό του παιχνίδι του μέχρι τον τελευταίο του αγώνα.

Ένας τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Να σκοράρει σε δεύτερο τελικό Μουντιάλ (έγινε μόλις ο 4ος που το καταφέρνει). Να έχει τα κότσια να εκτελεί α λα Πανένκα κόντρα στον καλύτερο τερματοφύλακα (πιθανότατα) όλων των εποχών. Να παίζει χωρίς ώμο από το 80'. Να ρίχνει εν ψυχρώ κουτουλιά μπροστά σ' ένα σοκαρισμένο κοινό 715 εκατομμυρίων ανθρώπων. Να φεύγει από το γήπεδο χωρίς να ρίχνει βλέμμα στο τρόπαιο...

Πάντα είχε τον τρόπο του. Πλέον μένει να δούμε εάν θα τον περάσει στο πιο κακομαθημένο ρόστερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι περισσότεροι από αυτούς τον είχαν ως είδωλο μεγαλώνοντας. Εάν ο Ζιντάν καταφέρει και αναπαράγει έστω και μια ουγγιά από την ποδοσφαιρική του κλάση τότε η Ρεάλ Μαδρίτης βρήκε έναν σπάνιο προπονητή για τα επόμενα χρόνια. Ναι, ήταν τόσο καλός με τα εξατάπα...

image
image
image