Boxing Day αλά ελληνικά!

Boxing Day αλά ελληνικά!

Θάνος Σαρρής

Boxing Day. Η επόμενη μέρα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα δεν έχει και πολλή μπάλα. Οικογενειακές καταστάσεις, φαγητό, καφές, ξεκούραση, διασκέδαση. Στην Αγγλία, όμως, η εορταστική ατμόσφαιρα μεταφέρεται σε αγωνιστικούς χώρους και κερκίδες. Το πνεύμα των Χριστουγέννων ξετρυπώνει από τα σαλόνια και επισκέπτεται τα γήπεδα, προσφέροντας μοναδικές στιγμές!

Το gazzetta.gr ζήτησε τις γνώμες και τις εμπειρίες πέντε Ελλήνων και μίας Ελληνίδας που ζουν από πολύ κοντά το αγγλικό ποδόσφαιρο για την Boxing Day. Ο managing Director της Μπέρμιγχαμ Σίτι, Πάνος Παυλάκης, ο τερματοφύλακας της Μίντλεσμπρο, Ντίμι Κωνσταντόπουλος, η performance analyst της Σουόνσι, Μαριέλα Νησωτάκη, ο επικεφαλής φυσιοθεραπευτής της Κρίσταλ Πάλας, Άλεξ Μάνος, ο Χρήστος Κανελλέας που εργάζεται στο στρατηγείο της FA, της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στο St George's Park και ο ορθοπεδικός Παντελής Τσαντάνης που απλά το ζει από την εξέδρα σας βάζουν στο κλίμα!

image

Η παράδοση της 26ης Δεκεμβρίου

Η παράδοση της Boxing Day έγινε ευρέως γνωστή στην Βικτωριανή Αγγλία και στη συνέχεια επεκτάθηκε από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά. Οικογενειακή ατμόσφαιρα, αρκετό φαγητό με συνδυασμό από ό,τι έχει μείνει από τη γαλοπούλα της προηγούμενης και αργία. Αν πέφτει Σαββατοκύριακο, μάλιστα, η αργία μετακινείται στην πρώτη εργάσιμη. Ο τίτλος boxing έρχεται από την συνήθεια να μαζεύουν οι έμποροι τα «boxes», τα κουτιά με τα δώρα τους, ως αντάλλαγμα των επαγγελματικών τους υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του χρόνου. Το «δώρο» ως πράξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την 26η Δεκεμβρίου. Οι δωρεές σε ιδρύματα και εργαζόμενους ή απλά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το πως ξεκίνησε όλο αυτό. Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι πραγματικές ρίζες της Boxing Day εκτείνονται στα ρωμαϊκά χρόνια, όπου τα χρήματα για τα αθλητικά παιχνίδια συγκεντρώνονταν σε κουτιά, ή στην εποχή των Λόρδων και των δώρων που έκαναν την συγκεκριμένη μέρα του μήνα στους υπηρέτες τους. Μια άλλη θεωρία θέλει την παράδοση να ξεκίνησε από τους ιερείς, που άνοιγαν τα παγκάρια στις εκκλησίες την επόμενη των Χριστουγέννων για να χαρίσουν χαμόγελα στους φτωχούς.

Για πολύ κόσμο η Βoxing Day πάντως είναι κάτι παραπάνω από οικογενειακή θαλπωρή και αργία. Έχει συνδεθεί με εξόδους... πανικού για ψώνια, αφού τα μαγαζιά βάζουν μεγάλες εκπτώσεις και επικρατεί πανικός, δεδομένου ότι πολλοί υπάλληλοι δεν δουλεύουν. Τεράστιες ουρές που σχηματίζονται από πολύ νωρίς, καυγάδες για ένα προϊόν και τρομεροί τζίροι. Το 2014 ξοδεύτηκαν 3 δις λίρες, με τους on-line αγοραστές να παίζουν το δικό τους, σημαντικό ρόλο, αγοράζοντας προϊόντα μέσω internet που αντιστοιχούσαν σε 519.000 λίρες ανά λεπτό!

Επίσης, έχει συνδεθεί με αθλητικά events, όπως το ποδόσφαιρο και οι ιπποδρομίες. Τα τοπικά ντέρμπι την ημέρα αυτή ήταν κάτι το σύνηθες, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ταξίδια σε μεγάλες αποστάσεις την επομένη των Χριστουγέννων. Για τους παλιούς των υψηλών τάξεων το κυνήγι της Αλεπούς ήταν μια κλασική δραστηριότητα, ενώ στο Νησί κάποιοι έχουν έθιμο να βουτούν στην παγωμένη θάλασσα για να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Για την Boxing Day που τελικά μας απασχολεί, την ποδοσφαιρική, όλα ξεκίνησαν στις 26 Δεκεμβρίου του 1860 σε μια λασπωμένη μάχη στο Σέφιλντ, ανάμεσα στην αρχαιότερη και την δεύτερη αρχαιότερη ομάδα του κόσμου: Τη Σέφιλντ και τη Χάλαμ, στην πρώτη διασυλλογική ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Ακολούθησαν άλλες ποδοσφαιρικές μάχες, περισσότερο φιλικού ή ερασιτεχνικού χαρακτήρα και από τη σεζόν 1888-89, την πρώτη της Football League, οι αναμετρήσεις την επόμενη των Χριστουγέννων καθιερώθηκαν και επίσημα στον προγραμματισμό. Aπό τότε τα βιβλία της ιστορίας για αυτή την ιδιαίτερη μέρα έγραψαν πολλά σπουδαία τοπικά ντέρμπι, υψηλά σκορ, λιγότερη έχθρα και φυσικά εκπληκτική ατμόσφαιρα. Έγινε κανονική παράδοση, για την οποία μιλούν στο gazzetta.gr έξι Έλληνες που τη ζουν από (πολύ) κοντά!

image

Πάνος Παυλάκης: «Βαθιά ριζωμένη παράδοση»

Ο Πάνος Παυλάκης είναι managing director στην Μπέρμιγχαμ Σίτι. Ανέλαβε το σύλλογο σε μια εποχή πολύ δύσκολη, με οικονομικά προβλήματα, ελλιπές ρόστερ, αγωνιστικό τέλμα και τον κόσμο να «βράζει». Μολονότι είχε να αντιμετωπίσει την δυσπιστία των οπαδών λόγω των όσων είχε «κληρονομήσει» από τον προκάτοχό του, κατάφερε σύντομα να τους φέρει στο πλευρό του. Με την πρόσληψη του προπονητή Γκάρι Ρόουετ έκανε... ματ, η Μπέρμιγχαμ πέρυσι τερμάτισε στη δέκατη θέση της Championship, από εκεί που ήταν βασική υποψήφια για υποβιβασμό. Φέτος, με ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ της κατηγορίας, οι «Blues» μένουν κοντά στις θέσεις ανόδου, έχοντας πλέον ένα δυναμικό με αρκετές προοπτικές.

Ο Παυλάκης, ο οποίος λόγω της συνολικής μετάλλαξης της ομάδας έχει γίνει αντικείμενο λατρείας στους οπαδούς, είναι έτοιμος να συμφωνήσει με τον Ρόουετ για νέο συμβόλαιο και η ομάδα του θα περάσει την ιδιαίτερη αυτή μέρα στο μέρος που γεννήθηκε! Στο Σέφιλντ, όπου η Μπέρμιγχαμ θα φιλοξενηθεί από την Γουένσντεϊ. Μιλώντας στο gazzetta.gr τόνισε: «Η Boxing Day αποτελεί μια μεγάλη και πολύ αγαπημένη παράδοση στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε στα τέλη του 1800 με φιλικά παιχνίδια ανάμεσα σε εργάτες και κατοίκους και επιλέχθηκε από τη Λίγκα όταν ξεκίνησε το οργανωμένο ποδόσφαιρο.

Μέχρι το 1957 οι αγγλικές ομάδες έπαιζαν τα Χριστούγεννα και την επόμενη μέρα. Η Boxing Day παραμένει σήμερα πολύ δημοφιλής, με τα παιχνίδια να προσελκύουν πολύ κόσμο. Οι οικογένειες, αφού περνούν χρόνο μεταξύ τους και με τους συγγενείς τους τις διακοπές των Χριστουγέννων, όλοι μαζί κάνουν έναν... διάλειμμα από τις γιορτές με ένα ματς. Είναι κάτι που παραμένει βαθιά ριζωμένο στον ψυχισμό των οπαδών του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μια παράδοση που δείχνει ότι ποτέ δεν θα εγκαταλειφθεί!».

image

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Περιμένουν πως και πως»

Ο Dimi Κωνσταντόπουλος διανύει μια εκπληκτική περίοδο στη Μίντλεσμπρο, πλήρως εναρμονισμένη με αυτή του συλλόγου του. Κράτησε για έκτη σερί φορά ανέπαφη την εστία του, κάτι που είχε να συμβεί στη Μπόρο από τον Δεκέμβριο του 2003.

Oι «smoggies» έσπασαν το αήττητο σερί της Μπράιτον και πλέον είναι μόνοι πρώτοι, δείχνοντας μέσα στο γήπεδο ότι αποτελούν το μεγαλύτερο φαβορί για άνοδο στην Premier League. «Μπαρουτοκαπνισμένος» από αγγλικές ποδοσφαιρικές παραδόσεις και εμπειρίες, ο βασικός πορτιέρο στην φετινή πορεία της Μίντλεσμπρο ονειρεύεται Premier League και καταθέτει στο gazzetta.gr τη δική του εμπειρία για το... εορταστικό ποδόσφαιρο.

«Γενικά οι χριστουγεννιάτικες διακοπές γιορτάζονται πολύ περισσότερο εδώ. Ο κόσμος περιμένει πως και πως τη μέρα αυτή. Στις 26 Δεκεμβρίου η πλειοψηφία δεν δουλεύει και συνδυάζουν το ρεπό και την εορταστική ατμόσφαιρα με το ποδόσφαιρο.

Είναι μια πραγματικά ξεχωριστή μέρα, όλα τα γήπεδα είναι γεμάτα και σε όλη τη διάρκεια των αγώνων υπάρχει μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Είναι σε όλα τα γήπεδα διαφορετικά από τις άλλες αγωνιστικές. Το κάνει πολύ ξεχωριστό και για εμάς, είναι πολύ καλό τα γήπεδα να είναι γεμάτα και να ξέρεις ότι ο ο κόσμος αφήνει το σπίτι του για να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο».

image

Μαριέλα Νησωτάκη: «Χριστούγεννα και ποδόσφαιρο πηγαίνουν μαζί!»

Στα 25 της, η Μαριέλα Νησωτάκη ζει το ποδοσφαιρικό όνειρο της στην Premier League με τη Σουόνσι. Βρίσκεται στο team του performance analysis στους «Κύκνους», αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει η θέληση για δουλειά και το ταλέντο, δεν χωρούν άλλοι περιορισμοί. Τελείωσε το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Αθήνα και το μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Performance Analysis ήταν εκείνο που της άνοιξε το δρόμο για την Premier League.

Tα φετινά Χριστούγεννα την βρήκαν να προετοιμάζεται για το κρίσιμο εορταστικό ματς με τη Γουέστ Μπρομ, ωστόσο ξέκλεψε λίγο χρόνο για να μιλήσει στο gazzetta.gr για την παράδοση της Boxing Day. «Περίοδος γιορτών και ποδόσφαιρο πηγαίνουν μαζί για τους Βρετανούς. Η επόμενη των Χριστουγέννων, γνωστή ως Boxing Day στο νησί, είναι παραδοσιακά μια ποδοσφαιρική μέρα που οικογένειες έχουν την ευκαιρία να πάνε στο γήπεδο. Η Boxing Day και γενικά οι συνεχόμενοι αγώνες την περίοδο των γιορτών είναι κάτι το οποίο αποτελεί μέρος της κουλτούρας των Βρετανών.

Στο Νησί δίνουν γενικότερα μεγάλη σημασία στις παραδόσεις και η συγκεκριμένη είναι από τις σημαντικότερες για τους Βρετανούς ποδοσφαιρόφιλους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν έχουν καμία διακοπή τα Χριστούγεννα ακόμα κι αν ξέρουν ότι αυτό θα βοηθούσε τις ομάδες τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και την Εθνική τους ομάδα στα μεγάλα τουρνουά. Για μας είναι κάτι το διαφορετικό και σίγουρα είναι δύσκολο να περνάς τις γιορτές μακριά από την οικογένεια σου.

Ωστόσο είναι μέρος του αγγλικού ποδοσφαίρου και μια περίοδος που οι ομάδες δίνουν πολλά συνεχόμενα ματς, οπότε οι διακοπές περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Είναι ωραίο να γίνεσαι μέρος μιας παράδοσης και έτσι κι αλλιώς Χριστούγεννα και ποδόσφαιρο δεν είναι άσχημος συνδυασμός!».

image

Άλεξ Μάνος: «Πλέον είναι μέρος της δουλειάς»

Ξεκίνησε να δουλεύει στον κόσμο της Premier League σε ηλικία μόλις 23 ετών. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην φυσιοθεραπεία στο Λονδίνο, μεταπήδησε στις ακαδημίες της Κρίσταλ Πάλας. Έμεινε εκεί για έναν χρόνο και στη συνέχεια έγινε βοηθός στην πρώτη ομάδα, για δύο ακόμα έτη.

Έκανε ένα διάλειμμα για master στη μυοσκελετική φυσιοθεραπεία στην Αυστραλία και επέστρεψε στο Νησί, δουλεύοντας σε μια ιδιωτική αθλητιατρική κλινική για τέσσερα χρόνια. Και στη συνέχεια, το 2010, είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στην Κρίσταλ Πάλας ως επικεφαλής φυσιοθεραπευτής. Εχει γράψει πάρα πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο και φυσικά έχει ζήσει αμέτρητες όμορφες ποδοσφαιρικές στιγμές στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Όπως τονίζει στο gazzetta.gr, παρότι είναι δύσκολο να κάνεις γιορτές μακριά από την οικογένειά σου, πλέον αποτελεί... μια ακόμα μέρα στη δουλειά!

«Παραδοσιακά το ποδόσφαιρο την Boxing Day είναι σημαντικό εδώ, αφού είναι μια μέρα που οι οικογένειες μπορούν να πάνε στο γήπεδο. Το έχω συνηθίσει πλέον και είναι μέρος της δουλειάς. Είναι δύσκολο να είσαι μακριά από την οικογένειά σου την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά είναι πολύ σημαντική περίοδος για τις ομάδες, με τόσα παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ως ομάδα. Η ώρα της ξεκούρασης έρχεται το καλοκαίρι!».

image

Χρήστος Κανελλέας: «Τρόπος ζωής!»

Ο Χρήστος Κανελλέας δουλεύει στο υπερσύγχρονο Saint George's Park, τη βάση της Εθνικής Αγγλίας και της FA. Ασχολείται με την οργάνωση του προπονητικού διπλώματος UEFA A και βιώνει τα ταικτενόμενα στο αγγλικό ποδόσφαιρο εκ των έσω. Μιλώντας στο gazzetta.gr εξηγεί: «Ό,τι και να πει κανείς για τη Boxing Day είναι λίγο! Μια εντελώς διαφορετική αγωνιστική από όλες τις άλλες, την οποία περιμένουν οι Άγγλοι από τη μέρα της κλήρωσης του πρωταθλήματος. Τα σχέδιά τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την 26η Δεκεμβρίου.

Είτε θα πας γήπεδο, είτε στην παμπ με τους φίλους σου, είτε θα μείνεις σπίτι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Όπως και να 'χει, θα δεις ποδόσφαιρο και αυτό δεν χωρά διαπραγματεύσεις. Ενδεχομένως είναι η μόνη αγωνιστική όπου ο φίλαθλος δεν ενδιαφέρεται τόσο για τη νίκη της ομάδας του και πηγαίνει γήπεδο για να δει ένα μεγάλο σκορ, μια απίστευτη ανατροπή, ένα παιχνίδι το οποίο θα μπορεί να θυμάται τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για μια παράδοση αρκετών δεκαετιών, που παρόλες τις αντιδράσεις από κάποιες ομάδες και προπονητές όπως ο Φαν Χάαλ πιο πρόσφατα, καλά κρατεί. Ακόμα και ο Βενγκέρ που τον έχουμε συνηθίσει να διαπραγματεύεται για την καταπόνηση των παικτών από το βαρύ πρόγραμμα της Premier League έχει πει ότι θα έκλαιγε σαν μικρό παιδί αν δεν υπήρχε αυτή η αγωνιστική εντός των εορτών. Έχει γίνει κι αυτός πλέον μέρος της αγγλικής κουλτούρας και καταλαβαίνει τη σημαίνει η Boxing Day για το Νησί!

Οι Άγγλοι είναι λάτρεις των παραδόσεων και αυτή είναι μία από τις πιο διαχρονικές. Μάλιστα πέρυσι ήταν μεγάλο θέμα στα Μedia ο κίνδυνος να ακυρωθεί η Boxing Day το 2022 από τη στιγμή που το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα γίνει το χειμώνα. Ωστόσο, οι αγγλικές ποδοσφαιρικές αρχές σχεδόν άσκησαν βέτο στη FIFA και ξεκαθάρισαν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, οπότε ήρθαν σε συμφωνία να τελειώσει το τουρνουά νωρίτερα και οι παίκτες να είναι πίσω στις ομάδες τους, έτοιμοι για την 26η Δεκέμβρη.

Τρόπος ζωής για τους Άγγλους το ποδόσφαιρο και το αποδεικνύουν και την περίοδο των Χριστουγέννων...»

image

Παντελής Τσαντάνης: «Αγάπη (και) προς τους αντιπάλους!»

«Το ποδόσφαιρο χωρίς τους οπαδούς είναι ένα τίποτα». Ένα κλασικό μότο των ρομαντικών των γηπέδων. Κλείνοντας λοιπόν, ζητήσαμε την άποψη ενός από τους πολλούς Έλληνες που τα τελευταία χρόνια ζουν στο Νησί. Ο Παντελής Τσαντάνης είναι ορθοπεδικός. Μένει και εργάζεται στο Μπέρμιγχαμ και η φετινή boxing Day τον βρίσκει στο Villa Park, για το ματς της Άστον Βίλα με τη Γουέστ Χαμ. Πριν τη σέντρα, καταθέτει τις σκέψεις του...

«Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα, τα Χριστούγεννα ήταν από τις καλύτερες ευκαιρίες για οικογενειακές στιγμές. Πάντα ένιωθα όμως ότι κάτι μου έλειπε. Δε μπορούσα να χωνέψω αυτή τη διακοπή του πρωταθλήματος.

Μετακομίζοντας στην Αγγλία, βρήκα ακριβώς αυτό που μου έλειπε. Ποδόσφαιρο τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τη Boxing Day. Αφού έχουν χωνέψει το Χριστουγεννιάτικο γεύμα και έχουν πάρει το πρωινό τους την επόμενη μέρα, οι οικογένειες βρίσκουν ακόμα μια ευκαιρία να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί. Και μιλάμε ακόμα και για τις γιαγιάδες, οι οποίες με κουβερτάκια της αγαπημένης τους ομάδας, κάθονται μαζί με τα εγγόνια στο γήπεδο. Εκεί όπου δεν καταφεύγουν σε διαγωνισμό για το πιο ευρηματικό υβριστικό σύνθημα, αλλά διδάσκουν πως πρέπει να είναι μια ημέρα αγάπης. Αγάπη, όχι μόνο προς την οικογένεια και την ομάδα σου, αλλά κυρίως προς τους αντιπάλους!

Με αυτές τις παραστάσεις και τις σκέψεις, παρακολούθησα πρόσφατα αγώνα της superleague μετά από χρόνια. Και έφυγα με μια κυρίως απορία: Γιατί; Γιατί όχι εμείς; Πόσο δηλητήριο μας έχουν ρίξει;

Παρόλα αυτά, ανυπομονώ. Να ξυπνήσω, να φάω πρωινό με φίλους και μετά να πάρουμε το τρένο για το γήπεδο. Και ας μην παίζει καλά η ομάδα. Ξέρω ότι όλοι θα τραγουδάμε και στο τέλος θα φύγουμε πιο ζεστοί στην καρδιά. Η μόνη ειρωνεία: τώρα που έχω το ποδόσφαιρο στα Χριστούγεννα μου, λείπουν τα πρόσωπα που θα ήθελα να είναι μαζί μου. Η οικογένεια μου...».

image
image
image