Το gazzetta.gr στο σπίτι του ποδοσφαίρου!

Το gazzetta.gr στο σπίτι του ποδοσφαίρου!

Θάνος Σαρρής

Με την προσφώνηση «καλωσορίσατε στο σπίτι του αγγλικού ποδοσφαίρου», οι εκπρόσωποι της FA μας δέχθηκαν στο... φτωχικό τους. Το υπερσύγχρονο St. George's Park, το οποίο κόστισε 105 εκατομμύρια λίρες, δημιουργήθηκε με στόχο να στεγάσει και τις 24 Εθνικές ομάδες της Αγγλίας, να αναδείξει τη νέα γενιά προπονητών και να φέρει όλα τα προγράμματα ανάπτυξης και έρευνας της χώρας που γέννησε το ποδόσφαιρο κάτω από κοινή σκέπη, πλαισιωμένα με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και παρέχοντάς του την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, την οποία μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιήσουν και άλλα αθλήματα. Και άλλες ομάδες, φυσικά. Η Τσέλσι, η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Σίτι, η Πόρτο είναι μόνο μερικοί σύλλογοι που έχουν κάνει χρήση του χώρου, με τον γιατρό των Καταλανών να μένει... με ανοιχτό το στόμα και να δίνει συγχαρητήρια στους υπεύθυνους.

Εκπαίδευση προπονητών, προετοιμασία, κορυφαία μυαλά στο χώρο της επιστήμης του αθλητισμού, δουλεύουν πυρετωδώς για την επόμενη μέρα του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η FA άνοιξε τις πύλες της στο ελληνικό FourFourTwo του gazzetta.gr και μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κατανοήσουμε το όραμα της, το οποίο μας ανέλυσε ο τεχνικός διευθυντής Νταν Άσγουορθ, μαζί με τον Έλληνα Χρήστο Κανελλέα, που εργάζεται στα διπλώματα των προπονητών. Δείτε το μήνυμα του Πίτερ Μάξουελ, υπεύθυνου επικοινωνίας, στο video που ακολουθεί και... ξεκινάμε!

image

Στην καρδιά της Αγγλίας

Το Μπέρτον είναι μια κλασική ήσυχη επαρχιακή πόλη της Αγγλίας, περίπου 175 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου. Βρίσκεται κοντά στο Μπέρμιγχαμ και συνορεύει ουσιαστικά με το Ντάρμπισαϊρ. Βγαίνοντας από το τρένο και αντικρίζοντας τον σκοτεινό ουρανό, καταριέσαι την πρόβλεψη καιρού που σου είχε πει ότι «την Παρασκευή δεν θα έχει βροχές». «Στα Μίντλαντς πάντα έχει βροχές», απαντά ο οδηγός ταξί.

Το προπονητικό κέντρο της Εθνικής, το περίφημο St Georges Park βρίσκεται περίπου 10 λεπτά απόσταση από τον σταθμό του τραίνου. Όταν λέμε στον οδηγό τον προορισμό μας, ρωτάει αν θέλουμε την Ομοσπονδία ή τα ξενοδοχεία. «Ποια είναι η διαφορά; Στο ίδιο μέρος δεν βρίσκονται;», ανταπαντώ. «Δεν είναι τόσο απλό», τονίζει. «Είναι αρκετά μεγάλη η απόσταση οπότε πρέπει να ξέρουμε από ποια είσοδο θα μπούμε».

Πλησιάζοντας, καταλαβαίνεις το λόγο. Το κέντρο της Εθνικής Αγγλίας καταλαμβάνει 1335 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα οποία αγοράστηκαν το 2001 έναντι 2 εκατομμυρίων λιρών και το βασικό κτήριο της υποδοχής είναι στην άλλη πλευρά από την ξενοδοχειακή μονάδα. Προφανώς, σε τόσο μεγάλη απόσταση, η είσοδος από την οποία θα περάσεις παίζει ρόλο! Περνώντας την πύλη, σε πρώτη φάση αναρωτιέσαι που είναι τα γήπεδα. Τεράστιες εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στην Ομοσπονδία και είναι προς μελλοντική εκμετάλλευση, όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ομοσπονδίας, Πίτερ Μάξουελ, ο οποίος και ανέλαβε την ξενάγηση. Κάπου θα γίνει και ένα γήπεδο γκολφ, το οποίο είχε ζητήσει ο Στίβεν Τζέραρντ τονίζοντας ότι μερικές φορές... βαριέται!

Εξάλλου, υπάρχει ήδη πληρότητα της τάξεως του 80%, μιας και όλο και περισσότερες ομάδες, αθλητές ή άλλοι φιλοξενούμενοι καταφθάνουν συνεχώς από όλο τον κόσμο. Διανύοντας το δρομάκι ανάμεσα στις εκτάσεις, φτάνεις στα επιβλητικά γραφεία της FA, όπου και καταλαβαίνεις τι πρόκειται να συναντήσεις. Δίνουμε τα στοιχεία μας στην ευγενέστατη ρεσεψιονίστ και περιμένουμε, χαζεύοντας προς τα πάνω τα επίπεδα στα οποία εκτείνονται οι εγκαταστάσεις και τις φανέλες αριστερά-δεξιά...

Η κατασκευή του St. Georges Park δεν άλλαξε την καθημερινότητα των ανθρώπων του Μπέρτον, άλλαξε όμως τη ζωή όλων στην Ομοσπονδία, τις Εθνικές ομάδες και γενικότερα του αθλητισμού. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του είναι ένα πραγματικό διαμάντι στα Μίντλαντς, στο κέντρο, γεωγραφικά, του νησιού και παράλληλα αποτελούν οι ίδιες την καρδιά των λειτουργιών της Ομοσπονδίας. Οι 24 Εθνικές ομάδες, προπονητές, διπλώματα, σεμινάρια, αναπτυξιακά προγράμματα (εκεί στεγάζεται και η Nike Academy), τουρνουά. Όλα συγκεντρωμένα στο κέντρο που του τον Οκτώβριο του 2012 άνοιξε τις πύλες του έναντι 105 εκατομμυρίων λιρών, με την φιλοδοξία να οδηγήσει το αγγλικό ποδόσφαιρο στο επόμενο επίπεδο.

image
image

Το όραμα

Oι διάδρομοι που χωρίζουν τις εγκαταστάσεις είναι γεμάτοι μηνύματα και επιβλητικές εικόνες. Από νυν ποδοσφαιριστές της Εθνικής Αγγλίας, μέχρι θρυλικές προσωπικότητες που έχει βγάλει το παιχνίδι στο Νησί. Μηνύματα όπως «Έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να νικήσεις ως μέρος της ομάδας, παρά ως ατομικότητα» και «ενθάρρυνε την έκφραση χωρίς το φόβο της αποτυχίας». Τα «τρία λιοντάρια» σε τοίχο γεμάτα υπογραφές, από του Ζοσέ Μουρίνιο και του Λουίς Ενρίκε μέχρι του Στίβεν Τζέραρντ. Ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου, εθνικό έμβλημα, το οποίο κοσμεί τη σημαία της Αγγλίας σχηματισμένος από καρφιά παπουτσιών ποδοσφαιριστών που κάνουν το βήμα με την εθνική, κάδρα από ιστορικά στιγμιότυπα. Όλα αυτά, έχουν το σκοπό τους. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να νιώσουν όλες οι εθνικές ομάδες, από τους πολύ πιτσιρικάδες, μέχρι τους Άνδρες, ότι αποτελούν «ένα». Ότι το St George's Park είναι το σπίτι τους, η κοινή συνισταμένη για την μελλοντική επιτυχία και τους παρέχει το προσωπικό και τα εφόδια για να εξελιχθούν.

Ο μικρός μπορεί να «μπολιαστεί» από πολύ μικρή ηλικία στον επαγγελματισμό και τη νοοτροπία ενός Ρούνεϊ, ενός Χαρτ, ενός Στέρλινγκ. Να μοιραστούν τους κοινούς χώρους, να προπονηθούν σε γειτονικά γήπεδα, να ζήσουν το πως διαχειρίζονται την επιτυχία και την αποτυχία. Παράλληλα, μπορεί να συνεργαστεί σε top επίπεδου με ειδικούς σε όλους τους τομείς. Η συλλογική αντίληψη της εθνικής Αγγλίας και της FA είναι ένας βασικός άξονας πάνω στον οποίο η Ομοσπονδία θέλει να κινηθεί όλο το οικοδόμημα τα επόμενα χρόνια. Και το προπονητικό κέντρο του Μπέρτον αποτελεί το όχημα για να τα καταφέρει. Όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά, αποτελεί το «σπίτι του αγγλικού ποδοσφαίρου», αντανακλώντας τις βασικές αξίες και το ήθος του. Και παράλληλα, εμπνέοντας την επόμενη γενιά προπονητών και ποδοσφαιριστών.

Ο Νταν Άσγουορθ, τεχνικός διευθυντής της FA δήλωσε αποκλειστικά στο FourFourTwo του gazzetta.gr: «Είμαστε τρομερά προνομιούχοι που στηριζόμαστε στο St George's Park με αυτό το επίπεδο εγκαταστάσεων, που μας επιτρέπει να δουλεύουμε με παίκτες και προπονητές με το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον. Η ομορφιά αυτού του χώρου έγκειται στο ότι μπορούμε να έχουμε έναν αριθμό πολλών διαφορετικών ομάδων να προπονούνται μαζί, σε γήπεδα χωρίς απόσταση το ένα με το άλλο. Ο Ρόι συχνά παίρνει κάποιους νεότερους από την Κ17 ή την Κ19 στις προπονήσεις και έχοντας παγκόσμιας κλάσης γήπεδα, όπως το υψηλής ποιότητας εσωτερικού χώρου, επέτρεψε στην Εθνική Γυναικών να προπονηθεί τόσο επαρκώς για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, ώστε τελικά να επιτύχει. Είμαστε τρομερά αισιόδοξοι ότι με το να έχουμε όλους τους εθνικούς προπονητές, την εκπαίδευση των κόουτς, την αθλητιατρική και το fotball analysis όλων των ομάδων της Αγγλίας εδώ στο St. George's Park θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τις μελλοντικές επιτυχίες του αγγλικού ποδοσφαίρου».

image
image
image
image
image

Οι εγκαταστάσεις

Το πλάνο ήταν μεθοδικά μελετημένο. Αφού δημιουργήθηκαν φάκελοι για όλα τα εθνικά προπονητικά κέντρα, επιλέχθηκε ως πρότυπο το γαλλικό, το οποίο έβγαλε από τα σπλάχνα του τη χρυσή γενιά των τρικολόρ που κατέκτησε τον κόσμο το 1998 και την Ευρώπη το 2000. Παρότι τα υψηλά κόστη του Γουέμπλεϊ και το πάγωμα λόγω του υψηλού μπάτζετ καθυστέρησαν το «πράσινο φως» στο πρότζεκτ, το 2008 το πλάνο εγκρίθηκε. Η εταιρεία Red Box ανέλαβε τον σχεδιασμό και τέσσερα χρόνια μετά, το εντυπωσιακό St. George's Park άνοιξε τις πύλες του.

Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο μεγάλα βασικά κτιριακά συγκροτήματα, χτισμένα σε επίπεδα με ξεχωριστούς χώρους και υποδομές. Στο κεντρικό, αυτό της Ομοσπονδίας, βρίσκουμε την υποδοχή και διάφορες παροχές όπως τα αποδυτήρια, τα γυμναστήρια, τα μασάζ, τα εργαστήρια. Δεξιά του βρίσκεται το τελευταίας γενιάς κλειστό γήπεδο κανονικών διαστάσεων με τεχνητό χλοοτάπητα, στο αριστερά το κλειστό με παρκέ όπου χρησιμοποιείται για futsal, ποδόσφαιρο, χάντμπολ και άλλες χρήσεις. Όλα τα παραπάνω συνδέονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο, που μερικές φορές η χωροταξία μοιάζει να μειώνει τις αποστάσεις. Ανοίγεις, για παράδειγμα, μια πόρτα και βλέπεις μπροστά σου ένα ολόκληρο γήπεδο! Τις κτηριακές υποδομές συμπληρώνουν οι υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, οι αίθουσες και το συνεδριακό κέντρο, ενώ τριγύρω υπάρχουν 12+2 γήπεδα με τεχνητό και φυσικό χλοοτάπητα, πάρκινγκ, εξωτερικές δραστηριότητες και τεράστιοι χώροι πρασίνου.

Το κέντρο είναι ανοιχτό σε ομάδες ή εθνικές που το χρησιμοποιούν για προετοιμασία, για εξετάσεις, για αναλύσεις των παικτών και δουλειά στους τραυματίες. Ξεκινήσαμε το tour από το βασικό κτήριο. Μπήκαμε στα βασικά αποδυτήρια, τα elite, που πήραν το όνομά τους από τον πρώτο παίκτη που έφτασε τις 100 συμμετοχές στην Εθνική Αγγλίας, τον Μπίλι Ράιτ. Όπως λένε οι δημιουργοί, είναι σχεδιασμένα από τους παίκτες για τους παίκτες, καθώς ανταποκρίνονται σε όλες τους τις ανάγκες. Τεράστιος χώρος, επενδυμένος με ξύλο βελανιδιάς και όλες τις παροχές, όπως παγόλουτρα.

Οι αγωνιστικοί χώροι είναι εφοδιασμένοι με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, που στέλνει απευθείας εικόνα στα αποδυτήρια. Οι προπονητές λοιπόν μπορούν να αναλύουν αμέσως τακτικές, ασκήσεις, προπονήσεις, να αξιολογούν τη δουλειά που γίνεται κ.ο.κ. Αυτό γίνεται σε όλους τους χώρους του St George's Park και η εικόνα προέρχεται από όλα του τα γήπεδα.

image
image
image

Performance και... NASA!

Επόμενη πόρτα, η σουίτα υδροθεραπείας, όπου υπάρχουν τρία διαφορετικά πράγματα. Το πιο εντυπωσιακό είναι ο υποβρύχιος διάδρομος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κατασκευή, ένα δάπεδο που χρησιμοποιεί το νερό προκειμένου να «απαλλάξει» τον χρήστη από το βάρος του σώματός του, έτσι να μην επιβαρύνονται μυς και αρθρώσεις. Χρησιμοποιείται ως μέθοδος αποκατάστασης και είναι τρομερά αποτελεσματικό, αλλά και για προπόνηση στη φυσική κατάσταση. Σκεφτείτε λίγο: Να τρέχετε σαν να μην υπάρχει το βάρος του σώματός σας. Υπάρχουν μόλις 7 σε ολόκληρη την Αγγλία και αυτό είναι το μοναδικό ανοιχτό για το ευρύ κοινό.

Παράλληλα, υπάρχει η πισίνα μεταβλητότητας όπου όλα, από το βάθος, τη θερμοκρασία, την "ζωηρότητα" του νερού μπορούν να ελεγχθούν ανάλογα με την ανάγκη του χρήστη. Τις εγκαταστάσεις κλείνουν δύο πισίνες αντίθεσης ζεστού/κρύου, ιδανικές για αποκατάσταση μετά από έντονη άσκηση, ανάλογα με τις ανάγκες των μυών. Ο συνδυασμός της υδροθεραπείας με τους κατάλληλους φυσικοθεραπευτές μπορεί να κάνει θαύματα. Στον τοίχο του δωματίου, ξεχωρίζουν τα λόγια του Ίαν Θορπ: «Το να χάνεις δεν σημαίνει να βγαίνεις δεύτερος. Σημαίνει να βγαίνεις από το νερό ξέροντας ότι μπορείς να τα πας καλύτερα». Ιδανικό μήνυμα για τους Άγγλους διεθνείς, που σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες από τα επιτεύγματα.

Το Hydrotherapy αποτελεί μέρος του γενικότερου Performance κομματιού, στο οποίο οι ιθύνοντες ποντάρουν πολύ για την κατάλληλη προετοιμασία, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων όλων των εθνικών ομάδων. Από το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι, μέχρι τις ομάδες ΑμεΑ. Μπαίνοντας όμως στο εργαστήριο της FA, νομίζεις πως είσαι σε εγκαταστάσεις της NASA. Λογικό, από τη στιγμή που κάποια όργανα, όπως το Alter-G Anti-Gravity Treadmill χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος προκειμένου να «αφαιρέσει» μέχρι και το 80% του σωματικού βάρους του χρήστη, έτσι ώστε να δουλέψει ιδανικά σε προγράμματα αποκατάστασης. Το συγκεκριμένο όργανο αποτελεί το αγαπημένο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον! Επίσης, η τεχνολογία προσφέρει θάλαμο προσομοίωσης συνθηκών, ώστε αν η ομάδα χρειάζεται να ταξιδέψει για να παίξει σε υψηλό υψόμετρο, ή σε συνθήκες υψηλής ζέστης και υγρασίας, ο οργανισμός να έχει συνηθίσει.

Στους τρεις 60μετρους διαδρόμους, λαμβάνει χώρα όλη η μαγεία της biomechanical analysis. Με βίντεο και αισθητήρες πίεσης, καθώς και με αρκετά ακόμα υπολογιστικά συστήματα, γίνεται κατανοητό ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση ενός τραυματισμού και για την κατάλληλη προπόνηση. Τα συστήματα «Bodyguard» χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν τα επίπεδα στρες, ύπνου, άσκησης, καθώς και τακτικές επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων, γεγονός που τα καθιστούν κατάλληλα όχι μόνο για αθλητές, αλλά και για εργαζόμενους σε εταιρείες!

Κι αν σε εμάς όλα αυτά φαντάζουν υπερβολικά σύγχρονα, έχει ενδιαφέρον η περιγραφή της Έμα Τζάκσον, της πρωταθλήτριας στο τρίαθλο από την Αυστραλία: «Οι εγκαταστάσεις στο St George's Park πραγματικά με με εξέπληξαν. Διέθεταν τεχνολογία που ούτε καν φανταζόμουν ότι υπάρχει και μπορεί να ωφελήσει τους πάντες σε κάθε άθλημα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο». «Εδώ συμβαίνει όλη η μαγεία», μας είπε μέσα από το Human Performance Lab ο Πίτερ Μάξουελ.

«Στο εργαστήριο εντοπίζουν ακριβώς τι χρειάζεται το σώμα είτε για να αναρρώσει, είτε για να δουλέψει σε συγκεκριμένους τομείς προκειμένου ο αθλητής να εξελιχθεί», πρόσθεσε. Στο Batak chalenge, βασική μέθοδο εκγύμνασης αντανακλαστικών, συντονισμού και αντοχής, είναι γραμμένα ονόματα ποδοσφαιριστών που έχουν οι αποδόσεις τους έχουν γράψει ιστορία: Ντρογκμπά, Φαλκάο κτλπ. Στα χαμηλά βρίσκεται και αυτού του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δοκίμασε την άσκηση! Υπήρχε η δυνατότητα να ανέβω σε ένα μηχάνημα που σε λίγα δευτερόλεπτα υπολογίζει από μυϊκή και οστική μάζα μέχρι λίπος και μεταβολική ηλικία. Το άφησα για την επόμενη φορά...

Γυμναστήρια με Ολυμπιακών απαιτήσεων εξοπλισμό, άλλα για ενδυνάμωση, άλλα για αποθεραπεία, αθλητική εμβιομηχανική, διάδρομοι για την δουλειά στην ταχύτητα και την επιτάχυνση, αθλητιατρική με εξειδικευμένους επιστήμονες και φυσικοθεραπευτές, 7 ξεχωριστά physio rooms. Τα εργαστήρια της FA είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και άρτια καταρτισμένο προσωπικό, προσφέροντας μοναδικές υπηρεσίες σε προπόνηση, εξετάσεις, αποθεραπεία, προετοιμασία. Ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί!

image
image
image
image
image
image
image
image
image

Τα γήπεδα

Έχοντας... χαζέψει από τα τεχνολογικά θαύματα των εργαστηρίων, πατήσαμε και λίγο αγωνιστικό χώρο. Η αρχή έγινε με το κλειστό, το οποίο χρησιμοποιείται από τοπικές ομάδες για προπονήσεις, ομάδες futsal, χάντμπολ, μπάσκετ. Μέχρι και αγώνας μποξ διοργανώθηκε, με το ρινγκ να τοποθετείται στο κέντρο. Στη συνέχεια, περάσαμε στο κανονικών διαστάσεων σκεπασμένο γήπεδο με τεχνητό 3G χλοοτάπητα. Πέρυσι, πήρε το βραβείο για το καλύτερο τεχνητό χορτάρι που υπάρχει. Φέτος, το έχασε από την Μάντσεστερ Σίτι, αλλά φυσικά τα στάνταρ του παραμένουν πολύ υψηλά.

Είναι επιπέδου FIFA 2, κατάλληλο για Champions League και χρησιμοποιείται συν τοις άλλοις για τα μαθήματα των προπονητών στα διπλώματα. Ομάδες όπως η Μπέρτον Άλμπιον αλλά και άλλες το χρησιμοποιούν όταν βρέχει, ενώ περίπου 350 comunity clubs έχουν κάνει χρήση του. Υπάρχει επίσης πτυσσόμενη κερκίδα 200 ατόμων. «Δεν μπορείτε να καταλάβετε το πόσο μας βοηθάει το να έχουμε στη διάθεσή μας αγωνιστικούς χώρους τόσο υψηλού επιπέδου», είπε χαρακτηριστικά ο Τζεφ Ντέιβις, επικεφαλής της εθνικής τυφλών. Είπαμε, οτιδήποτε φοράει το εθνόσημο στηρίζεται από το St George's Park...

Τα 12 εξωτερικά γήπεδα χωρίζονται σε πέντε με φυσικό χλοοτάπητα, πέντε με θερμαινόμενο αγωνιστικό χώρο προκειμένου να είναι... παντός συνθηκών, δύο με την τεχνολογία Desso που συνδυάζει φυσικό με τεχνητό, καθώς και τρία με την χρήση Fibresand, το οποίο κάνει πολύ πιο σταθερό τον αγωνιστικό χώρο και αυξάνει την αντοχή του. Το ένα, πιστό αντίγραφο του αγωνιστικού χώρου του Γουέμπλεϊ, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τους παίκτες του Ρόι Χόντσον. Δαπανήθηκε πολύ χρήμα, χρόνος και προσωπική εργασία για να φτάσει στο επίπεδο του γηπέδου της εθνικής.

Yπάρχει επίσης ένα ακόμα που ολοκληρωνόταν τις μέρες που επισκεφτήκαμε το Νησί, ένα που αποτελεί ουσιαστικά τμήμα των προαναφερθέντων, ένα ειδικά για τυφλούς και ξεχωριστός χώρος για προπόνηση τερματοφυλάκων! Ουσιαστικά δηλαδή οι αγωνιστικοί χώροι είναι 14, συν το γήπεδο των τυφλών, συν το κομμάτι των goalkeepers!

image
image
image
image
image

Προπονητές και φιλοξενία

«Νομίζω πως θα μπορούσαμε να παράγουμε πολλούς καλύτερους ποδοσφαιριστές αν είχαμε καλύτερους προπονητές. Οι εγκαταστάσεις αυτές προσφέρουν μια απίστευτη ευκαιρία για τους σπουδαίους εκπαιδευτές προπονητών να παραδίδουν καλύτερα και περισσότερα μαθήματα». Με αυτά τα λόγια ο Γκάρι Νέβιλ, μέρος του τεχνικού επιτελείου της εθνικής, ο οποίος έκανε και ο ίδιος το UEFA Pro στο St. George's Park, έδωσε το στίγμα. Ολόκληρο το FA Education που αφορά τα elite διπλώματα έχει μεταφερθεί στο St. George's Park και μεγάλα ονόματα όπως ο Τζίμι Φλόιντ Χασελμπάινκ, ο Πίτερ Σμάιχελ, ο Ντουάιτ Γιορκ, ο Ρόμπι Φάουλερ, ο Ντέιβιντ Τζέιμς και άλλοι έχουν πάρει τα διπλώματά τους δουλεύοντας στις καλύτερες συνθήκες. Άπαντες είναι σε άμεση συνεννόηση και η χρήση της τεχνολογίας κάνει τα πράγματα ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Ο Χρήστος Κανελλέας, ο Έλληνας που οργανώνει το UEFA A, αφού τονίζει τη σημασία του να είναι τα elite προγράμματα συγκεντρωμένα στο St. George's Park, μας μεταφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη χρήση της τεχνολογίας: «Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε αρκετές ευκαιρίες στους προπονητές να κάνουν delivery μέσα στο γήπεδο σε ένα θέμα, με ποδοσφαιριστές που φέρνουμε από τις ακαδημίες ή από επαγγελματικές ομάδες και τους τραβάμε βίντεο. Αυτή η τεχνολογία λέγεται triple play, ουσιαστικά τους δίνουμε έναν κωδικό, υπάρχει ένα application και μετά μπορούμε να τους δώσουμε πρόσβαση στο βίντεο που έχουμε τραβήξει από οποιαδήποτε τηλεόραση του St. George's Park και αν έχουν το application μπορούν να το κάνουν από το σπίτι τους, το τηλέφωνό τους από οτιδήποτε. Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι όταν τελειώσει η συνεδρία να έχουμε έναν προπονητή, από αυτούς που διδάσκουν στα διπλώματα που θα κάτσει κάτω μαζί τους, θα αναλύσουν το video και θα τους δώσουν feedback. Π.χ θα τους πουν "από πλευράς επικοινωνίας υστερείς λίγο εδώ, στο κομμάτι της τεχνικής εδώ, στο κομμάτι αυτό το έχασες λίγο". Έτσι προσπαθούμε να τους βελτιώσουμε και μετά έρχονται και κάνουν πάλι το ίδιο». Οι προπονητές που βγαίνουν πλέον είναι περισσότεροι και με καλύτερα εφόδια. Αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στο μέλλον του παιχνιδιού. Παράλληλα, μέσα στο Πάρκο βρίσκονται και τα γραφεία της LMA, το στρατηγείο όλων των τεχνικών του νησιού.

Κλείνοντας, ξεναγηθήκαμε στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του St George's Park. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι οι ομάδες να μένουν μαζί, ακριβώς δίπλα στο χώρο που κάνουν προπόνηση. Στο Hilton που υπάρχει εντός του κέντρου, πέραν των 228 πολυτελών δωματίων, ξεχωρίζει η αίθουσα-συνεδριακό κέντρο με το όνομα του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, οι αίθουσες εκμάθησης, όπου γίνονται τα σεμινάρια και είναι μεταβαλλόμενες, δηλαδή οι τοίχοι τους μετακινούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις που υπάρχουν σε κάθε χώρο και εξοπλισμένες με οπτικοακουστική τεχνολογία, καθώς και τα εστιατόρια. Εκεί, στον πρώτο όροφο, βρίσκεται και το club england, όπου καταλύουν τα «Τρία λιοντάρια». Στα αμφιθέατρα φιλοξενούνται τα κορυφαία μυαλά του ποδοσφαίρου, επιστήμονες και ερευνητές ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η κόκκινη φανέλα της γενιάς που κατέκτησε το Μουντιάλ το 1966, καθώς και κάποια κειμήλια στις προθήκες, θυμίζουν τις προσδοκίες που συνοδεύουν την παραμονή...

Αποχωρώντας από το συγκρότημα, μοιραστήκαμε το ταξί με έναν Βέλγο φυσικοθεραπευτή που ήρθε από την Αμβέρσα ως εισηγητής σε σεμινάριο. «Speechless», είπε, γυρίζοντας το κεφάλι του και κοιτάζοντας προς τα πίσω. Έχει δίκιο. Ο συνδυασμός των όσων προσφέρει το St. George's Park σε αφήνει πραγματικά άφωνο...

image
image
image
image
image