Basket League 2015-16 by Gazzetta

Basket League 2015-16 by Gazzetta

Δεν είναι το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, όπως μας άρεσε να λέμε στα '90s, αλλά η φετινή Basket League μπορεί να ελπίζει ότι δεν είναι πρωτάθλημα των δύο ομάδων.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν πάντα το προβάδισμα αλλά οι «Γενναίοι του Βορρά», μαζί με την ΑΕΚ θέλουν να επιστρέψουν στο ένδοξο παρελθόν!

Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και απίθανο! Ας τους απολαύσουμε με την... ευχή όλο και περισσότερες ομάδες να μπουν «σφήνα» στους «μεγάλους».

LET THE GAMES BEGIN!

Επιμέλεια: Γιάννης Ράμμας, Κωνσταντίνος Μελάγιες, Στέλλα Παπαδοπούλου, Φάνης Παναγιώτου

image

AEK

Μετά την επιστροφή, ένα βήμα παραπάνω

Την περασμένη σεζόν η ΑΕΚ επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία κι απέδειξε πως ήρθε με μοναδικό σκοπό να πρωταγωνιστήσει στην Basket League.

Φέτος, ο Ντράγκαν Σάκοτα παρέμεινε στο τιμόνι, η ομάδα... χτίστηκε από νωρίς και μετά την πέμπτη θέση την περασμένη σεζόν είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα παραπάνω.

Μετά τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του Κυπέλλου η Ένωση θα συγκεντρωθεί τόσο στις υποχρεώσεις της στην Α1, όσο και στις υποχρεώσεις της στο EuroCup.

Στο ρόστερ έμιεναν οι Σάκοτα, Χέρστον, Μιλόσεβιτς, Σαρικόπουλος και Παπαντωνίου, ενώ απέκτησε παίκτες με εμπειρία τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ελληνικό Πρωτάθλημα (Μαυροκεφαλίδης, Κατσίβελης, Κάρτερ, Καλαμπόκης).

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Τερμάτισε στην πέμπτη θέση του Πρωταθλήματος μετά τον αποκλεισμό από τον Άρη στα playoffs.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Έχει κρατήσει τον περσινό κορμό της και τον πλαισίωσε με ποιοτικούς παίκτες. Επίσης, οι φίλαθλοί της είναι πάντα στο πλευρό της.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Πριν αρχίσει η χρονιά αντικατέστησε τον Ντάνιελ Όρτον με τον OD Ανοσίκε, ενώ είχε απανωτούς τραυματισμούς.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Καταφέρει να τερματίσει στην πρώτη τετράδα

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Τερματίσει από την πέμπτη θέση και κάτω.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
2 Κύπελλα Κυπελλούχων (1968, 2000)
8 Πρωταθλήματος Ελλάδας (1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970, 2002)
3 Κύπελλα Ελλάδας (1981, 2000, 2001)

image

ΑΠΟΛΛΩΝ

Ανανεωμένος!

Με νέο πρόσωπο θα παρουσιαστεί ο Απόλλωνας στο νέο πρωτάθλημα της Basket League. Η σημαντικότερη αλλαγή -φυσικά- έχει να κάνει με το γεγονός ότι τελείωσε η εποχή του Νίκου Βετούλα. Ο τελευταίος αποχώρησε από τον πάγκο του συλλόγου έπειτα από 6 χρόνια παρουσίας και πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά με τον Θανάση Παπαχατζή ν' αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι η ομάδα να σωθεί. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, στην ομάδα της Πάτρας συνεχίζει ο Νίκος Αργυρόπουλος, αλλά κι ο Μπράντον Πεν, ενώ εκτός από τους ξένους, αποκτήθηκε ακόμα ο πολύπειρος Δημήτρης Βεργίνης, που θ' αναλάβει το... κουμάντο του Απόλλωνα τη νέα σεζόν.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Αρκετά παράξενη ήταν η περσινή χρονιά για τον Απόλλωνα. Η ομάδα της Πάτρας έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, εκεί όπου έχασε -αναμενόμενα- από τον Παναθηναϊκό, ωστόσο στο πρωτάθλημα έμεινε εκτός playoffs, που ήταν κι ο βασικός της στόχος. Φέτος γίνεται ένα νέο ξεκίνημα, με τον Νίκο Βετούλα να λέει “αντίο” και τον Θανάση Παπαχατζή ν’ αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία του συλλόγου.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Ο Απόλλωνας ποντάρει πολλά στα έμπειρα γκαρντ του. Ο Νίκος Αργυρόπουλος συνεχίζει σταθερά στην Πάτρα, με τον Δημήτρη Βεργίνη να προστίθεται στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Αμφότεροι μπορούν να δημιουργήσουν, να σκοράρουν, αλλά και να παίζουν άμυνα, ενώ θα είναι και “οδηγοί” για τους νέους Αμερικανούς του ρόστερ.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Οι ξένοι δεν έχουν εμπειρία στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τον Τόνι Γουντς (σ.σ. έχει περάσει από την Κηφισιά και τον Πανιώνιο) να είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Επίσης υπάρχει θέμα στη θέση “5”, αφού οι αντικαταστάτες του Γουντς θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να μην έχει πρόβλημα η ομάδα μέσα στη ρακέτα, συνεπώς δεν είναι απίθανο να δούμε πολλές φορές κοντά σχήματα από τον coach Παπαχατζή.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Επιστρέψει στα playoffs. Ο Απόλλωνας βρέθηκε στην 8άδα τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο πέρυσι δεν τα κατάφερε.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Μπει σε… σενάρια υποβιβασμού. Έχει μία σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, επομένως αν μπλέξει με τις τελευταίες θέσεις θα είναι πισωγύρισμα, ακόμα κι αν τελικά σωθεί.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
2 Πρωταθλήματα Α2: 1992, 2003
2 Πρωταθλήματα Β’ Εθνικής: 1976, 1979

image

ΑΡΗΣ

Η επιστροφή του Αυτοκράτορα!

Σε νέα εποχή έχει περάσει ο Άρης. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κυριαρχούσε στα ελληνικά παρκέ τη δεκαετία του 80', ωστόσο στη συνέχεια αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα. Πλέον, όμως, ο Αυτοκράτορας έχει περάσει σε νέα εποχή. Υπάρχει νέα ιδιοκτησία με τον Νίκο Λάσκαρη να βγαίνει μπροστά και την ομάδα να επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Άρης επέστρεψε στην τετράδα του ελληνικού πρωταθλήματος και φέτος θα παίξει και στο Eurocup. Βέβαια, νέα εποχή υπάρχει και στο αγωνιστικό κομμάτι, αφού ο Άρης δεν θα έχει στο εξής τον Σάσα Βεζένκοφ στη σύνθεση του. Ο νέος φόργουορντ της Μπαρτσελόνα ήταν ο απόλυτος ηγέτης αλλά πλέον είναι κάτοικος κάτοικος Βαρκελώνης. Όσο για το τεχνικό τιμ; Ο Δημήτρης Πρίφτης θα βρίσκεται και φέτος στην άκρη του πάγκου, ενώ σημειώνεται πως εκτός από τους ξένους, αποκτήθηκαν έμπειροι Έλληνες (βλ. Πελεκάνος, Ξανθόπουλος) αλλά κι ο Πρωταθλητής Ευρώπης, Νίκος Δίπλαρος.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Ο Άρης είναι από τα πιο ιστορικά σωματεία στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ αντιμετώπισε προβλήματα κι υπήρξαν χρονιές που έπαιξε χωρίς ξένους! Ωστόσο, πέρυσι επέστρεψε στο προσκήνιο και έδωσε μάχη για την 3η θέση της Basket League. Εν τέλει την έχασε από τον ΠΑΟΚ.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Η έδρα. Το Nick Galis Hall έχει αρκετό κόσμο στα περισσότερα ματς, ενώ στα ντέρμπι είναι γεμάτο! Ο Άρης είναι πολύ καλύτερος στο “σπίτι” του. Πλεονέκτημα κρίνεται και το γεγονός ότι αποκτήθηκαν ποιοτικοί ξένοι. Ειδικά στην περιφέρεια οι ΜακΝιλ & Γουότερς δημιουργούν ένα πολύ… εκρηκτικό δίδυμο! Φυσικά και το μεγαλύτερο "συν" του Άρη είναι ότι έχει ισχυρή διοίκηση με τον Νικόλα Λάσκαρη να βγαίνει μπροστά!

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι υπήρξαν μεγάλες αλλαγές και πρέπει να βρεθεί χημεία και νέοι ρόλοι. Πέρυσι υπήρχε ο Βεζένκοφ που ήταν το “Α και το Ω” ενώ φέτος υπάρχουν ερωτηματικά. Ακόμα, κάποιος θα μπορούσε να εντοπίσει πρόβλημα στη θέση “5”. Υπάρχει μεν ο Χάγκινς, αλλά είναι επιρρεπής στα φάουλ, ο Κοέν δεν είναι σέντερ κι ο Σίμτσακ τίμιος αλλά μέχρι εκεί. Μην ξεχνάτε πως ο Άρης θα δίνει δύο ματς την εβδομάδα.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Φτάσει στην 3η θέση -αφού οι δύο πρώτες είναι... καπαρωμένες- και περάσει στον δεύτερο γύρο του Eurocup.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Μείνει εκτός τετράδας στη Basket League. Θα είναι πισωγύρισμα για τον Άρη αν δεν περάσει στα ημιτελικά...

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
10 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1930, 1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991)
8 Κύπελλα Ελλάδας (1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1998, 2004)
1 Κύπελλο Κυπελλούχων (1993)
1 Κύπελλο Κόρατς (1997)
1 FIBA Champions Cup (2003)

image

ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ

Ήρθε για να μείνει

Τρίτη ομάδα της Πελοποννήσου μετά τον Απόλλωνα και τον Κόροιβο. Οι Αρκάδες είναι νεοφώτιστοι στην κατηγορία, ωστόσο μέχρι τώρα οι κινήσεις τους είναι ουσιαστικές και θα παρουσιαστούν κάτι περισσότερο από ανταγωνιστικοί.

Ο Γιάννης Καστρίτης είναι ο νεότερος ηλικιακά προπονητής του πρωταθλήματος (γεννημένος το 1982), αλλά τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής επιβεβαιώνουν τις ικανότητές του.

Το ρόστερ περιλαμβάνει ένα μείγμα εμπειρίας και ενθουσιασμού. Ο ελληνικός κορμός δεν έχει σημαντικές εικόνες από το υψηλό επίπεδο (εκτός από τους Λαμπρόπουλο, Στεφανίδη και Καλλινικίδη), αλλά οι επιλογές των ξένων ακούγονται στην «πιάτσα» ως πάρα πολύ καλές.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Τερμάτισε στην 2η θέση στην Α2 και πανηγύρισε στο παρκέ την άνοδο στην πρώτη κατηγορία.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση. Η ομάδα κάνει την προσπάθειά της χωρίς να ξεφύγει ο προϋπολογισμός της . Αν υποβιβαστούν λίγοι θα τους κατηγορήσουν.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ: Το «άγνωστο» της Α1. Δεν υπάρχει η απαραίτητη εμπειρία, στοιχείο το οποίο σε ματς που θα κριθούν στις λεπτομέρειες, θα παίξει ρόλο.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Παραμείνει στην κατηγορία και αποφύγει τον υποβιβασμό.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Δε φανεί ανταγωνιστικός στο πρωτάθλημα. Η παραμονή είναι δύσκολη, αλλά είναι διαφορετικό να υποβιβαστείς με μόλις 2-3 νίκες.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
-

image

ΚΑΒΑΛΑ

Επέστρεψε για να μείνει

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, η Καβάλα επιστρέφει στη Basket League. Ο Γιάννης Τζήμας συνεχίζει στο τιμόνι των νεοφώτιστων, οι οποίοι έχουν ως μεγάλο στόχο να παραμείνουν στην κατηγορία και να μην εξελιχθούν σε ομάδα... ασανσέρ. Στο πλαίσιο αυτό αποκτήθηκε ο πολύπειρος Χρήστος Ταπούτος, ενώ συνεχίζει ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης.

Όσο για τους ξένους που αποκτήθηκαν; Μ' εξαίρεση τον Ρομπ Τζόουνς που έχει φορέσει τη φανέλα του Πανελευσινιακού, οι υπόλοιποι είναι άγνωστοι στο ελληνικό μπασκετικό κοινό κι είναι δεδομένο πως για να μείνει η Καβαλά στην κατηγορία θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια. Εννοείται πως "κλειδί' θα είναι κι εντός έδρας συμπεριφορά, αφού ομάδα που χάνει στο "σπίτι" της δεν έχει καμία τύχη!

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Η Καβάλα επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία. Πέρυσι το Πρωταθλημα της Α2 ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικό, ωστόσο η ομάδα του Γιάννη Τζήμα κατάφερε σχετικά εύκολα να πανηγυρίσει την άνοδο και να επιστρέψει στα… σαλόνια της Basket League. Η Καβάλα τερμάτισε πέρυσι στην 1η θέση της Α2 με ρεκόρ 21 νίκες και 5 ήττες.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Η απώλεια άγχους. Η Καβάλα είχε αρκετά θέματα το καλοκαίρι και το ρόστερ φτιάχτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο στόχος είναι η παραμονή, ωστόσο δεν υπάρχει πίεση κι άπαντες βλέπουν το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, γεγονός που μπορεί ν’ αποδειχθεί ευνοϊκό για τους Αμερικανούς. Κλισέ, αλλά έτσι είναι. Επίσης, δεν μπορούμε ν’ αγνοήσουμε το πλεονέκτημα έδρας. Ο κόσμος στηρίζει την Καβάλα κι από τη συγκεκριμένη έδρα κανένας δεν θα περάσει εύκολα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ: Είπαμε και πιο πάνω. Στην Καβάλα μαζεύτηκαν αργά κι αυτό δεν αποκλείεται να τους στοιχίσει στις πρώτες αγωνιστικές. Επίσης δεν υπάρχει σημαντική εμπειρία. Οι ξένοι είναι ερωτηματικά -μ’ εξαίρεση τον Ρομπ Τζόουνς που έχει παίξει στην Ελευσίνα- ενώ από τους Έλληνες ξεχωρίζει ο Ταπούτος κι ο Καλαϊτζίδης. Υστερεί στο κομμάτι της εμπειρίας και των παραστάσεων η Καβάλα.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Σωθεί. Ο μεγάλος στόχος είναι η παραμονή, υπάρχουν αρκετά θέματα, επομένως η παραμονή θα είναι επιτυχία!

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Πέσει χωρίς να παλέψει. Το έργο της είναι δύσκολο, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα πέσει χωρίς “μάχη”. Θα παλέψει. Αν το δεν το κάνει, θα έχει αποτύχει.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
1 Πρωτάθλημα Α2 (2015)

image

ΚΗΦΙΣΙΑ

Να παίξει καλό μπάσκετ

Στην πρώτη της σεζόν στην Α1 πριν δύο χρόνια τάραξε τα νερά του πρωταθλήματος τερματίζοντας στην 5η θέση και διεκδικώντας μέχρι τέλους την είσοδό της στην «τετράδα». Πέρυσι έχασε πολλά ματς στον πόντο με αποτέλεσμα να κάνει άσχημη χρονιά. Η είσοδος στα playoffs χάθηκε, ωστόσο φρόντισε να σωθεί νωρίς.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου με τους συνεργάτες του επιθυμούν να παίξει η ομάδα καλύτερο μπάσκετ. Η ψυχολογία πέρυσι δεν ήταν σε καλά επίπεδα και όλοι στην ομάδα γνωρίζουν πως μόνο τα νικηφόρα αποτελέσματα είναι ικανά να την αλλάξουν προς το καλύτερο.

Ομάδα με αρχές στο παιχνίδι της, βασίζει πολλά στην άμυνά της και στην επίθεση υπάρχουν παίκτες που μπορούν να βάλουν τη μπάλα στο καλάθι.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Τερμάτισε στην 11η θέση με 9 νίκες και 17 ήττες. Στα περισσότερα από τα 17 ματς που γνώρισε την ήττα, είχε το προβάδισμα στο 35’ της αναμέτρησης.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Το φετινό ρόστερ έχει παίκτες με ισχυρό κίνητρο. Αρκετοί Έλληνες θέλουν να εξελιχθούν ή να αποδείξουν την αξία τους (Γκίκας, Κασελάκης, Χρυσικόπουλος) ενώ οι Αμερικανοί της ομάδας κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και έχουν όρεξη.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ: Στη θέση «5» υπάρχουν οι Μαυροειδής, Μπρίστολ και Διαμαντάκος. Ο πρώτος μπορεί μετά τον Δεκέμβριο να φύγει αν βρει ομάδα στην Ευρώπη, ο δεύτερος είναι καλός παίκτης χωρίς μεγάλη εμπειρία και ο τρίτος αποτελεί ερωτηματικό.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Καταφέρει να μπει στα playoffs. Αυτός είναι ο στόχος των ανθρώπων της ομάδας οι οποίοι ξέρουν μέχρι που να… απλώσουν τα πόδια τους ώστε να μη βγουν από το πάπλωμα.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Κινδυνέψουν με υποβιβασμό.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
-

image

ΚΟΛΟΣΣΟΣ

Νέα πρόσωπα, ίδιοι στόχοι

Στην ένατη συνεχόμενη χρονιά του στην Α1 κατηγορία ο Κολοσσός Ρόδου στοχεύει να επαναλάβει την περσινή του πορεία.

Η ομάδα της Ρόδου προέρχεται από πετυχημένη σεζόν κι ελπίζει πως και φέτος θα καταφέρει να βρεθεί στα playoffs της Α1.

Το συγκρότημα του Άρη Λυκογιάννη αρχικά θέλει να εξασφαλίσει τη γρήγορη παραμονή του κι έπειτα να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί.

Στο ρόστερ της ομάδας έμεινε ο Σουηδός Τομ Λίντεν, οι Μανωλόπουλος και Λαρεντζάκης, ενώ επέστρεψαν οι Γεωργαλλής κι Αγγελάκος. Από κει και πέρα προστέθηκαν οι νεαροί Μπιλλής κι Οικονομόπουλος, ο Φινλανδός γκαρντ Ρουπ Αχόνεν και τέσσερις νέοι Αμερικανοί.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Bρέθηκε στα playoffs της Α1 κι εκεί αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Μπορεί να υπάρχουν αρκετά νέα πρόσωπα, ωστόσο ο προπονητής δεν έχει αλλάξει κι η φιλοσοφία θα παραμείνει ίδια.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Στόχος του Κολοσσού είναι αρχικά η παραμονή κι έπειτα η είσοδός του στα playoffs, ωστόσο ο ανταγωνισμός για την... οκτάδα θα είναι και φέτος μεγάλος.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Βρεθεί ξανά στα playoffs.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Δεν καταφέρει να τερματίσει στην πρώτη οκτάδα.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
Πρωταθλητής Α2 2005

image

ΚΟΡΟΙΒΟΣ

Ήρθε... για να μείνει

Η πρώτη συμμετοχή του Κόροιβου στα... μεγάλα σαλόνια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού συνδυάστηκε με την είσοδο της ομάδας στα playoffs της Α1.

Μετά την πρώτη πετυχημένη σεζόν στην κατηγορία, η ομάδα του Χάρη Μαρκόπουλου, θέλει να επαναλάβει την περσινή πορεία και να καθιερωθεί στο ελληνικό Πρωτάθλημα.

Ο Έλληνας τεχνικός έχει φτιάξει ένα ωραίο σύνολο που το πλαισιώνουν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο Δημήτρης Χαριτόπουλος που ήρθε από τον ΠΑΟΚ, ενώ παράλληλα κράτησε στην ομάδα και τον Ντουέιν Ντέιβις που είχε αγωνιστεί στον περσινό α' γύρο (σ.σ. είχε βρεθεί θετικός σε απαγορευμένη ουσία) κι έφερε τον Βίνσεντ Κάουνσιλ από το Ρέθυμνο.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Προκρίθηκε στα playoffs της Α1 κι αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Έχει για ακόμα μία χρονιά τον Χάρη Μαρκόπουλο στο «τιμόνι» του και σε κάθε παιχνίδι έχει κοντά τον κόσμο του.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Οι ομάδες από την περιφέρεια δείχνουν διψασμένες κι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Προκριθεί στα playoffs.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Δεν περάσει στα φετινά playoffs.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
3 Πρωταθλήματα Α΄ Ε.Σ.Κ.Α.Η

image

ΛΑΥΡΙΟ

Η... μεταγραφή της τελευταίας στιγμής!

Τα προβλήματα λύγισαν τον ΚΑΟΔ που δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της Α1 κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για το Λαύριο!

Η ομάδα της ανατολικής Αττικής τερμάτισε στην τρίτη θέση της περσινής Α2, έπειτα από μία πολύ καλή πορεία κι έρχεται στα μεγάλα σαλόνια για πρώτη φορά στην ιστορία της!

Ο Χρήστος Σερέλης θα οδηγήσει το Λαύριο στο παρθενικό ταξίδι του στην κατηγορία και στο ρόστερ του παραμένουν πιστά οι Σάκης Γιαννακόπουλος και Μιχάλης Περράκης που βρίσκονται στην ομάδα τα τελευταία χρόνια.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Τερμάτισε τρίτη στην Α2 κατηγορία.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Ο Χρήστος Σερέλης θα είναι στη τεχνική ηγεσία για 13η σεζόν, ενώ η ομάδα έχει κρατήσει τον βασικό της κορμό. Επίσης θ' αγωνίζεται χωρίς άγχος και θα προσπαθήσει να απολαύσει την παρθενική της συμμετοχή στην κατηγορία.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Οι παίκτες του δεν έχουν εμπειρία από την Α1.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Καταφέρει να μείνει και δεύτερη χρονιά στην Α1.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Δεν καταφέρει να σταθεί στην κατηγορία.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
Πρωταθλητής Γ' ΕΣΚΑ 2000
Πρωταθλητής Α' ΕΣΚΑ 2002
Πρωταθλητής Γ' Εθνικής 2007
Πρωταθλητής Β' Εθνικής 2010

image

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Με στόχο το δεύτερο σερί

Κάθε σεζόν που ξεκινά οι Πειραιώτες επιθυμούν την κορυφή και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός φέτος στην αφετηρία της Α1 απολαμβάνει τον τίτλο του Πρωταθλητή και θέλει να κάνει το back to back, κάτι το οποίο έχει να συμβεί 18 χρόνια (τότε είχε πέντε σερί τίτλους από το 1993-1997).

Υπήρξαν αλλαγές στο ρόστερ σε ό,τι αφορά παίκτες, ωστόσο παρέμεινε στον πάγκο ο ίδιος προπονητής. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει ως φιλοσοφία του την αμυντική προσήλωση την οποία δεν διαπραγματεύεται με κανέναν.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει πολύ ποιοτικό ρόστερ και φέτος έδειξε να εμπιστεύεται περισσότερο από ποτέ τους Ιωάννη Παπαπέτρου και Δημήτρη Αγραβάνη. Οι δύο Έλληνες παίκτες είναι έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία και μένει να δούμε και επί της ουσίας αν θα τα καταφέρουν.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Κατέκτησε το πρωτάθλημα και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο αφού νίκησε τον Παναθηναϊκό και στα 5 παιχνίδια πρωταθλήματος κάνοντας sweep στους τελικούς.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Ο βασικός κορμός Ελλήνων παικτών (Σπανούλης, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Αγραβάνης) και φυσικά η παρουσία για δεύτερη σεζόν του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν την ομάδα να αποδώσει πιο γρήγορα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ: Πρίντεζης και Σπανούλης είναι «φορτωμένοι» με κούραση λόγω Eurobasket 2015 και αποτελεί ερωτηματικό η κατάστασή τους ειδικά το πρώτο τρίμηνο. Επίσης υπάρχει ένα ρίσκο στη θέση «4» αφού ο Αγραβάνης που θα συμπληρώνει τον «Πριντ» είναι καλός παίκτης, αλλά δεν έχει σταθερότητα στην απόδοσή του.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Κατακτήσει το πρωτάθλημα για 2η σερί χρονιά.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Δεν καταφέρει να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
11 Πρωταθλήματα Ελλάδος (1949, 1960, 1976, 1978, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 2012, 2015)
9 Κύπελλα Ελλάδος (1976, 1977, 1978, 1980, 1994, 1997, 2002, 2010, 2011 )
3 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1997, 2012, 2013)
1 Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα (2013)

image

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μαινόμενος!

Η περσινή Α1 ολοκληρώθηκε με πρωτόγνωρο τρόπο για τον Παναθηναϊκό (3-0 ο Ολυμπιακός στην τελική σειρά των playoffs) κι έτσι πέρασε το καλοκαίρι του προετοιμάζοντας την εκδίκηση. Παίκτες εγνωσμένης αξίας, όπως οι Καλάθης, Πάβλοβιτς & Ραντούλιτσα, έσπευσαν σε βοήθεια, ενώ ο Σάσα Τζόρτζεβιτς κλήθηκε να οργανώσει το σχέδιο στην τελευταία χρονιά του Δημήτρη Διαμαντίδη στα παρκέ.

Η άμυνα αναμένεται να 'ναι και πάλι το σήμα κατατεθέν του, αλλά με παίκτες όπως μεταξύ άλλων ο Τζέιμς Φελντέιν η επίθεση είναι ικανή ν' αποδώσει αναλόγως.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει περάσει δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χωρίς τον τίτλο της Α1 απ' το 1998 μέχρι σήμερα κι η πιθανή επιστροφή στην κορυφή θα διατηρήσει αυτή την παράδοση.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Απώλεσε τα πρωτεία και μάλιστα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο: 0-2 στην κανονική περίοδο και 0-3 στην τελική σειρά των playoffs.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Η έλευση παικτών απ' το πάνω ράφι, όπως ο Νικ Καλάθης, του παρέχουν τη δυνατότητα να μη τα περιμένει όλα απ' τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ: Όσο πλεονέκτημα είναι απ' τη μία, τόσο μειονέκτημα ίσως είναι απ' την άλλη η παρουσία παικτών στη θέση «5» με ύψος άνω των 2,10μ. απέναντι σε αθλητικούς ψηλούς.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Η ολοκλήρωση της Α1 τον βρει στη γνώριμη θέση του τα τελευταία χρόνια με 15/18 κατακτήσεις.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Δεν καταφέρει να επιστρέψει στην κορυφή της Α1 σε 3, 4 ή 5 αναμετρήσεις στους τελικούς των playoffs.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
34 Πρωταθλήματα Ελλάδος (1946, 1947, 1950, 1951, 1954, 1961, 1962, 1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1982, 1984, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014)
16 Κύπελλα Ελλάδος (1979, 1982, 1983, 1986, 1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012, 2013, 2014, 2015)
6 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011)
1 Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα (1996)

image

ΠΑΟΚ

Ήρεμη δύναμη

Ομάδα που καταφέρνει να κερδίζει τη συμπάθεια πολλών δεν αλλάζει και στον ΠΑΟΚ το γνωρίζουν πολύ καλά τα τελευταία χρόνια. Καλύτερα απ' όλους ο Σούλης Μαρκόπουλος στην 7η συνεχόμενη χρονιά της τρίτης θητείας του στον πάγκο της ομάδος, την οποία πέρυσι καθοδήγησε μέχρι την 3η θέση σε κανονική περίοδο και playoffs.

Με τους στόχους να παραμένουν υψηλοί ο Κώστας Βασιλειάδης δε μπορούσε να μη σπεύσει σε βοήθεια κι ο ΠΑΟΚ απέκτησε και πάλι έναν παίκτη ικανό να γίνει ο καθρέφτης της εξέδρας στο παρκέ. Απομένει ν' ακολουθήσει κι η ίδια η εξέδρα, απ' την οποία όλοι στην ομάδα έχουν παράπονο τα τελευταία χρόνια, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που πανηγύρισαν σημαντικά αποτελέσματα μπροστά σ' ελάχιστους φίλους τους.

Σε γνώριμα λημέρια επέστρεψαν κι ο Ντούβνιακ & Χάτσερ, με τον τελευταίο ν' αποτελεί τον μοναδικό Αμερικανό παίκτη του ΠΑΟΚ, ενώ ο πολύπειρος Κώστας Χαραλαμπίδης είναι παρών σε μία άλλους είδους επιστροφή μετά την πολύμηνη απουσία του λόγω τραυματισμού.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Τερμάτισε στην 3η θέση της κανονικής περιόδου και τη διατήρησε στα playoffs με 3-1 νίκες επί του συμπολίτη Άρη. Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας του έφτασε στο 67% (24-12).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Διοικείται από μπασκετάνθρωπους με πρώτο και καλύτερο τον Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες του καθενός κι επιτρέπει στον Σούλη Μαρκόπουλο να δουλεύει απερίσπαστος.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ: Στερείται των Αμερικανών που μπορούν κάνουν τη διαφορά κι ενός σέντερ να γεμίσει τη ρακέτα.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Αν συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις (4άδα) και καταφέρει επιτέλους να το κάνει μπροστά σε περισσότερους από... συγγενείς και φίλους στις περισσότερες αγωνιστικές.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Αν η οποιαδήποτε πορεία του στην κανονική περίοδο συνεχιστεί μόνο μέχρι την πρώτη φάση των playoffs.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
2 Πρωταθλήματα Ελλάδος (1959, 1992)
3 Κύπελλα Ελλάδος (1984, 1995, 1999)
1 Ευρωπαϊκό Κύπελλο (1991)
1 Κύπελλο Κόρατς (1994)

image

ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέο όνομα, νέα χρώματα, ίδια απόλαυση

Το Ρέθυμνο είναι απ' τις πόλεις που ζουν κι απολαμβάνουν το μπάσκετ κι αυτή τη φορά οι διοικούντες την ομάδα σκέφτηκαν να επεκτείνουν τα σύνορά τους μέχρι όλη την Κρήτη με τη γέννηση Ρέθυμνο Cretan Kings. Το μπλε έγινε κεραμιδί, το λευκό έγινε χρυσό κι άπαντες στην ομάδα ευελπιστούν και σε μία... χρυσή χρονιά.

Η ανανέωση συνεργασίας με τον Ρόλαντ Σάφτενααρ ήταν απ' τις σημαντικότερες κινήσεις του καλοκαιριού, ενώ πια δεν είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ολλανδίας, αφού στο δυναμικό προστέθηκε κι επίσης διεθνής κι εξέχων στο πρόσφατο Eurobasket, Σαρλόν Κλουφ. Αυτοί και πολλοί άλλοι θα δέχονται τις οδηγίες του Θανάση Σκουρτόπουλου, ο οποίος συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Στόχος όλων δεν είναι άλλος απ' το η ομάδα παρότι άλλαξε όνομα και χρώματα να συνεχίσει ν' αποπνέει υγεία κι αγάπη για το μπάσκετ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Επέστρεψε στην postseason μετά τη μαγική χρονιά του 2013 (4η θέση), αλλά μόνο για να βρεθεί απ' την 6η θέση της κανονικής περιόδου στον αποκλεισμό στην πρώτη φάση των playoffs.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Ανέκαθεν οι επιλογές του στους ξένους παίκτες ήταν προσεγμένες κι αυτή η φορά δεν διαφέρει απ' τις προηγούμενες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Σαρλόν Κλουφ, ο οποίος προστέθηκε δίπλα στον συμπατριώτη του κι επίση διεθνή Ρόλαντ Σάφτενααρ.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ: Κάθε εκτός έδρας υποχρέωσή του απαιτεί ταξίδι με ό,τι αυτό συνεπάγεται από αγωνιστικής πλευράς.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Προκριθεί στα playoffs για 4η φορά (2012, 2013 & 2015) σε 6 συμμετοχές στην πρώτη τη τάξει κατηγορία.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Κάθε αναμέτρηση στο «Μελίνα Μερκούρη» δεν είναι γιορτή για την πόλη.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
-

image

ΤΡΙΚΑΛΑ

Για την παραμονή και φέτος

Με πολλές αλλαγές θα εμφανιστούν τα Τρίκαλα τη νέα αγωνιστική περίοδο. Βέβαια, η ομάδα συνεχίζει να λειτουργεί με τη φιλοσοφία του Κώστα Φλεβαράκη, ο οποίος βρίσκεται ξανά στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου, παρά το μικρό πέρασμα που είχε πέρυσι από την Πολωνία. Σημειώνεται, όμως, ότι τα Τρίκαλα είχαν σωθεί όταν αποχώρησε ο πολύπειρος coach κι ο στόχος είναι ίδιος και φέτος.

Να έρθει δηλαδή η παραμονή όσο πιο γρήγορα γίνεται κι από εκεί και πέρα... βλέπουμε. Στα Τρίκαλα δεν μιλούν για κάτι περισσότερο από την παραμονή κι αυτό είναι λογικό, καθώς ο στόχος είναι να υπάρξει καθιέρωση στη μεγάλη κατηγορία.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Ο στόχος ήταν η παραμονή κι αυτός επετεύχθη και μάλιστα… εύκολα στο φινάλε της σεζόν. Φέτος τα Τρίκαλα θέλουν να πετύχουν το ίδιο και να καθιερωθούν στη μεγάλη κατηγορία. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο η ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη πανηγύρισε 8 νίκες και στα Τρίκαλα επιθυμούν κάτι ανάλογο και φέτος, με διαφορετικά όμως δεδομένα, αφού από το περσινό ρόστερ συνεχίζει μόνο ο Βαρυτιμιάδης.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Για κάθε επαρχιακή ομάδα η έδρα είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Τα προηγούμενα χρόνια τα Τρίκαλα έκαναν αρκετές “ζημιές” στο σπίτι τους, ενώ σε ματς κόντρα σε ισοδύναμες ομάδες, ο κόσμος δίνει έξτρα ώθηση. Παράλληλα, στα πλεονεκτήματα σίγουρα βάζουμε και την παρουσία του Κώστα Φλεβαράκη. Πολύπειρος coach, που γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα και ξέρει τη συνταγή της παραμονής.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Το μεγάλο ζητούμενο είναι η χημεία. Άλλαξε όλο το ρόστερ, πρέπει να βρεθούν νέοι ρόλοι, ενώ υπάρχουν και πολλοί παίκτες ερωτηματικά. Ακόμα κι οι Έλληνες έχουν πολλά ν’ αποδείξουν, με μοναδική εξαίρεση τον έμπειρο Γιώργο Τσιάρα. Από εκεί και πέρα ερωτηματικά είναι κι οι ξένοι, αφού οι περισσότεροι είναι άγνωστοι στο ευρύ μπασκετικό κοινό. Εξαίρεση ο Ρόμπινσον που πέρυσι έπαιξε
στον Κολοσσό Ρόδου κι ο Βίλιαμσον, τον οποίο είδαμε στο Eurobasket.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ: Σωθεί εύκολα όπως πέρυσι. Και δύσκολα να σωθούν δεν τους πειράζει στα Τρίκαλα, ωστόσο αν η παραμονή έρθει με… άνεση, τα πάντα θα είναι πιο ευνοϊκά.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝ: Υποβιβαστεί. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να σωθεί και πλέον το ζητούμενο είναι η καθιέρωση στη Basket League.

ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ
-