Οι 5 μεγαλύτερες φιλίες στον αθλητισμό (pics & vids)

Οι 5 μεγαλύτερες φιλίες στον αθλητισμό (pics & vids)

Gazzetta team

«Οι παρέες γράφουν ιστορία», ακούμε συχνά. Μια φράση που ισχύει τόσο στην καθημερινότητα όσα και στον αθλητισμό.

Όσον αφορά τον αθλητισμό, στα ομαδικά αθλήματα όπου το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τη συνεργασία, την θυσία του «εγώ» στον βωμό του «εμείς», τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη, η εικόνα στον αγωνιστικό χώρο πολύ συχνά αντανακλά τα αποδυτήρια. Οι καλές ομάδες, έχουν πίσω τους συνήθως καλές παρέες, σχέσεις που είναι ικανές να κρατήσουν στα δύσκολα, που λειτουργούν ως ανάχωμα για τα προβλήματα και τις κακές περιόδους και στο τέλος έχουν πάντα κάτι θετικό να δείξουν.

Και στα ατομικά αθλήματα όμως, οι φιλίες είναι πολύ σημαντικές για την ψυχολογική κατάσταση του αθλητή, για την αυτοπεποίθηση και την απόδοσή του. Στις αμέτρητες ώρες κοινών προπονήσεων, στα ατελείωτα ταξίδια, στις διοργανώσεις, στις χαρές και στις λύπες.

Όσον αφορά την καθημερινή ζωή, οι φιλίες είναι αυτές που μας καθορίζουν. Φιλίες διαχρονικές όπως αυτή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και του Άλκι Κούρκουλου. Μία φιλία η οποία αναδεικνύεται και στη νέα τηλεοπτική ταινία της Fix Hellas. Μια φιλία η οποία αντέχει στο χρόνο, σαν να μην πέρασε μια μέρα, αποδεικνύοντας ότι ακόμα κι αν αλλάξει η εμφάνιση, η καρδιά μένει πάντα ίδια…

Οι δύο φίλοι, ξανασμίγουν τηλεοπτικά, 20 χρόνια μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση, σαν να μην πέρασε μια μέρα! Αναδεικνύοντας περίτρανα ότι όσα χρόνια κι εάν περάσουν, κάποιες αξίες δεν αλλάζουν ποτέ, αρκεί να βρεθεί μια αφορμή για να συναντηθούν οι πραγματικοί φίλοι. Και σίγουρα βρίσκουμε πάντα αφορμές για να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια με τους φίλους μας, αφού οι δυνατές φιλίες…είναι FIX!

Με αφορμή τη νέα ταινία της Fix Hellas πέντε συντάκτες του gazzetta.gr γράφουν για τις σπουδαιότερες φιλίες του αθλητισμού που συνεχίζονται και στην καθημερινή ζωή.

image

Μέσι και Σουάρες

Του Γιώργου Καραμάνου

Ενα mate (σ.σ.: το παραδοσιακό κάτι σαν τσάι-καφές ρόφημα Αργεντινών και Ουρουγουανών), ένα κοινό βίωμα των παιδικών χρόνων, δύο κατοικίες στα 10 μέτρα απόσταση, τα ίδια τα παιδιά τους που τα βλέπουν να παίζουν μπάλα μαζί, δύο γυναίκες που τα κολλάνε μεταξύ τους και πάνω απ' όλα μία μοναδική συνεργασία στο χορτάρι. Απλά πράγματα μπορούν να δέσουν τις ζωές δύο αγνώστων και να τις καταστήσουν παράλληλες μέσα από τον δρόμο της φιλίας. Όπως συνέβη από τον Αύγουστο του 2014 και τη μεταγραφή του Λουίς Σουάρες από τη Λίβερπουλ στην Μπαρτσελόνα. Μία μετακίνηση που άλλαξε τόσο τη ζωή της δικής του οικογένειας, όσο κι εκείνης του Λιονέλ Μέσι.

Πάντα θα τους δεις μαζί. Στην έξοδο με την ομάδα ή τις συζύγους. Στα ταξίδια της Μπάρτσα, στην προπόνηση, σε κάθε ματς να καταφθάνουν δίπλα δίπλα με τα καπελάκια τους και τα χάλκινα ειδικά δοχεία για το mate ανά χείρας. «Ο Μέσι είναι ένας εκπληκτικός, ταπεινός και δυνατός ψυχικά άνθρωπος, που δίνει τα πάντα για τους φίλους του», εξηγεί ο Λουίς Σουάρες, με τον Αργεντινό να προσθέτει σε άσχετο χρόνο ότι: «Ο Σουάρες είναι απλά ένα μωρό παιδί». Μία φιλία ξεχωριστή, που ρίζωσε μέσα από την απόλυτη συνεργασία, τα γκολ, τους τίτλους και ακόμα περισσότερο... από τη ζωή τους μακριά από τα γήπεδα. Γιατί οι δυνατές φιλίες…είναι FIX!

image

Φώτσης και Λάζαρος

Του Γιώργου Κούβαρη

Πολλές φορές χρησιμοποιείται το... δημοσιογραφικό κλισέ «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» ωστόσο λίγες βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή. Όπως για παράδειγμα στη φιλία του Αντώνη Φώτση με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο η οποία ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του '97, όταν και βρέθηκαν για πρώτη φορά συμπαίκτες στην Εθνική Εφήβων με προπονητή τον Θοδωρή Μπολάτογλου

. Αμέσως «κόλλησαν» και έμελλε να γίνουν αχώριστοι στο πέρασμα του χρόνου. Αδερφικοί φίλοι! Μαζί στα δωμάτια των αποστολών με τις Εθνικές και μαζί και όταν υπήρξαν συμπαίκτες στην ίδια ομάδα, όπως για παράδειγμα στον Παναθηναϊκό και στην Ντινάμο Μόσχας. Αχώριστοι μέχρι και σήμερα! Μαζί στις διακοπές. Μαζί για ψάρεμα. Μαζί με τις οικογένειές τους. Από τις φιλίες που σπανίζουν, όχι μόνο μέσα στον αθλητισμό, αλλά έξω από αυτόν! Έχουν περάσει στην ιστορία τα... φοβερά στοιχήματα που έβαζαν με αποκορύφωμα τη στιγμή που ο -τότε- Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε υποδεχθεί την Εθνική ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το Eurobasket του 2005:

Συγκεκριμένα τον είχαν... ρωτήσει: «Έχουμε μια απορία κύριε Πρωθυπουργέ και θέλουμε να μας τη λύσετε. Παραλιακή λέγεται η λεωφόρος επειδή αυτό είναι το κανονικό όνομα της ή επειδή βρίσκεται κατά μήκος της παραλίας;» Και αυτό για ένα... στοίχημα! Μάλιστα ο Παπαδόπουλος είχε χάσει κάποιο άλλο στοίχημα από τον Φώτση και είχε αναγκαστεί να κάνει βουτιά με μαγιό στο... χιόνι, στο σπίτι του στον Χορτιάτη! Εκτός του ότι θα συζητούν συνέχεια για αυτοκίνητα και για ψάρεμα, που τους χάνεις, που τους βρίσκεις, σε ένα σπίτι να παίζουν Civilization στον υπολογιστή! «Βρήκαμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε το συν και το πλην. Εμένα μου αρέσει να κερδίζω και εκείνος να χάνει» είχε δηλώσει ο Λάζος για τον «κολλητό» του φίλο.

Η απίστευτη τρέλα που κουβαλάνε μέσα τους δεν λέει να στερέψει ποτέ. Άντεξε μέσα στο δύσκολο «παρκέ» του επαγγελματικού αθλητισμού. Δεν θα αντέξει τώρα που περνούν περισσότερη ώρα μαζί και είναι περισσότερο... αυτοκόλλητοι;

image

Βιεϊρίνια και Πασχαλάκης

Του Σταύρου Σουντουλίδη

Ο φετινός ΠΑΟΚ θα μνημονεύεται για δεκαετίες, αφού όχι μόνο επέστρεψε στην κορυφή του πρωταθλήματος μετά από 34 χρόνια, αλλά πήρε και το Κύπελλο, κάνοντας για πρώτη φορά νταμπλ στην ιστορία του, ενώ πανηγύρισε τον τίτλο αήττητος!

Στην τρομερή ομάδα του έφτιαξε ο Ρασβάν Λουτσέσκου τα αποδυτήρια και οι σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί μέσα σε αυτές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε στο γήπεδο οι ποδοσφαιριστές να είναι μια γροθιά. Και είναι χαρακτηριστικό πως δύο ποδοσφαιριστές με μεγάλη συμβολή στη φετινή πορεία για τον τίτλο έχουν μεταξύ τους μια δυνατή φιλία. Ο λόγος για τον μεγάλο αρχηγό Αντελίνο Βιεϊρίνια και τον φύλακα-άγγελο της ασπρόμαυρης εστίας, Αλέξανδρο Πασχαλάκη, αμφότεροι από τα πολυτιμότερα γρανάζια της ομάδας του νταμπλ.

Από το... δικάβαλο με ποδήλατο στην προετοιμασία, μέχρι το πάθος τους στη φυσούνα που κατέγραψε η κάμερα στο ντέρμπι της Τούμπας με τον Ολυμπιακό και την κοινή τους επίσκεψη στο σπίτι κατάκοιτου οπαδού του ΠΑΟΚ, δίνοντάς του κουράγιο για τη συνέχεια, οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν αναπτύξει μια δυνατή φιλία, η οποία έχει περάσει και σε οικογενειακό επίπεδο, καθώς συχνά συναντιόνται εκτός γηπέδων μετά των συζύγων τους, πραγματοποιούν κοινές εξόδους και φυσικά επικοινωνούν εξαιρετικά. Πασχαλάκης και Βιεϊρίνια λύνουν και δένουν εντός και εκτός γηπέδων και μάλιστα, όταν είχαν πάρει τα βραβεία Best Goal και Player of the Month για τον μήνα Ιανουάριο είχαν δώσει μια κοινή, απολαυστική συνέντευξη στην επίσημη σελίδα του ΠΑΟΚ στο Facebook! «Είναι ωραίο να έχεις τέτοιους τρελούς στην ομάδα σου», είχε πει ο Αντρέ για τον «Πάσχα»! Γιατί οι δυνατές φιλίες…είναι FIX!

image

Κριστιάνο Ρονάλντο και Μαρσέλο

Του Λευτέρη Ντανοβασίλη

Όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανακοίνωσε ότι φεύγει από την Ρεάλ με προορισμό τη Γιουβέντους, ο Μαρσέλο ήταν ο πρώτος που του είπε «αντίο» με ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα στο Instagram. «Όταν θα κρεμάσω τα παπούτσια μου θα κάθομαι σε κάποιο μπαρ, θα πίνω μπύρα και θα λέω τις ιστορίες μας, δείχνοντας τις φωτογραφίες που έχουμε μαζί», έγραψε ο Βραζιλιάνος αμυντικός.

Άλλωστε, ήταν ο πρώτος που είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Πορτογάλου να αφήσει την Μαδρίτη. Τέτοια ήταν η εμπιστοσύνη στη σχέση τους. Από το 2009 και για 10 χρόνια οι δυο τους έγιναν κάτι περισσότερο από συμπαίκτες. Τα αστεία που έκαναν στις προπονήσεις και στους αγώνες και ο τρόπος που πανηγύριζαν μαζί τα γκολ (κυρίως) του Κριστιάνο Ρονάλντο είχαν γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους στην Ρεάλ. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, έστελναν και μηνύματα με τους πανηγυρισμούς τους.
Όπως για παράδειγμα όταν «απάντησαν» στον Μπλάτερ, πρώην πρόεδρο της FIFA, ο οποίος είχε παρομοιάσει τη συμπεριφορά του Πορτογάλου ως ενός «αναιδή συνταγματάρχη». Οι δυο τους, λοιπόν, έκαναν ένα στρατιωτικό χαιρετισμό. Σε μία άλλη περίπτωση ο Ρονάλντο είχε χαρίσει τη μπάλα, με την οποία είχε κάνει χατ τρικ στο ματς με την Αλαβές, στον Μαρσέλο, μία κίνηση που δεν μας έχει συνηθίσει.
Η φιλία τους ξεπέρασε τα όρια του αγωνιστικού χώρου και η Κλαρίς, σύζυγος του Μαρσέλο, τόνισε ότι από τη στιγμή που ο Κριστιάνο Ρονάλντο μετακόμισε στο Τορίνο έχει αφήσει ένα μεγάλο «κενό» στη ζωή τους. Ο χώρος του ποδοσφαίρου έχει γίνει πολύ σκληρός σήμερα, όμως ακόμα υπάρχουν πραγματικές φιλίες...Γιατί οι δυνατές φιλίες...είναι FIX!
image

ΛεΜπρον και Ουέιντ

Του Γιάννη Σταυρουλάκη

O ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Ντουέιν Ουέιντ ενώνονται από ένα λαμπρό κοινό παρελθόν, αλλά κυρίως από μια δυνατή φιλία πολλών ετών. Τα λόγια του «Βασιλιά» έπειτα από το φετινό AllStar Game της Σάρλοτ τα λένε όλα: «Σημαίνει τα πάντα για μένα που βρέθηκα μαζί του στο ίδιο παρκέ, για τελευταία φορά.

Είναι μια γλυκόπικρη στιγμή για εμένα. Το πικρό κομμάτι έχει να κάνει προφανώς με το γεγονός πως δεν θα ξαναπαίξω μαζί του και το γλυκό κομμάτι είναι ότι μπορεί και αποχωρεί με τους δικούς του όρους...».

Η κοινή πορεία τους στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο άρχισε το 2003, όταν ο Ουέιντ έγινε pick στο νούμερο 5 του Draft πίσω από τους ΛεΜπρόν Τζέιμς, Ντάρκο Μίλιτσιτς, Καρμέλο Άντονι και Κρις Μπος. Η σύνδεσή τους άρχισε να γίνεται ισχυρότερη στην Team USA, αρχικώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) κι εν συνεχεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας (2006) με αποκορύφωμα το Πεκίνο όπου λέγεται πως έπεσε η ιδέα να παίξουν μαζί στο NBA. Ήταν μια αμοιβαία επιθυμία που έμελλε να πραγματοποιηθεί δύο χρόνια αργότερα στο Μαϊάμι και να φέρει ακόμη πιο κοντά τους δύο παλιόφιλους.

Την τετραετία 2010-14 που πέρασαν μαζί στους Χιτ πανηγύρισαν δυο πρωταθλήματα (2012, '13) συνθέτοντας ένα από τα κορυφαία δίδυμα στη σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ, χτίζοντας μια ξεχωριστή σχέση. Γιατί οι δυνατές φιλίες…είναι FIX!