Στη θάλασσα της Βαρκελώνης με το ρολόι της Garmin που ξεπερνά τη φαντασία

Στη θάλασσα της Βαρκελώνης με το ρολόι της Garmin που ξεπερνά τη φαντασία

Gazzetta team

Η Μπαρσελόνα αποτελεί το καμάρι της Καταλονίας και το μότο «κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος», είναι αυτό που διαμόρφωσε την ταυτότητά της όλα αυτά τα χρόνια, διατηρώντας την στην συνείδηση των απανταχού φιλάθλων ως έναν σύλλογο με αξίες, οι οποίες ξεπερνούν τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Ίσως η επιλογή της Βαρκελώνης για την παρουσίαση της σειράς MARQ, των νέων smart watches από την Garmin, να μην ήταν τυχαία. Η πόλη της Μπαρτσελόνα, για ένα κομψοτέχνημα που είναι «κάτι παραπάνω από ένα έξυπνο ρολόι». Κάτι παραπάνω από οτιδήποτε άλλο έχουμε συναντήσει για την ακρίβεια.

image

Η καλή μέρα, από το... βράδυ φαίνεται!

Η Garmin δεν αποτελεί μια εταιρεία που «ξύπνησε» ένα πρωί και αποφάσισε να εισάγει τεχνολογία και να δημιουργήσει «έξυπνα ρολόγια». Οι ιδρυτές της, Γκάρι Μπάρελ και Μιν Κάο μηχανικοί αμφότεροι, έχτισαν έναν κολοσσό με θεμέλια την ειλικρίνεια, την ακεραιότητα και τον σεβασμό για τους συνεργάτες, τους πελάτες και τους και τους επιχειρηματικούς εταίρους. Δημιούργησαν μια εταιρεία με σταθερότητα και συνέχεια, στην οποία πολλά από τα κορυφαία στελέχη είναι εκεί από την πρώτη μέρα. Έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση οικογενειακού περιβάλλοντος και εξαιρετικού επιπέδου συνεννόησης, αναπτύσσοντας παράλληλα πρωτοποριακές τεχνολογίες και επιλέγοντας τα καλύτερα υλικά. Έχοντας τεράστια παράδοση στην αεροπορία, στην οδήγηση, στη ναυσιπλοΐα και στον χώρο του αθλητισμού και κατακτώντας παράλληλα μια σειρά από αγορές, κατάφερε να χωρέσει όλη αυτή την τεράστια κληρονομιά της μέσα στο MARQ, το νέο μοντέλο που ήρθε όχι απλά για να ξεχωρίσει, αλλά για να θέσει τον πήχη σε τέτοιο ύψος, που μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο να ξεπεραστεί. Όποιος άλλωστε έχει γνωρίσει την Garmin από τα υπόλοιπα προϊόντα της, είναι αδύνατον να μην την εμπιστευτεί και για το ρολόι που θα έχει πάντα μαζί του.

Το ταξίδι για την Βαρκελώνη ξεκίνησε χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Μόνο ότι η Garmin πραγματοποιεί ένα event, για κάποιο καινούργιο μοντέλο. Λίγα 24ωρα πριν την πτήση, έφτασε ένα ερωτηματολόγιο με τρεις επιλογές. Οδήγηση, πτήση, ιστιοπλοΐα. Η νησιωτική φύση... μίλησε και η απόφαση για το ιστιοπλοϊκό ήρθε σχεδόν αυτόματα. Άφιξη αργά το απόγευμα και το πρώτο σοκ ήρθε με το ξενοδοχείο. Όσοι έχουν κατηφορίσει τη Ράμπλα μέχρι το άγαλμα του Κολόμβου, θα έχουν σίγουρα δει στην ακροθαλασσιά να στέκει ένα επιβλητικό, τεράστιο κτήριο με φουτουριστικό σχήμα, το οποίο καθρεφτίζει τον καταλανικό ουρανό. Είναι το W, ένας χώρος που σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα, πάνω στην παραλία της Μπαρσελονέτα. Νωρίς το πρωί της επόμενης κινήσαμε μαζί με τους δημοσιογράφους από δεκάδες χώρες που είχαν βρεθεί στην πρωτεύουσα της Καταλονίας στον πρώτο τόπο συνάντησης. Το One Ocean Club, πάνω στη θάλασσα, με τα απαραίτητα καλούδια για να πάρουμε δυνάμεις και να ετοιμαστούμε για το... κυρίως πιάτο. Ανάλογα με την επιλογή στο ερώτημα «πτήση, ιστιοπλοΐα ή πτήση», οι ευγενικές κυρίες από την εταιρεία φορούσαν στους δημοσιογράφους ένα βραχιολάκι και τους χώριζαν σε κατηγορίες.

image

Captains!

Εμείς της... ιστιοπλοΐας ήμασταν οι τυχεροί, γιατί η αναχώρηση θα γινόταν από το σημείο που βρισκόμασταν. Κινηθήκαμε λοιπόν προς την προβλήτα, όπου είδαμε τα σκάφη να μας περιμένουν. Δύο υπέροχα ιστιοπλοϊκά, αγωνιστικών προδιαγραφών, με το εξειδικευμένο πλήρωμα να περιμένει με ανυπομονησία για να βγούμε στα ανοιχτά. To crew της Garmin «κατεβαίνει» στο Cliper Race, έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες του παγκόσμιου αθλητισμού. Τα πληρώματα, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να έχουν εμπειρία, καλούνται να διανύσουν συνολικά 40.000 μίλια! Η Garmin διαθέτει σκίπερς με τρομερή εμπειρία, διακρίσεις και τίτλους, κάποιοι εκ των οποίων ανέλαβαν και τους δημοσιογράφους που «πάτησαν» επιφυλακτικά στο σκάφος τους. Προτού αισθανθούμε κι εμείς για λίγο θαλασσόλυκοι, ξεκίνησε η ενημέρωση για το πολυαναμενόμενο προϊόν της Garmin, από εκπρόσωπο της εταιρείες ειδικευμένο για την έκδοση Captain. Ναι, καλά καταλάβατε. Το νέο MARQ δεν είναι ένα ρολόι μόνο. Έρχεται σε πέντε ξεχωριστές εκδόσεις, για να καλύψει στο έπακρο τις ανάγκες του κάθε χρήστη! Μπαίνοντας στο σκάφος για το ταξίδι, μας δόθηκε το MARQ Captain για να το δοκιμάσουμε εν πλω.

Το MARQ Captain έχει πλούσιο ναυτικό θέμα με χρονόμετρο ρεγκάτας σε σκούρο μπλε χρώμα στη στεφάνη και γοητευτικό λουράκι, κατασκευασμένο στη νότια Γαλλία με εξελιγμένη διαδικασία πλέξης ζακάρ, που επιτρέπει τη χρήση τριών τόνων του μπλε σε ένα ζωντανό μοτίβο, υποστηρίζοντας το ναυτικό χαρακτήρα του ρολογιού. Το λουράκι είναι σχεδιασμένο για εξαιρετικές επιδόσεις σε περιβάλλον θαλασσινού νερού και η σφικτή πλέξη του με κοπή λέιζερ και μεταλλικές λεπτομέρειες του δίνει μια μοντέρνα και κομψή εμφάνιση. Το MARQ Captain αποτελεί σημαντική βοήθεια στο σκάφος με καινοτόμες λειτουργίες ιστιοπλοΐας που κάνουν τη διαφορά στον αγώνα, όπως εικονική γραμμή αφετηρίας, χρόνος μέχρι την εκκίνηση και υποβοήθηση tack. Η εμφάνιση της ώρας δείχνει τρέχουσα ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία και πληροφορίες παλίρροιας, επιτρέποντας στο χρήστη να αποφασίσει αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μία μέρα στο νερό. Το ρολόι παίρνει πληροφορίες από τα συστήματα πλοήγησης του σκάφους και ανά πάσα στιγμή, όλο το πλήρωμα γνωρίζει τα πάντα, έχοντας έτσι την δυνατότητα να αφοσιωθεί στα καθήκοντά του χωρίς να χρειάζεται να φωνάζει ο ένας στον άλλον, να χάνουν χρόνο για να μεταφέρουν δεδομένα, να τρέχουν από εδώ και από εκεί. Ο καιρός μας έκανε το χατήρι με λιακάδα και ελαφρύ αεράκι, ό,τι πρέπει για ιστιοπλοΐα, και το όνειρο ενός νησιώτη να πλοηγήσει σκάφος με αγωνιστικές προδιαγραφές έγινε πραγματικότητα. Και μάλιστα με «καπετάνισσα» από την Καταλονία που μιλούσε ελληνικά, λόγω του έρωτά της με την Ικαρία!

image

Τα πάντα στο χέρι σου

Σχεδόν... πετούσαμε πάνω στην ήρεμη θάλασσα, σε ένα σκηνικό πραγματικής μαγείας. Η σύνδεση με τα συστήματα πλοήγησης του σκάφους έγινε αυτόματα και οι ματιές στο ρολόι ήταν συνεχείς. Σε τι βάθος βρισκόμαστε; Προς τα που πνέει ο άνεμος; Με τι ταχύτητα πηγαίνουμε; Ακόμα και η διαμόρφωση του μουσικού προγράμματος γινόταν δια χειρός, με όλους τους παρόντες να απολαμβάνουν την εμπειρία και να μην χάνουν την ευκαιρία να πάρουν το ένα από τα δύο πηδάλια. Κάποιοι από εμάς που δεν είχαμε ξαναφορέσει ρολόι της Garmin και περιμέναμε ένα δυσνόητο πρόγραμμα που θέλει ώρες και ώρες για να το μάθεις, μείναμε εντυπωσιασμένοι από την απλότητα στον χειρισμό και την εύκολη προσπέλαση των πληροφοριών. Βγήκαμε από το νερό «γεμάτοι», βάζοντας την ιστιοπλοΐα στα must do του προσεχούς διαστήματος και καταλαβαίνοντας πως ότι όλα όσα είχαμε ακούσει για την Garmin πριν το ταξίδι ήταν πραγματικά. Μια εταιρεία που δίνει ανέκαθεν βάση στην ουσία και όχι στις εντυπώσεις, στα υλικά και την τεχνολογία. Την τεχνολογία που υπάρχει σε δεκάδες μέσα μεταφοράς, πλωτά ή εναέρια, με τα οποία έχετε ταξιδέψει, χωρίς να το γνωρίζετε. Στο MARQ συνδυάζει την βαριά κληρονομιά της με την απόλυτη έμφαση στη λεπτομέρεια, ενώ δίνει τεράστια βάση και στην εμφάνιση, καθώς το ρολόι είναι πραγματικά πανέμορφο. Μάλλον δεν υπάρχει κάτι άλλο να ζητήσει κανείς. Τα έχει όλα.

Ανεξαρτήτως με το αν θα προτιμήσεις το «Captain», το «Αviator», το «Driver», το «Εxpedition», ή το «Athlete», όλη η συλλογή είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο, το οποίο είναι ελαφρύ και ταυτόχρονα εξαιρετικά ανθεκτικό. Συνδυάζεται με φακό από ζαφείρι για αντοχή στις γρατζουνιές, δημιουργώντας έναν αξιόπιστο κορμό. Τον χαρακτήρα κάθε ρολογιού MARQ συμπληρώνει ένα καινοτόμο λουράκι ή μπρασελέ, που επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του ρολογιού να προσαρμόζει το ρολόι με το προσωπικό του στυλ με τα λουράκια QuickFit. Τα MARQ διαθέτουν πάντα ενεργή, ευδιάκριτη στον ήλιο οθόνη, GPS επιδόσεων και εξελιγμένα αισθητήρια όπως αισθητήριο καρδιακών παλμών από τον καρπό και οξύμετρο 2 που σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε μία σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση και σκι. Επιπλέον έχουν λειτουργικότητα εξελιγμένου smartwatch που περιλαμβάνει αποθήκευση και αναπαραγωγή μουσικής, ανέπαφες πληρωμές Garmin Pay™, έξυπνες ειδοποιήσεις και καταγραφή καθημερινών δραστηριοτήτων. Για όσους η περιπέτεια κρατά περισσότερο από τη δική μας, η αυτονομία της μπαταρίας φτάνει τις 12 ημέρες σε λειτουργία smartwatch, 28 ώρες σε λειτουργία GPS και μέχρι 48 ώρες σε λειτουργία UltraTrac.

image

Ρολόγια για κάθε περίσταση

Επιστροφή στο ξενοδοχείο, λίγες ώρες ξεκούραση και προετοιμασία για το γκαλά. Η Garmin δεν επέλεξε μία συνηθισμένη αίθουσα, αλλά ένα μέρος που σε έκανε να αισθάνεσαι πραγματική Βαρκελώνη, στο κέντρο της πόλης, περιτριγυρισμένο από τείχη και ιστορία. Με ένα δείπνο, αντάξιο της παράδοσης της εταιρείας και ένα event που σε βοηθούσε να καταλάβεις με τον καλύτερο τρόπο, πως το προϊόν αυτό δεν γίνεται να μην έχει κατασκευαστεί με τις καλύτερες προδιαγραφές. Όλη η τεχνογνωσία, η παράδοση της εταιρείας και οι βασικές της αρχές ήταν εμφανείς.

Μάθαμε για παράδειγμα ότι το μοντέλο Aviator έχει αποκλειστικές λειτουργίες για την αεροπορία όπως χάρτες με λεπτομέρειες αεροδρομίων και εξελιγμένες λειτουργίες ασφάλειας όπως απευθείας πλοήγηση, ραντάρ καιρού Nexrad, παγκόσμια βάση δεδομένων αεροδρομίων και σύνδεση με όργανα αεροπορίας Garmin. Το Driver έχει προεγκατεστημένες περισσότερες από 250 πίστες αγώνων σε όλο τον κόσμο, ενώ στον αγώνα καταγράφει τους γύρους του οδηγού, έχει πραγματικό χρόνο delta και χρονόμετρο αγώνα, το οποίο επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να παρακολουθεί αυτοκίνητα από έξω από την πίστα και να υπολογίζει αυτόματα τη μέση ταχύτητά τους στην κλίμακα του ταχυμέτρου στην στεφάνη. Το MARQ Athlete περιλαμβάνει εξελιγμένη δυναμική τρεξίματος για να καταγράφει περισσότερα στατιστικά επιδόσεων μέτρηση της προόδου και βελτίωση της τεχνικής. Με αισθητήρια για διάφορες βιομετρικές μετρήσεις, οι αθλητές μπορούν να έχουν μεγαλύτερη πληροφόρηση για την απόδοση του σώματός τους.

Τέλος, το Expedition είναι εμπνευσμένο από vintage όργανα εκστρατείας, έχει στεφάνη με πυξίδα 360°, κλίμακες βαρομέτρου με αναλογικό στυλ στην εμφάνιση της ώρας και ένα ηλιοκαμένο λουράκι από ιταλικό δέρμα vacchetta. Σχεδιασμένο έχοντας στο επίκεντρο τον μοντέρνο εξερευνητή, το MARQ Expedition έχει χάρτη TOPO, ενσωματωμένο αλτίμετρο, βαρόμετρο και πυξίδα με αυτόματη βαθμονόμηση. Το MARQ Expedition είναι συμβατό με συσκευές δορυφορικής επικοινωνίας inReach® Mini 3 . Η ασύρματη σύνδεση μεταξύ συσκευών επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να χειρίζεται τη συσκευή inReach Mini από απόσταση για να στέλνει και να λαμβάνει μηνύματα από οπουδήποτε στον κόσμο, χρησιμοποιώντας το MARQ. Η νέα λειτουργία expedition, επιτρέπει στο χρήστη να καταγράφει με ασφάλεια το ταξίδι του για αρκετές εβδομάδες, όπου και αν τον οδηγήσει ο δρόμος.

image

«Για το πάθος τους»

Εκεί, μετά το εξαίσιο δείπνο, συναντήσαμε και τον Brad Trenkle, αντιπρόεδρο του outdoor division της Garmin, ο οποίος τόνισε στο gazzetta.gr : «Θεωρώ πως αν παρατηρήσεις την Garmin, θα καταλάβεις ότι για χρόνια βοηθούμε τον κόσμο να ακολουθήσει τα πάθη του. Αυτό που είδατε σήμερα, είτε κάποιος έχει πάθος με τον αθλητισμό, είτε με την αεροπορία, είτε με την ναυσιπλοΐα. Η Garmin θέλει να εμπλουτίσει τις εμπειρίες αυτές. Θέλουμε να βρεθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που κυνηγούν τα πάθη τους, είτε αυτό σημαίνει να βγαίνουν έξω τα Σαββατοκύριακα για μια εκδρομή, είτε να κάνουν κάτι που για άλλους δείχνει extreme, να κυνηγούν παγκόσμια ρεκόρ. Θέλουμε τα προϊόντα μας να ανταποκρίνονται σε όλο το εύρος των ανθρώπων και αυτών που τους κάνουν να παθιάζονται».

Αυθεντικότητα, νέα τεχνολογία, σχεδιασμός. Ο Brad Trenkle ρωτήθηκε ποιο από τα τρία χαρακτηριστικά του MARQ θα θυσίαζε αν έπρεπε. «Είναι δύσκολο να αφήσεις κάποιο, γιατί αν τελικά το κάνεις τότε μένεις με ένα προϊόν που βρίσκεται ήδη στην αγορά. Εμείς πάντα είχαμε αυθεντικότητα και πάντα ήμασταν πρωτοπόροι όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες. Ο σχεδιασμός έχει ανέβει επίπεδο τα τελευταία τρία χρόνια, γιατί εδώ και 30 χρόνια πάντα είχαμε στο επίκεντρο την λειτουργικότητα και την πραγματική κατανόηση των πελατών μας και των αναγκών τους. Όμως, ξεκινώντας με το Fenix, ανέβηκε και ο σχεδιασμός και πλέον με το MARQ το design έχει πάει σε άλλο επίπεδο», απάντησε. Άλλωστε, ξεκαθάρισε ότι: «στόχος μας είναι ο ουρανός. Έχουμε τόσα πολλά που κυνηγάμε ακόμα. Από την πλευρά της τεχνολογίας, των υλικών, των καινοτομιών. Προσπαθούμε να μην εξαρτόμαστε από το τι κάνουν οι άλλοι, αλλά από το τι έχουν ανάγκη οι πελάτες μας».

O Sean Biddlecombe, managing director της εταιρείας στην Ευρώπη, ο οποίος χρησιμοποιεί την καταγραφή και συλλογή δεδομένων του ρολογιού του για να βελτιώνει τους χρόνους του όταν κάνει τζόκινγκ, ξεκαθάρισε άλλωστε στο gazzetta.gr ότι τα ρολόγια της Garmin δεν απευθύνονται μόνο στους εκάστοτε pros. «Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ καλή βάση πελατών που θα εκτιμήσουν τα προτερήματα του MARQ, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι πολλοί θα εκτιμήσουν απλά ένα πολύ ωραίο ρολόι. Δεν χρειάζεται να είσαι αθλητής, ή πιλότος για να το πάρεις». Ήταν, άλλωστε, απόλυτα ειλικρινής όσον αφορά τη θέση της Garmin, η οποία είναι leader σε άλλες αγορές που δραστηριοποιείται, σε αυτή των smart watches: «Εξαρτάται πώς καθορίζεις την αγορά. Ίσως δεν ανταγωνιστούμε ποτέ με κάποιες εταιρείες που έχουν εκατοντάδες ρολόγια, οπότε πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί και ταπεινοί. Ακόμα μαθαίνουμε. Πρέπει να βρούμε τη θέση μας και να σεβόμαστε τις άλλες εταιρείες».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον, με το λανσάρισμα της σειράς MARQ η Garmin «παίζει» σε εντελώς νέο επίπεδο, με ρολόγια που θεωρούνται πραγματικό κόσμημα...