10 πράγματα που μάθαμε στο Navarino Challenge (pics)

10 πράγματα που μάθαμε στο Navarino Challenge (pics)

Gazzetta team

Σουτ για τρίποντο μπροστά στον Τζο Αρλάουκας; Τσεκ.

5 χιλιόμετρα στον δρόμο που χάραξε ο Dean Karnazes; Τσεκ.

Μάθημα τάεκβοντο με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη; Τσεκ.

Στις 12-14 Οκτωβρίου ήμουν κι εγώ εκεί. Είχα την τύχη να είμαι μέλος της ομάδας της Βwin και να περάσω το πιο όμορφο αθλητικό τριήμερο της χρονιάς στη Μεσσηνία συντροφιά με φίλους, συναδέλφους, αθλητές κάθε ηλικίας και... Ολυμπιονίκες.

Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν ξυπνάς κάθε μέρα στην Costa Navarino και δεν βάζεις κάθε μέρα στόχο να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Τρέξιμο, κολύμβηση, SUP, taekwondo, beach volley, ποδήλατο, yoga, crossfit, tennis... Το Navarino Challenge τα έχει όλα.

Από το λιμάνι της Πύλου μέχρι τη Βοϊδοκοιλιά και από το The Westin Resort Costa Navarino μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας, η 6η επιτυχημένη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού φώναξε πιο δυνατά από ποτέ το «αθλητισμός ενώνει» και 2.500 επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιών συμμετείχαν σε ένα πλήρες πρόγραμμα 28 δράσεων.

Σε αυτό το κείμενο συγκέντρωσα τα 10 (βασικά) πράγματα που έμαθα από την εφετινή διοργάνωση.

image

10. Το τρέξιμο μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο

Οι ενδορφίνες παίζουν τον ρόλο τους. Η αίσθηση που έχεις όταν τρέχεις στην παραλία και ακολουθείς τον Καρνάζη, όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με τους νευροδιαβιβαστές σου.

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου έτρεξα 5χλμ. με την ομάδα της Bwin και είμαι πλέον σε θέση να παραδεχτώ ότι εκείνο το πρωινό που έβαλα από νωρίς τα αθλητικά μου ήταν από τα καλύτερα του 2018.

Καθαρός αέρας, χαρούμενα πρόσωπα και ανεβασμένη διάθεση.

Του χρόνου θα είμαι ξανά στην εκκίνηση για την απόσταση των 10χλμ. ή (γιατί όχι;) και του Ημιμαραθωνίου (21,1χλμ.). Η τελευταία επιλογή, μάλιστα, είναι ακόμη καλύτερη καθώς με αφετηρία το Navarino Dunes της Costa Navarino, οι συμμετέχοντες τρέχουν παραλιακά προς την Πύλο, διασχίζοντας την πανέμορφη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, ακολουθώντας το μονοπάτι που χάραξε ο Τηλέμαχος αναζητώντας τον Οδυσσέα σύμφωνα με την ομηρική παράδοση.

Υπάρχει καλύτερο πρωινό ξύπνημα;

9. Δεν χρειάζεται να είσαι ο Αρνιακός για να κολυμπήσεις στην ανοιχτή θάλασσα

Ο καιρός ήταν με το μέρος μας, το λιμάνι σε προσκαλούσε να βουτήξεις και οι κολυμβητές έμοιαζαν να το διασκεδάζουν.

Ο κολυμβητικός αγώνας των 2,8 χιλιομέτρων ανοιχτής θαλάσσης διεξήχθη το Σάββατο 13 Οκτωβρίου για πρώτη χρονιά με χρονομέτρηση και ολοκληρώθηκε με απόλυτη ασφάλεια με την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και σύμφωνα με τους κανονισμούς του open water της FINA.

Σημαντικοί αθλητές της εθνικής ομάδας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης όπως ο Γιώργος Αρνιακός, ο Δημήτρης Νέγρης, ο Ντέγιαν Γιοβάνοβιτς, η Αναστασία Κυριλή, η Στελλίνα Απλαντή, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινέσκου, η Μαρία Κηρύκου καθώς και ο Γιώργος και ο Τίμος Σκοτάδης στα χρώματα της Ολλανδίας ήταν εκεί.

Πέρα από αυτούς, όμως, έπεσαν με μεγάλη χαρά στη θάλασσα και άνθρωποι που αθλούνται για προσωπική ευχαρίστηση και άνθρωποι που έκαναν τον δικό τους αγώνα για να ξεπεράσουν το δικό τους όριο και να εισπράξουν το μεγαλύτερο χειροκρότημα.

8. Πάρτι και αθλητισμός συνδυάζονται

Το προφίλ του αθλητή περιλαμβάνει στόχους, πειθαρχία, συνέπεια, αγώνα.

Ποιος είπε ότι όλα αυτά δεν συνδυάζονται με ποιοτική διασκέδαση και καλοπέραση;

Το Navarino Challenge δεν θα μπορούσε να αφήσει απ’ έξω αυτό το πιο σημαντικό κομμάτι και έτσι, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες με το Bwin Welcome Party και τη συναυλία της Πέννυς Μπαλτατζή, σε ρετρό ρυθμούς με τζαζ και σουίνγκ.

Η τέλεια επιλογή πριν την αγωνιστική δράση.

7. Το spinning είναι δύσκολο

Αυτό το γνώριζα από πριν. Το spinning με την κόρη του Τζο Αρλάουκας, Τες, βέβαια, ήταν το κάτι άλλο.

Μουσική, ρυθμός, ένταση, χαμόγελο, ιδρώτας και πάλι από την αρχή.

Ένα μάθημα πήρα από όλο αυτό: Η πιο αποτελεσματική γυμναστική μπορεί να είναι και η πιο ευχάριστη.

Και έχω και τις αποδείξεις:

image

6. Οι θρύλοι του αθλητισμού είναι καθημερινοί άνθρωποι

Παίζεις μπάσκετ με τον Αρλάουκας, βλέπεις τον Περικλή Ιακωβάκη να μυεί τα παιδιά στον αθλητισμό με το beachathlon, μαθαίνεις κινήσεις από τον δις αργυρό Ολυμπιονίκη στο τάεκβοντο Αλέξανδρο Νικολαΐδη, τρέχεις στο πλευρό του Καρνάζη... Και κάπου εκεί συνειδητοποιείς ότι οι πρωταθλητές που σε έχουν κάνει να δακρύσεις με τις επιτυχίες τους είναι καθημερινοί άνθρωποι.

Και το καλύτερο; Έχουν και πλάκα.

5. Το SUP είναι ο τέλειος αγώνας

Αθλητισμός δεν είναι μόνο το τρέξιμο και το μπάσκετ.

Το «Navarino Challenge» παρουσίασε για τρίτη φορά τον αγώνα σκυταλοδρομίας Stand Up Paddling και η διασκεδαστική διαδρομή αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή για γνωριμία με το άθλημα στα νερά του Ιονίου Πελάγους αλλά και την αφορμή να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι τη συγκεκριμένη σανίδα.

4. Τα παιδιά πρέπει να είναι στα γήπεδα

Αυτό δεν σηκώνει συζήτηση.

Από τα χαμόγελα που γέμισαν την αίθουσα με το taekwondo μέχρι τις φωνούλες που ακούγονταν στην παραλία κατά τη διεξαγωγή του Beachathlon ένα είναι το σίγουρο: Τα παιδιά πρέπει να γυμνάζονται και να αλληλεπιδρούν χωρίς να υπάρχει συνέχεια μια οθόνη μπροστά τους.

image

3. Ο χορηγός μπορεί να κάνει τη διαφορά

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο του online gaming παγκοσμίως, η Bwin, συνεπής στην προσπάθεια της να ενισχύσει τον ελληνικό αθλητισμό, στήριξε τη διοργάνωση αποτελώντας το Μεγάλο Χορηγό του φετινού Navarino Challenge. Η Bwin, προάγοντας ενέργειες που αφορούν στο κοινό καλό και αναγνωρίζοντας τους στόχους του Navarino Challenge, στήριξε ενημέρωση για το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής ευεξίας μέσα από το μήνυμα «ο αθλητισμός ενώνει».

Και εμείς τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορούμε παρά να τις χειροκροτάμε.

2. Η διατροφή είναι σημαντική

Εστιάζοντας στα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, η διοργάνωση με έβαλε να σκεφτώ ξανά το καθημερινό μου διαιτολόγιο και γιατί όχι; Να το αλλάξω.

image

1. Ο αθλητισμός ενώνει

Μετά από ένα τριήμερο γεμάτο γέλια, διασκέδαση, αγώνες, προσπάθεια, παιχνίδι και γνωριμίες, το σίγουρο είναι ότι ο αθλητισμός προσφέρει πολλά παραπάνω από ένα γυμνασμένο σώμα.

Πρωταθλητές, επισκέπτες, ενήλικες και παιδιά στο επόμενο Navarino Challenge θα είμαστε στη γραμμή της ίδιας εκκίνησης για να αφήσουμε την καθημερινότητα πίσω και να βάλουμε ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μας: ότι μετά τον τερματισμό θα είμαστε όλοι μερικά βήματα καλύτεροι.

Photo Credits: Elias Lefas, Mike Tsolis, Vassilis Sfakianopoulos, Navarino Challenge