Ενας τίτλος για έξι ομάδες ή μήπως για 2+1;

Ενας τίτλος για έξι ομάδες ή μήπως για 2+1;

Gazzetta team

Κάθε χρόνο το πρωτάθλημα στην Premier League ξεκινά και οι εκτιμήσεις είναι δύσκολο να γίνουν και για έναν επιπλέον λόγο. Απομένουν συνήθως δύο εβδομάδες μεταγραφών και μία deadline day και όλα μπορούν να αλλάξουν. Φέτος αυτό δεν ισχύει. Οτι πήραν πήραν οι 20 μονομάχοι της Premier, ενίσχυση ξανά τον Γενάρη πλέον. Και λογικά δεν θα φύγει και κάποιος σημαντικός, καθοριστικός παίκτης, για άλλη χώρα, αφού πλέον δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Η Premier League ξεκινά λοιπόν και υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν ότι το big six πάει για τον τίτλο και θα... σκοτωθεί για τις τέσσερις πρώτες θέσεις που οδηγούν στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλοι που ελπίζουν να μπουν σφήνα (Εβερτον, Γουέστ Χαμ, Λέστερ), κάποιοι που πιστεύουν ότι θα μπουν στην πρώτη δεκάδα και κάποιοι που θα παλέψουν για να σωθούν. Στην πραγματικότητα όλα ισχύουν εκτός από το ότι έξι ομάδες πάνε για τον τίτλο. Νομίζω οι πραγματικοί μνηστήρες του τίτλου είναι δύο (Σίτι, Λίβερπουλ) και μία ακόμη που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιστρέψει όχι απλώς στην τετράδα αλλά και στην κορυφή της πυραμίδας και αυτή είναι κατά την άποψη μου η Τσέλσι. Η Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ πάει για τον τίτλο, αλλά μέσα σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στο “Ολντ Τράφορντ” με τον Μουρίνιο, την διοίκηση και τους παίκτες, δεν βλέπω πως θα τον πάρει, ενώ η Τότεναμ και η Αρσεναλ δεν νομίζω ούτε ότι το λένε ότι πάνε για τον τίτλο.

Φιλοδοξίες βέβαια έχουν όλοι. Και υπάρχουν και ορισμένοι που έχουν υψηλότατες, όπως η Γουλβς και η Φούλαμ που είναι νεοφώτιστες, αλλά με τις μεταγραφές που έκαναν ο εφικτός στόχος δεν μοιάζει η σωτηρία, αλλά η πρώτη δεκάδα. Και επειδή ανέφερα τις μεταγραφές, νομίζω ότι αναλογικά με την δυναμικότητα των ομάδων η Γουλβς ήταν η πρωταθλήτρια των μεταγραφών. Ακολουθεί η Λίβερπουλ, η Φούλαμ, η Εβερτον, η Τσέλσι...

Ας δούμε όμως μία μία τις 20 ομάδες και τι έκαναν το καλοκαίρι και τι μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς...

image

1. Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Δεν έφυγε κανείς από την ομάδα που έκανε πάρτι την περσινή σεζόν, πραγματοποιώντας την πιο εξωφρενική σεζόν στην ιστορία της Premier League. Το ερώτημα είναι όχι αν μπορεί να το ξαναπάρει, αλλά αν μπορεί να το ξαναπάρει με περίπατο. Νο1 φαβορί για τον τίτλο και φέτος έχει να ανησυχεί μόνο για τρεις λόγους. Ο πρώτος ότι απέκτησε ναι μεν τον Μαχρέζ που ήταν απολύτως απαραίτητος για μία ακόμη μεσοεπιθετική λύση, αλλά δεν απέκτησε παίκτη για το μεγαλύτερο κενό στο ρόστερ της, αυτό του “εξαριού”. Ο Ζορζίνιο που αποδείχτηκε ότι ήταν ο μοναδικός στόχος του Πεπ για την θέση επέλεξε την Τσέλσι του Σάρι, τον οποίο ξέρει καλά και η Σίτι έμεινε χωρίς παίκτη εκεί. Οτι θα πρέπει να βγει όλη η χρονιά με τον Φερναντίνιο και ότι ο Πεπ δοκιμάζει στη θέση του “εξαριού” τον Στόουνς μαρτυρά το μέγεθος του προβλήματος.

Το δεύτερο ζήτημα της Σίτι είναι το... Μουντιάλ. Πάνω από 15 παίκτες του Πεπ ήταν στη Ρωσία το καλοκαίρι και οι περισσότεροι από αυτούς προχώρησαν και αρκετά στη διοργάνωση. Ειδικά στο φινάλε της σεζόν αυτό μπορεί να φανεί στη Σίτι.

Το τρίτο και τελευταίο ζήτημα που μπορεί να προκύψει είναι το Champions League. Οτι κι' αν δηλώνει ο Πεπ φέτος είναι η χρονιά που η Σίτι θέλει το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά περισσότερο και από το πρωτάθλημα. Αν φτάσει ως το φινάλε να τα διεκδικεί και τα δύο, θα διαλέξει ευρωπαϊκή κούπα νομίζω.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σίτι θα είναι και φέτος υπέροχη, θα είναι πολλά τα ματς που θα απολαύσουμε το ποδόσφαιρο του Πεπ και σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολο να την γκρεμίσουν από την κορυφή.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 1-2

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Το ποδόσφαιρο είναι σχέδιο, είναι μεταγραφές, είναι στρατηγική, αλλά είναι και ψυχολογία. Αν υπάρχει μία ομάδα στον πλανήτη που όλοι είναι με το χαμόγελο στα χείλη, διοίκηση, προπονητής, παίκτες, κόσμος, άπαντες, αυτή είναι η Λίβερπουλ. Αν υπάρχει μία ομάδα που η διοίκηση λατρεύει τον προπονητή της, ο προπονητής λατρεύει την διοίκηση και τους παίκτες, οι παίκτες λατρεύουν τον προπονητή και την διοίκηση και όλοι μαζί λατρεύουν και λατρεύονται από τον κόσμο, αυτή είναι η Λίβερπουλ. Αυτή η αλεγρία, αυτή η θετική αύρα που ξεχειλίζει στο “Ανφιλντ”, είναι το μεγάλο όπλο των “Κόκκινων” την εφετινή σεζόν.

Και δεν είναι το μόνο. Οι μεταγραφές που έγιναν είναι μία προς μία. Κειτά και Φαμπίνιο, αλλάζουν τελείως τον άξονα της Λίβερπουλ και του προσθέτουν ποιότητα αλλά και αρμονία σε αυτό που παίζει ο Κλοπ. Σαν να γεννήθηκαν και οι δύο για αυτό που παίζει ο Κλοπ. Ο Αλισον είναι (μέχρι αποδείξεως του εναντίον θα γράψω εγώ, διότι αυτό το παιδί έχει μόλις μία, αλλά σπουδαία σεζόν στα χέρια του), ο τερματοφύλακας που έψαχναν. Ο Σακίρι είναι η ρεζέρβα πολυτελείας για τα φτερά και τους Σαλάχ και Μανέ και το μοναδικό ψεγάδι είναι ότι δεν αποκτήθηκε ένα φορ που να σε ψήνει ότι θα βάλει δύσκολα στο Φιρμίνο σε σχέση με το αν θα πάρει και πάλι την φανέλα του βασικού σπίτι. Εκτός και αν ο Στάριτζ μείνει υγιής και βρει την φόρμα του, ή ο Οριζί κάνει πράγματα που δεν περιμένουμε...

Αν υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να αμφισβητήσει την Σίτι αυτή είναι η Λίβερπουλ κι' αν υπάρχει ένα προπονητής που μπορεί να... κουλαντρίσει τον Πεπ αυτός είναι ο Κλοπ. Βεβαίως αν έρθει η στιγμή θα έχει εκείνο το ασήκωτο, το αδιανόητο βάρος να διαχειριστεί της προσμονής 28 ετών για την κατάκτηση του τίτλου και όλοι θα σκέφτονται ότι όλο και κάποιος μπορεί να... γλιστρήσει, αλλά τότε είναι που μπορεί να μιλήσει το κέφι, η αλεγρία, το ταπεραμέντο του Κλοπ!

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 1-3

ΤΣΕΛΣΙ

Το να προχωράς σε αντικατάσταση του Κόντε με τον Σάρι είναι ένα σοκ. Ακόμη μεγαλύτερο είναι να είσαι Τσέλσι και να παίρνεις τον Σάρι. Αλλη εντελώς κατάσταση, άλλο ποδόσφαιρο, άλλο στυλ, άλλη συμπεριφορά, άλλα όλα! Δεν θα υπάρξει κουστούμι στον πάγκο, δεν ξέρω πως θα τα καταφέρει χωρίς το τσιγάρο στο στόμα, ο Μαουρίτσιο στο “Στάμφορντ Μπριτζ”, δεν ξέρω πως θα πείσει τους Αγγλους δημοσιογράφους που είχαν μάθει στην κλάση του Μουρίνιο, του Κόντε, του Αντσελότι και τόσων άλλων και τώρα θα πρέπει να ζήσουν με αυτόν τον τρελό Ιταλό που στα μάτια τους θα μοιάζει και λίγο γραφικός. Ολα αυτά είναι θέματα που δεν μπορώ να δω την κατάληξή τους, αλλά από την άλλη μπορώ να δω τον... γραφικό να βγαίνει πρωταθλητής.

Οχι γιατί είναι καλύτερος προπονητής από τον Πεπ ή τον Κλοπ, αλλά γιατί είναι δουλευταράς και γιατί έχει ένα ρόστερ στα χέρια του που σου δημιουργεί μοναχά ένα ερώτημα. Μπορεί ο Μοράτα; Αν αποδειχτεί ότι μπορεί η Τσέλσι πάει για πρωτάθλημα. Με Καντέ, Ζορζίνιο στον άξονα θα “κλειδωθούν” τα πάντα και η μπάλα θα κυκλοφορεί με απόλυτη ακρίβεια (χώρια που στην εξίσωση μπαίνει εκτός από τον Σεσκ και ο Κόβατσιτς) και ο Σάρι που παίζει καλύτερα από τον καθένα το 4-3-3 θα δει στα φτερά Γουίλιαν και Αζάρ να κάνουν καλύτερη δουλειά από τους Ινσίνιε, Καγιεχόν. Μπορεί όμως ο Μοράτα να βάλει τα 20 γκολ που θέλει στο πρωτάθλημα η Τσέλσι από τον φορ της για να το πάρει;

Ο Αθπιλικουέτα θα επιστρέψει στο αγαπημένο του άκρο της άμυνας και θα φύγει από τα στόπερ, ο Αλόνσο θα μείνει στα αριστερά για να βοηθά και με τα στημένα του και κάτω από τα γκολπόστ θα είναι ο Κεπά. Ναι κύριοι ο Κεπά είναι τερματοφυλακάρα. Ρωτήστε εμένα που είμαι Μπιλμπάο να σας πω για τον Κεπά. Οποιος τον διάλεξε κι' ας πλήρωσε 80 εκατ. ευρώ είναι γατόνι και τολμώ να πω ότι αυτός σε δύο χρόνια αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο. Χώρια που η Τσέλσι δεν έχει Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά Europa, πράγμα που σημαίνει ότι μεσοβδόμαδα θα παίζουν οι Ζιρού, Πέδρο, Μπάρκλει, Εμερσον, και οι υπόλοιποι. Είπαμε, ένα ερώτημα υπάρχει. Μπορεί ο Μοράτα;

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 1-3

image

2. ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΕΝΤΟΝΙ»

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Φαντάζομαι ότι πολλοί θα σιχτιρίσετε που με άνεση πετάω τη Γιουνάιτεντ από την διεκδίκηση του τίτλου. Οχι, δεν την πετάω επειδή δεν πήρε το μεγάλο στόπερ που έψαχνε, αλλά γιατί όπως έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ελληνική ταινία “δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα...”. Αντε βγάλε άκρη ποιος θέλει τον Μουρίνιο και ποιός όχι. Αμ το άλλο. Ποιους θέλει ο Μουρίνιο και ποιους όχι. Ηθελε να διώξει τον Μαρσιάλ, τον Μάτα; Οντως δεν θέλει να τον βλέπει ο Πογκμπά; Και επιπλέον είναι τόσο σίγουρος για τη θέση του από την διοίκηση ή μήπως δεν ξόδεψαν λεφτά γιατί περιμένουν τον Ζιντάν. Και αλήθεια ποιος δεν πήρε τον Κριστιάνο που έφυγε από τη Ρεάλ. Ο Μουρίνιο ή η διοίκηση;

Και επιπλέον έχει και χτυπητές αδυναμίες το ρόστερ. Δεν του έλειπαν μόνο ο Φρεντ και ένα αμούστακο παιδί από την Πορτογαλία που παίζει μπακ. Του έλειπαν πολλά περισσότερα. Αλλά από την άλλη να... ουρλιάζεις ότι η ομάδα δεν έχει ένα στόπερ της προκοπής κύριε Ζοσέ, όταν εσύ έχεις δώσει εντολή να αποκτηθούν με 40 εκατ. ευρώ ο Λίντελοφ και με 30 εκατ. ευρώ ο Μπαϊγί, δεν είναι και ιδιαίτερα κολακευτικό εδώ που τα λέμε.

Γενικώς μπλέξαμε και δεν έχουμε ιδέα που θα μας βγάλει αυτή η σεζόν. Στην κορυφή της πυραμίδας πάντως δεν το βλέπω, για την ακρίβεια πιο πιθανό βλέπω το εκτός τετράδας, παρά το πρώτη και καλύτερη. Συνεπώς ο ρεαλιστικός στόχος για την Μάντσεστερ νομίζω ότι είναι να διατηρήσει τα κεκτημένα και να μειώσει και την απόσταση από την Σίτι ή τουλάχιστον να μην της επιτρέψει να το πάρει με περίπατο.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πάντως αν ο Μουρίνιο θα βγάλει την χρονιά...

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 2-5

ΤΟΤΕΝΑΜ

Νέο γήπεδο, αλλά καμία νέα μεταγραφή. Είναι ωραίο να λες ως Ποκετίνιο “από το να παίρναμε κάποιον για να κάνουμε μία μεταγραφή, καλύτερα που δεν πήραμε...”, αλλά το πραγματικό ερώτημα δεν είναι γιατί δεν πήρες κάποιον για να τον πάρεις, αλλά γιατί δεν πήρες κάποιον στις θέσεις που χρειάζονταν ενίσχυση. Νομίζω ότι δεν είναι φιάσκο, αλλά συμφωνημένο φιάσκο. Αλλωστε για να τα λέμε όλα, ποιον προσπάθησε να πάρει η Τότεναμ όλο το καλοκαίρι και δεν τα κατάφερε; Τον Γκρίλις από την Αστον Βίλα της Τσάμπιονσιπ... Ψεύτης να βγω, αλλά μυρίζομαι σχέδιο Λίβι, πίσω από το φιάσκο. “Δεν υπάρχει μία λόγω γηπέδου, δεν θα πάρουμε κανέναν εκτός κι' αν πουλήσουμε”, έγραφε λογικά το... μπαλάκι που πέταξε στον Μαουρίτσιο και ο τελευταίος προτίμησε να μην πουλήσει κι' ας μην πάρει. Γι' αυτό άλλωστε δήλωσε: “Το σημαντικό δεν θα ήταν να κάνουμε μεταγραφή, το σημαντικό ήταν να παραμείνουμε όλοι μαζί...”. Παρέμειναν, αλλά μέχρι που να φτάσουν αλήθεια. Να μείνουν στην τετράδα είναι ο στόχος. Μπορούν να τον πετύχουν, αλλά δεν θα είναι εύκολο...

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 3-6

ΑΡΣΕΝΑΛ

Ακόμη κι' αν δεν είχε πάρει ούτε ένα νέο παίκτη, ακόμη κι' αν δεν είχε φύγει ούτε ένας παίκτης, το φετινό καλοκαίρι της Αρσεναλ δεν θα μπορούσε να έχει άλλον τίτλο από τον “Κοσμογονία!”.

Τέλος στην εποχή Βενγκέρ, σε μία εποχή 22 ετών και αυτό από μόνο του αρκεί για να περιμένεις να δεις την αντίδραση του club που είχε μάθει να ζει και να αναπνέει με την αναπνοή του Αρσεν. Το βαρύ φορτίο να τον διαδεχτεί έπεσε στον Ουνάι Εμερι και επειδή ακριβώς ήταν τόσο βαρύ το μοιράστηκαν αρκετοί, τεχνικοί διευθυντές, εκτελεστικοί διευθυντές κ.ο.κ. Η Αρσεναλ δεν λειτουργεί πλέον υπό τις οδηγίες ενός σε όλα τα επίπεδα. Αποφασίζουν πολλοί. Από τον Γκαζίδη και τον Μίσλιντατ μέχρι τον Εμερι. Αλλωστε ο νέος προπονητής το είπε: “Εγώ είμαι περισσότερο κόουτς και λιγότερο μάνατζερ”. Αυτή η αλλαγή συγκρίνεται από πολλούς με την αντίστοιχη του Σερ Αλεξ στη Γιουνάιτεντ. Μέγα λάθος. Ο Σερ Αλεξ έφυγε πρωταθλητής, ο Βενγκέρ έφυγε έκτος και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Υπάρχει τεράστια διαφορά.

Γι' αυτό και στο Βόρειο Λονδίνο όχι μόνο δεν τρομάζουν, αλλά θεωρούν ότι έχουν προετοιμαστεί καλά για αυτή την αλλαγή. Στο φινάλε πόσο χειρότερα από έκτη να τερματίσει η Αρσεναλ. Στην πραγματικότητα αυτός είναι και ο λόγος αισιοδοξίας. Ο,τι χειρότερα από τις δύο τελευταίες σεζόν δεν γίνεται. Η μεταγραφική ενίσχυση δεν ήταν εντυπωσιακή, αλλά είχε κατεύθυνση συγκεκριμένη. Η ομάδα να γίνει πιο brutal και να αποκτήσει παίκτες έμπειρους και leaders. Η... νεκροψία θα δείξει, αλλά τόσο ο Τορέιρα όσο και ο δικός μας Σωκράτης μοιάζουν πολύ καλές προσθήκες.

Ως τέτοιες πρέπει να λογίζονται επί της ουσίας και οι Ομπαμεγιάνγκ, Μιχιταριάν, οι οποίοι ήρθαν στα μισά της περσινής σεζόν και η Αρσεναλ τώρα περιμένει να τους χαρεί. Στόχος η επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο δρόμος προς το σεντόνι έχει μία μεγάλη διχάλα. Μην απορήσετε αν η Αρσεναλ με τον μετρ του είδους Εμερι στον πάγκο της, στου δρόμου τα μισά στρίψει προς το Europa League και αναζητήσει από εκεί ένα τρόπαιο και την επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 4-6

image

3. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ...

ΕΒΕΡΤΟΝ

Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το περσινό αντίστοιχο κείμενο για την Εβερτον με το φετινό και να αλλάξουμε τα ονόματα του προπονητή και των μεταγραφών. Πέρυσι ήταν ο Κούμαν, ο Ρούνεϊ, ο Σίγκουρτσον, φέτος είναι ο Μάρκο Σίλβα, ο Ριτσάρλισον, ο Μίνα, ο Μπερνάρντ. Με την διαφορά ότι στα δικά μου μάτια οι φετινές μεταγραφές είναι πιο προσεκτικές και πιο ταιριαστές με την ομάδα. Η Εβερτον έχει ίσως το πληρέστερο ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας της και περισσεύουν κιόλας αρκετοί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει το επόμενο δεκαπενθήμερο αλλιώς η γκρίνια μπορεί να χαλάσει το κλίμα στα αποδυτήρια. Πιο γεμάτη ομάδα από αυτήν δεν υπάρχει και σε πολλές περιπτώσεις παίκτες που αποκτήθηκαν με 30 ή 40 εκατ. λίρες δεν θα χωρούν στις αποστολές. Θα τολμούσα να πω ότι αν μου έβαζαν το μαχαίρι στο σβέρκο να πω μία ομάδα που μπορεί να σπάσει το big six και να μπει στην τετράδα θα έλεγα την Εβερτον, αλλά χωρίς την απειλή του μαχαιριού δεν θα το κάνω. Ο Σίλβα πρέπει όλους αυτούς να τους κάνει ομάδα και να δώσει κίνητρο σε πολλούς παίκτες που δεν θα παίζουν να είναι ζεστοί. Για παράδειγμα Γουόλκοτ, Λούκμαν, Σνάιντερλεν Μπέινς και αρκετοί ακόμη δεν θα χωρούν στην ενδεκάδα...

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 5-8

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ

Η αλήθεια είναι ότι τα “σφυριά” παλεύουν γι' αυτή την υπέρβαση χρόνια και δεν τα καταφέρνουν. Φέτος επένδυσαν και σε χρήμα, αλλά και σε προπονητή. Την ομάδα θα καθοδηγεί ένας πρωταθλητής στην Premier League, o Εμανουέλ Πελεγκρίνι. Σπουδαία επιλογή, αλλά και δύσκολη δουλειά. Μία εντελώς νέα ομάδα με πολλές προσθήκες πρέπει να την κάνει και πρωταγωνίστρια, για την ακρίβεια ομάδα που θα διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Πολλές και καλές μεταγραφές, αλλά όλες έχουν μέσα τους ένα ερωτηματικό. Μπορεί ο Γουίλσιρ να γίνει ηγέτης και να μείνει υγιής; Είναι ο Φελίπε Αντερσον της Λάτσιο ικανός να αλλάξει το status ενός club; Είναι για περισσότερα από αυτά που μας έδειξε στη Ντόρτμουντ ο Γιαρμολένκο, είναι ο Ισά Ντιοπ τόσο ταλαντούχος και σπουδαίος στόπερ που άξιζαν τα πάνω από 25 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα η φετινή Γουέστ Χαμ, αλλά μοιάζει και ωραίο στοίχημα...

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 6-9

ΛΕΣΤΕΡ

Φέτος θα είναι η αδυναμία μου. Ωραίο πρότζεκτ, αρκεί να ανταποκριθεί ο Κλοντ Πιέλ. Καλά έκαναν και τον κράτησαν δεν το συζητώ. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει να κάνει υπέρβαση γιατί ρόστερ για να την κάνει έχει. Ναι θα της λείψει πολύ ο Μαχρέζ, αλλά προσέξτε με. Αν φέτος έγινε ο χαμός με τον Μαγκουάιρ και δίνουν 65 εκατ. λίρες για να τον αποκτήσουν και δεν φτάνουν, του χρόνου μπορεί να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με τον Τζέιμς Μάντισον. Αυτόν τον νεαρό μεσοεπιθετικό που πέρυσι τα έσπασε στην Τσάμπιονσιπ με την Νόριτς. Πολύ ωραίος παίκτης. Θα το ξαναγράψω. Πολύ ωραίος παίκτης.

Σπουδαία προσθήκη και “κλοπή” με 3,5 εκατ. λίρες λόγω ρήτρας υποβιβασμού ο στόπερ Τζόνι Εβανς που με τον Μαγκουάιρ θα κάνουν φοβερό δίδυμο. Ασε που αποκτήθηκε στα στόπερ και Σογιουντσού με 20 εκατ. λίρες από την Φράιμπουργκ. Λύθηκε και το πρόβλημα στα δεξιά με τον πολύ σπουδαίο ακραίο μπακ της Πόρτο Ρικάρντο Περέιρα και φυσικά η μεσαία γραμμή με παίκτες όπως ο Ν' Ντιντί, ο Αντριέν Σίλβα, ο Ιμπόρα αποτελεί εγγύηση, σαν αυτή του Βάρντι στην επίθεση. Ο Πιέλ έχει φοβερό υλικό στα χέρια του για να παίξει και 3-5-2 και 4-2-3-1 και 4-1-4-1 και 4-3-3 και να μας δείξει ωραία πράγματα...

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 6-9

image

4. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΚΕΙ Η... ΣΩΤΗΡΙΑ

ΓΟΥΛΒΣ

Σε αυτή την... κατηγορία, ποιός να το φαντάζονταν, θα μπουν δύο νεοφώτιστες. Πρώτη φυσικά η Γουλβς, στην οποία κουμάντο κάνει ο μεγαλοατζέντης Ζόρζε Μέντες. Η ομάδα που πέρυσι έκανε στην Τσάμπιονσιπ ότι η Σίτι στην Premier League δεν ανέβηκε για να μείνει, αλλά για να ξεχωρίσει. Αφού πρώτα αγόρασε όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ανόδου που είχε ως δανεικούς στη συνέχεια προσέθεσε στο ρόστερ τον σπουδαίο τερματοφύλακα της Σπόρτινγκ Ρουί Πατρίσιο, τον Ζοάο Μουτίνιο από τη Μονακό, τον τρομερό εξτρέμ της Μίντλεσμπρο Αντάμα Τραορέ, το νέο μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου του Βελγίου τον Ντεντονκέρ, τον Ραούλ Χιμένεθ από την Μπενφίκα και τον Τζόνι Κάστρο από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Βεβαίως τώρα το ευρύ κοινό θα δει παίκτες όπως ο Ρούμπεν Νέβες και ο Ντιόγκο Γιότα. Μία πολύ σπουδαία ομάδα που έκανε πάρτι την περσινή σεζόν και ενισχύθηκε αφάνταστα στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, μπορεί άνετα να στοχεύσει στην πρώτη δεκάδα.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 9-12

ΦΟΥΛΑΜ

Η δεύτερη νεοφώτιστη που δεν θα της είναι αρκετή η παραμονή στην κατηγορία. Ξεκινά πολύ πιο πίσω από την Γουλβς αφού πέρυσι δεν είχαν καμία σχέση ως ομάδες, αλλά έκανε φανταστικές μεταγραφές ξοδεύοντας πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ο Σερί τον οποίο ήθελαν μεγαλύτερες και πιο διάσημες ομάδες από την Φούλαμ θα παίζει για τους Λονδρέζους, όπως και ο Ανγκισά που πέρυσι έκανε θραύση με τη Μάρσειγ. Εκεί και ο Σούρλε από την Ντόρτμουντ, αλλά και ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης ο Ρίκο. Στην επίθεση αποκτήθηκε ο Μίτροβιτς που με τα γκολ του την ανέβασε, αλλά και ο Βιέτο από την Ατλέτικο. Στην άμυνα ήρθε ο Αλφι Μόουσον με 15 εκατ. λίρες από την Σουόνσι, αλλά και ο Τσέιμπερς από την Αρσεναλ. Γενικά οι προσθήκες της ήταν μία προς μία και το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι από τις 12 μεταγραφές που έγιναν οι 8-9 θα είναι σίγουρα βασικοί. Αρα μιλάμε για μία εντελώς νέα ομάδα που θέλει χρόνο για να μονταριστεί.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 10-13

ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ

Οι “Αγιοι” θέλουν να ξεχάσουν την περσινή εφιαλτική σεζόν που λίγο έλειψε να προκαλέσει το μοιραίο και χρειάστηκε η τελευταία αγωνιστική για να παραμείνουν στην κατηγορία. Το ρόστερ και πέρυσι δεν ήταν για να κινδυνεύσουν, αλλά φέτος με τις προσθήκες που έκαναν και την σιγουριά του Χιούζ στον πάγκο θα τα πάνε καλύτερα. Το 3-5-2 θα καθιερωθεί από τον Ουαλλό τεχνικό και για αυτό αποκτήθηκε με 20 εκατ. ευρώ ο τεράστιος (κυριολεκτικά) Δανός στόπερ, Γιανίκ Βέστεργκάαρντ. Πολύ ωραία προσθήκη και ο μεσοεπιθετικός Ελιονούσι από την Βασιλεία και πολύτιμη μεταγραφή της τελευταίας στιγμής ο Ντάνι Ινγκς από την Λίβερπουλ που μπορεί να λύσει το πρόβλημα με το γκολ που στοίχισε αφάνταστα πέρυσι στη Σαουθάμπτον. Η μοναδική απώλεια (πολύ σοβαρή όμως) στις μεταγραφές ο Ντούσαν Τάντιτς, ο οποίος πήγε στον Αγιαξ.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 9-13

ΜΠΕΡΝΛΙ

Οταν την περσινή σεζόν έχεις τερματίσει στην έβδομη θέση και έχεις πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια την επόμενη δεν μπορείς να αρκείσαι με την αποφυγή του υποβιβασμού. Παρά ταύτα εγώ εκτιμώ ότι αν μείνουν στην κατηγορία επιτυχία θα είναι. Ειδικά αν μπουν στους ομίλους του Europa και έχουν επιπλέον ματς, τότε θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Δεν έχουν βάθος στο ρόστερ και οι μόλις τρεις μεταγραφές που έκαναν δεν το αλλάζουν αυτό... Ο Χαρτ θέλει να αναγεννηθεί κάτω από τα γκολπόστ της Μπέρνλι και ο Γκίμπσον είναι ένας εξαιρετικός στόπερ που ταιριάζει στο στυλ παιχνιδιού του Σον Ντάις. Ο Τσέχος φορ Βύντρα αποκτήθηκε για το ροτέισον. Ο Ντάις είναι μεγάλος μαχητής και λογικά θα την κρατήσει στην κατηγορία την Μπέρνλι, αλλά για πρώτη δεκάδα ούτε λόγος να γίνεται.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 12-15

ΜΠΟΡΝΜΟΥΘ

Είναι καπάτσος, είναι ικανός και με το... χωρίο εξακολλουθεί να παραμένει στην Premier League με άνεση ενώ κάθε χρόνο όλοι πιστεύουν ότι θα πέσει. Ο Εντι Χάου θα την σώσει όμως και φέτος την Μπόρνμουθ και αν θέλετε την άποψη μου και με άνεση. Δεν έχασε κανέναν από τους καλούς παίκτες του και έκανε δύο καταπληκτικές προσθήκες εκεί ακριβώς που πονούσε η ομάδα του, δείχνοντας μας ότι φέτος για πρώτη φορά έριξε την προσοχή του μακριά από την Αγγλία για την ενίσχυση της ομάδας. Ο καταπληκτικός Κολομβιανός κεντρικός χαφ Τζέφερσον Λέρμα που έκανε θραύση και στο Μουντιάλ αποκτήθηκε από την Λεβάντε με σχεδόν 30 εκατ. ευρώ. Σπουδαία προσθήκε και ο Ντιέγκο Ρίκο από τη Λεγανιές για την άμυνα. Ιδια ομάδα, αφού δεν έφυγε ούτε ένας σημαντικός παίκτης με δύο σπουδαίες μεταγραφές για τα κυβικά της. Ο Εντι Χάου θα το κάνει το θαύμα του ξανά...

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 12-15

image

5. Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ

Ο Ράφα Μπενίτεθ έχει μπλέξει για τα καλά με το ιδιόρρυθμο αφεντικό της Νιούκαστλ, τον Ασλεϊ και άκρη δεν βγάζει. Παρά ταύτα με τα ψέματα πάλι θα την σώσει την ομάδα, η οποία δεν έβαλε αλλά έβγαλε χρήματα από τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Η δυναμική του club είναι για μεγαλύτερα πράγματα, αλλά χωρίς επενδύσεις ο στόχος μπορεί να είναι μόνο η σωτηρία. Αν το καλοσκεφτείς την λες και ενισχυμένη στο μεταγραφικό παζάρι. Για κάθε έναν (όχι σημαντικό είναι η αλήθεια) που έφυγε ήρθε μάλλον ένας ισάξιος ή και καλύτερος. Ο Ρονδόν είναι σπουδαία προσθήκη, ο Ιάπωνας Μούτο μία τίμια επιλογή και ο Κορέατης Κι πολύ έμπειρος στην Premier League. Βεβαίως δεν είναι εύκολο κάθε χρόνο να κάνει υπέρβαση και ο Μπενίτεθ πέρυσι τέτοια έκανε με την πορεία της Νιούκαστλ.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 13-16

ΚΡΙΣΤΑΛ ΠΑΛΑΣ

Της έφυγαν δύο βασικοί και σημαντικοί παίκτες της περσινής σεζόν, χωρίς να βάλει ούτε ευρώ στο ταμείο της. Ο δανεικός Λόφτους Τσικ που επέστρεψε στην Τσέλσι και ο Καμπάιγ που έληξε το συμβόλαιό του και δεν το ανανέωσε. Από την άλλη κράτησε τον Ζαχά και όλους τους υπόλοιπους σημαντικούς παίκτες της, όπως τον Μιλιβόγεβιτς και τον Τάουνσεντ. Θα αλλάξει λίγο τον άξονά της, αλλά φρόντισε να πάρει τον έμπειρο από Premier League Κουγιατέ από την Γουέστ Χαμ για να βάλει δίπλα στον Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Ο Μάγιερ που αποκτήθηκε ως ελεύθερος είναι ένα ερώτημα κατά πόσο μπορεί να προσαρμοστεί στην Premier. Πάντως μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γερμανικού ποδοσφαίρου, αντίστοιχο του Γκορέτσκα για πολλούς που μέχρι να πλακωθεί με τους διοικούντες την Σάλκε έκανε θραύση. Ο Ισπανός κίπερ Βιθέντε Γκουάιτα είναι ικανός να λύσει το πρόβλημα κάτω από τα γκολπόστ. Ωραία προσθήκη και ο δανεικός Αγιού. Ο Ρόι Χόντσον θα δυσκολευτεί ξανά, αλλά στο τέλος θα την σώσει την Κρίσταλ Πάλας.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 14-17

ΜΠΡΑΙΤΟΝ

Δεν είναι απλό. Για την ακρίβεια είναι τεράστιο ρίσκο, μία ομάδα των κυβικών της Μπράιτον να κάνει 60 εκατ. λίρες μεταγραφές, χωρίς να έχει κάνει μία σοβαρή πώληση. Αποκτήθηκαν πολλοί, αλλά λίγοι μπορούν να κάνουν την διαφορά. Το σημαντικότερο είναι ότι έμειναν στην ομάδα όλοι οι στυλοβάτες της περσινής πορείας παραμονής. Ο Χιούτον ξέρει ότι η δεύτερη χρονιά για μία νεοφώτιστη είναι πολλές φορές πιο δύσκολη από την πρώτη όπου υπάρχει και ο ενθουσιασμός για αυτό ξόδεψε πολλά για να βελτιώσει το ρόστερ και κράτησε όλους τους καλούς παίκτες του. Οι Γκρος, Πρέπερ, Ράιαν, Νοκέρ, Ντάφι και Ντανκ έμειναν στους “γλάρους”. Αυτοί θα είναι και φέτος ο κορμός. Οι προσθήκες του Ζαχαμπάχς και του Αντόνε από την Λα Κορούνια οι πλέον σημαντικές.

Ο Χιούτον είναι έμπειρος, η ομάδα αρκετά καλή και η παραμονή μοιάζει εφικτός στόχος και πιθανός.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 14-17

ΓΟΥΟΤΦΟΡΝΤ

Δύσκολα τα πράγματα για την ομάδα του Χάβι Γκράθια. Δεν ενισχύθηκε σοβαρά, αφού η μόνη πραγματικά καλή μεταγραφή είναι ο Ντελοφέου που τον είχε όμως και πέρυσι στο ρόστερ ως δανεικό. Εχασε τον με διαφορά καλύτερο παίκτη της ομάδας, τον Ριτσάρλισον, τον οποίο δεν δοκίμασε καν να αντικαταστήσει. Φέτος θα δυσκολευτεί περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά αφού η οικογένεια Πότσο αποφάσισε να μην επενδύσει ούτε μία λίρα. Εχει έμπειρους παίκτες, αλλά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και τα πράγματα δύσκολα.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 15-18

ΧΑΝΤΕΡΣΦΙΛΝΤ

Ο Βάγκνερ ξέρει ότι θα ζήσει μία ακόμη δύσκολη χρονιά και ένα θρίλερ που λογικά θα περιμένει το φινάλε του για να δει αν θα καταφέρει να κρατήσει την Χάντερσφιλντ και τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Premier League. Θα δυσκολευτεί πολύ. Πιθανόν περισσότερο και από την περσινή σεζόν. Μοιάζει ένα κλικ πιο κάτω από την Μπράιτον με την οποία ανέβηκαν μαζί πέρυσι. Εκανε κάποιες μεταγραφές, αλλά κυρίως για να κρατήσει τους περσινούς δανεικούς, όπως ο Κονγκολό για τον οποίο πλήρωσε σχεδόν 20 εκατ. ευρώ. Της έφυγε μόνο ο Ινς και στη θέση του πήρε τον Σόμπχι και για την επίθεση τον Ντιακαμπί από τη Μονακό. Στο όριο αν θα τα καταφέρει ή όχι, θα πόνταρα στο “όχι” αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ:16-19

ΚΑΡΝΤΙΦ

Αν οι Ουαλοί δεν υποβιβαστούν θα μιλάμε για την υπέρβαση της υπέρβασης. Δύσκολα νομίζω θα αποφύγουν και την τελευταία θέση. Ο μετρ των ανόδων από την Τσάμπιονσιπ Νιλ Γουόρνοκ τους ανέβασε πέρυσι χωρίς κανείς να καταλάβει πως. Η πιο αδύναμη από τις τρεις ομάδες που ανέβηκαν έτσι κι' αλλιώς έκανε και τις λιγότερες μεταγραφές. Και δεν είναι και σπουδαίες οι προσθήκες, αφού επί της ουσίας αποκτήθηκαν κάποιοι καλοί παίκτες από την Τσάμπιονσιπ. Η ομάδα με το μικρότερο μπάτζετ στη φετινή Premier είναι και η ομάδα με τις λιγότερες πιθανότητες να σώσει την παρτίδα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: 18-20