Γαλλία vs Κροατία: Road Trip Edition

Γαλλία vs Κροατία: Road Trip Edition

Gazzetta team

Το Μουντιάλ φτάνει στο τέλος του και πλέον γνωρίζουμε τις δύο χώρες που έφτασαν μέχρι την κορυφή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής γιορτής.

Η ταλαντούχα Γαλλία και η Κροατία του ηγέτη Λούκα Μόντριτς θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο!

Δύο πανέμορφες χώρες με πλούσια ιστορία, ποδοσφαιρική και μη.

Η πρόκρισή τους στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελεί την τέλεια αφορμή για να ρίξουμε μια ματιά σε όσα έχουν να μας προσφέρουν οι χώρες αυτές, αν και όποτε θελήσουμε να τις επισκεφθούμε! Και ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό, δεν είναι άλλος από ένα road trip!

Τότε και μόνο τότε βλέπεις ικανοποιητικό αριθμό πόλεων, χωριών, δρόμων και τοπίων για να μπορείς να πεις πως «γνωρίζεις» - έστω και λίγο τη χώρα αυτή.

Για να είναι βέβαια ιδανικό το roadtrip, χρειάζεσαι και το κατάλληλο αυτοκίνητο. Το μυαλό πάει απευθείας νέο Citroën C4 Cactus!

Άνετο, ευχάριστο στην οδήγηση, οικολογικό, και αποδοτικό. Με μια λέξη επιβλητικό!

Το Citroën C4 Cactus υπόσχεται μαζί με αυτές τις δύο μαγευτικές διαδρομές σε Γαλλία και Κροατία, πως το road trip θα σου μείνει αξέχαστο για πάντα!

image

Γαλλία: Ο δρόμος του Ναπολέοντα

Από: Γκολφ Ζουάν

Προς: Γκρενόμπλ

Απόσταση: 324 χιλιόμετρα

Πρόκειται για τον ιστορικό δρόμο της επιστροφής του Ναπολέοντα Α’ Βοναπάρτη στην Γαλλία έπειτα από την εξορία στο νησί Έλβα της Ιταλίας, στο οποίο έμεινε για 9 μήνες και 21 μέρες.

Η απόδρασή του στις 26 Φεβρουαρίου του 1815 τον έφερε ανάμεσα στις Κάννες και την Αντίμπ και την 1η Μαρτίου του 1815 ξεκίνησε η άνοδός του προς την Γκρενόμπλ, η οποία κράτησε 100 μέρες και οδήγησε στον Βατερλό του.

Φυσικά εσείς σήμερα δεν θα χρειαστείτε να την κάνετε με τα πόδια, κι ας γίνεται πιο εύκολα αν έχεις 1000 στρατιώτες να σε ακολουθούν όπως είχε ο Ναπολέων Α’ Βοναπάρτης!

image

«Χαίρε Γαλλία, γη των ηρώων»

Αυτό φέρεται να φώναξε ο Ναπολέων αμέσως πριν ξεκινήσει το ταξίδι του.

Η μαγευτική διαδρομή διαρκεί περίπου 8 ώρες, ωστόσο αξίζει και με το παραπάνω να την καθυστερήσετε όσο περισσότερο μπορείτε και να κάνετε συχνές στάσεις και παρακάμψεις σε κοντινά χωριά, ώστε να ανακαλύψετε όσο το δυνατόν περισσότερα μυστικά της διαδρομής.

Στη διάρκεια αυτής της πορείας θα δείτε κυριολεκτικά τα πάντα! Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από το γεγονός πως το ταξίδι ξεκινά από μια παραθαλάσσια πόλη και διασχίζει ένα μέρος των Άλπεων, όπου τα γραφικά βουνά θα σας «κόψουν την ανάσα».

Οι πρώτες εικόνες που θα αποθηκεύσετε για πάντα στον σκληρό δίσκο το μυαλού σας είναι από τη Γαλλική Ριβιέρα. Συνώνυμο της dolce vita, της χλιδής και της καλοπέρασης.

Το σωστό το road trip όμως, πέρα από το σωστό αμάξι, χρειάζεται και ποικιλία. Έτσι λοιπόν ενώ ξεκινάς με θάλασσα, ήλιο, κότερα, και απέραντη αμμουδιά, καταλήγεις στην περιφέρεια Αλπ Μαρτιίμ, όπου το σκηνικό αλλάζει άρδην.

Αξιοσημείωτο είναι πως σε όλη τη διαδρομή θα ακολουθείτε τα αγάλματα του αυτοκρατορικού γαλλικού αετού. Δεν γίνεται να μην τον παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια της οδήγησης!

image

Οδηγική πανδαισία

Μιας και είπαμε οδήγηση, αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι πως παρά τις καμπυλωτές στροφές, η διαδρομή είναι φτιαγμένη και για… ταχύτητα!

Με μέτρο φυσικά αλλά ο οδηγός του Citroën C4 Cactus θα ζήσει μια μοναδική εμπειρία καθώς «καβαλάει» τον δρόμο του Ναπολέοντα. Δεν έχεις κάθε μέρα την ευκαιρία να εκτιμήσεις το 100% των δυνατοτήτων ενός τόσο δυνατού αυτοκινήτου σε ένα τόσο ιστορικό και συνάμμα εντυπωσιακό δρόμο!

Οι υπόλοιποι επιβάτες από την άλλη δεν θα προλάβουν να ζηλέψουν ούτε στιγμή, καθώς το φανταστικό τοπίο που συντροφεύει το δρομολόγιο, δεν αφήνει περιθώρια για άλλα συναισθήματα πέραν του δέους.

Grasse, Castellane, Digne, Sisteron, Gap, La Mure είναι μόνο μερικά από τα μέρη που θα περάσετε και δεν θα θέλετε να εγκαταλείψετε.

Ο Ναπολέων Α’ Βοναπάρτης επέλεξε τον συγκεκριμένο δρόμο, καθώς ήταν απομονωμένος και ήθελε να έχει ένα όσο το δυνατόν πιο ήσυχο ταξίδι προς την πρωτεύουσα.

Εσείς πάλι, παίρνοντας τον δρόμο του Ναπολεόντα, θα αποφύγετε την πολυκοσμία των μεγάλων πόλεων, θα δείτε τοπία που δεν φαντάζεστε και θα ζήσετε την γαλλική εμπειρία περισσότερο σαν ντόπιοι και λιγότερο σαν τουρίστες.

image

Η παγκόσμια πρωτεύουσα των αρωμάτων

Ό,τι και να κάνετε φροντίστε να επισκεφθείτε την αρχαία προβηγκιανή πόλη Grasse, η οποία είναι γνωστή και ως η πρωτεύουσα του πλανήτη για τα αρώματα της.

Οι παραδεισένιες μυρωδιές της, δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους!

Τουλάχιστον τρία εργοστάσια παραγωγής αρωμάτων προσφέρουν ημερήσια tour, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε.

Άλλωστε μιλάμε για την πόλη που παράγει τα 2/3 των γαλλικών αρωμάτων ετησίως!

image

Κροατία: Ο παράδεισος των Βαλκανίων

Από: Ζάγκρεμπ

Στο: Ντουμπρόβνικ

Απόσταση: 641 χιλιόμετρα

Κροατία θα πει ποικιλία!

Η χώρα που έκανε την τεράστια έκπληξη στο Μουντιάλ της Ρωσίας κι έφτασε ως τον τελικό, προσφέρει τόσα διαφορετικά πράγματα να δεις που δεν γίνεται να βαρεθείς.

Από εντυπωσιακές πόλεις μέχρι μικρότερες χαριτωμένες, ονειρική ακτογραμμμή στις Δαλματικές Ακτές και τέλειες διαδρομές που θα απολαύσετε με το Citroën C4 Cactus σας. Όλα τα παραπάνω μάλιστα μπορείτε να τα ζήσετε σε φυσιολογικές τιμές, καθώς την Κροατία μόνο ακριβή δεν τη λες…

image

Δύο κόσμοι

Γνωστή και ως η μικρή Βιέννη, το Ζάγκρεμπ έχει πολλά πράγματα να προσφέρει!

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα μέρος βρίσκεται πιο χαμηλά (Donji Grad) και το άλλο πιο ψηλά (Gornji Grad). Στο Donji Grad θα βρείτε τα μουσεία και τα εστιατόρια σε μια πιο μοντέρνα πλευρά της πρωτεύουσας. Αντίθετα το Gornji Grad είναι πιο ιστορικό και τα παλιά κτίρια, οι εκκλησίες και τα μνημεία κυριαρχούν!

Αφού γυρίσετε το Ζάγκρεμπ με το Citroën C4 Cactus σας θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες για να φτάσετε στις λίμνες Plitvice.

Παραμυθένιο τοπίο με καταρράκτες, απέραντο πράσινο και 16 λίμνες. Δύσκολο να μην υποκύψεις στον πειρασμό που λέει πως μόνο μια μέρα εκεί δεν αρκεί… Το να ανακαλύψεις ένα τόσο όμορφο μέρος θέλει άλλωστε τον χρόνο του!

image

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Game of Thrones

Η Κροατία είχε την τιμή να φιλοξενήσει σε διάφορα μέρη της πολλές εμβληματικές σκηνές του Game of Thrones και οι άνθρωποι του Game of Thrones είχαν την ευκαιρία να κάνουν τα γυρίσματά τους σε περιοχές με σπάνια ομορφιά!

Άλλες δύο ώρες μέσα στο Citroën C4 Cactus θα σας οδηγήσουν από το Plitivice Lakes στο Σίμπενικ, που εμφανίζεται αρκετές φορές στην τηλεοπτική σειρά που κάνει πάταγο.

Το να εισέρχεσαι με το αμάξι σου στην πιο παλιά κροατική πόλη στην Αδριατική ακτή και παράλληλα να αντικρίζεις τοπία που, είτε έχεις δει είτε όχι το Game of Thrones, σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, είναι μια στιγμή που θα σου μείνει αξέχαστη.

Αντίστοιχη του να καταφθάνεις στο Σπλιτ, που είναι και ο επόμενος προορισμός του road trip μας!

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας το παλάτι του Διοκλητιανού αποτελεί το σπουδαιότερο αξιοθέατο της και δεν θα χορταίνετε να περπατάτε ή ακόμα και να πίνετε τον καφέ σας ανάμεσα στα συντρίμμια του Ρωμαϊκού παλατιού.

image

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ντουμπρόβνικ

Δεν είναι τυχαίο πως οι παραγωγοί του Game of Thrones την επέλεξαν ως το “King’s Landing” της σειράς! Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ αποτελεί των καμάρι των Δαλματικών ακτών, και το κράμα ρωμαϊκών, αναγεννησιακών και μεσαιωνικών στοιχείων της, την κάνει ξεχωριστή.

Από τα πανύψηλα τείχη της, μέχρι τη λιθόχτιστη πλατεία και το λιμάνι της, το Ντουμπρόβνικ θεωρείται δικαίως το μαργαριτάρι της Αδριατικής.

Αυτό το μεσαιωνικό θαύμα αποτελεί και τον ιδανικό προορισμό για να λήξει το road trip σας στην Κροατία.

Μετά απ’ αυτό άλλωστε, δεν υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα να δείτε!