Top-10: Τα κορυφαία γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ (vids)

Top-10: Τα κορυφαία γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ (vids)

Gazzetta team

Μαραντόνα, Ροναλντίνιο, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Χάτζι. Υπερπαίκτες που έδειξαν την κλάση τους στο κορυφαίο επίπεδο του αθλήματος και άφησαν κληρονομιά εκπληκτικά γκολ που θα μείνουν για πάντα αθάνατα.

Γκολ που έχουν μετατραπεί σε σημεία αναφοράς και επανέρχονται στις συζητήσεις μεταξύ φίλων κάθε φορά που έχει... μπάλα. Ή και τις υπόλοιπες φορές που δεν έχει.

Γιατί όποιος είναι μέλος αντρικής παρέας ξέρει καλά ότι η ποδοσφαιρο-κουβέντα έχει πάντα θέση στο τραπέζι. Και έχει τσουγγρίσει μπύρες και μπύρες κατά τη διάρκειά αυτής. Και έχει πει και μία κουβέντα παραπάνω υποστηρίζοντας την τάδε ή τη δείνα ομάδα.

image

Η νέα τηλεοπτική καμπάνια της FIX Hellas εστιάζει στη φιλία, σε μια από τις αυθεντικότερες και διαχρονικές αξίες και καλεί τους πάντες να θυμηθούν ξανά τις δικές τους πολύτιμες στιγμές με την παρέα τους.

Λίγο πριν τη σέντρα στη διοργάνωση, που φέτος φιλοξενείται στην Ρωσία, το Gazzetta.gr έκανε τη δύσκολη επιλογή των 10 καλύτερων γκολ που σημειώθηκαν ποτέ στην κορυφαία γιορτή των Εθνικών ομάδων και τα παρουσιάζει σε αντίστροφή μέτρηση.

Σίγουρα κάποιες απίστευτες γκολάρες έχουν μείνει εκτός, αφού τα 10 είναι πολύ λίγα για να μπορέσεις να χωρέσεις όλη την τέχνη που βγαίνει στο χορτάρι εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Πιάστε μια παγωμένη FIX Hellas και απολαύστε.

image

#10 Μάριο Γκέτσε [Γερμανία] | 2014, τελικός

Ακόμα και οι πιο μικροί σε ηλικία θα το θυμούνται αυτό το γκολ καθώς είναι το τελευταίο που είδαμε σε τελικό Mundial. Με την Αργεντινή και την Γερμανία να είναι ισόπαλες χωρίς τέρματα στην παράταση, ο τότε μεσοεπιθετικός της Μπάγερν Μονάχου με εκπληκτικό γυριστό με το αριστερό από δύσκολη γωνία έκανε το 1-0 και χάρισε στην National Mannschaft το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της, ενώ παράλληλα στέρησε από την Albiceleste την ευκαιρία να σηκώσει το βαρύ ασημικό σε Βραζιλιάνικο έδαφος.

image

#9 Μάικλ Οουεν [Αγγλία], 1998, φάση των «16»

Στα γήπεδα της Γαλλίας το 1998 η Αγγλία είχε στην επίθεση έναν πιτσιρικά που ήταν πολύ γρήγορος. Αφού τα Λιοντάρια πέρασαν τη φάση των ομίλων και έπεσαν πάνω στην Αργεντινή, το μεταξύ τους ματς στους «16» έγινε από νωρίς 1-1 από τα πέναλτι των Μπατιστούτα και Σίρερ. Στο 16' ήταν η ώρα του Μάικλ Οουεν να δείξει τα χαρακτηριστικά του. Παίρνοντας την μπάλα στην κόντρα με τακουνάκι ύστερα από μπαλιά του Μπέκαμ, ξεπέρασε με έκρηξη τον πρώτο που ήρθε πάνω του και συνεχίζοντας κατά μέτωπο έκανε τους πάντες να μοιάζουν αργοί και τελείωσε τη φάση για το 1-2 σε βάρος της Albiceleste. Η Αργεντινή πήρε τελικά την πρόκριση στα πέναλτι, ενώ η Αγγλία έχει να θυμάται αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό γκολ.

image

#8 Ρόμπιν Φαν Πέρσι [Ολλανδία], 2014, φάση ομίλων

Στο πρώτο της ματς σαν πρωταθλήτρια κόσμου σε τελική φάση Mundial, η Ισπανία έπαιξε με την Ολλανδία και βρέθηκε προ μιας τεράστιας έκπληξης. Οι Οράνιε διέλυσαν την La Roja με 5-1, σε έναν αγώνα στον οποίο ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι σκόραρε δύο φορές. Στο πρώτο από αυτά έγινε κυριολεκτικά ιπτάμενος Ολλανδός χαρίζοντας σε αυτήν εδώ τη λίστα το μόνο τέρμα με κεφαλιά ισοφαρίζοντας σε 1-1 στο 44' και δίνοντας το σύνθημα για την ιστορική ανατροπή. Ο Ντάνι Μπλιντ κοντά στην πλάγια γραμμή και στο ύψος του κέντρου, είδε τον Φαν Πέρσι και με μπαλιά 50 μέτρων σαν και αυτές που έκαναν οι κορυφαίοι playmakers του αθλήματος τον βρήκε στο όριο της περιοχής. Χωρίς να το σκεφτεί, ο επί χρόνια επιθετικός της Άρσεναλ οριζοντιώθηκε και με σεμιναριακή κεφαλιά - ψαράκι πέρασε την μπάλα πάνω από τον ανήμπορο να κάνει το παραμικρό, Ικερ Κασίγιας.

image

#7 Γιόχαν Νέεσκενς [Ολλανδία], 1974, τελικός

Μα καλά, γκολ με πέναλτι στο top-10; Ναι, γκολ με πέναλτι. Στον τελικό του 1974 στο Μόναχο, η Γερμανία κοντραρίστηκε με την Ολλανδία. Οι Οράνιε είχαν τη σέντρα, μια λεπτομέρεια που έπαιξε ρόλο στην ιστορία της μεγάλης μάχης. Αφού έγινε το εναρκτήριο λάκτισμα, οι παίκτες του Ρίνους Μίχελ απλά δεν την έδιναν στους αντιπάλους τους και κάποια στιγμή ο Γιόχαν Κρόιφ αποφάσισε να μπει στην περιοχή. Ο μόνος τρόπος να για να τον σταματήσει η Mannschaft δεν ήταν κανονικός και έτσι ο Γιόχαν Νέεσκενς πέτυχε μόλις στο 2' το πιο όμορφο γκολ με πέναλτι στην ιστορία του Μουντιάλ. Σε ματς στο οποίο η αντίπαλος είχε τη σέντρα, η Γερμανία ακούμπησε για πρώτη φορά την μπάλα κάνοντας σέντρα.

image

#6 Ντιέγο Μαραντόνα [Αργεντινή] | 1994, φάση ομίλων

Είναι ο Θεός και [σιγά το spoiler] μπορεί να βρίσκεται δύο φορές στο top-10. Στο φινάλε της καριέρας του ο Ντιέγο πρόλαβε να παίξει με την Ελλάδα λίγο πριν βρεθεί για ακόμα μία φορά θετικός σε απαγορευμένες ουσίες. Στο Μουντιάλ του 1994 η Εθνική μας έπαιζε με την Αργεντινή η οποία με το σκορ στο 2-0, έκρυψε την μπάλα στο 60' με έναν τρόπο ο οποίος κάποια χρόνια αργότερα θα έπαιρνε την ονομασία 'tiki-taka'. Ο Ρεδόντο έπαιξε με τον Ντιέγο και ο μύθος της Albiceleste έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι του Αντώνη Μήνου, ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να αποτρέψει το 3-0. Ηταν το τελευταίο από τα 34 γκολ του Μαραντόνα με την Εθνική Αργεντινής και εμείς έχουμε έναν λόγο παραπάνω να μην το ξεχάσουμε ποτέ.

image

#5 Ρομπέρτο Μπάτζιο | 1990, φάση ομίλων

Ο άγγλος σχολιαστής, δεν ήξερε τι να πει. Τα «Oh yes, oh yes» που έλεγε ήταν ένα για κάθε παίκτη της Τσεχοσλοβακίας που απέφευγε ο Μικρός Βούδας. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο έπαιξε το '1-2' με τον Τζιανίνι στο κέντρο και στη συνέχεια συγκλίνογτας προς τα μέσα άφηνε πίσω με προσποιήσεις κάθε άτυχο αμυνόμενο που προσπαθούσε να τον κόψει. Ο legend του calcio έφτασε άνετα στην αντίπαλη περιοχή και ψάρεψε σε open-play τον keeper, Γιαν Στέισκαλ για το 2-0 των Azzurri στο Olimpico μπροστά σε 73.000 θεατές.

image

#4 Ροναλντίνιο [Βραζιλία] | 2002, προημιτελικά

Οταν μιλάμε για ένα από τα καλύτερα γκολ στην καριέρα ενός τύπου που σκόραρε συνέχεια μαγικά, αυτό λέει κάτι από μόνο του. Στα προημιτελικά του Mundial του 2002 της Ανατολής, η Βραζιλία βρέθηκε να χάνει από την Αγγλία αλλά ο Ριβάλντο ισοφάρισε πριν το ημίχρονο. Στο ξεκίνημα της επανάληψης η Σελεσάο πήρε το προβάδισμα με έναν τρόπο που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν και που έχει συμβεί μετρημένες φορές στο ποδόσφαιρο. Με εκτέλεση φάουλ από μακρινή απόταση και πολύ πλάγια, ο Ροναλντίνιο πήρε τα μέτρα του Σίμαν - που περίμενε ίσως σε λάθος θέση - και με τηλεκατευθυνόμενη εκτέλεση από πάνω του έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι και την [τελικά πρωταθλήτρια] Βραζιλία στους «4».

image

#3 Σαέντ Αλ-Οβαϊράν [Σαουδική Αραβία], 1994, φάση ομίλων

Να κάνει η ομάδα σου τεράστια έκπληξη με δικό σου γκολ και να είναι αυτό το γκολ. Στη διοργάνωση των ΗΠΑ το 1994 η Σαουδική Αραβία έπαιζε στον όμιλο με το Βέλγιο και μόλις στο 5' της συνάντησης ο Σαέντ Αλ-Οβαϊράν πήρε την μπάλα πίσω από το κέντρο και ξεκίνησε αντεπίθεση. Μια αντεπίθεση στην οποία δεν έδωσε ποτέ την μπάλα σε συμπαίκτη και πολύ καλά έκανε καθώς οδήγησε σε ένα από τα καλύτερα γκολ όλων των εποχών. Ο 26χρονος τότε, μεσοεπιθετικός, πέρασε όλο το Βέλγιο με διαδοχικές ντρίμπλες και σλάλομ-μύθο και πέφτοντας νίκησε τον Πρεντόμ χαρίζοντας τελικά στην Σαουδική Αραβία μία ιστορική επιτυχία.

image

#2 Γκεόργκε Χάτζι [Ρουμανία], 1994, φάση ομίλων

Με το αριστερό του πόδι μπορούσε να κάνει ό,τι ακριβώς ήθελε. Φάουλ, πάσες, ό,τι ήθελε, πραγματικά. Με τον ήλιο να καίει τους 90.000 θεατές που βρέθηκαν εκείνο το μεσημέρι στο Rose Bowl της Πασαντίνα, ο Γκεόργκε Χάτζι χάρισε μία στιγμή που δεν θα πεθάνει ποτέ. Οντας κοντά στο πλάγιο άουτ, είδε ότι ο Οσκαρ Κόρβοβα της Κολομβίας βρισκόταν ένα κλικ πιο έξω και με ένα ψηλοκρεμαστό σουτ - μαγεία έστειλε την μπάλα στον Θεό και στη συνέχεια να πέσει στο παραθυράκι κάνοντας το 2-0 για την Ρουμανία που τελικά νίκησε 3-1 στην πρεμιέρα της στις ΗΠΑ.

image

#1 Ντιέγο Μαραντόνα [Αργεντινή] | 1986, ημιτελικά

Αυτό το γκολ είναι το ποδόσφαιρο. Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές έχω ανατριχιάσει ολόκληρος. Θα το πάθαινε ο καθένας βλέποντας τη μυθική κούρσα του Ντιέγο Μαραντόνα να συνοδεύεται από την απίστευτη περιγραφή του Ούγκο Μοράλες. «Γκοοολ, γκοοολ! Θέλω να κλάψω, Θεέ μου, ζήτω το ποδόσφαιρο. Γκολάρααα! Ντιέγοοο!». Τέσσερα λεπτά μετά το «χέρι του Θεού» ο Μαραντόνα πέρασε όλη την Αγγλία και έκανε το 2-0 καθαρίζοντας την πρόκριση για την Αργεντινή στον τελικό του Μουντιάλ του Μεξικού, στον δρόμο προς τον τίτλο για την Albiceleste.