Top-10: Τα μεγαλύτερα γήπεδα του Μουντιάλ

Top-10: Τα μεγαλύτερα γήπεδα του Μουντιάλ

Gazzetta team

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που θυμάται ο καθένας από το Μουντιάλ, συνήθως είναι οι στιγμές που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη λόγω της κρισιμότητάς τους, τα πιο όμορφα γκολ που σημειώθηκαν ποτέ, οι παίκτες που ξεχώρισαν και τα αποτελέσματα που προκάλεσαν σοκ και δέος.

Ποιος γνωρίζει, όμως, για την ιστορία των γηπέδων στα οποία έλαβαν χώρα τα σπουδαία ματς, τα ματς που παρακολουθούμε όλοι και περιμένουμε κάθε τετραετία, όταν τα καλοκαίρια μας αποκτούν διαφορετικό νόημα με το ποδόσφαιρο;

Ποιος γνωρίζει για εκείνους τους «ναούς» που φιλοξένησαν παρέες από κάθε άκρη του πλανήτη; Που στις κερκίδες τους αγκαλιάστηκαν και έκλαψαν φίλοι όλων των εθνικοτήτων; Που στο χορτάρι τους έπαιξαν οι πιο μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες;

image

Η νέα τηλεοπτική καμπάνια της FIX Hellas εστιάζει στη φιλία, σε μια από τις αυθεντικότερες και πιο διαχρονικές αξίες στη ζωή και καλεί τους πάντες να θυμηθούν ξανά τις δικές τους πολύτιμες στιγμές με την παρέα τους. Πάντα συντροφιά με μια παγωμένη FIX Hellas. Εντός ή εκτός γηπέδων.

Το gazzetta.gr, στο πλαίσιο του αφιρώματος στη διοργάνωση, παρουσιάζει το Top-10 αυτών των... χώρων λατρείας του κάθε ποδοσφαιρόφιλου, παραθέτοντας τα εκπληκτικά νούμερα της παρουσίας των οπαδών στις εξέδρες σε αναμετρήσεις που έμειναν στα χρονικά του πιο όμορφου αθλήματος...

image

#10 Μαρακανά – Ρίο ντε Τζανέιρο (χωρητικότητα 78.838 θέσεις)

Το δεύτερο μεγαλύτερο αξιοθέατο του Ρίο μετά το άγαλμα του Ιησού. Το ιστορικό γήπεδο, αποτέλεσε το επίκεντρο του κόσμου για το προηγούμενο Μουντιάλ, αυτό του 2014 που διεξήχθη στη Βραζιλία, φιλοξενώντας τον μεγάλο τελικό ανάμεσα στη Γερμανία και την Αργεντινή, με τα «πάντσερ» να φτάνουν στην κορυφή της Ευρώπης.

Στη δεκαετία του '50 η χωρητικότητα του Μαρακανά είχε φτάσει μέχρι και τις 199.854 θέσεις (!), ωστόσο, από τις ανακατασκευές που σημειώθηκαν στην πάροδο των ετών, οι θεατές που μπορούν πλέον να βρεθούν στις εξέδρες του φτάνουν κοντά στις 80.000.

Δυστυχώς, έπειτα από το πέρας του Μουντιάλ του 2014, το γήπεδο αυτό, όπως και αρκετά άλλα, έχουν μείνει να υπόκεινται φθορές από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, αφού κανείς δεν φρόντισε στη Βραζιλία για την διατήρησή τους...

image

#9 Τζουσέπε Μεάτσα – Μιλάνο (χωρητικότητα 80.018)

Ένα από τα παλαιότερα γήπεδα, αφού η ανέγερσή του σημειώθηκε το 1925, φιλοξενεί τις δύο μεγάλες ομάδες του Μιλάνου, με αναμετρήσεις σε τακτική βάση και έχει παίξει ρόλο σε δύο Μουντιάλ.

Το 1934 η Ιταλία στέφθηκε Κυπελλούχος κόσμου στην... 15ήμερη διοργάνωση που είχε μονάχα 17 αναμετρήσεις, ενώ, το 1990, η «σκουάντρα ατζούρα» τερμάτισε στην 3η θέση του τουρνουά στη γειτονική μας χώρα, με τη Δυτική Γερμανία να καταλαμβάνει την κορυφή.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο μεγάλος τελικός διεξήχθη στη Ρώμη, ενώ το «Μεάτσα» είχε παιχνίδια μέχρι τα προημιτελικά και τα ημιτελικά. Το γήπεδο πήρε τ' ονομά του από τον άλλοτε διεθνή επιθετικό που είχε φορέσει τη φανέλα των Ίντερ, Μίλαν και Γιουβέντους!

image

#8 Λουζνίκι – Μόσχα (χωρητικότητα 81.006 θέσεις)*

Πρόκειται για το μεγαλύτερο γήπεδο της Ρωσίας, της διοργανώτριας χώρας του φετινού Μουντιάλ. Σε αυτή την έδρα θα φιλοξενηθούν εφτά αναμετρήσεις του θεσμού, συμπεριλαμβανομένων ενός ημιτελικού, αλλά και φυσικά του μεγάλου τελικού. Ανεγέρθη το 1956 και αρχικά είχε την ονομασία «Central Lenin Stadium», ενώ διεξήχθησαν εκεί και αθλητικά δρώμενα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980.

Ο τελικός του Κυπέλλου UEFA του 1999 και αυτός του Champions League το 2008 με τον αγγλικό «εμφύλιο» έλαβαν χώρα εκεί. Ανακατασκευάστηκε το 1996, όμως εννοείται πως έχουν γίνει και αρκετές βελτιωτικές εργασίες ενόψει της έναρξης του φετινού Μουντιάλ.

Ο στίβος αφαιρέθηκε, οι εξέδρες ήρθαν πιο κοντά στον αγωνιστικό χώρο και αυτό βοήθησε στην αύξηση της χωρητικότητας έπειτα από τα τελευταία έργα που πραγματοποιήθηκαν στο γήπεδο.

*Το Λουζνίκι είναι η μοναδική εξαίρεση στα γήπεδα που παρουσιάζονται, αφού το στολίδι της Μόσχας απέχει... λίγες μέρες από τη διεξαγωγή αγώνα για το Μουντιάλ και δεν έχει ιστορικό.

image

#7 Σαντιάγο Μπερναμπέου – Μαδρίτη (χωρητικότητα 81.044 θέσεις)

Το «φρούριο» της Ρεάλ Μαδρίτης και το μέρος όπου διεξήχθη ο μεγάλος τελικός του Μουντιάλ του 1982 ανάμεσα στην Ιταλία και τη Δυτική Γερμανία.

Κάποτε η χωρητικότητά του έφτανε στις 100.000 θέσεις, ωστόσο, οι ανακατασκευές και τα βελτιωτικά έργα που σημειώνονταν κατά καιρούς, μείωσαν αυτό τον αριθμό για να φτάσει στις 81.000 εν έτει 2018.

Αυτό το γήπεδο και το κοινό της Ισπανίας, έχουν θαυμάσει επίσης το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1962, όπως επίσης και τον τελικό του Champions League το 2010, με την Ίντερ να κατακτά το τρόπαιο κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου.

Προτού πάρει το όνομα με το οποίο είναι πλέον γνωστό, το γήπεδο λεγόταν «Chamartin» και άνοιξε τις πύλες του πίσω στο 1947 με ματς της Ρεάλ κόντρα στη Μπελενένσες.

image

#6 Stade de France – Παρίσι (χωρητικότητα 81.338 θέσεις)

Είναι το μοναδικό γήπεδο παγκοσμίως που έχει φιλοξενήσει τόσο τελικό Μουντιάλ, όσο και τελικό του ράγκμπι!

Είναι η έδρα όπου η εθνική ομάδα της Γαλλίας διέσυρε με το τελικό 3-0 τη Βραζιλία στον μεγάλο τελικό του 1998, με τον Ζιντάν, τον Πετίτ, τον Τζορκαέφ, τον Καρεμπέ, τον Ντεσάν, τον Ντεσαγί και πολλούς άλλους θρύλους, να στέλνουν στα ουράνια το γαλλικό έθνος και τους συμπατριώτες τους.

Το Stade de France, βέβαια, έγινε στόχος των τρομοκρατικών επιθέσεων τη νύχτα της 13ης Νοέμβρη του 2015, όταν μάλιστα έγινε προσπάθεια εισόδου στο γήπεδο από εξτρεμιστές ζωσμένους με εκρηκτικά! Λίγους μήνες αργότερα, οι «τρικολόρ» ηττήθηκαν στον τελικό από την Πορτογαλία για το Euro 2016...

image

#5 Signal Iduna Park – Ντόρτμουντ (χωρητικότητα 81.359 θέσεις)

Εκεί που το περίφημο... κίτρινο τείχος κόβει την ανάσα κάθε οπαδού, κάθε ουδέτερου ποδοσφαιρόφιλου, κάθε θεατή που παρακολουθεί ακόμα και από την τηλεόραση τα παιχνίδια της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Το Signal Iduna Park θα μπορούσε ν' αποτελεί έναν από τους στόχους ζωής για καθένα που αγαπάει το ποδόσφαιρο και άνοιξε τις πύλες του το 1974.

Η ονομασία του είναι συνέπεια χορηγικής συνεργασίας που έχει διάρκεια μέχρι και το 2021.

Στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 2006, η Γερμανία μπροστά στο κοινό της αποκλείστηκε από τους Ιταλούς, οι οποίοι συνέχισαν μέχρι και την κατάκτηση του τίτλου κόντρα στη Γαλλία, στον τελικό όπου ο Ζιντάν αποβλήθηκε με το χτύπημα στον Μάρκο Ματεράτσι...

image

#4 FNB (First National Bank) Stadium – Γιοχάνεσμπουργκ (χωρητικότητα 94.736 θέσεις)

Ποιος δεν θυμάται τον ενοχλητικό ήχο της βουβουζέλας που έμοιαζε με... χιλιάδες σφήκες να έρχονται κατά πάνω σου;

Το First National Bank Stadium του Γιοχάνεσμπουργκ ήταν από αυτά στα οποία δύσκολα παρακολουθούσες συγκεντρωμένος και αμέριμνος ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική. Είναι επίσης γνωστό ως Soccer City το συγκεκριμένο γήπεδο και εγκαινιάστηκε το 1989.

Είναι η έδρα της εθνικής ομάδας της χώρας αλλά και της Kaizer Chiefs. Εκεί, η εθνική ομάδα της Ισπανίας έκανε το... 2/3 με την κατάκτηση του τροπαίου στον τελικό κόντρα στην Ολλανδία, για να πετύχει το χατ-τρικ στους τίτλους στο Euro του 2012!

image

#3 Στάδιο Αζτέκα – Μεξικό (χωρητικότητα 95.500 θέσεις)

Το πρώτο γήπεδο στο οποίο διεξήχθησαν δύο τελικοί Μουντιάλ. Σ' εκείνο το γήπεδο, επίσης, είδε ο κόσμος το «χέρι του Θεού» από τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στα ημιτελικά του 1986 απέναντι στην Αγγλία.

Το Στάδιο Αζτέκα μπορεί να φιλοξενήσει 95.500 θεατές, ενώ τόσο στον τελικό της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης το 1970 (όταν η Βραζιλία επικράτησε 4-1 της Ιταλίας) όσο και στο παιχνίδι που έκρινε τον Κυπελλούχο του 1986 (3-1 η Αργεντινή τη Γερμανία), στις εξέδρες βρίσκονταν περισσότεροι από 100.000 οπαδοί! Το υψόμετρο, η ζέστη και η τρομερή ατμόσφαιρα που δημιουργείται, κάνει την κατάσταση... εφιαλτική για κάθε φιλοξενούμενη ομάδα εκεί.

Το όνομα του γηπέδου αποτελεί έναν φόρο τιμής προς τη φυλή των Αζτέκων στο Μεξικό.

image

#2 The Rose Bowl – Πασαντίνα (χωρητικότητα 95.542 θέσεις)

Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο που έχουν να επιδείξουν οι ΗΠΑ και ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για τον αθλητισμό της Αμερικής.

Στο Μουντιάλ του 1994 έφτασε πολύ κοντά στο sold out όταν η Βραζιλία αντιμετώπισε την Ιταλία και κατέκτησε το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι. Είχαν πραγματοποιηθεί εκεί και αρκετά ματς της προκριματικής φάσης της διοργάνωσης όπου συμμετείχε και η Εθνική Ελλάδας, η οποία ωστόσο έπαιξε μόνο στο Φόξμπορο και το Σικάγο, έχοντας διασυρθεί από Αργεντινή, Βουλγαρία και Νιγηρία.

Το όνομά του, το έχει πάρει από τη διεξαγωγή του Rose Bowl Game σε ετήσια βάση, του κολλεγιακού ποδοσφαίρου.

image

#1 Καμπ Νόου – Βαρκελώνη (χωρητικότητα 99.354 θέσεις)

Ο ναός της Μπαρτσελόνα. Το γήπεδο στο οποίο απολαμβάνεις κάθε σου παρουσία, ακόμα κι αν βρίσκεσαι στο τελευταίο διάζωμα και η οπτική είναι κάπως... μακρινή, αλλά και πάλι έχεις «πιάτο» όλο τον αγωνιστικό χώρο. Το Καμπ Νόου, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στον κόσμο.

Αρχικά θα ονομαζόταν Estadi del FC Barcelona, ωστόσο, ο κόσμος ψήφισε και του έδωσε το όνομα «Καμπ Νόου». Η διοίκηση των «μπλαουγκράνα» θέλει να το ανακατασκευάσει σε ένα πλάνο που έχει εγκριθεί από κάθε αρμόδια πλευρά, προκειμένου η χωρητικότητα να φτάσει μέχρι και τις 105.000 θέσεις.

Έχουν φιλοξενηθεί εκεί δύο τελικοί Κυπέλλου Κυπελλούχων (1972 και 1982), πραγματοποιήθηκαν εκεί αναμετρήσεις και για το Μουντιάλ του 1982, ενώ επίσης έχουν διεξαχθεί οι τελικοί του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1989 και το 1999 στο τρεμπλ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.