Top-10: Κορυφαίοι σκόρερ Μουντιάλ

Top-10: Κορυφαίοι σκόρερ Μουντιάλ

Gazzetta team

Όμως, έχεις σκεφτεί ένα Μουντιάλ χωρίς γκολ; Μπορείς να κάνεις εικόνα τα παιχνίδια του Μουντιάλ να έρχονται 0-0 ή το πολύ 1-0; Σίγουρα όχι. Ούτε οι φίλοι σου θα μπορούσαν να το σκεφτούν. Και μόνο η εικόνα της παρέας σου μπροστά από την τηλεόραση να περιμένει επί ματαίω να ζητοκραυγάσει ένα γκολ που δεν θα έρθει ποτέ, σου σηκώνει την τρίχα. Γιατί το Μουντιάλ πέρα από θέαμα είναι και αυτά τα υπέροχα λεπτά (ή και ώρες) σχολιασμού παρουσιά μπύρας που ακολουθεί μετά από κάθε μεγάλη φάση. Μία διαδικασία που επαναλαμβάνεις κάθε φορά που παρακολουθείς αγώνα με τους φίλους σου και που απολαμβάνεις όσο λίγα πράγματα στη γη.

Η νέα τηλεοπτική καμπάνια της FIX Hellas εστιάζει στη φιλία, σε μια από τις αυθεντικότερες και πιο διαχρονικές αξίες στη ζωή όλων των Ελλήνων και καλεί τους πάντες να θυμηθούν ξανά τις δικές τους πολύτιμες στιγμές με την παρέα τους. Πάντα συντροφιά με μια παγωμένη FIX Hellas.

Το Gazzetta βρίσκει ευκαιρία και κάνει μια αναδρομή στα πιο δυνατά γκολ της διοργάνωσης. Και επαναφέρει στη μνήμη σου εκείνες τις μεγάλες στιγμές που οι πανηγυρισμοί σου 'έλουσαν' με μπύρα πάνω στο παντελόνι του κολλητού σου και η παρέα ξεκαρδίστηκε στα γέλια με τη φάτσα του.

image

Από τα μαγικά τέρματα του Γκάρι Λίνεκερ και το αφεντικό, Χέλμουτ Ραν, μέχρι τα τέσσερα Μουντιάλ του Μίροσλαβ Κλόζε οι κορυφαίοι σκόρερ παίρνουν τη θέση που τους αξίζει.

image

#10 Γκάρι Λίνεκερ

Ξεκινάμε από το τέλος για να φτάσουμε στον κορυφαίο σκόρερ όλων των εποχών. Στην 10η θέση βρίσκουμε τον Γκάρι Λίνεκερ. Ο Άγγλος επιθετικός είναι ο μόνος που από το νησί που θα συναντήσουμε σε αυτή τη λίστα!

Αγωνίστηκε σε δύο Μουντιάλ, το 1986 και το 1990 και κατάφερε να σκοράρει 10 τέρματα και να είναι μέχρι και σήμερα πρώτος Άγγλος σκόρερ στην ιστορία του Μουντιάλ.

Οι παλαιότεροι σίγουρα θα τον θυμούνται να κάνει τρομερά πράγματα με τις φανέλες των Λέστερ, Τότεναμ και Μπαρτσελόνα, ενώ φυσικά δεν θα έχουν ξεχάσει τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό. Τότε η Αγγλία αποκλείστηκε στα προημιτελικά, όμως ο Λίνεκερ με 6 τέρματα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά.

image

#9 Γκαμπριέλ Μπατιστούτα

Ο γνωστός μας και πολυαγαπημένος «Μπατιγκόλ» έχει σκοράρει επίσης 10 τέρματα στο Μουντιάλ στις τρεις διοργανώσεις τις οποίες αγωνίστηκε. Σε καμία δεν κατάφερε να οδηγήσει την Αργεντινή στην κατάκτηση του τροπαίου ή σε κάποιον τελικό.

Επίσης, δεν κατάφερε να στεφθεί ποτέ πρώτος σκόρερ κάποιας διοργάνωσης κι αν το 2002 δεν είχε αγωνιστεί για τελευταία φορά αυτή την στιγμή δεν θα βρισκόταν σε αυτή εδώ την λίστα.

Ο λόγος απλός. Ο Μπατιστούτα, σημείωσε 4 τέρματα στο Μουντιάλ του 1994 και 5 σε αυτό του 1998. Για να φτάσει τα 10 τέρματα και να είναι ο ένατος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ, έπρεπε να σημειώσει ακόμα ένα τέρμα και σε αυτό της Κορέας το 2002. Αυτό το έκανε, πέτυχε σε εκείνο το Μουντιάλ 1 γκολ κι έφτασε τα 10 στην καριέρα του στην διοργάνωση.

image

#8 Χέλμουτ Ραν

Πρόκειται για τον απόλυτο πρωταγωνιστή του τελικού του Μουντιάλ του 1954. Οι Γερμανοί εκείνη την εποχή τον αποκαλούσαν «Αφεντικό» και ως τέτοιο οδήγησε την Δυτική Γερμανία στο «Θαύμα της Βέρνης». Σκόραρε τα δύο από τα τρία τέρματα στον τελικό κι έκανε μια ασίστ.

Από τους κορυφαίους Γερμανούς ακραίους επιθετικούς, ο οποίος άφησε την δική του ιστορία στο Μουντιάλ. Κατάφερε να αγωνιστεί σε δύο Μουντιάλ με τεράστια επιτυχία. Σε αυτό που ήδη αναφέραμε το 1954 και σε αυτό του 1958.

Σε κανένα από τα δύο δεν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, όμως τα τέσσερα που σημείωσε στο πρώτο (τα δύο μάλιστα στον τελικό) και τα 6 που σημείωσε στο δεύτερο (όσα και ο Πελέ στην ίδια διοργάνωση) τον έφτασαν στα 10 τέρματα. Να σημειώσουμε πως τόσα τέρματα έχουν πετύχει επίσης οι Μίλερ, Λάτο και Κουμπίγιας, όμως σε περισσότερα παιχνίδια.

image

#7 Γιούργκεν Κλίνσμαν

Και στην θέση 7 βρίσκουμε Γερμανό. Αγωνίστηκε τόσο με την φανέλα της Δυτικής Γερμανίας όσο και με αυτή της ενωμένης πλέον Γερμανίας, καθώς ο Γιούργκεν Κλίνσμαν, έπαιξε στο πρώτο του Μουντιάλ το 1990.

Ήταν μέλος της Δυτικής Γερμανίας που το 1990 κατέκτησε τον τίτλο στον τελικό με την Αργεντινή με 1-0. Σε εκείνο το Μουντιάλ όντας πρωτάρης, κατάφερε να βρει τρεις φορές δίχτυα κι έδειχνε πως το μέλλον θα είναι καλύτερο.

Έτσι τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Γερμανός επιθετικός επέστρεψε και κατάφερε να... ματώσει δίχτυα 5 φορές. Τελευταία φορά που τον είδαμε να βρίσκει δίχτυα σε Μουντιάλ, ήταν το 1998, όταν και σκόραρε 3 φορές φτάνοντας τα 11 στην καριέρα του.

image

#6 Σάντορ Κότσις

Η Ουγγαρία κάποτε ήταν από τις τεράστιες δυνάμεις των Μουντιάλ. Το 1954, μπορεί να έχασε τον τίτλο από την Δυτική Γερμανία σε έναν συναρπαστικό τελικό που έληξε 3-2 υπέρ των Γερμανών, όμως είχε στο ρόστερ της τρομερούς ποδοσφαιριστές.

Μεταξύ αυτών και ο Σάντορ Κότσις. Με παρατσούκλι «χρυσό κεφάλι», ο Ούγγρος επιθετικός, κατάφερε στο μοναδικό Μουντιάλ της καριέρας του να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ με 11 τέρματα.

Μετά το Μουντιάλ του 1954 που ίσως να του άφησε την πικρία πως δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης, δεν τον είδαμε σε άλλη διοργάνωση, αλλά τα 11 τέρματα αυτά σε εκείνο το Μουντιάλ ήταν αρκετά για να τον έχουν μέχρι και σήμερα στους 10 κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών.

image

#5 Πελέ

Εδώ τα λόγια περισσεύουν. Το «μαύρο διαμάντι» του ποδοσφαίρου, μας συστήθηκε στο Μουντιάλ του 1958 σε ηλικία 18 χρόνων και τότε όλοι τον θεωρούσαν το επόμενο μεγάλο ταλέντο του Μουντιάλ κι όπως αποδείχτηκε όχι άδικα...

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δύο πρώτα παιχνίδια του Μουντιάλ ήταν τραυματίας, όμως κατάφερε να γράψει ιστορία κι η διοργάνωση του 1958 να γίνει γνωστή κι ως «το Μουντιάλ του Πελέ»! Κατέκτησε το τρόπαιο με την Βραζιλία, σκοράροντας 2 τέρματα στον τελικό κι 6 συνολικά στην διοργάνωση. Τέσσερα χρόνια αργότερα στέφθηκε εκ νέου πρωταθλητής κόσμου έχοντας μόλις 1 τέρμα.

Ένα τέρμα σημείωσε και στο επόμενο Μουντιάλ, εκείνο του 1966, όταν η Βραζιλία απογοήτευσε μένοντας εκτός τουρνουά από τους ομίλους. Τελευταίο Μουντιάλ που οι παλιοί είχαν την τύχη να δουν τον Πελέ ήταν το 1970. Ο Πελέ έκλεισε την καριέρα του σε Μουντιάλ με ακόμα μια κούπα και γκολ σε τελικό. Συνολικά 4 τέρματα σε εκείνη την διοργάνωση, τα οποία και τον έφτασαν στα συνολικά 12 που σημείωσε συνολικά σε Μουντιάλ.

image

#4 Τζαστ Φοντέιν

Ο άνθρωπος που μέχρι και σήμερα κρατά το ρεκόρ τερμάτων σε ένα Μουντιάλ. Άλλωστε, δεν αγωνίστηκε σε κάποιο άλλο, μόνο σε αυτό του 1958!

Εκεί κατάφερε να γράψει ιστορία και κανείς μέχρι και σήμερα να μην έχει καταφέρει να τον ξεπεράσει. Ο Τζαστ Φοντέιν, αγωνίστηκε με την Γαλλία στο Μουντιάλ του 1958, κατάφερε να σκοράρει 13 τέρματα κι να μην αγωνιστεί ποτέ ξανά σε τέτοια διοργάνωση.

Σταμάτησε το ποδόσφαιρο λόγω τραυματισμού μόλις στα 29 του χρόνια, όμως το ρεκόρ που πέτυχε τότε, κρατά μέχρι και σήμερα... 60 ολόκληρα χρόνια και ποιος ξέρει μέχρι που θα φτάσει...

image

#3 Γκερντ Μίλερ

Ο τρίτος (και όχι ο τελευταίος) Γερμανός της λίστας! Ο Γκερντ Μίλερ, αγωνίστηκε με την Δυτική Γερμανία στο Μουντιάλ του 1970 και σε αυτό του 1974. Το παρατσούκλι «Der Bomber» τον συνόδευσε σε όλη του την καριέρα.

Στο πρώτο Μουντιάλ που αγωνίστηκε, κατάφερε να γράψει ιστορία και να πάρει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με τα 10 τέρματα που σημείωσε, χωρίς η Δυτική Γερμανία να κατακτήσει τον τίτλο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, επέστρεψε σε Μουντιάλ για να σημειώσει ακόμα τέσσερα τέρματα κι αυτή την στιγμή να βρίσκεται στην τρίτη θέση των σκόρερ της διοργάνωσης.

Στα άσχημα παιχνίδια που παίζει η ζωή όμως, το γεγονός πως ίσως να μην είναι σε θέση να θυμάται κανένα από αυτά... Ο πάλαι ποτέ θρύλος των Γερμανικών γηπέδων, έχει Αλτσχάιμερ κι όλα όσα διαβάσατε παραπάνω και πέτυχε ο ίδιος, αυτή την στιγμή μπορεί απλά να μην τα θυμάται.

image

#2 Ρονάλντο

Φτάνουμε σιγά σιγά στην κορυφή της λίστας. Και κάπου εδώ ήρθε η ώρα για το φαινόμενο! Φυσικά και μιλάμε για τον Ρονάλντο. Ίσως για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Αγωνίστηκε σε τρία Μουντιάλ, αλλά ήταν στο ρόστερ της Βραζιλίας σε τέσσερα. Το 1994, η Σελεσάο κατέκτησε τον τίτλο με τον Ρονάλντο στο ρόστερ της, αλλά χωρίς εκείνον να αγωνίζεται λεπτό. Το 1998 το φαινόμενο αγωνίζεται για πρώτη φορά σε Μουντιάλ, πετυχαίνει και 4 γκολ, όμως αυτή η διοργάνωση θα του μείνει χαραγμένη για τον χαμένο τελικό με την Γαλλία με το βαρύ 3-0.

Η ώρα της στέψης για τον μεγάλο Ρονάλντο όμως είχε φτάσει τέσσερα χρόνια αργότερα. Στο Μουντιάλ το δικό του και της παρέας του, των Ριβάλντο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Ρομπέρτο Κάρλος κλπ, ο Ρονάλντο θα είναι ο άνθρωπος της Βραζιλίας και εκείνος που θα κρίνει το τελικό με δύο τέρματα. Πήρε φυσικά την χρυσή μπάλα με 8 τέρματα κι επέστρεψε για το... φινάλε το 2006. Τότε, σκόραρε 3 τέρματα, η Βραζιλία αποκλείστηκε στα προημιτελικά και το φαινόμενο μας αποχαιρέτησε με 15...

image

#1 Μίροσλαβ Κλόζε

Φτάσαμε στην κορυφή. Εκεί που από το τελευταίο Μουντιάλ βρίσκεται ο Μίροσλαβ Κλόζε. Ο τέταρτος Γερμανός σε αυτή τη λίστα. Τέσσερα Μουντιάλ, 16 τέρματα, ρεκόρ!

Πρώτο Μουντιάλ που τον θαυμάσαμε ήταν το 2002 όταν κι η Γερμανία έχασε τον τελικό από την Βραζιλία με 0-2. Τότε, ο Κλόζε, σημείωσε 5 τέρματα κι έδειξε να μπαίνει με αρκετή όρεξη στην ιστορία του θεσμού.

Τέσσερα χρόνια αργότερα επέστρεψε στο Μουντιάλ που φιλοξένησε η πατρίδα του. Η Γερμανία αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία, με τον Κλόζε όμως να παίρνει το χρυσό παπούτσι με τα 5 τέρματα που σημείωσε. Ένα γκολ λιγότερο πέτυχε στο προτελευταίο του Μουντιάλ το 2010, ενώ στην τελευταία του διοργάνωση σκόραρε δυο φορές, με το δεύτερο τέρμα του να είναι και ιστορικό. Σε εκείνο το 1-7 με την Βραζιλία, ο Κλόζε σημείωσε το δεύτερο και τελευταίο του γκολ στην πορεία της Γερμανίας μέχρι και την κατάκτηση του τίτλου, λέγοντας με τον καλύτερο τρόπο... αντίο!