East fights with the «beast»

East fights with the «beast»

Νίκος Καρφής

Η Ανατολή για άλλη μια σεζόν μοιάζει υπόθεση για δυο. Καβαλίερς και Σέλτικς έχουν το πιο ποιοτικό ρόστερ της περιφέρειας, ενώ πρωταγωνίστησαν στο mega trade που έστειλε τον Κάιρι Ίρβινγκ στη Βοστώνη και τον Αϊζέια Τόμας στο Κλίβελαντ. Επιπλέον στους «ιππότες» θα παίζουν πλέον οι Ρόουζ, Ουέιντ και Κράουντερ, ενώ οι Κέλτες απέκτησαν τον Χέιγουορντ για βασικό σμολ φόργουορντ.

Ουίζαρντς και Μπακς δεν έχασαν κάποιο σημαντικό κομμάτι τους, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ετοιμάζεται για άλλη μια εκπληκτική σεζόν σε ατομικό επίπεδο, αλλά και μια καλύτερη πορεία με τα «ελάφια» στα playoffs.

Οι Ράπτορς είχαν κάποιες απώλειες που μπορεί να στοιχίσουν (Κάρολ, Τζόζεφ, Πάτερσον), ενώ το σκηνικό σε Πέισερς, Μπουλς και Νικς θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι, αφού... κούνησαν μαντήλι οι Τζορτζ, Μπάτλερ και Καρμέλο αντίστοιχα.

Πολλοί περιμένουν να δουν τους νεανικούς Σιξερς, αφού τώρα πια θα είναι διαθέσιμος ο Μπεν Σίμονς για να βοηθάει τον Τζοέλ Εμπίντ, ενώ το... κομμάτι του αναμένεται να κάνει και το Νο.1 του draft, Μαρκέλ Φουλτζ.

Όποιος πάντως επιβιώσει στα playoffs της Ανατολής θα πρέπει να κοντραριστεί στους τελικούς με ένα... beast της Δυσης (λογικά με έναν εκ των Ουόριορς, Σπερς, Ρόκετς και Οκλαχόμα). Μια Δύση που φέτος έχει ανοίξει την ψαλίδα από την Ανατολή μετά τις μετακινήσεις παικτών.

image

Atlanta Hawks

Atlanta Hawks

Περιφέρεια: Southeast

2016-17: 43-39

Προπονητής: Mike Budenholzer

Σημαντικές προσθήκες: John Collins (rookie), Marco Belinelli (Charlotte Hornets)

Σημαντικές απώλειες: Paul Millsap (Denver Nuggets), Dwight Howard (Charlotte Hornets), Tim Hardaway Jr. (New York Knicks)

Σενάριο «σαμπάνιας»: Oι αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων παικτών όπως οι Milsapp, Howard και Hardaway jr αποδυνάμωσαν τους Hawks. Η Ανατολή φέτος δεν έχει πολλές καλές ομάδες, κάτι που μπορεί ν επιτρέψει στα γεράκια να παλέψουν για μια από τις τελευταίες θέσεις της περιφέρειας. Η Αtlanta παραδοσιακά βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην postseason

Σενάριο «καταστροφής: Κακά τα ψέματα το ρόστερ των Hawks είναι ένα από τα χειρότερα του ΝΒΑ με μοναδικά φωτεινά σημεία τους Bazemore, Schoeder, Bellinelli και Collins. Καταστροφή για το σύνολο του Budenholzer θα είναι να τερματίσει κάτω από τους Nets. Δηλαδή στην τελευταία θέση της Ανατολής. Όταν χάνεις το βασικό δίδυμο ψηλών (Millsap, Howard) τα πράγματα αυτόματα δυσκολεύουν

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Αν περάσουν τις 30 νίκες θα πρόκειται για θαύμα. Πιθανό να βγουν προτελευταίοι στην ανατολική περιφέρεια πάνω από τους κακούς -για άλλη μια σεζόν- Nets. H λέξη «playoffs» θα πρέπει να θεωρείται απαγορευμένη για μια ομάδα που οδεύει σε... πέτρινα χρόνια.

image

Washington Wizards

Περιφέρεια: Southeast

2016-17: 49-33

Προπονητής: Scott Brooks

Σημαντικές προσθήκες: Καμία

Σημαντικές απώλειες: Bojan Bogdanovic (Indiana Pacers), Brandon Jennings (Shanxi Dragons)

Σενάριο «σαμπάνιας»: Πέρυσι οι Σέλτικς τους… έκρυψαν τον δρόμο στα East Semifinals. Φέτος ο minimum στόχος είναι να επαναληφθεί η περσινή πορεία, αφού η ομοιογένεια διακρίνει την ομάδα. Αν έρθει και το βήμα παραπάνω και εμφανιστούν στους τελικούς του ΝΒΑ, τότε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ θα… πιουν σαμπάνιες.

Σενάριο «καταστροφής: Οι μετακομίσεις των παικτών αυτό το καλοκαίρι βελτιώσαν την Δύση και έκαναν αδύναμη την Ανατολή. Άρα οι Wizards θα είναι απίθανο να μείνουν εκτός playoffs. Ένα κακό σενάριο για αυτούς θα είναι να χάσουν τους πλεονέκτημα έδρας στην περιφέρεια τους δηλαδή να δουν τους Raptors και άλλη μια ομάδα να τους ξεπερνάει (Celtics και Cavs θα τους ξεπεράσουν σίγουρα).

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Η παρουσία των Cavs και των Celtics στην Ανατολή κάνει δύσκολο το έργο για πρόκριση στους τελικούς περιφέρειας. Η καλοδουλεμένη ομάδα του Brooks για ακόμη μια φορά έχει ταβάνι τους ημιτελικούς περιφέρειας και έχει όλες τις δυνατότητες να το πιάσει.

image

Orlando Magic

Περιφέρεια: Southeast

2016-17: 29-53

Προπονητής: Frank Vogel

Σημαντικές προσθήκες: Jonathan Isaac (rookie), Jonathon Simmons (San Antonio Spurs)

Σημαντικές απώλειες: Jeff Green (Cleveland Cavaliers)

Σενάριο «σαμπάνιας»: Aν στο τέλος της regular season οι νίκες τους βρίσκονται στις 35 θα κάνουν πάρτι. Σε αυτή την περίπτωση η 8η θέση δεν θα μοιάζει μακρινό όνειρο και ο Vucevic μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του ψάχνουν για χρόνια τη συμμετοχή στα playoffs

Σενάριο «καταστροφής: Oι 30 νίκες και η «τιμητική» 13η θέση της Ανατολής πάνω από Hawks και Nets. Στο Orlando έχουν συνηθίσει να είναι μακριά από τα playoffs τα τελευταία χρόνια και δεν απέκτησαν κάποιον superstar που θα τους βοηθούσε να ξεφύγουν από τη μετριότητα.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Δεν έκαναν καμιά κίνηση για να ανεβούν επίπεδο. Πολύ δύσκολα θα πάρουν παραπάνω από 30 νίκες. Άλλη μια χρονιά δίχως ελπίδα για τους Magic.

image

Miami heat

Περιφέρεια: Southeast

2016-17: 41-41

Προπονητής: Erik Spoelstra

Σημαντικές προσθήκες: Kelly Olynyk (Boston Celtics), Bam Adebayo (rookie)

Σημαντικές απώλειες: Willie Reed (Los Angeles Clippers)

Σενάριο «σαμπάνιας»: Πέρυσι με ένα τρελό τελευταίο δίμηνο άγγιξαν τα playoffs, όμως στο τέλος δεν τα κατάφεραν. Στόχος τους αυτή τη σεζόν είναι να πετύχουν ό,τι δεν κατάφεραν την περασμένη σεζόν δηλαδή να μπουν στα playoffs και στην αποδυναμωμένη Ανατολή μπορούν να το πράξουν.

Σενάριο «καταστροφής: Καταστροφή για την παρέα του Goran Dragic θα είναι να μείνουν εκτός μάχης για τα playoffs από νωρίς στη σεζόν. Η Ανατολή φέτος είναι πιο «φιλική» σε σχέση με την περασμένη σεζόν και δεν υπάρχει κάποια δικαιολογία για τους Heat.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Ο Spoelstra δεν έχασε κάποιο πολύ σημαντικό μέλος της ομάδας του, άρα οι Heat είναι πολύ πιθανό να… ράψουν το καλό τους κοστούμι για την postseason.

image

Charlotte Hornets

Περιφέρεια: Southeast

2016-17: 36-46

Προπονητής: Steve Clifford

Σημαντικές προσθήκες: Dwight Howard (Charlotte Hornets), Malik Monk (rookie

Σημαντικές απώλειες: Marco Belinelli (Atlanta Ηawks)

Σενάριο «σαμπάνιας»: Tα playoffs εύκολα ή δύσκολα θα έρθουν για τον Kemba Walker και την παρέα του. Η 4η θέση που δίνει πλεονέκτημα έδρας είναι το ταβάνι τους, ενώ η απόκτηση του Howard που θέλει να σώσει την καριέρα του, είναι ικανή να τους δώσει ώθηση.

Σενάριο «καταστροφής: Μία από τις δύο τελευταίες θέσεις στην Ανατολή που θα τους φέρει στον δρόμο των Cavs ή των Celtics στον πρώτο γύρο της postseason και ταυτόχρονα θα τελειώσει τα όνειρα τους. Πολύ δύσκολα θα μείνουν εκτός playoffs όπως έχει κατέβει το επίπεδο στην περιφέρεια.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Αν ο Kemba Walker παραμείνει υγιής, οι Hornets είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν στα playoffs. Οι 40 νίκες λογικά θα είναι αρκετές για κάτι τέτοιο στην φετινή Ανατολή.

image

Toronto Raptors

Περιφέρεια: Αtlantic

2016-17: 51-31

Προπονητής: Dwayne Casey

Σημαντικές προσθήκες: C.J. Miles (Ιndiana Pacers), OG Anunoby (rookie)

Σημαντικές απώλειες: Patrick Patterson (Oklahoma City Thunder), Cory Joseph (Indiana Pacers)

Σενάριο «σαμπάνιας»: O minimum στόχος είναι να πάνε στα playoffs με πλεονέκτημα έδρας, αφού η τριάδα DeRozan-Lowry-Valanciunas δεν έσπασε. Αν τώρα κάνουν την έκπληξη και πετάξουν εκτός τελικού ένας εκ των Cavs ή Celtics θα βγουν να το γιορτάσουν.

Σενάριο «καταστροφής: Οι Ρaptors έχουν μείνει στάσιμοι τα τελευταία χρόνια και αυτό ίσως φέρει κορεσμό. Το σενάριο να τερματίσουν κάτω από την 4η θέση της Ανατολής δεν μοιάζει απίθανο. Εδώ και χρόνια οι Καναδοί αδυνατούν να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Έχουν την ποιότητα να φτάσουν τις 45-50 νίκες, όμως φέτος η 5η θέση είναι πιο πιθανή από ποτέ, αφού οι Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο παραμονεύουν να τους πετάξουν εκτός τετράδας.

image

Philadelphia Sixers

Περιφέρεια: Atlantic

2016-17: 28-54

Προπονητής: Brett Brown

Σημαντικές προσθήκες: Markelle Fultz (rookie), J.J. Redick (Los Angeles Clippers), Amir Johnson (Boston Celtics)

Σημαντικές απώλειες: Καμία

Σενάριο «σαμπάνιας»: H νεανική ομάδα της Philadelphia είναι πιο έμπειρη σε σχέση με πέρυσι, θα έχει υγιή τον Βen Simmons, ενώ έβαλε στη σύνθεση της τους Fultz και Redick. Tα playoffs είναι ο στόχος τους και δεν το κρύβουν, ενώ επιτέλους πρέπει να δικαιολογηθεί το tanking που κάνουν τόσα χρόνια για να παίρνουν τα καλύτερα picks.

Σενάριο «καταστροφής: Η έλλειψη έμπειρου παίκτη στο ρόστερ (πλην Redick) μπορεί να δημιουργήσει θέματα ηγεσίας στην ομάδα και να την αποπροσανατολίσει. Αυτό μπορεί να την φέρει έστω και οριακά εκτός postseason. Eπίσης κανείς δεν εγγυάται πως ο Embiid θα μείνει μακριά από τραυματισμούς, αφού το ιστορικό του είναι επίφοβο.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Aν ο Εmbiid παίξει παραπάνω από 50 ματς οι Sixers δεν γίνεται να χάσουν το… τρένο των playoffs.

image

Βοstοn Celtics

Περιφέρεια: Atlantic

2016-17: 53-29

Προπονητής: Brad Stevens

Σημαντικές προσθήκες: Kyrie Irving(Cavaliers), Gordon Hayward (Utah Jazz), Jayson Tatum (rookie)

Σημαντικές απώλειες: Isaiah Thomas και Jae Crowder (Cavaliers), Avery Bradley (Pistons)

Σενάριο «σαμπάνιας»: To πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Πέρυσι έφτασαν μέχρι τους τελικούς περιφέρειας και φέτος θέλουν ακόμα παραπάνω πράγματα. Η τριάδα Irving-Hayward-Horford τους κάνει να αισιοδοξούν. To συγκεκριμένο τρίο θέλει να επαναλάβει τα κατορθώματα των Garnett-Pierce-Allen. Τα τελευταία χρόνια η δουλειά του Stevens αποδίδει και οι Celtics παρουσιάζουν όλο και καλύτερο πρόσωπο.

Σενάριο «καταστροφής: Αν αποτύχουν να φτάσουν ξανά στους τελικούς της Ανατολής θα πρόκειται για καταστροφή για μια ομάδα που έχει χτιστεί για να χτυπήσει τους Cavs και κατ΄επέκταση το πρωτάθλημα. Όταν έχεις στο ρόστερ σου τους Irving,Hayward, Ηοrford και supporting cast σαν τους Smart, Brown και Tatum τότε οι προσδοκίες είναι μεγάλες.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Αν βρουν τις ισορροπίες μετά τις προσθήκες Irving-Hayward και τις αποχωρήσεις πολλών χρήσιμων παικτών και ένος σταρ (Thomas) θα φτάσουν στους τελικούς του ΝΒΑ.

image

Brooklyn Nets

Περιφέρεια: Atlantic

2016-17: 20-62

Προπονητής: Kenny Atkinson

Σημαντικές προσθήκες: D’Angelo Russell (Los Angeles Lakers), DeMarre Carroll (Toronto Raptors)

Σημαντικές απώλειες: Brook Lopez (Los Angeles Lakers)

Σενάριο «σαμπάνιας»: Αν αποφύγουν μία από τις 3 τελευταίους θέσεις της Ανατολής θα την πιουν την σαμπάνια.

Σενάριο «καταστροφής: Η τελευταία θέση στην γενική κατάταξη όλου του ΝΒΑ θα αποτελέι καταστροφή, αφού αυτό θα σημαίνει πως δεν θα έχει γίνει καμιά πρόοδος.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Πήραν τον Russell, όμως έχασαν τον ποιοτικό Lopez. Mόνο με θαύμα θα γλιτώσουν την τελευταία θέση της Ανατολής.

image

New York Knicks

Περιφέρεια: Atlantic

2016-17: 31-51

Προπονητής: Jeff Hornacek

Σημαντικές προσθήκες: Frank Ntilikina (rookie), Tim Hardaway Jr. (Atlanta Hawks), Michael Beasley (Milwaukee Bucks)

Σημαντικές απώλειες: Carmelo Anthony (Oklahoma City Thunder)

Σενάριο «σαμπάνιας»: O Carmelo αποχαιρέτησε και η ομάδα βρίσκεται σε καθεστώς rebuild. Η μη ανταγωνιστική Ανατολή όμως μπορεί να τους επιτρέψει να διεκδικήσουν μια από τις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στα playoffs.

Σενάριο «καταστροφής: Aν οι Knicks παραδοθούν χωρίς να παλέψουν ως το τέλος για μια θέση στα playoffs, θα πρέπει να χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Μπορεί να έχουμε θρίλερ μέχρι και το 82ο ματς , αφού οι Knicks δεν θα είναι απίθανο να παίζουν τότε την 8η θέση της Ανατολής.

image

Cleveland Cavaliers

Περιφέρεια: Central

2016-17: 51-31

Προπονητής: Tyronn Lue

Σημαντικές προσθήκες: Isaiah Thomas και Jae Crowder (Boston Celtics), Derrick Rose (New York Knicks), Dwayne Wade (Βulls)

Σημαντικές απώλειες: Kyrie Irving (Boston Celtics)

Σενάριο «σαμπάνιας»: Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο μεγάλος στόχος του Lebron και του Cleveland είναι το πρωτάθλημα και η επιστροφή στην κορυφή, την οποία έχασαν πέρυσι από τους Warriors. Το 2016 πάτησαν στην κορυφή και ο Βασιλιάς είναι διψασμένος για νέες επιτυχίες. Μην ξεχνάμε πως αυτή μπορεί να είναι η τελευταία του σεζόν στην ομάδα.

Σενάριο «καταστροφής: Η χρονιά θα θεωρηθεί αποτυχημένη αν οι Cavs αποτύχουν να περάσουν στους τελικούς του ΝΒΑ και με τους Celtics να έχουν δυναμώσει πολύ φέτος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε... κλάματα στο τέλος της χρονιάς για τους... ιππότες.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Η θέση για τους τελικούς Ανατολής είναι κλειδωμένη, όμως πλέον εκεί λογικά θα βρουν μια πιο ποιοτική και φιλόδοξη Βοστώνη, με έναν παίκτη που θέλει να αποδείξει πολλά (Irving). Πιθανός ένας αποκλεισμός από τους Κέλτες.

image

Milwaukee Bucks

Περιφέρεια: Central

2016-17: 42-40

Προπονητής: Jason Kidd

Σημαντικές προσθήκες: Καμία

Σημαντικές απώλειες: Καμία

Σενάριο «σαμπάνιας»: H oμάδα είναι ίδια σε σχέση με πέρυσι, κάτι που της εξασφαλίζει καλύτερη χημεία και ομοιογένεια. O Greek Freaκ αναμένεται να βελτιώσει κι άλλο το παιχνίδι του, άρα οι Μπακς κάνουν όνειρα για 4η θέση και πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Πέρυσι βγήκαν 6οι, όμως η προοπτική του All Star Γιάννη τους κάνει να αισιοδοξούν.

Σενάριο «καταστροφής: Αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παραμείνει απελπιστικά μόνος (μαζί με τον Μπρόγκντον) και δεν… τραβήξουν οι υπόλοιποι, τότε δεν είναι απίθανο τα ελάφια να τερματίσουν στην 8η θέση της Ανατολής, αγχώνοντας τους φίλους τους.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Δεν έχασαν κάποιον σημαντικό παίκτη, ο Γιάννης αναμένεται να κάνει ακόμα καλύτερη χρονιά από την περσινή, άρα οι Bucks φλερτάρουν έντονα με την 4η θέση της Ανατολής. Οι 48 νίκες στη regular season είναι μια πιθανή επίδοση. Όσο για τα playoffs το ταβάνι τους είναι οι ημιτελικοί περιφέρειας.

image

Chicago Bulls

Περιφέρεια: Central

2016-17: 41-41

Προπονητής: Fred Hoiberg

Σημαντικές προσθήκες: Lauri Markkanen (rookie), Zach LaVine (Τimberwolves), Kris Dunn (Timberwolves)

Σημαντικές απώλειες: Jimmy Butler (Minnesota Timberwolves), Rajon Rondo (Νew Orleans Pelicans), Dwayne Wade (Cleveland Cavaliers)

Σενάριο «σαμπάνιας»: Αν η τριπλέτα Markkanen-LaVine-Dunn βρει γρήγορα κώδικες επικοινωνίας, οι Bulls ελπίζουν πως θα αποφύγουν μία από τις 3-4 τελευταίες θέσεις της Ανατολής. Τα playoffs μοιάζουν όνειρο απατηλό.

Σενάριο «καταστροφής: Μία από τις 2 τελευταίες θέσεις της Ανατολής, αφού η αποχώρηση των Butler και Wade δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Δύσκολα θα ξεπεράσουν τις 25 νίκες και ακόμα πιο δύσκολα θα αποφύγουν μία από τις 4 τελευταίες θέσεις της περιφέρειας.

image

Indiana Pacers

Περιφέρεια: Central

2016-17: 42-40

Προπονητής: Nate McMillan

Σημαντικές προσθήκες: Victor Oladipo(Oklahoma City Thunder), Domantas Sabonis (Oklahoma City Thunder), Cory Joseph (Raptors), Bojan Bogdanovic (Wizards)

Σημαντικές απώλειες: Paul George (Oklahoma City Thunder), Jeff Teague (Minnesota Timberwolves), C.J. Miles (Toronto Pacers)

Σενάριο «σαμπάνιας»: O Πολ Τζορτζ αποτελεί παρελθόν, άρα μια σεζόν στην οποία θα παλέψουν μέχρι τέλους για μια εκ των τελευταίων θέσεων της Ανατολής θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εξαιρετικά δύσκολο να μπουν playoffs.

Σενάριο «καταστροφής: Oι Oladipo και Turner να μην μπορούν να σηκώσουν το βάρος με αποτέλεσμα η Ιντιάνα να βρεθεί στην τελευταία τριάδα της Ανατολής.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Δεν υπάρχει superstar στην ομάδα μετά την αποχώρηση Τζορτζ. Δεν θα είναι εύκολο να πάνε παραπάνω από την 10η θέση τη περιφέρειας τους. Πιθανό να παίξουν κοντά στις 30 νίκες.

image

Detroit Pistons

Περιφέρεια: Central

2016-17: 37-45

Προπονητής: Stan Van Gundy

Σημαντικές προσθήκες: Avery Bradley (Boston Celtics)

Σημαντικές απώλειες: Kentavious Caldwell-Pope (Los Angeles Lakers), Marcus Morris (Boston Celtics)

Σενάριο «σαμπάνιας»: Aν ο Drummond βελτιώσει επιτέλους το παιχνίδι του και ο Bradley δώσει την απαραίτητη ενέργεια, τότε οι Pistons έχουν την ευκαιρία να πάρουν μία από τις τελευταίες θέσεις (7-8) της Ανατολής και να μπουν στα playoffs.

Σενάριο «καταστροφής: Άλλη μια χρονιά που θα τους βρει εκτός postseason χωρίς να παλέψουν θα είναι καταστροφή για αυτούς.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Πιθανό να βρεθούν κοντά στις 35 νίκες, οι οποίες θα κάνουν «θρίλερ» την υπόθεση playoffs. Μάλλον όμως θα μείνουν εκτός.