Basket League 2017 Παρουσίαση

Basket League 2017 Παρουσίαση

Gazzetta team

Ο Παναθηναϊκός που θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το... στέμμα του. Ο Ολυμπιακός που θα γυρέψει την... εκδίκηση. Η ΑΕΚ που θέλει να μπει «σφήνα». Οι ΠΑΟΚ και Άρης να καραδοκούν. Ο Κολοσσός, το Ρέθυμνο και το Λαύριο που εξελίσσονται σε ανερχόμενες δυνάμεις. Οι Προμηθέας και Κύμη που πήραν πέρυσι το... βάπτισμα του πυρός. Τα Τρίκαλα και ο Κόροιβος που θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους φέτος. Ο Πανιώνιος που επιστρέφει. Ο «νεοφώτιστος» ΓΣΛ-Φάρος. Τα ρόστερ, οι στόχοι και οι φιλοδοξίες των ομάδων της φετινής Basket League μέσα από το special αφιέρωμα της μπασκετικής ομάδας του gazzetta.gr. Bonus: Ποιο είναι το χαρακτηριστικό των προπονητών του φετινού πρωταθλήματος; Ποιες οι «ηχηρές» μετεγγραφές;

image

Παναθηναϊκός

Από τη θέση του... οδηγού θα ξεκινήσει ο Παναθηναϊκός το φετινό πρωτάθλημα στην Basket League, έχοντας έναν και μοναδικό στόχο: την διατήρηση των κεκτημένων!
Οι «πράσινοι» μπορεί να κράτησαν τον βασικό κορμό της ομάδας, ωστόσο δεν υπολογίζουν σε δύο βασικούς πυλώνες της περσινής σεζόν: τον Μάικ Τζέιμς, που συνεχίζει στο ΝΒΑ, και τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος θα ζήσει φέτος την εμπειρία της Κίνας. Παρόλα αυτά, η διοίκηση της ομάδας έκανε πολλές και σημαντικές προσθήκες, με τον Παναθηναϊκό να μοιάζει πιο «γεμάτος» σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά.
Βέβαια, εκτός από τις κινήσεις για την ενδυνάμωση της ομάδας, οι νταμπλούχοι φρόντισαν να κρατήσουν τον Κρις Σίνγκλετον και να ανανεώσουν τα συμβόλαια των Γκιστ και Γκέιμπριελ. Από εκεί και πέρα ξεχώρισε η προσθήκη του Ματ Λοτζέσκι από τον «αιώνιο» αντίπαλο, ο οποίος αποτέλεσε και την πιο... ηχηρή μεταγραφή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο Παναθηναϊκός αντικατέστησε τον Μπουρούση με τον Ίαν Βουγιούκα, ενώ για τις θέσεις των γκαρντ απέκτησε τους Λούκας Λεκαβίτσιους (ως backup του Νικ Καλάθη) και Μάρκους Ντένμον. Ενέργεια και βοήθεια στα ριμπάουντ και στην άμυνα πάνω από την στεφάνη αναμένεται να φέρουν οι Θανάσης Αντετοκούνμπο και Ζακ Όγκουστ, δύο παίκτες που αναμένεται να κάνουν τον φετινό Παναθηναϊκό ακόμα πιο αθλητικό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το παζλ ολοκλήρωσε ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος αποτελεί μια κίνηση με προοπτική στο μέλλον, με τον πρώην παίκτη του Wake Forest να προορίζεται για την θέση του Αντώνη Φώτση.

Προπονητής: Τσάβι Πασκουάλ

Ανέλαβε τον Παναθηναϊκό στα τέλη Οκτωβρίου του 2016 και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν «δική του» ομάδα, κατάφερε να την οδηγήσει στην κατάκτηση δύο τροπαίων, όπως επίσης και στα playoffs της EuroLeague με το πλεονέκτημα της έδρας. Αν μη τι άλλο, ο Καταλανός τεχνικός έχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στους «πράσινους», ενώ φέτος θα γράφει και στην... ούγια, Τσάβι Πασκουάλ!

Ρόστερ

0. Chris Singleton 28 2.06 ΗΠΑ
3. KC Rivers 30 1.96 HΠΑ
7. Λευτέρης Μποχωρίδης 23 1.96 Ελλάδα
11. Νίκος Παππάς 27 1.95 Ελλάδα
12. Marcus Denmon 27 1.91 Ελλάδα
14. James Gist 31 2.07 ΗΠΑ
15. Ίαν Βουγιούκας 32 2.11 Ελλάδα
16. Γιώργος Καλαϊτζάκης 18 1.95 Ελλάδα
19. Lukas Lekavicius 23 1.80 Λιθουανία
22. Kenny Gabriel 28 2.03 ΗΠΑ
23. Zach Auguste 24 2.08 ΗΠΑ-Ελλάδα
24.Matt Lojeski 32 1.98 ΗΠΑ-Βέλγιο
33. Νικ Καλάθης 28 1.98 ΗΠΑ-Ελλάδα
43. Θανάσης Αντετοκούνμπο 25 2.01 Ελλάδα
44. Ντίνος Μήτογλου 21 2.10 Ελλάδα

Γήπεδο: Νίκος Γκάλης - ΟΑΚΑ
Χωρητικότητα: 18.300 θεατές

image

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός μπαίνει σε ένα ακόμη πρωτάθλημα με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του τίτλου. Η πίεση έτσι κι αλλιώς υπάρχει, ωστόσο η απώλεια της περσινής Basket League σίγουρα την αύξησε ακόμη περισσότερο.
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήγε σε ένα πιο ευρωπαϊκό μοντέλο σε ό,τι αφορά την επιλογή των ξένων του. Μόνο ο Νίκολα Μιλουτίνοφ παρέμεινε και στη θέση του ήρθαν ξένοι με μπόλικη ευρωπαϊκή εμπειρία με εξαίρεση τον Χόλις Τόμπσον. Επίσης, ο Έλληνας τεχνικός γέμισε το ρόστερ λίγο περισσότερο σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και μεγάλες και έτσι επέλεξε να έχει τρεις παίκτες έτοιμους σε κάθε μία από τις πέντε θέσεις.
Ο Ολυμπιακός δεδομένα θα βασιστεί και πάλι στην άμυνά του, ενώ στην επίθεση η επιθυμία του είναι να ψάξει λίγο περισσότερο το εύκολο καλάθι. Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης θα είναι ξανά οι βασικοί πυλώνες της ομάδας, μόνο που δε θα είναι αποκλειστικά αυτοί. Διάθεση για πλουραλισμό υπάρχει, όπως και υπάρχει και σκέψη στα περισσότερα παιχνίδια της Basket League οι δύο Έλληνες παίκτες να έχουν περιορισμένο χρόνο συμμετοχής ώστε να κρατούν δυνάμεις στην Euroleague.

Προπονητής: Γιάννης Σφαιρόπουλος

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πλέον βρίσκεται για τρίτη σεζόν ως head coach στον Ολυμπιακό. Εμπειρίες δεν αποκτούν μόνο οι παίκτες, αλλά και οι προπονητές. Σε μία ομάδα όπως οι Πειραιώτες, με τόση πίεση για το αποτέλεσμα και τόσες πολλές προσωπικότητες, παίζει τεράστιο ρόλο εκτός της προπονητικής και η διαχείριση. Ο Σφαιρόπουλος έχει να κάνει με 15 διαφορετικούς χαρακτήρες και σίγουρα οι εμπειρίες από τις περασμένες σεζόν στον «ερυθρόλευκο» πάγκο θα τον βοηθήσουν και φέτος να ανταποκριθεί στη διαχείριση τόσο κρίσεων όσο και θετικών αποτελεσμάτων.

Ρόστερ

1. Jamel McLean 30 2.03 ΗΠΑ
4. Βασίλης Τολιόπουλος 21 1.88 Ελλάδα
6. Ιωάννης Παπαπέτρου 23 2.06 Ελλάδα
7. Βασίλης Σπανούλης 35 1.92 Ελλάδα
10. Δημήτρης Αγραβάνης 23 2.08 Ελλάδα
11. Nikola Milutinov 23 2.12 Σερβία
13. Janis Strelnieks 28 1.91 Λετονία
14. Kim Tillie 29 2.06 Γαλλία
15. Γιώργος Πρίντεζης 32 2.06 Ελλάδα
16. Κώστας Παπανικολάου 27 2.03 Ελλάδα
17. Βαγγέλης Μάντζαρης 27 1.96 Ελλάδα
19. Νίκος Αρσενόπουλος 17 1.96 Ελλάδα
22. Bryan Roberts 32 1.88 ΗΠΑ
31. Γιώργος Μπόγρης 28 2.10 Ελλάδα
34. Hollis Thompson 26 2.03 ΗΠΑ

Γήπεδο: Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Χωρητικότητα: 11.543 θεατές

image

ΑΕΚ

Η ΑΕΚ την περσινή σεζόν «έπιασε» τον στόχο της, δηλαδή να τερματίσει στην τρίτη θέση, αλλά είναι λογικό να αποζητά ακόμη το κάτι παραπάνω, που σημαίνει να... σπάσει το δίπολο Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Πέρυσι, οι «κιτρινόμαυροι» έβαλαν τέλος στην... κατάρα εννέα χρόνων και νίκησαν το «τριφύλλι» στο Game 2 των ημιτελικών, γεγονός που έδωσε χαρά σε ομάδα και κόσμο. Φέτος, η «Βασίλισσα» είναι δημιουργημένη εξ' ολοκλήρου από τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, διακρίνεται από αθλητικότητα και έχει έντονο το επιθετικό στοιχείο, γεγονός που μπορεί να την οδηγήσει σε μεγάλα πράγματα, αν παιχτεί και η άμυνα που πρέπει. Αρκετοί παίκτες αποχώρησαν (Ντίξον, Ούκιτς, Μιλόσεβιτς, Μαυροκεφαλίδης κλπ), ωστόσο ήρθαν εξίσου έντονες προσωπικότητες, όπως ο Μάικ Γκριν, ο Ντελρόι Τζέιμς και ο Μπάντζα Σι. «Ηχηρή» προσθήκη αυτή του Μάνι Χάρις, που έφτασε πρόσφατα στην Ελλάδα από την Κίνα και φέρνει αέρα... ΝΒΑ, αλλά και αυτή του Κέλσι Μπάρλοου, γιου του πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Κεν. Ο Τσινεμέλου Ελόνου, μετά το καλοκαίρι που αγωνίστηκε στο Πουέρτο Ρίκο, επέστρεψε στην ΑΕΚ, ενώ στην ομάδα «επαναπατρίστηκαν» και οι νεαροί Έντιν Άτιτς και Μιχάλης Καμπερίδης, που ήταν δανεικοί τα τελευταία δύο χρόνια. Σημαντική κίνηση το γεγονός πως ο αρχηγός, Ντούσαν Σάκοτα, επέκτεινε την συνεργασία του με την ομάδα για τρία ακόμη χρόνια, όπως και ο Δημήτρης Μαυροειδής, που ανανέωσε για μια σεζόν. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης συνεχίζει όλο και πιο... ανεβασμένος, μετά και τις εμπειρίες που πήρε στην Εθνική Ανδρών το καλοκαίρι, ενώ την ομάδα στον «1» θα ενισχύσει με την εμπειρία του και ο Βασίλης Ξανθόπουλος, που άφησε τον Βορρά (Άρης) για τον Νότο. Οι «μικροί» Τσαλμπούρης, Μωραΐτης αναμένεται να αγωνιστούν περισσότερο φέτος, ενώ σημαντικές παραστάσεις θα αποκομίσουν και οι Ρογκαβόπουλος - Αγραβάνης. Ο Σκουλίδας δόθηκε δανεικός στον Κόροιβο, για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Προπονητής: Σωτήρης Μανωλόπουλος

Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Σωτήρης Μανωλόπουλος κλήθηκε να αναλάβει τα «ηνία» της ΑΕΚ, μετά την αποδέσμευση του Γιούρε Ζντοβτς, και έχει καταφέρει να φέρει ηρεμία στην ομάδα. Ο 47χρονος προπονητής βρισκόταν στο επιτελείο των «κιτρινόμαυρων» από το 2015 και πλέον έχει ανανεώσει την συνεργασία του μαζί τους μέχρι το 2018, καθώς κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων. Για μία τριετία ήταν και στο επιτελείο του Παναθηναϊκού (2012-15). κοουτσάροντας το πρώτο του παιχνίδι στην Basket League στα playoffs 2014-15. Παλαιότερα, ήταν βοηθός προπονητή στον Άρη, στον Μακεδονικό και το Περιστέρι. Οι μεταγραφικές κινήσεις που έκανε φέτος η «Βασίλισσα» είναι επιλογές του, δημιουργώντας μια πιο αθλητική ΑΕΚ, που σκοπό έχει να... αρέσει και να κάνει το βήμα παραπάνω. Το δίλημμα για τον ξένο παίκτη που θα «κόψει» θα είναι αρκετά δύσκολο.

Ρόστερ

0. Elonu Chinemelu 30 2.08 Νιγηρία
1. James Delroy 31 2.03 ΗΠΑ
2. Mike Green 32 1.85 ΗΠΑ
3. Manny Harris 28 1.96 ΗΠΑ
4. Βασίλης Ξανθόπουλος 33 1.88 Ελλάδα
5. Ντούσαν Σάκοτα 31 2.10 Ελλάδα
7. Γιώργος Τσαλμπούρης 21 2.16 Ελλάδα
9. Edin Atic 20 2.01 Βοσνία
12. Γιαννούλης Λαρεντζάκης 24 1.96 Ελλάδα
13. Kelsey Barlow 26 1.96 ΗΠΑ
16. Γιάννης Αγραβάνης 19 1.98 Ελλάδα
21. Δημήτρης Μωραΐτης 18 1.94 Ελλάδα
22. Δημήτρης Μαυροειδής 32 2.08 Ελλάδα
23. Μιχάλης Καμπερίδης 23 2.05 Ελλάδα
27. Νίκος Ρογκαβόπουλος 16 2.02 Ελλάδα
35. Banja Sy 27 2.04 Γαλλία

Γήπεδο: Νίκος Γκάλης - ΟΑΚΑ
Χωρητικότητα: 18.300 θεατές

image

Άρης

Η επιστροφή του Παναγιώτη Γιαννάκη αναμφίβολα αποτελεί το σπουδαιότερο νέο για τον φετινό Άρη. Ο «Δράκος» ανέλαβε την τεχνική ηγεσία σε μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή στη σύγχρονη ιστορία του μπασκετικού Άρη, με έντονη αμφιβολία για την επόμενη μέρα του συλλόγου και υπό την ένταση που προκαλούν οι διοικητικές και οικονομικές αναταράξεις. Είναι προφανές ότι, όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα τρέξουν στα τελευταία δύο επίπεδα, διότι αυτά θα καθορίσουν το επίπεδο ηρεμίας, με το οποίο θα πορευτεί το αγωνιστικό τμήμα. Αγωνιστικά, ξεκάθαρος στόχος δεν έχει οριοθετηθεί από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Παναγιώτη Γιαννάκη, είναι ευνόητο όμως ότι στην περίπτωση που λάβει ένα τέλος η παλινωδία στα εκτός τεσσάρων γραμμών και επικρατήσει κλίμα ασφάλειας, ο Άρης θα στοχεύσει στην 4άδα του Πρωταθλήματος. Σε σύγκριση με την περσινή σεζόν, ουσιαστικά δημιουργήθηκε μια ομάδα από την αρχή. Ο Άρης χαμήλωσε κατά το ήμισυ τον αγωνιστικό προϋπολογισμό του, καθώς το μπάτζετ ανέρχεται περίπου στα 800.000 ευρώ. Για τα δεδομένα της Basket League δεν είναι μικρό, ίσα-ίσα που είναι το 4ο του φετινού Πρωταθλήματος. Το μειονέκτημα των «κίτρινων» σχετίζεται με το γεγονός ότι, άλλη ομάδα έκανε προετοιμασία κι άλλη θα αρχίσει τις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις δεδομένων των τελευταίων δύο προσθηκών των Μπελ και Μπένσον.

Προπονητής: Παναγιώτης Γιαννάκης

Οι συστάσεις είναι περιττές, καθώς πρόκειται για έναν από τους πρεσβευτές της άλλοτε «κίτρινης» αυτοκρατορίας. Ο «Δράκος» επέστρεψε για να δημιουργήσει τον Άρη που ονειρεύεται σε πείσμα των εποχών και των συνθηκών. Είναι δεδομένο ότι άπαντες ποντάρουν στην παρουσία του, στη σιγουριά που εκπέμπει και στο πείσμα του να πετύχει στο πρώτο προπονητικό του εγχείρημα στην ομάδα με την οποία έζησε μεγάλες στιγμές.

Ρόστερ
5. Παναγιώτης Καλαϊτζάκης 18 1.95 Ελλάδα
7. Δημήτρης Φλιώνης 20 1.88 Ελλάδα
8. Kwame Vaughn 27 1.91 Η.Π.Α.
9. Μιχάλης Τσαϊρέλης 29 2.08 Ελλάδα
10. Στέλιος Πουλιανίτης 22 1.87 Ελλάδα
12. Νίκος Δίπλαρος 20 1.90 Ελλάδα
14. Βασίλης Χρηστίδης 19 2.07 Ελλάδα
16. Σπύρος Μούρτος 25 1.98 Ελλάδα
17. Γιάννης Αθηναίου 29 1.94 Ελλάδα
20. Demetris Morant 25 2.06 Η.Π.Α.
21. Παναγιώτης Βασιλόπουλος 33 2.05 Eλλάδα
23. Brent Petway 32 2.01 Η.Π.Α.
25. Kyle Weaver 31 1.98 Η.Π.Α.
34. Keith Benson 29 2.11 Η.Π.Α.
44. Gary Bell 25 1.88 Η.Π.Α.

Γήπεδο: ​Nick Galis Hall - Αλεξάνδρειο Μέλαθρον
Χωρητικότητα: 5.138 θεατές

image

ΠΑΟΚ

Επί οκτώ συναπτά έτη ο Σούλης Μαρκόπουλος ήταν από τα σημεία αναφοράς του μπασκετικού ΠΑΟΚ. Συνεπώς, η λύση της συνεργασίας του με τον «Δικέφαλο του Βορρά» αν μη τι άλλο στοιχειοθετεί την πλέον ριζοσπαστική κίνηση της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ πέρασε σε μια άλλη εποχή, στην τεχνική ηγεσία επένδυσε στον Ηλία Παπαθεοδώρου και κυρίως προχώρησε σε βαθιές τομές στο αγωνιστικό του μοντέλο. Με μια πρώτη ματιά, η ομάδα δείχνει υψηλότερο επίπεδο προσαρμογής στις απαιτήσεις του σύγχρονου μπάσκετ, δίχως τα πολύ βαριά κορμιά, αλλά με παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σε τουλάχιστον δύο θέσεις. Από πέρυσι διατηρήθηκαν στην ομάδα τέσσερις παίκτες, ενώ για τις θέσεις των ξένων, κατά τα 4/6 επιλέχθηκαν παίκτες που γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και συνολικά αθλητές που δεν θα συναντήσουν για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή φιλοσοφία του μπάσκετ. Η 4άδα είναι ο αυτονόητος στόχος του ΠΑΟΚ. Γι’ αυτόν τον λόγο προχώρησε εξάλλου σε αύξηση (σε σημαντικό βαθμό) του αγωνιστικού προϋπολογισμού του σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας παρουσίασε σημάδια προόδου αλλά κι ένα σύνολο που είναι ικανό να διεκδικήσει μια θέση στο γκρουπ των καλύτερων τεσσάρων ομάδων του Πρωταθλήματος. Πέρα, όμως, από τους (εντός των γραμμών) στόχους, υπάρχει κι αυτό της δημιουργίας συνθηκών επιστροφής των φιλάθλων στο γήπεδο.

Προπονητής: Ηλίας Παπαθεοδώρου

Αδιαμφισβήτητα, ο ΠΑΟΚ αποτελεί το σπουδαιότερο στοίχημα του 42χρονου προπονητή, έπειτα από πολυετή παρουσία του στην Κηφισιά και την περσινή πετυχημένη πορεία του στην Αστάνα. Το καλοκαίρι, με την Εθνική Νέων Ανδρών, κατέκτησε για δεύτερη φορά το χρυσό μετάλλιο σε εθνικό επίπεδο, καθώς είχε προηγηθεί και το χρυσό με τους Έφηβους το 2015.

Ρόστερ

1. Kevin Dillard 28 1.83 Η.Π.Α.
2. Owen Klassen 26 2.08 Καναδάς
4. Λίνος Χρυσικόπουλος 26 2.08 Ελλάδα
5. Ousman Krubally 29 2.01 Η.Π.Α.
6. Αντώνης Κόνιαρης 20 1.90 Ελλάδα
8. Θοδωρής Καρράς 20 2.09 Ελλάδα
9. Απόλλων Τσόχλας 34 1.89 Ελλάδα
10. Γιάννης Γιανναράς 18 1.87 Ελλάδα
11. Βαγγέλης Μαργαρίτης 35 2.03 Ελλάδα
13. Θοδωρής Ζάρας 30 1.97 Ελλάδα
15. Βασίλης Χαραλαμπόπουλος 20 2.04 Ελλάδα
16. Δημήτρης Καραμανώλης 19 1.95 Ελλάδα
55. Lucky Jones 24 1.98 Η.Π.Α.
99. Brandon Triche 26 1.93 Η.Π.Α.

Γήπεδο: PAOK SPORTS ARENA
Χωρητικότητα: 8.500 θεατές

image

Ρέθυμνο

Το ζητούμενο για το Ρέθυμνο σε ό,τι αφορά την αγωνιστική σεζόν 2017-18 είναι να συνεχίσει από εκεί όπου… σταμάτησε πέρσι, ήτοι από την έκτη θέση της κατάταξης στην Basket League. Στην άκρη του πάγκου παρέμεινε ο Νίκος Βετούλας, ο οποίος διατήρησε στο ρόστερ την πλειοψηφία των Ελλήνων παικτών (Γιαννόπουλος, Χριστοδούλου, Κώττας, Θεοδωρίδης, Παναρετάκης, Λαγουδάκης, Τζαγκαράκης), ενώ αποκτήθηκαν έξι Αμερικανοί, όλοι με ευρωπαϊκή εμπειρία. Πρόκειται για τον πόιντ γκαρντ Κάρλος Μέντλοκ, τον γκαρντ Στέφαν Μούντι (με παρουσία την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά στην τουρκική λίγκα) και τους φόργουορντ Χιού Ρόμπερτσον, Τρέβον Ράϊτ, Σακίλ Γκούντγουιν και Τράβις Ντάνιελς. Ο στόχος, λοιπόν, των Κρητικών για την νέα αγωνιστική σεζόν είναι να συνεχίσουν να βρίσκονται στα… ψηλά πατώματα του βαθμολογικού πίνακα, διατηρώντας αλώβητο το «Μελίνα Μερκούρη» και διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό στα εκτός έδρας παιχνίδι. Από τη στιγμή που ο πήχης έχει ανέβει τόσο ψηλά για το Ρέθυμνο, το πιο σημαντικό είναι η ομάδα να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα σημαδεύοντας το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην κατάταξη και τη συμμετοχή στα playoffs. Παράλληλα, πρόθεση του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, Κωστή Ζομπανάκη, είναι η συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Προπονητς: Νίκος Βετούλας

Ο Νίκος Βετούλας άρχισε την προπονητική του καριέρα το 2008 από τον Άρη ως συνεργάτης του Αντρέα Ματσόν. Για μία πενταετία (2010-2015) διετέλεσε head coach στον Απόλλωνα Πάτρας. Τον Απρίλη του 2016 ανέλαβε την ελβετική Σαμ Μασάνο, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για λογαριασμό του Προμηθέα Πατρών. Στον πάγκο του Ρεθύμνου βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2017.

Ρόστερ

1. Travis Daniels 25 2.03 ΗΠΑ
2. Shaquille Goodwin 23 2.06 ΗΠΑ
3. Carlos Medlock 30 1.83 ΗΠΑ
5. Θωμάς Κώττας 21 2.07 Ελλάδα
7. Ανδρέας Χριστοδούλου 22 1.97 Κύπρος
8. Stefan Moody 24 1.78 ΗΠΑ
11. Νίκος Ζαμπετάκης 16 1.86 Ελλάδα
14. Άγγελος Δραγάτης 18 2.01 Ελλάδα
15. Ανδρέας Λαγουδάκης 16 1.90 Ελλάδα
16. Δημήτρης Τζαγκαράκης 17 1.96 Ελλάδα
17. Γιάννης Παναρετάκης 20 2.01 Ελλάδα
20. Ηλίας Θεοδωρίδης 20 1.91 Ελλάδα
31. Χάρης Γιαννόπουλος 28 2.00 Ελλάδα
32. Hugh Robertson 28 1.98 ΗΠΑ
42. Trevon Wright 26 2.01 ΗΠΑ

Γήπεδο: Κ.Γ. Μελίνα Μερκούρη
Χωρητικότητα: 1.600 θεατές

image

Κολοσσός Ρόδου

Ο Κολοσσός Ρόδου θα παραταχθεί με σημαντικές αλλαγές στην Basket League της σεζόν 2017-18, προκειμένου να κάνει το βήμα παραπάνω σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες χρονιές, όταν τερμάτισε στην έβδομη θέση της τελικής βαθμολογίας. Από την ομάδα της περσινής αγωνιστικής περιόδου, λοιπόν, έμειναν μόνο ο προπονητής Άρης Λυκογιάννης, ο οποίος συνεχίζει για τέταρτη σερί σεζόν, ο αρχηγός Γιάννης Γεωργαλλής και οι Αλέξανδρος Αγγελάκος, Κωνσταντίνος Παπαδάκης. Οι «θαλασσί», θα παραταχθούν ριζικά ανανεωμένοι, ενισχύοντας αρχικώς τον ελληνικό κορμό. Για την ακρίβεια, αποκτήθηκαν ο ταλαντούχος γκαρντ Δημήτρης Σταμάτης, ο έμπειρος Σταύρος Σχίζας, ο 21χρονος φόργουορντ Νίκος Χαραλάμπης, ενώ επέστρεψε ο, επίσης, νεαρός Σωτήρης Μπιλλής. Σε ό,τι αφορά τους ξένους παίκτες, ο Κολοσσός απέκτησε έξι νέους αθλητές: πέντε Αμερικανούς, τους γκαρντ Τι Τζέι Μπρέϊ, Μάλκομ Γκρίφιν, τον φόργουορντ Ραμόν Χάρις και τους σέντερ Κιθ Ράιτ και Μάρβιν Τζόουνς, ο οποίος είναι ο μοναδικός rookie στην Ευρώπη, καθώς και έναν Κροάτη, τον πόιντ γκαρντ Τόνι Πρόστραν. Οι Ροδίτες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους κι εν συνεχεία θέλουν να πετύχουν όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες μακριά από το «Βενετόκλειο», διεκδικώντας παράλληλα το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην κατάταξη.

Προπονητής: Άρης Λυκογιάννης

Ο Άρης Λυκογιάννης συνεχίζει στον πάγκο του Κολοσσού για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν. Ο 48άχρονος κόουτς ανέλαβε τους Ροδίτες το 2014 ως αντικαταστάτης του Μιχάλη Κουταλιανού κι έκτοτε έχει… ριζώσει στο «Βενετόκλειο». Πλέον φιλοδοξεί να δημιουργήσει για άλλη μία φορά ένα ανταγωνιστικό σύνολο, το οποίο θα συνεχίσει στον δρόμο των επιτυχιών.

Ρόστερ

1. Malcolm Griffin 26 1.93 ΗΠΑ
2. Ramon Harris 29 2.01 ΗΠΑ
3. Marvin Jones 24 2.13 ΗΠΑ
5. Σταύρος Σχίζας 28 1.96 Ελλάδα
7. Μιχάλης Χατζηγεωργίου 17 1.80 Ελλάδα
8. Toni Prostran 26 1.83 Κροατία
10. Γιάννης Γεωργαλλής 24 1.98 Ελλάδα
11. Παναγιώτης Παπαδόπουλος 17 1.80 Ελλάδα
12. Σωτήρης Μπιλλής 21 1.96 Ελλάδα
13. Αλέξανδρος Αγγελάκος 23 1.90 Ελλάδα
19. Δημήτρης Σταμάτης 21 1.88 Ελλάδα
20. Thomas J Bray 25 1.96 ΗΠΑ
23. Κων/νος Παπαδάκης 19 1.90 Ελλάδα
44. Keith Wright 28 2.03 ΗΠΑ

Γήπεδο: Βενετόκλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ρόδου
Χωρητικότητα: 1.242 θεατές

image

Λαύριο

Για τρίτη χρονιά θα βρίσκεται στην Basket League το Λαύριο. Οι «κουκουβάγιες» ανέβηκαν στην Α1 την σεζόν 2015-16 και έχουν... καλομάθει! Πέρυσι, έκαναν ακόμα μια καλύτερη πορεία και τερμάτισαν στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα, παίζοντας στα playoffs με τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα της νοτιοανατολυτικής Αττικής έχει αποδείξει πως όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και καλύτερη, ενώ ο Χρήστος Σερέλης φαίνεται πως ξέρει καλά το... μυστικό της επιτυχίας. Φυσικά, μετά τις καλές χρονιές στην Basket League, λογικό είναι οι προσδοκίες να μεγαλώνουν. Ο αρχηγός Σάκης Γιαννακόπουλος έχει... ριζώσει για τα καλά στην ομάδα, αφού συνεχίζει να τιμά την φανέλα της για 14η χρονιά. Δημήτρης Κακλαμανάκης, Μιχάλης Περράκης και Τζαμάλ Νίξον παρέμειναν στο ρόστερ, ενώ ήρθαν οι Γιάννης Κουζέλογλου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Βεργίνης και Δημήτρης Λεγκίκας. Από τους ξένους, πιο «ηχηρή» ήταν η μεταγραφή του ΜακΚένζι Μουρ, που ήρθε από τον Προμηθέα Πατρών, με τους Στίβεν Γκρέι, Ντι Τζέι Τζόνσον, Τόνι Μέιερ και Αντουάν Ουίγκινς να συμπληρώνουν το ρόστερ.

Προπονητής: Χρήστος Σερέλης

Όταν το... γλυκό δένει, τότε η συνταγή είναι επιτυχημένη. Ο προπονητής του Λαυρίου κάποια χρόνια πριν, όταν από βοηθός του Ανδρέα Πολέμη, ανέλαβε κανονικά τον πάγκο της ομάδας για τα πέντε τελευταία ματς στην Γ' Εθνική, ίσως να μην σκεφτόταν πως θα έμενε σε αυτήν για 14 ολόκληρες σεζόν! Ο Σερέλης ξέρει τι ζητάει και μπορεί να βγάζει το καλύτερο από κάθε παίκτη του και είναι σίγουρο πως και φέτος θα αφήσει ξανά το στίγμα του στην μεγάλη κατηγορία.

Ρόστερ

0. Steven Gray 28 1.96 ΗΠΑ
1. Γιώργος Παπαδημητρίου 24 2.07 Ελλάδα
4. TJ Johnson 24 2.06 ΗΠΑ
6. Δημήτρης Βεργίνης 30 1.91 Ελλάδα
8. Δημήτρης Λεγκίκας 22 2.07 Ελλάδα
11. Jamal Nixon 30 1.86 ΗΠΑ
12. Μιχάλης Περράκης 33 2.07 Ελλάδα
13. Σάκης Γιαννακόπουλος 35 1.95 Ελλάδα
14. Δημήτρης Κακλαμανάκης 23 2.05 Ελλάδα
21. Tony Meier 27 2.04 ΗΠΑ
30. Antwaine Wiggins 29 2.01 ΗΠΑ
94. McKenzie Moore 25 2.00 ΗΠΑ
- Γιάννης Κουζέλογλου 22 2.07 Ελλάδα

Γήπεδο: Κλειστό Γυμναστήριο Δήμου Λαυρεωτικής
Χωρητικότητα: 1.700 θεατές

image

Προμηθέας Πάτρας

Πέρυσι βρέθηκε από... σπόντα στα «μεγάλα σαλόνια» της Basket League, καθώς πήρε την θέση του Φάρου και τα πήγε εξαιρετικά. Κατάφερε και ξεμπέρδεψε σχετικά εύκολα με την υπόθεση παραμονή, γεγονός που από μόνο του είναι μια τεράστια επιτυχία. Φέτος ετοιμάζεται για την δεύτερη σεζόν του στην πρώτη κατηγορία και ο στόχος παραμένει ο ίδιος: να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η υπόθεση παραμονή και να επιδείξει ένα καλό σύνολο και γιατί να μην βρεθεί και στα playoffs! Στον πάγκο του Προμηθέα επέστρεψε ένας άνθρωπος που έχει ζήσει από κοντά όλη την εξέλιξη της ομάδας, ο Μάκης Γιατράς και θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί της φετινής προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που αγκαλιάζει τους Έλληνες παίκτες και σε συνδυασμό με τους ξένους που ξεχώρισαν πέρυσι, θέλουν να φτιάξουν ένα δυνατό σύνολο. Ο Προμηθέας ενισχύθηκε με τον Μίλαν Μιλόσεβιτς που άφησε τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ για να κάνει ένα νέο βήμα στην καριέρα του. Ο Νίκος Γκίκας είναι σταθερή αξία στο ρόστερ των Πατρινών και φέτος θα είναι εκείνος που θα έχει την χαρά και το βάρος να είναι ο αρχηγός της ομάδας του, ενώ και ο Χρήστος Σαλούστρος ενισχύει το ελληνικό στοιχείο. Ο Μοχάμεντ Φαγιέ παρέμεινε και θα είναι πιο ώριμος φέτος, ενώ από το Eurobasket βρίσκεται στην Πάτρα και ο Αλεξάντερ Λίποβι, που πέρυσι ήταν στα Τρίκαλα. Το ρόστερ συμπληρώνεται με νεαρούς Έλληνες παίκτες και όλοι μαζί θα παλέψουν για να φέρουν τον Προμηθέα Πατρών στο πιο υψηλό επίπεδο.

Προπονητής: Μάκης Γιατράς

Ο Μάκης Γιατράς άρχισε την συνεργασία του με τους Αχαιούς το 2013 ως προπονητής, ενώ πέρυσι ανέλαβε καθήκοντα τζένεραλ μάνατζερ στην ομάδα που ήταν «νεοφώτιστη» στην Basket League. Πλέον, επιστρέφει στον πάγκο με όνειρα και φιλοδοξίες. Οι στόχοι έχουν ανέβει μετά την περασμένη σεζόν και με ένα δυνατό ρόστερ στα χέρια του θα θελήσει να κάνει το... βήμα των playoffs, να στηρίξει του Έλληνες παίκτες και να γίνει ένα σωστό «πάντρεμα» με τους ταλαντούχους ξένους του ρόστερ, ώστε να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ρόστερ

0. Kevin Pallo 26 1.85 ΗΠΑ
1. Δημήτρης Γραβάς 24 2.03 Ελλάδα
3. Oleksandr Lypovyy 26 2.00 Ουκρανία
4. Σταύρος Τουτζιαράκης 30 2.10 Ελλάδα
5. Sean Evans 29 2.03 ΗΠΑ
7. Ανδρέας Σκουφής 19 1.90 Ελλάδα
8. Νίκος Γκίκας 27 1.86 Ελλάδα
10. Πέτρος Γερομιχαλός 23 2.02 Ελλάδα
11. Mouhammad FAYE 32 2.08 Σενγάλη
12. Trevor Releford 26 1.90 ΗΠΑ
13. Γιάννης Δημάκος 27 1.94 Ελλάδα
15. Χρήστος Σαλούστρος 27 2.02 Ελλάδα
16. Χρυσόστομος Σανδραμάνης 17 1.95 Ελλάδα
20. Παναγιώτης Γκάτζιος 17 2.02 Ελλάδα
44. Μilan Milosevic 32 2.02 Βοσνία

Γήπεδο: ΠΕΑΚ Πάτρας «Δημήτριος Τόφαλος»
Χωρητικότητα: 3.693 θεατές

image

Τρίκαλα

Tα Τρίκαλα μπαίνουν στη νέα σεζόν, έχοντας νέο πρόσωπο στην άκρη του πάγκου. Ο Κώστας Μέξας πήρε τη θέση του Γιάννη Καστρίτη, ενώ βοηθός του θα είναι ο Γιώργος Δέδας. Η ομάδα αναζητά μια καλύτερη πορεία από την περσινή σεζόν, στην οποία έπρεπε να περιμένει μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές για να εξασφαλίσει την παραμονή της. Τερμάτισε στην δέκατη θέση, έχοντας ρεκόρ 10-16, ενώ κακή ήταν η παρουσία στα εκτός έδρας ματς στα οποία είχε 2 νίκες και 11 ήττες.
Σημαντική αποχώρηση αυτή του Μπάρλοου για χάρη της ΑΕΚ. Ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος τη σεζόν που πέρασε. Προσθήκες που αναμένεται να δώσουν λύσεις στον σύλλογο της Θεσσαλίας είναι αυτές των Αμερικανών Σάνον Χέιλ, Λαμόντ Μάρεϊ τζούνιορ, Τζόουνς και Ραχίμ Άπλμπαϊ, ενώ το ελληνικό στοιχείο έγινε πιο έντονο με τους πρωταθλητές Ευρώπης με την Εθνική U20, Μιχάλη Λούντζη και Διονύση Τάταρη. Στα Τρίκαλα θα παίζει και ο Σλαφτσάκης, ο οποίος πέρυσι αγωνίστηκε στην Βasket League με τον Απόλλωνα Πάτρας. Η ομάδα τιμήθηκε με το βραβείο ήθους στην κλήρωση της Basket League για τη φίλαθλη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο κλειστό, δείχνοντας τον τρόπο που μπορούν οι φίλοι μιας ομάδας να δίνουν ώθηση στους παίκτες χωρίς να φτάνουν σε ακρότητες.

Προπονητής: Κώστας Μέξας

Στο παρελθόν εργάστηκε σε Χορτιάτη (1997-03), Αμπελόκηπους (2003-04), στην Καστοριά(2005-06) στη ΜΕΝΤ (2006-08) και στον Ηρακλή (2008-11). Από το 2011 μέχρι και το 2015 ήταν μέλος του προπονητικού επιτελείου του ΚΑΟΔ ως συνεργάτης του Γιώργου Καλαφατάκη και μετά του Νέναντ Μάρκοβιτς, μέχρι να έρθει η σεζόν 2014-2015 και να αναλάβει πρώτος προπονητής. Τον Οκτώβριο του 2015 ανέλαβε τον Απόλλωνα Πάτρας, στον οποίο έκατσε μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, μέχρι να ανακοινωθεί από τα Τρίκαλα το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Ρόστερ

1. Raheem Appleby 24 1.90 ΗΠΑ
3. ShawnDre' Jones 23 1.83 ΗΠΑ
4. Μιχάλης Λούντζης 19 1.85 Ελλάδα
7. Διαμαντής Σλαφτσάκης 23 2.01 Ελλάδα
8. Ronald Ross 34 1.88 ΗΠΑ
9. Παναγιώτης Καραγιώργος 1.86 Ελλάδα
10. Γιάννης Χατζηνικόλας 22 1.96 Ελλάδα
11. Shannon Hale 23 2.03 ΗΠΑ
12. Kentan Facey 24 2.08 Τζαμάικα
15. Marko Tejic 22 2.08 Ελλάδα
18. Φίλιππος Καλογιαννόδης 23 1.93 Ελλάδα
19. Στέλιος Σκουλούδης 23 2.06 Ελλάδα
21. Lamond Murray Jr 23 1.96 ΗΠΑ
32. Διονύσης Τάταρης 19 2.04 Ελλάδα

Γήπεδο: Δημοτικό κλειστό Τρικάλων
Χωρητικότητα: 2.000 θεατές

image

Κόροιβος

Νέα σεζόν, παρόμοιοι στόχοι για τον Κόροιβο Αμαλιάδας. Η ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου, ο οποίος παίρνει για 2η συνεχόμενη χρονιά ψήφο εμπιστοσύνης από την διοίκηση του συλλόγου, είναι έτοιμη να μπει δυναμικά στην Basket League. Η φιλοσοφία παραμένει η ίδια και αυτό που θα ήθελαν άπαντες στην ομάδα της Αμαλιάδας είναι να σωθεί η ομάδα πιο εύκολα σε σχέση με πέρυσι και να συνδυάσει καλές εμφανίσεις με αρκετούς βαθμούς που στο τέλος δεν θα τους... καρδιοχτυπήσουν.. Στον Κόροιβο, με την τεράστια στήριξη της τοπικής κοινωνίας, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια ομάδα που αντέχει στον σκληρό ανταγωνισμό της Basket League. Για 5η συνεχόμενη σεζόν παρέμεινε στην κατηγορία, μόνο που καρδιοχτύπησε στο τέλος, αφού οι διαφορές ήταν εξαιρετικά μικρές. Η ομάδα της Ηλείας προτίμησε και εκείνη να στηρίξει παιδιά από την Εθνική ομάδα Νέων, που μας έκανε υπερήφανους το καλοκαίρι στα γήπεδα της Κρήτης και πλέον ο Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς θα αγωνίζεται στην Basket League, όπως και ο Διονύσης Σκουλίδας, π ου έρχεται δανεικός από την ΑΕΚ. Σπουδαία και η μεταγραφή του Τζόρνταν Ντίκερσον, που αφήνει τον Προμηθέα Πάτρας και θα συνεχίσει την καριέρα του στον Κόροιβο. Η ομάδα του μέχρι πρότινος rookie στην Α1, Καλαμπάκου, ήδη έχει δώσει έναν σκληρό αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Προμηθέα, στον οποίο παρουσίασε άκρως ανταγωνιστικό πρόσωπο, αλλά «λύγισε» στο έξτρα πεντάλεπτο και δεν θα συνεχίσει στον θεσμό. Την πρώτη αγωνιστική υποδέχεται τον Άρη στο «σπίτι» του και θέλει το ξεκίνημα με το δεξί κόντρα σε έναν απόλυτα ανταγωνιστικό αντίπαλο, ενώ αρχηγός της ομάδας για την νέα σεζόν θα είναι ο Γιάννης Σαχπατζίδης, ένα παιδί που εμπιστεύεται ο Έλληνας κόουτς από τη συνεργασία τους ακόμα στο Παγκράτι.

Προπονητής: Ντίνος Καλαμπάκος

Προπονητής της ομάδας του Κοροίβου για 2η συνεχόμενη σεζόν θα είναι ο Ντίνος Καλαμπάκος. Ο 43χρονος κέρδισε την εμπιστοσύνη της διοίκησης και θα είναι στο τιμόνι της ομάδας, ώστε να εξασφαλιστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Μετά από την θητεία του στο Παγκράτι, ο Ντίνος Καλάμπακος βρέθηκε πέρυσι στην Αμαλιάδα για τον Κόροιβο και παρά το γεγονός ότι βρέθηκε για πρώτη φορά να κοουτσάρει ομάδα στην Basket League, η αποτελεσματικότητα του και η συνεισφορά του κρίθηκαν επιτυχείς.

ΡΟΣΤΕΡ
0. Quenton DeCosey 23 1.96 ΗΠΑ
1. Jahii Carson 25 1.78 ΗΠΑ
3. Marcus Posley ΗΠΑ 23 1.85
6. Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς 20 1.90 Ελλάδα
7. Τάσος Αντωνάκης 25 2.05 Ελλάδα
9. Γιάννης Σαχπατζίδης 23 2.09 Ελλάδα
10. Διονύσης Σκουλίδας 21 2.01 Ελλάδα
11. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης 21 1.83 Ελλάδα
13. Αλέξης Κάτζος 16 1.88 Ελλάδα
16. Ανδρέας Ρούνης 16 1.93 Ελλάδα
17. Ανδρέας Μπεκρής 23 1.90 Ελλάδα
24. Shaquille Hines 24 2.03 ΗΠΑ
25. Aaron Rountree 24 2.03 ΗΠΑ
32. Jordan Dicherson 25 2.16 ΗΠΑ
-Evariste Shonganya 25 2.04 Κονγκό

Γήπεδο: Δ.Κ.Γ. Ήλιδας
Χωρητικότητα: 1.532 θεατές

image

Κύμη

Η ομάδα από την Εύβοια κινδύνεψε με υποβιβασμό στην Α2 πέρυσι, όμως κατάφερε να πετύχει την πολυπόθητη παραμονή από τα αποτελέσματα των τελευταίων τριών αγωνιστικών. Η περσινή 12η θέση (μία πάνω από την παραμονή) δεν ήταν κάτι που επιθυμούσαν στην ομάδα, όμως αυτό που έχει σημασία είναι πως και τη νέα σεζόν θα αγωνιστεί στα σαλόνια της Basket League. Σίγουρα φέτος θα θέλει να αποφύγει τις αγχώδεις καταστάσεις στο τέλος και να εξασφαλίσει με μεγαλύτερη άνεση την παραμονή, καθώς θα διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία στην μεγάλη κατηγορία. Η μεγάλη αλλαγή έγινε στη θέση του προπονητή, αφού ο Βασίλης Μπρατσιάκος δεν βρίσκεται πια στο τιμόνι του συλλόγου και τη θέση του έχει πάρει ο φιλόδοξος Γιάννης Καστρίτης, ο οποίος την περασμένη σεζόν βρέθηκε στα Τρίκαλα. Όσον αφορά το ρόστερ, ο Τουτζιαράκης δεν θα φορά πλέον τη φανέλα της ομάδας, όμως ήρθαν... πακέτο από τα Τρίκαλα οι Μανωλόπουλος και Τσαγκαράκης. Οι Κάμερον Τζόουνς και Λένζελ Σμιθ θα ενισχύσουν την ομάδα στην περιφέρεια, ενώ οι Τζαμάρι Τρέιλορ και Τζέικ Ο' Μπράιεν είναι σημαντικές προσθήκες στην γραμμή των ψηλών. Οι Ευβοιώτες θα έχουν άρωμα... Eurobasket, αφού έβαλαν στις τάξεις τους τον διεθνή Βρετανό Οκερεαφόρ, ο οποίος αποκτήθηκε για να κάνει τη διαφορά.

Προπονητής: Γιάννης Καστρίτης

Ήταν βοηθός προπονητή στην Ολυμπιάδα Πάτρας για μια διετία (2006-08), ενώ από το 2009 ως το 2012 εκτελούσε χρέη assistant στον Αρκαδικό. Έπειτα έγινε προπονητής στην ομάδα της Τρίπολης μέχρι το 2016, πανηγυρίζοντας την άνοδο στην Α1 την σεζόν 2014-15. Με τον υποβιβασμό του Αρκαδικού στην Α2, ο Καστρίτης... ανηφόρισε προς Τρίκαλα μεριά, τα οποία οδήγησε στην παραμονή την προηγούμενη σεζόν. Στην ομάδα της Θεσσαλίας παρέμεινε για μια χρονιά, καθώς φέτος πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Εύβοια για λογαριασμό της Κύμης.

Ρόστερ

1. Σωτήρης Μανολώπουλος 30 2.08 Ελλάδα
3. Mario Edwards 29 1,91 ΗΠΑ
5. Teddy Okereafor 241.93 Μεγάλη Βρετανία
7. Δημήτρης Γερομιχαλός 23 1.84 Ελλάδα
9. Άγγελος Τσαγκαράκης 33 1.91 Ελλάδα
10. Kameron Jones 28 1.93 ΗΠΑ
11. Ανδρέας Γλυνιαδάκης 36 2.15 Ελλάδα
12. Μάριος Σακελλαρίου 25 2.02 Ελλάδα
13. Traylor Jamari 25 2.03 ΗΠΑ
21. Ελευθέριος Μητσιμπόνας 24 1.94 Ελλάδα
22. Jake O' Brien 28 2.06 ΗΠΑ
32. Lenzel Smith 26 1.94 ΗΠΑ
91. Κωνσταντίνος Εζόμο 28 2.01 Ελλάδα

Γήπεδο: Κλειστό «Τάσος Καμπούρης»
Χωρητικότητα: 1.120 θεατές

image

Πανιώνιος

Μετά από δύο σεζόν περιπλάνησης στις μικρές κατηγορίες, ήρθε η ώρα για τον Πανιώνιο να πατήσει ξανά στα «μεγάλα σαλόνια». Η «μαύρη» σελίδα που γράφτηκε για την ομάδα στις 14/09/15, με τον υποβιβασμό στην Β' Εθνική λόγω οικονομικών δυσχερειών, ανήκει πια στο παρελθόν. Με τον Ερασιτέχνη να... συντηρεί την ομάδα στην τρίτη τη τάξει κατηγορία, την εποχή «Βαρουξάκη» να φέρνει αναταραχές και οφειλές στην Α2, οι «κυανέρυθροι» πέρασαν σε μεγάλο βαθμό στα χέρια του χειρούργου ορθοπεδικού Σταύρου Αλευρογιάννη, αλλά και του απλού φίλαθλου κόσμου, μέσω μετοχών που διέθεσε η ομάδα. Μετά την κατάκτηση δύο διαδοχικών πρωταθλημάτων (Β' και Α2) και με την εξασφάλιση της άδειας για την συμμετοχή στην Basket League, το «Αρτάκης» θα πάρει και πάλι... ζωή. Ο αρχηγός της ομάδας, Νίκος Μίχαλος, είναι ο μόνος που έχει... διασωθεί από την Β' Εθνική, όπως και ο Βαγγέλης Σακελλαρίου, που συνέβαλλε τα μέγιστα στην επιστροφή της ομάδας στην Α1 την περσινή σεζόν. Φώτης Κάπρης και Ιωάννης Καρακεχαγιάς προέρχονται από τις Ακαδημίες της ομάδας και αφού αποκόμισαν εμπειρίες αυτά τα δύο χρόνια στο παρκέ, θα πάρουν και μια «γεύση» από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ζήσης Σαρικόπουλος, αφού έκανε την προετοιμασία του δίπλα στον Παναγιώτη Γιαννάκη, φοράει ξανά την κυανέρυθρη φανέλα, μετά την διετία 2010-12. Ο Ιωάννης Δημακόπουλος άφησε άρον άρον τη Ρόδο και τον Κολοσσό για να έρθει στην Νέα Σμύρνη και οι Γιάννης Μολφέτας, Γιώργος Καμπερίδης και Γρηγόρης Ραλλάτος ήρθαν για να βοηθήσουν κι αυτοί την ομάδα. Όσον αφορά τους ξένους, ο Τόνι Γουντς επέστρεψε μετά την σεζόν 2014-15, ενώ αναμένεται να γίνει... Έλληνας το Νοέμβριο, που σημαίνει πως ο «Ιστορικός» θα μπορέσει να ενισχυθεί με ακόμα έναν ξένο. Έιβρι Χολμς, Έζιαν Χέντερσον, Σλάβεν Τσούπκοβιτς, Έιβερι Γούντσον και Κλιντ Στέιντλ συμπληρώνουν το ρόστερ, με τον τελευταίο να έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις. Άπαντες γνωρίζουν πως ο δρόμος που έχουν να διαβούν δεν θα είναι στρωμένος με... ροδοπέταλα, ωστόσο δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Πρωταρχικός στόχος της ομάδας να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία και να καταφέρει να βρει την ηρεμία που τόσο απεγνωσμένα αναζητά. Στενάχωρο το γεγονός ότι το «Αρτάκης» δεν θα δεχθεί κόσμο, λόγω τιμωρίας από πέρυσι, για δύο εντός έδρας ματς, ωστόσο την 5η αγωνιστική με τον Παναθηναϊκό αναμένεται να γίνει... χαμός!

Προπονητής: Γιώργος Καλαφατάκης

Ο 58χρονος προπονητής παίρνει και πάλι τα «ηνία» των «κυανέρυθρων» στα χέρια του, μετά τη διετία 2002-04, και θα αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Μάλιστα, ο Καλαφατάκης επρόκειτο να κάτσει στον πάγκο της ομάδας και το 2014-15, αλλά λόγω των οικονομικών και διοικητικών εξελίξεων, η συνεργασία των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε πρόωρα. Μεταξύ άλλων, ο Χανιώτης κόουτς έχει περάσει και από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Απόλλωνα Πατρών, Ολύμπια Λάρισας, Μαρούσι, Ρέθυμνο και ΚΑΟΔ. Στην συνέχεια έκανε ένα πέρασμα από Κύπρο και Κεραυνό Στροβόλου, στα τέλη της σεζόν 2016 ανέλαβε το «τιμόνι» του Εθνικού, ενώ πέρυσι δεν ήταν σε κάποια ομάδα.

Ρόστερ

1. Ιωάννης Δημακόπουλος 23 2.18 Ελλάδα
6. Φώτης Κάπρης 18 1.93 Ελλάδα
7. Νίκος Μίχαλος 40 1.92 Ελλάδα
9. Βαγγέλης Σακελλαρίου 28 1.95 Ελλάδα
12. Avry Holmes 23 1.85 ΗΠΑ
13. Καρακεχαγιάς Ιωάννης 18 1.93 Ελλάδα
14. Γιάννης Μολφέτας 25 1.96 Ελλάδα
21. Γιώργος Καμπερίδης 18 1.98 Ελλάδα
22. Esian Hederson 32 2.06 ΗΠΑ
25. Slaven Cupkovic 29 2.07 Σερβία
33. Avery Woodson 24 1.90 ΗΠΑ
34. Ζήσης Σαρικόπουλος 27 2.13 Ελλάδα
35. Clint Steindl 28 2.00 Αυστραλία
53. Tony Woods 27 2.11 ΗΠΑ
91. Γρηγόρης Ραλλάτος 31 1.96 Ελλάδα

Γήπεδο: ΚΔΓ Νέας Σμύρνης
Χωρητικότητα: 1.300 θεατές

image

Γ.Σ. Λάρισας Φάρος

Το 2017 ο Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας συγχωνεύτηκε με τον Φάρο, που ανέβηκε από την Α2, κι έτσι δημιουργήθηκε ο Φάρος ΓΣΛ, ο οποίος θα λάβει μέρος στην Basket League. O προπονητής της ομάδας σε αυτό το νέο ξεκίνημα θα είναι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, που ανέλαβε πρόσφατα τα «ηνία» της Εθνικής Ανδρών. Στόχος της ομάδας είναι η παραμονή και μετά την εξασφάλιση αυτής, ένα καλό πλασάρισμα στην πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος. Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, εκεί όπου αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα της Λάρισας πρόσθεσε στο ρόστερ τον φόργουορντ Γκάρι Φορμπς, που έχει παίξει στο ΝΒΑ με τους Νάγκετς και τους Ράπτορς. Μια κίνηση που ξάφνιασε πολλούς. Ο σύλλογος θέλησε να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο, βάζοντας στο δυναμικό του τους ταλαντούχους Μουράτο, Μαραγκό και Διαμαντάκη, ενώ ο Μανώλης Παπαμακάριος θα δώσει την απαραίτητη εμπειρία, αφού έχει φάει με το… κουτάλι τα παρκέ της Α1 όλα αυτά τα χρόνια. Σημαντική είναι και η απόκτηση του Νώντα Παπαντωνίου στα γκαρντ, αφού ο Έλληνας playmaker ξέρει καλά τα κατατόπια της κατηγορίας. Για τις θέσεις των ψηλών οι λύσεις είναι πολλές, αφού εκτός του Διαμαντάκου, υπάρχουν οι Αμερικάνοι Ουάτς και Ντινγκλ και ο Ολλανδός Σάφτεναρ, ο οποίος την προηγούμενη τριετία φόρεσε τη φανέλα του Ρεθύμνου.

Προπονητής: Θανάσης Σκουρτόπουλος

Από το 2006-2009 ήταν στο Αιγάλεω, ενώ την επόμενη περίοδο έκατσε στον πάγκο του Περιστερίου. Έπειτα πήγε στον Πανελλήνιο μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, τότε που βρέθηκε στον Ίκαρο Καλλιθέας. Τη σεζόν 2012-13 πήγε στον Πανιώνιο, εκεί όπου έκατσε μέχρι τον Νοέμβρη του 2012. Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του στην Ελλάδα ήταν το Ρεθύμνο (2014-16). Από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι το καλοκαίρι συνεργάστηκε με τον Απόλλωνα Πατρών, ενώ τη σεζόν που διανύουμε θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Φάρο ΓΣΛ. Στο φετινό Eurobasket ήταν άμεσος συνεργάτης του Κώστα Μίσσα στην Εθνική Ανδρών, ενώ πλέον οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ανέλαβε ο ίδιος το τιμόνι της «επίσημης αγαπημένης».

Ρόστερ

0. Gary Forbes 32 2.01 ΗΠΑ
1. Kevin Ware 24 1.90 ΗΠΑ
2. Willie Conner24 1.96 ΗΠΑ
4. Daviyon Draper 23 2.02 ΗΠΑ
5. Μανώλης Παπαμακάριος 37 1.90 Ελλάδα
7. Βασίλης Μουράτος 20 1.93 Ελλάδα
8. Πάρης Μαραγκός 23 2.06 Ελλάδα
9. Γιώργος Διαμαντάκος 22 2.14 Ελλάδα
10. Δημήτρης Χατζηκυριακίδης 19 1.92 Ελλάδα
11. Roland Schaftenaar 29 2.11 Ολλανδία
13. Γιάννης Βαβάτσικος 27 2.01 Ελλάδα
21. Αναστάσιος Σπυρόπουλος 22 2.03 Ελλάδα
22 Νώντας Παπαντωνίου 27 1.90 Ελλάδα
23. Perry Petty 29 1.85 ΗΠΑ
- Raheem Watts 23 2.01 ΗΠΑ
- Daniel Dingle 23 2.01 ΗΠΑ

Γήπεδο: ΕΑΚ Νεάπολης
Χωρητικότητα: 3.958 θεατές

image

Πρόγραμμα 2017-18

1Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
17:00 | ΦΑΡΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
17:00 | AEK ΤΡΙΚΑΛΑ
17:00 | ΚΟΛΟΣΣΟΣ – ΡΕΘΥΜΝΟ
19:00 | ΠΑΟΚ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
17:00 | ΚΟΡΟΙΒΟΣ – ΑΡΗΣ
19:30 | ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
17:00 | ΛΑΥΡΙΟ – ΚΥΜΗ

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ

image

Στροφή στους Έλληνες προπονητές

ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙ Ο ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Οι προπονητές είναι οι πρώτοι που πληρώνουν συνήθως το «μάρμαρο» σε άσχημα διαστήματα των ομάδων. Η αλήθεια είναι πάντως πως το επίπεδο των Ελλήνων τεχνικών φημίζεται για τις γνώσεις του και θεωρείται ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη.
Στη φετινή Basket League ο Τσάβι Πασκουάλ είναι ο μοναδικός ξένος προπονητής. Πέραν του Παναθηναϊκού οι υπόλοιπες 13 ομάδες έχουν επιλέξει για την άκρη του πάγκου τους γηγενή coach. Το σπουδαιότερο νέο σε ό,τι αφορά τους πάγκους ειναι η επιστροφή σε αυτούς του Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο «Δράκος» ανέλαβε το δύσκολο έργο να καθοδηγήσει τον Άρη και εκτός από τα εντός παρκέ να προσπαθήσει και να τον... ενώσει.
Σε σχέση με το περσινό φινάλε της σεζόν στον πάγκο τους έμειναν οι Πασκουάλ, Σφαιρόπουλος, Μανωλόπουλος, Σερέλης, Λυκογιάννης, Καλαμπάκος και Βετούλας.
Αντιθέτως άλλαγή προπονητή υπήρχε στον Άρη (Γιαννάκης), Κύμη (Καστρίτης), ΠΑΟΚ (Παπαθεοδώρου), Προμηθέας (Γιατράς) και Τρίκαλα (Μέξας).
Οι νεοφώτιστοι Πανιώνιος και ΓΣΛ Φάρος πήγαν σε λύσεις έμπειρων προπονητών όπως θεωρούνται οι Γιώργος Καλαφατάκης και Θανάσης Σκουρτόπουλος.

image

Οι πιο «ηχηρές» μετεγγραφές

Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Άρη και τον ΠΑΟΚ, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς μία ομάδα που κάνει μεταγραφές, οι οποίες να ξεχωρίζουν ή να κάνουν αίσθηση. Η ψαλίδα των πρώτων με τις ομάδες που βρίσκονται σταθερά από την 6η θέση και κάτω έχει ανοίξει αρκετά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και ο... απαραίτητος ανταγωνισμός.
Αν δούμε τις φετινές κινήσεις των ομάδων, εκείνος που συγκεντρώνει τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, δεν είναι άλλος από τον Ματ Λοτζέσκι. Ο Αμερικανός φόργουορντ έκανε το δρομολόγιο ΣΕΦ-ΟΑΚΑ αφήνοντας στον Πειραιά το νούμερο 24 του Ολυμπιακού για να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» συμφώνησαν επίσης και με τον «ανεβασμένο» Θανάση Αντετοκούνμπο, μια κίνηση που έκανε «κλικ» στον κόσμο της ομάδας μαζί με όλες τις υπόλοιπες που έγιναν το καλοκαίρι.
Όχι ότι ο Ολυμπιακός πήγε πίσω! Ο Γιάνις Στρέλνιεκς με «γεμάτη» σεζόν στην EuroLeague με τη φανέλα της Μπάμπεργκ αναμένεται να αποτελέσει την «σταθερή αξία» των «ερυθρόλευκων». Μαζί με τους Τόμπσον-Ρόμπερτς διεκδικεί τον άτυπο τίτλο για το πιο «ηχηρό» όνομα του «ερυθρόλευκου» καλοκαιριού.
Από τις κινήσεις που ξεχώρισαν ήταν και ο δανεισμός του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου από τον Παναθηναϊκό στον ΠΑΟΚ, με τον 20χρονο φόργουορντ να προσπαθεί να «πατήσει» γερά στα πόδια του και να κάνει μια καλή σεζόν ώστε να επιστρέψει στους «πράσινους» πιο ώριμος και με «γεμάτη» χρονιά.
Από τις ατραξιόν του πρωταθλήματος αναμένεται να είναι και ο Μάνι Χάρις, ο οποίος βρέθηκε το καλοκαίρι στο πρωτάθλημα της Κίνας και φέτος αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ΑΕΚ. Ένας παίκτης με παραστάσεις από το ΝΒΑ, ο οποίος θα αποτελέσει και το «βαρύ πυροβολικό» της ομάδας τη φετινή σεζόν.
Τηρουμένων των αναλογιών σημαντικός είναι για τα Τρίκαλα και ο δανεισμός του Μιχάλη Λούντζη από τον Παναθηναϊκό, ενώ έκανε αίσθηση και η επιστροφή του Γιάννη Αθηναίου στον Άρη, ύστερα από τη θητεία του στον Ολυμπιακό.