Νάπολι, η ομάδα που παίζει επίθεση και δημιουργεί οπαδούς

Νάπολι, η ομάδα που παίζει επίθεση και δημιουργεί οπαδούς

Δυστυχώς για τους τιφόζι των Partenopei αλλά και ίσως τους ουδέτερους, η Νάπολι δεν θα κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα. Παρά το γεγονός αυτό, στον Νότο έχουν πολλούς λόγους να χαίρονται για αυτό που βλέπουν να χτίζεται από τον Μαουρίτσιο Σάρι, ο οποίος αν και συχνά βλέπει και ακούει διάφορα από τον πρόεδρο, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, μαζί του έχει ανεβάσει την ομάδα επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Είναι κοινή παραδοχή ότι Vesuviani παίζουν την καλύτερη μπάλα στο calcio και φέτος εξασφάλισαν την Ευρώπη για 8η σερί χρονιά επιβεβαιώνοντας τη συνολική άνοδο του συλλόγου.

Η Νάπολι φέτος διέλυσε τα κοντέρ στην επίθεση, έγινε η μοναδική στις κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης με 4 παίκτες με διψήφιο αριθμό γκολ στο πρωτάθλημα και φέτος, ύστερα από πολλά χρόνια, έκανε μόνο νίκες κόντρα στο Μιλάνο και άλωσε δύο φορές την Ρώμη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, η ομάδα που πριν μερικές μέρες είχε επέτειο 30 ετών από το πρώτο Scudetto, να είναι η πρώτη και σε δημιουργία τιφόζι. Ο αρχιτέκτονας αυτή της εκπληκτικής μηχανής όμως, Μαουρίτσιο Σάρι, δεν θέλει να βλέπει τον εαυτό, σαν τον επόμενο ηγέτη στο Paolo. «Οι προπονητές είναι σαν τα ψάρια, ύστερα από λίγο καιρό, βρωμάνε...».

image

Κατέκτησε την Ρώμη, απόλυτη στο Μιλάνο

Αν και οι ρομαντικοί και εκείνοι που θέλουν να βλέπουν απλά πολλά γκολ, δεν θα συμφωνήσουν, στο ποδόσφαιρο αυτό που μετρά είναι τα αποτελέσματα. Αυτά είναι που σφραγίζουν μια μεγάλη επιτυχία ή προσπάθεια και στην περίπτωση της Νάπολι το ότι από την εποχή Μαραντόνα έχει επιστρέψει ανάμεσα στα μεγάλα κλαμπ της Ιταλίας. Και μπορεί όσο πιο κοντά στο σήμερα βρισκόμαστε Μίλαν και Ιντερ να είναι όλο και χειρότερα, όμως αυτό που έκαναν φέτος οι Vesuviani δείχνει ότι είναι φόβητρο καθώς νίκησαν Ρόμα και Λάτσιο στο Olimpico για πρώτη φορά ύστερα από το 1976 και πέτυχαν το 4x4 κόντρα στις ομάδες του Μιλάνο για πρώτη φορά ύστερα από 84 χρόνια.

Στη 2η αγωνιστική η Μίλαν επισκέφτηκε το San Paolo και παρότι γύρισε το 2-0 από τα δύο γκολ του Μίλικ, σε 2-2, στο τέλος η Νάπολι επικράτησε με 4-2. Οπως επικράτησε εντός και της Ιντερ, για τη 15η μέρα της Serie A, πολύ πιο εύκολα, με σκορ 3-0 και έχοντας προηγηθεί με 2-0 στο 5'. Κάτι ανάλογο έκανε η ομάδα του Σάρι και στην εκτός έδρας νίκη σε βάρος της Μίλαν στα τέλη Ιανουαρίου καθώς μέχρι το 9' είχε προλάβει να πετύχει το 0-2 κόντρα στους Rossoneri, που απλά μείωσαν για το τελικό 1-2. Νίκη με ένα γκολ διαφορά πήρε και με την Ιντερ γηπεδούχο χάνοντας πολλές ευκαιρίες και επικρατώντας τελικά μόνο 0-1 και συμπληρώνοντας το εντυπωσιακό 4x4.

Το διπλό πάρτι στην Ρώμη, στήθηκε σε διάστημα ενός μήνα. Στις αρχές Μαρτίου η ομάδα του Σάρι πήρε εκδίκηση για την ήττα στον πρώτο γύρο από την Ρόμα και ξεπλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τους Giallorossi με νίκη 1-2 με δύο γκολ του Μέρτενς, ο οποίος πανηγύρισε προκλητικά στο κόρνερ ενώ στις καθυστερήσεις είχε κάνει μία από τις επεμβάσεις τις σεζόν ο Ρέινα. Στις αρχές Απριλίου είχε έρθει η σειρά της Λάτσιο και αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Οι Partenopei προηγήθηκαν στο πρώτο μέρος με τον Καγιεχόν και στο δεύτερο με δύο δικά του ο Ινσίνιε πήρε τη δόξα στο τελικό 0-3.

image
image

Ρεκόρ εκτός έδρας νικών, γκολ και συγκομιδής βαθμών

Μπορεί όλες οι νίκες να δίνουν 3 βαθμούς, όμως αυτές όπως κόντρα στο Μιλάνο και την Ρώμη, βοηθάνε την ομάδα να ωριμάζει. Ενα από τα σημαντικότερα πράγματα που έχει καταφέρει να περάσει ο Σάρι στην Νάπολι αυτά τα δύο χρόνια είναι να συνηθίζει να μπαίνει στο γήπεδο σαν ανώτερη και να παίζει σαν φαβορί. Και αυτό πιστοποιείται με αποτελέσματα. «Σπάσαμε το ρεκόρ εκτός έδρας νικών στην ιστορία του κλαμπ. Δεδομένου ότι οι εφημερίδες μάς είχαν να τερματίζουμε στην 5η θέση, δεν είμαστε άσχημα» είπε ο allenatore όταν η ομάδα του έφτασε τις 11 away νίκες με το διπλό σε βάρος της Ιντερ.

Παλέρμο (0-3), Κροτόνε (1-2), Ουντινέζε (1-2), Κάλιαρι (0-5), Μίλαν (1-2), Μπολόνια (1-7), Κιέβο (1-3), Ρόμα (1-2), Εμπολι (2-3), Λάτσιο (0-3), Ιντερ (0-1) έφυγαν από την έδρα τους ηττημένες μετά την επίεσκεψη των Vesuviani, όμως ο allenatore θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμα πιο πάνω. «Παρόλα αυτά, έχουμε χάσει χαζούς βαθμούς, το να κάνεις λιγότερα λάθη δείχνει ποιότητα, πρέπει να το βελτιώσουμε αυτό». Αυτό πάντως που σίγουρα βελτίωσε ο ίδιος είναι η βαθμολογική συγκομιδή των Vesuviani που ποτέ ξανά στην ιστορία τους δεν είχαν μαζέψει 77 βαθμούς από 35 αγωνιστικές στην Serie A.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στον πίνακα του Campionato, θα διαπιστώσει ότι η καλύτερη επίθεση είναι η Νάπολι με 81 γκολ, μια συγκομιδή που είναι η κορυφαία στην ιστορία του κλαμπ ύστερα από 35 αγωνιστικές και αυτό είναι κάτι που χτίστηκε από τέσσερις παίκτες. Ο Σάρι δημιούργησε μία φονική τριπλέτα με τους Χοσέ Καγιεχόν, Λορέντζο Ινσίνε, Ντρις Μέρτενς, που γαζώνουν χωρίς οίκτο κάθε άμυνα, ενώ πάντα πίσω τους υπάρχει ο εμβληματικός capitano, Μάρεκ Χάμσικ, που κινεί τη μηχανή από τον πάντα δύσκολο χώρου του κέντρου. Οι τέσσερις βρίσκονται σε εκπληκτική κατάσταση φέτος και έχουν όλοι σκοράρει τουλάχιστον 10 φορές στην Serie A.

image

Ντρις Μέρτενς

Οπως συμβαίνει στη ζωή και τις επιστήμες, έτσι και στο ποδόσφαιρο κάποια πράγματα ανακαλύπτονται ύστερα από κάποιο τυχαίο γεγονός. Στο ξεκίνημα της σεζόν, ο επιθετικός για τον οποίο η Νάπολι έδωσε το καλοκαίρι τα περισσότερα χρήματα, Αρκάντιους Μίλικ (Αγιαξ, 33 εκατ. ευρώ), υπέστη σοβαρό τραυματισμό και τέθηκε εκτός για τέσσερις μήνες. Ο Μαουρίσιο Σάρι κοίταξε στον πάγκο του και αυτά που είδε δεν τον έπεισαν, αφού ο Μανόλο Γκαμπιαντίνι είχε «τελείωσει» εδώ και καιρό στο μυαλό του. Ο allenatore έπρεπε να βρει λύση και δεν θα μπορούσε να έχει πάρει καλύτερη απόφαση από το να επιλέξει για την κορυφή της επίθεσης τον Ντρις Μέρτενς, που έχει περάσει όλη την καριέρα του σαν εξτρέμ.

Ο Βέλγος πέρασε στην κορυφή της επίθεσης και μετατράπηκε άμεσα σε φονικό όπλο. Τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της Serie A έχει πετύχει 24 γκολ, λιγότερα μόνο από τους Αντρέα Μπελότι, Εντιν Τζέκο, ενώ έχει δώσει και 6 ασίστ. «Είμαι ευγνώμων στον προπονητή μου που με έβαλε επιθετικό. Μπορούμε μόνο να τον ευχαριστήσουμε γιατί παίζουμε πολύ καλά» είπε ο Μέρτενς, που έχει βρει δίχτυα 30 φορές φέτος σε όλες τις διοργανώσεις. «Δεν με πειράζει το ότι υστερώ σε σωματικά προσόντα. Με καλό ποδόσφαιρο μπορείς πάντα να παίζεις καλύτερα κόντρα σε πιο δυνατούς αντιπάλους».

Η έκρηξη στο κομμάτι του σκοραρίσματος και το γεγονός ότι μπορεί να ανταποκριθεί το ίδιο καλά σε διαφορετικούς ρόλους διαθέτοντας ταχύτητα και δολοφονικά τελειώματα, έχουν στείλει τη μετοχή του πολύ ψηλά παρότι σε λίγο καιρό θα είναι 30 ετών. Το μέλλον του τέθηκε σε συζήτηση, ειδικά από τη στιγμή που κλαμπ άρχισαν να ενδιαφέρονται, όμως εκτός από άσχημα, υπάρχουν και καλά νέα για τους τιφόζι των Partenopei. Τα καλά είναι ότι θα ανανεώσει το συμβόλαιο που λήγει το καλοκαίρι του 2018 έχοντας ως ετήσιες απολαβές 4 εκατ. και τα άσχημα ότι σε αυτό θα μπει ρήτρα -μόνο για κλαμπ εκτός Ιταλίας- ύψους 25 εκατ. ευρώ.

image

Λορέντζο Ινσίνιε

Πολλή ποιότητα σε μικρή συσκευασία έχει και ο Λορέντζο Ινσίνιε, όπως ο Μέρτενς, όμως, σε αντίθεση με τον Βέλγο, ο Ναπολιτάνος είχε αμφισβητηθεί με πολλούς τρόπους. Ο ύψους μόλις 1.63μ. εξτρέμ είχε δείξει το τεράστιο ταλέντο του εδώ και χρόνια, όμως του έλειπαν πράγματα. Η σταθερότητα είναι σίγουρα μέσα σε αυτά, όπως και η φυσική κατάσταση και αυτό που θα λέγαμε νεύρο, τσαμπουκάς. Δεν ήταν λίγες οι φορές τα τελευταία δύο χρόνια που ο Σάρι τον έκανε αλλαγή νωρίς στην επανάληψη και φαινόταν ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει το βήμα παραπάνω. Λάθος.

Φέτος, ο πρώην άσος των Φότζια και Πεσκάρα, διανύει την κορυφαία σεζόν της καριέρας του και βγάζει εμφατικά και απολαυστικά το τρελό potential που τον έκανε ένα από τα αστέρια του αύριο στο calcio. Σταθερά στα αριστερά του 4-3-3 των Vesuviani, ο Ινσίνιε προσφέρει απλόχερα πλέον, ποιότητα, ποσότητα, σταθερότητα και στιγμές μαγείας με ντρίμπλες και ένα κάρο γκολ a la Del Piero, με το trademark σουτ με φάλτσο στο απέναντι παραθυράκι. Στην Serie A μετρά 15 τέρματα και 7 ασίστ σε 34 αγώνες και με 17 σε όλες τις διοργανώσεις έχει σφραγίσει 'επίσημα' την κορυφαία χρονιά του στο top-level.

Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που κάνει μπαμ στο παιχνίδι του 'Λόλο', το μέλλον του οποίου εξελίχθηκε σε σίριαλ. Ευτυχώς για την Νάπολι, με happy ending. Ο Ναπολιτάνος σκόραρε και φίλησε το σήμα μπροστά από την curva και πριν λίγες μέρες έβαλε υπογραφή σε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο San Paolo μέχρι το 2022. «Το να παίζω στην πόλη μου με κάνει ευτυχισμένο. Είμαι αρκετά τυχερός που μπορώ να βοηθήσω για να πάει το όνομα Νάπολι σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε ο άσος που φορά το 24 στην πλάτη για χάρη της γυναίκας του. «Εχει γεννηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, μου δίνει καλή τύχη».

image

Μάρεκ Χάμσικ

Δύο πράγματα αρκούν για να πει κάποιος respect στον Μάρεκ Χάμσικ. Ο Σλοβάκος διανύει την 10η σεζόν στο San Paolo και παρά τα όσα έχει τραβήξει όλα αυτά τα χρόνια, με ληστείες από τιφόζι της ομάδας του μέχρι απειλές για τη ζωή του, έχει ένα πραγματικά ξεχωριστό δέσιμο με τον ιταλικό Νότο. Ο παίκτης-σύμβολο του κλαμπ με την χαρακτηριστική μοϊκάνα, πέρα από την καψούρα για τον κόλπο του Σορέντο, που λατρεύει να αντικρίζει κάθε πρωί, έχει να 'πει' και κάτι ποδοσφαιρικό. Εχοντας πετύχει 112 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα των Vesuviani, είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει τον Θεό της πόλης, Ντιέγο Μαραντόνα (115). «Οταν ήμουν παιδί, δεν μπορούσα καν να σκεφτώ ότι θα σπάω ρεκόρ. Θα είμαι πολύ περήφανος αν μπορέσω να ξεπεράσω τον κορυφαίο όλων των εποχών».

Συχνά η Gazzetta dello Sport χρεώνει στον Χάμσικ ότι δεν εμφανίζεται ποτέ στα μεγάλα ματς, όμως ο Μαουρίτσιο Σάρι νιώθει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει παιχνίδι χωρίς ο Σλοβάκος να είναι βασικός. Από τα 112 γκολ που έχει βάλει με τους Partenopei από το 2007, όταν και αποκτήθηκε από την Μπρέσια, τα 11 έχουν έρθει φέτος ύστερα από 35 αγώνες στην Serie A. Ο Χάμσικ είναι ο μοναδικός εκτός της τριπλέτας της επίθεσης που έχει διψήφιο αριθμό γκολ, ενώ έχει δώσει και 9 ασίστ, όμως η προσφορά του στη συνολική λειτουργία της ομάδας είναι ίσως ακόμα ποιο σημαντικό. Από τα πόδια περνούν όλες οι δουλείες στο κέντρο ενός συνόλου που μπορεί να κρύψει την μπάλα σε μικρό χώρο και να κρατήσει, να καταστρέψει και κυκλοφορήσει με την ίδια ευκολία.

Ενας από τους πιο υποτιμημένους παίκτες των τελευταίων ετών, ο Χάμσικ, εκτός από τα δύο ισάξια εκπληκτικά πόδια που εκτελούν και σερβίρουν με την ίδια ευκολία, προσφέρει πέρασμα για την επόμενη γενιά. Ο 96 φορές διεθνής άσος βοηθά τους νέους κεντρικούς μέσους να μπουν χωρίς κραδασμούς στην Νάπολι και να γίνουν κομμάτι της μηχανής. Πιοτρ Ζιενλίνσκι, Μάρκο Ρογκ και Αμαντού Ντιαβαρά, παίρνουν σταδιακά χρόνο δίπλα στον Σλοβάκο, ο οποίος σε αυτή τη δεκαετία εξελίχθηκε στον απόλυτο legend της Νάπολι.

image

Χοσέ Καγιεχόν

Το καλοκαίρι του 2013 εκτός από το «μπαμ» με τον Γκονσάλο Ιγουαΐν και την απόκτηση του σέντερ μπακ, Ραούλ Αλμπιόλ, η Νάπολι πήρε από την Ρεάλ Μαδρίτης τον εξτρέμ, Χοσέ Καγιεχόν. Αυτό που είχε προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση ίσως και από τη μεταγραφή των 10 εκατ. ευρώ, ήταν ότι με το 'καλημέρα' είχε πάρει τεράστιο συμβόλαιο σε μια Νάπολι που έκανε τα πρώτα της βήματα στη μετά-Καβάνι εποχή. Ομως ο Ισπανός εξτρέμ-σκύλος τα έβγαλε τα λεφτά του. Αγωνιζόμενος σε όλα τα ματς και χαράζοντας βαθιά το χορτάρι στην πλευρά του, ο σήμερα 30χρονος έχει κάνει εκείνα τα 10 εκατ. να μοιάζουν ψίχουλα.

Με εκπληκτική αντοχή και σπάνια προσύλωση στους αγώνες, ο Καγιεχόν ήταν ο λόγος που τα προηγούμενα χρόνια ο Μέρτενς ήταν εκτός 11άδας στην Νάπολι. Η δουλειά που προσφέρει αμυντικά είναι όνειρο για κάθε προπονητή και αυτό το κατάλαβε από την πρώτη του μέρα στον Νότο ο Σάρι για τον παίκτη που από τη σεζόν 2013-14 μέχρι σήμερα, σε 4 δηλαδή σεζόν στο Campionato, έχει χάσει μόλις δύο αγώνες (!) παίζοντας κατά σειρά 37-38-38 και φέτος έχει 34. Πέρα από την αντοχή και την ενέργεια που βοηθούν στο πρέσινγκ και την αμυντική ασφάλεια της πλευράς του, ο Ισπανός είναι συνεπής και στις δουλειές του στο αντίπαλο μισό.

Υστερα από 2.887 λεπτά στην Serie A έχει πιάσει ήδη double figures σε γκολ και ασίστ καθώς πέρα από τις 10 τελικές πάσες, σκόραρε 11 φορές και έγινε ο τελευταίος από την Νάπολι που το πετυχαίνει μετά τους Μέρτενς, Ινσίνιε, Χάμσικ. Σε όλες τις διοργανώσεις, ο 3 φορές διεθνής άσος έχει σημειώσει 14 τέρματα, συγκομιδή η οποία είναι η 2η καλύτερη της θητείας του στην Νάπολι μετά την πρώτη του σεζόν, όταν και είχε σημειώσει 20. Ο Καγιεχόν αποτελεί παράδειγμα για τον εξαιρετικό σχεδιασμό της Νάπολι που με πολύ λίγα χρήματα έχει στις τάξεις της φανταστικά εξτρέμ που κάθε ομάδα θα ζήλευε.

image

Νο1 σε παραγωγή οπαδών στην Ιταλία

Οπως προκύπτει από τη μελέτη των εταιρειών Stage Up και Ipsos, που έρευνα σε ανθρώπους ηλικίας από 14 ως 64 ετών, η Νάπολι είναι η ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των οπαδών της. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, οι Vesuviani παρουσίασαν άνοδο 61% καθώς από τα 1.8 εκατ. τιφόζι το 2011 βρίσκονται στα 2.9 εκατ. σήμερα. Πίσω από το κλαμπ του Νότου σε ποσοστό αύξησης, βρίσκονται οι Μπολόνια (+58%) και Λάτσιο (+46%).

Η αύξηση του 61% έχει φέρει την Νάπολι στο Νο4 της λίστας με τις ομάδες με τους περισσότερους οπαδούς στην Ιταλία, με την Γιουβέντους να είναι στην κορυφή (8.316.000) και τις Μίλαν (4.201.000), Ιντερ (3.934.000), Ρόμα (1.906.000) να συμπληρώνουν την 5άδα. Δεδομένου ότι το 40% των τιφόζι της Γιουβέντους είναι από τον Νότο και τα νησιά, η Νάπολι μπορεί, αν φυσικά συνεχίσει να προοδεύει με τον ίδιο ρυθμό, να μειώσει κι άλλο τη διαφορά από τους Bianconeri και να ισχυροποιήσει τη δική της βάση οπαδών στα δικά της λημέρια στο μέλλον.

Σε άλλη έρευνα, που διεξήχθη από την Demos και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα, La Repubblica, η Νάπολι είναι η μοναδική από τις μεγάλες ομάδες της Ιταλίας που έχει αύξηση των εντός συνόρων τιφόζι. Συγκεκριμένα, το 13% των ερωτηθέντων απάντησε ότι υποστηρίζει τους Vesuviani, ποσοστό που σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένο κατά 3%. Το ποσόστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Ρόμα (7%) και μόλις κάτω από τα κλαμπ του Μιλάνο (14%). Μόλις το 5% δήλωσε ότι κάνει dislike στους Vesuviani.

image