ΑΕΚ: 93 χρόνια, 9+3 αξέχαστες στιγμές!

ΑΕΚ: 93 χρόνια, 9+3 αξέχαστες στιγμές!

Κάποτε κάποιος είπε ότι να έχει μια ομάδα εξωαγωνιστική ιστορία, το να πρεσβεύει ιδέες και ιδανικά, είναι ευχή και κατάρα μαζί. Στην περίπτωση της ΑΕΚ, καλώς ή κακώς, αυτό μπορούμε να το δούμε. Η Ενωση μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο κλαμπ του πλανήτη, όπως θέλει να πιστεύει κάθε οπαδός για την ομάδα του, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο ένας αθλητικός σύλλογος. ΑΕΚ είναι η προσφυγιά, είναι το δράμα, ο μόχθος και η υπερηφάνεια που χαρακτήριζε αυτούς τους ανθρώπους, είναι χαρά και λύπη.

Και κουβαλώντας όλα αυτή την ιστορία, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, συμπληρώνει σήμερα 93 χρόνια ζωής και συνεχίζει για ένα καλύτερο μέλλον, δείχνοντας πάντα τον απαιτούμενο σεβασμό στο παρελθόν. Ειδικά για τον ΑΕΚτσή άλλωστε, που ο ρομαντισμός είναι απαραίτητο συστατικό του, το παρελθόν θα είναι πάντα αυτό που θα (πρέπει να) τον οδηγεί.

Με αφορμή τα 93α γενέθλια, λοιπόν, της Ενωσης, το gazzetta.gr γράφει για 9+3 γεγονότα μέσα σε όλη αυτή την πορεία. Εννιά αγωνιστικά και τρία που αποδεικνύουν αυτό που οι ΑΕΚτσήδες, αρέσει ή όχι, λατρεύουν να λένε (και ισχύει): Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ!

image

Η πρώτη με νταμπλ

Ο πρώτος τίτλος της ΑΕΚ ήταν το κύπελλο Ελλάδας το 1932, με τον Κώστα Νεγρεπόντη να αποτελεί τον ηγέτη της. Ο ίδιος θα ήταν ο πρωταγωνιστής και της σεζόν 1938-39, όταν η Ενωση έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο την ίδια χρονιά. Με τον Νεγρεπόντη προπονητή πλέον, οι Κιτρινόμαυροι έβαφαν στα χρώματα τους την δεκαετία, έχοντας αποκτήσει και την έδρα τους στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το μέλλον φάνταζε ακόμη καλύτερο για τον δικέφαλο αετό αλλά η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά... Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος έβαλε φρένο σε όλα και η Ενωση έχασε μια γενιά ποδοσφαιριστών που μπορούσαν να κυριαρχήσουν. Ενας από αυτούς, ο Σπύρος Κοντούλης, θα έχανε και την ζωή του από γερμανικό όπλο...

image

Η ΑΕΚ της Ευρώπης

Οι Κιτρινόμαυροι δεν είναι μόνο η ομάδα που έκανε το πρώτο νταμπλ στην Ελλάδα. Είναι κι αυτή που έφτασε πρώτη στους «8» κάθε ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Επίτευγμα που δεν μπορεί να ισοφαριστεί, μετά την κατάργηση του κυπέλλου Κυπελλούχων. Η αρχή έγινε από το κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου η ΑΕΚ έφτασε ως τον προημιτελικό το 1968-69, για να αποκλειστεί τελικά από την Σπάρτα Τρνάβα. Η συνέχεια γράφτηκε το 1976-77, με την εντυπωσιακή πορεία ως τους «4» του κυπέλλου UEFA, για να ολοκληρωθεί η... τριλογία το 1996-97, όταν ο δικέφαλος αερός έφτασε ως τους «8» του Κυπελλούχων και αποκλείστηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν. Ενα χρόνο μετά (1997-98), η ΑΕΚ θα έφτανε και πάλι ως τον προημιτελικό του Κυπελλούχων και θα έχανε μια τεράστια ευκαιρία, στη ρεβάνς με την Λοκομοτίβ Μόσχας, για να γράψει ιστορία.

image

1977: ΑΕΚ, Μπάρλος, σύλλογος μεγάλος!

Το 1974 η ΑΕΚ πέρασε στα χέρια του Λουκά Μπάρλου, ο οποίος έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη προσωπικότητα του συλλόγου. Με τον Φράντισεκ Φάντροκ στον πάγκο και έχοντας μαζέψει ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην Ελλάδα, η Ενωση θα κυριαρχούσε εντός συνόρων παίζοντας τρομερό ποδόσφαιρο και θα τρέλαινε την Ευρώπη φτάνοντας ως τους «4» του κυπέλλου UEFA το 1976-77. Ηταν η ΑΕΚ των Μαύρου, Παπαϊωάννου, Χρηστίδη, Νικολούδη, Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς και άλλων. Ηταν η ΑΕΚ της πρόκρισης στη Μόσχα (επί της Ντιναμό) με το πέναλτι του Τάσου Κωνσταντίνου στο 119', η ΑΕΚ της πρώτης ελληνικής νίκης στην Αγγλία με το 3-2 επί της Ντέρμπι, η ΑΕΚ που άντεχε στην κόλαση του Βελιγραδίου, η ΑΕΚ της μαγικής βραδιάς του Χρηστίδη στην επική ανατροπή (από 3-0) στα πέναλτι επί της ΚΠΡ, η ΑΕΚ που θα πήγαινε και στον τελικό αν δεν κληρωνόταν με την Γιουβέντους στους «4»...

image

1988-96: Η ομαδάρα του Μπάγεβιτς

Το καλοκαίρι του 1988 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ και στην πρώτη του σεζόν πανηγύρισε το πρωτάθλημα με το γκολ του Καραγκιοζόπουλου. Αν αυτό θεωρήθηκε έκπληξη, αυτό που ακολούθησε ήταν μάλλον αναμενόμενο. Με σταθερό κορμό, λίγες αλλά καλές προσθήκες, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα (τότε) δουλειά και πιο οικογενειακό κλίμα από ποτέ, η 8ετία 1988-96 ήταν η πιο «ζεστή» στην ιστορία της Ενωσης. Σε αυτά τα χρόνια, οι Κιτρινόμαυροι πανηγύρισαν τέσσερα πρωταθλήματα (τα τρία σερί), ένα κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ, ένα Λιγκ Καπ, έπαιξαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στους ομίλους του Champions League και κέρδισαν το χειροκρότημα, την αποδοχή όλης της Ελλάδας για το ποδόσφαιρο τους. Αυτή η περίοδος, δυστυχώς, διακόπηκε το 1996 από τον Μπάγεβιτς...

image

1968: Μοναδική Βασίλισσα!

Στις 4 Απριλίου 1968 γραφόταν ιστορία στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Ηταν η βραδιά, που η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ θα γινόταν... μοναδική Βασίλισσα σε όλη την Ευρώπη! Μπροστά σε περισσότερους από 80.000 οπαδούς, η ομάδα του «παγκόσμιου» Γιώργου Αμερικάνου θα νικούσε την Σλάβια Πράγας με 89-82 και θα κατακτούσε το κύπελλο Κυπελλούχων! Ηταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του ελληνικού μπάσκετ και αυτός που θα έβαζε για πάντα την Βασίλισσα στην καρδιά των ΑΕΚτσήδων. Θα ακολουθούσαν κι άλλες ευρωπαϊκές κούπες, τόσο για τον δικέφαλο αετό (Σαπόρτα 2000) όσο και για το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα αλλά εκείνη η βραδιά της 4ης Απριλίου 1968 θα είναι πάντα κάτι ξεχωριστό. Και θα υπάρχει η ανατριχιαστική περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου για να το θυμίζει για πάντα.

image

Η μαγική βραδιά με την Μίλαν

Το ΟΑΚΑ είχε μετατραπεί σε μια Κιτρινόμαυρη (λαο)θάλασσα, μέσα στην οποία πνίγηκε και η Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι. Στις 21 Νοεμβρίου 2006 η ΑΕΚ έζησε μία από τις πιο όμορφες, αν όχι την πιο όμορφη, ευρωπαϊκή βραδιά της ιστορίας της, επικρατώντας των μετέπειτα πρωταθλητών Ευρώπης Ροσονέρι χάρη στο γκολ του Ζούλιο Σέζαρ (1-0). Ηταν η βραδιά που ο Σορεντίνο έλεγε απανωτά «όχι» στους συμπατριώτες του του, ο Παπασταθόπουλος έμπαινε αμέσως στα βαθιά και έδειχνε ότι θα κολυμπήσει εύκολα, ο Κυριακίδης έμπαινε αλλαγή και τα έβαζε με... Πίρλο και Ζέεντορφ, οι Ιταλοί έδιναν -παρά την ήττα τους- συγχαρητήρια στην ΑΕΚ για την ατμόσφαιρα που ζούσαν σε ένα ΟΑΚΑ που ήταν πιο έδρα από ποτέ.

image

Και της Ρεάλ το φόβητρο...

Στον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA το 1985-85, στις 18 Σεπτεμβρίου 1985, η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που νίκησε την Ρεάλ Μαδρίτης (1-0) με το γκολ του Παύλου Παπαϊωάννου. Δεν αποδείχθηκε, βέβαια, αρκετό για να φέρει και την πρόκριση αλλά η υπέρβαση είχε ήδη γίνει. Και η Ενωση θα την... υπερέβαινε κι αυτή, την σεζόν 2002-03. Εχοντας κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με την Βασίλισσα, οι Κιτρινόμαυροι την έφεραν στα όρια της στη Νέα Φιλαφέλφεια, όπου οι Ντέμης-Τσιάρτας έκαναν πάρτι και έφεραν το σκορ στο 3-1, για να αποσπάσουν τελικά ισοπαλία (3-3) οι Ισπανοί αφού ο Μαλαδένης έχασε την ευκαιρία της ζωής του... Στη ρεβάνς, οι παίκτες του Μπάγεβιτς θα έπαιρναν την ισοπαλία της ζωής τους αφού θα επέστρεφαν από το 2-0 σε 2-2, χάρη στα γκολ των Κατσουράνη και Σεντένο. Ο δικέφαλος αετός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πήρε αποτέλεσμα στο Santiago Bernabeu ενώ κατάφερε να μην ηττηθεί σε κανένα από τα δύο ματς με τους Galacticos των Ζιντάν, Ραούλ, Φίγκο, Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος κλπ!

image

Πρωταθλήτρια στο γήπεδο

Η σεζόν 2007-08 άρχισε πανηγυρικά για την ΑΕΚ, η οποία έκανε ρεκόρ (τότε) για τα ελληνικά δεδομένα στις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας με 25.495! Πανηγυρικά θα έκλεινε κιόλας εκείνη η αγωνιστική περίοδος, με τους οπαδούς και την ομάδα να κάνουν φιέστα στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος για την... κατάκτηση του τίτλου! Τουλάχιστον αγωνιστικά. Η Ενωση έχει περισσότερους βαθμούς από όλους εντός των αγωνιστικών χώρων, έχει τις περισσότερες νίκες, την καλύτερη επίθεση, τον πρώτο σκόρερ, κάνει ρεκόρ στις εκτός έδρα νίκες, ρίχνει και μια 4άρα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και γενικά αποδεικνύει με κάθε τρόπο την ανωτερότητα της. Το γεγονός, όμως, ότι τυπικά ο τίτλος κατέληξε αλλού, αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα αλλάζουν εύκολα οι απόψεις για το αν τα πρωταθλήματα πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο ή στα χαρτιά. Και εκείνη η (τυπική) απώλεια του πρωταθλήματος, ήταν η αρχή για όσα θα διαβάσετε ακριβώς από κάτω...

image

Η μαύρη σελίδα

Από την σεζόν 2008-09 η ΑΕΚ μπήκε σε ένα μονοπάτι που οδηγούσε σε γκρεμό. Η αποχώρηση του Ντέμη Νικολαΐδη από την προεδρία, λίγους μήνες μετά την έναρξη της σεζόν, σηματοδότησε εξελίξεις που μόνο ευχάριστες δεν ήταν. Η πενταετής διοικητική σταθερότητα της Ενωσης χάθηκε, οικονομικά τα πράγματα άρχισαν να μαραζώνουν, οι μέτοχοι-αμέτοχοι δεν είχαν κάποιον άνθρωπο εμπιστοσύνης για να τους οδηγήσει ή να τους διατηρήσει τη διάθεση να ασχολούνται ουσιαστικά με την ομάδα και την σεζόν 2012-13 έγινε το ανήκουστο. Σις 14 Απριλίου 2013, μία μέρα μετά τα 89α γενέθλια της, η ΑΕΚ ηττήθηκε από τον Πανθρακικό στο ΟΑΚΑ (0-1) και ουσιαστικά υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της... Η τυπική επιβεβαίωση θα ερχόταν λίγες μέρες μετά, με την Ενωση να μπαίνει στη λίστα με τα μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ διαφόρων χωρών που έπρεπε να ζήσουν αυτή την πτώση. Και να αποδείξουν το μέγεθος τους, επιστρέφοντας!

image

NATO stop the bombing

Δεν ήταν πρωτάθλημα, κύπελλο ή μια μεγάλη πορεία στην Ευρώπη. Ηταν κάτι ανώτερο από αυτά, γιατί ήταν η απόδειξη ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να στείλει κοινωνικό μήνυμα. Γιατί ήταν η απόδειξη ότι η ΑΕΚ δεν είναι απλά ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ και ποτέ δεν μπορεί να σκεφτεί αποκλειστικά ως ένα τέτοιο. Στις 7 Απριλίου 1999 η Ενωση ταξίδεψε, κόντρα σε κάθε συμβουλή, στο Βελιγράδι για ένα φιλικό με την Παρτιζάν. Ενα φιλικό, μέσω του οποίου απέδειξε έμπρακτα την υποστήριξη της στον σέρβικο λαό και την επιθυμία για ειρήνη. Δεν ξέρουμε κατά πόσο οι Σέρβοι το θυμούνται, ή αν θα έκαναν το ίδιο σε αντίστροφη περίπτωση. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η ΑΕΚ το έκανε επειδή είναι ΑΕΚ!

image

Σαν βρεθείς στης Φιλαδέλφειας τα μέρη...

Οταν οι πρόσφυγες επέλεγαν την Νέα Φιλαδέλφεια ως έδρα της ΑΕΚ, όριζαν και την μοίρα των εκατομμυρίων που θα ακολουθούσαν. Η Φιλαδέλφεια ταυτίστηκε με τον δικέφαλο αετό στο μυαλό και στην καριά των οπαδών του -αλλά και των αντιπάλων του- με αποτέλεσμα να μην χαθεί ούτε λεπτό η πίστη ότι μια μέρα η ομάδα θα επιστρέψει εκεί. Αστεγη από το 2003, όταν οι Ενωσίτες αποχαιρετούσαν με δάκρυα τα μάτια τον Ναό τους, η ΑΕΚ είναι πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή στα πατρογονικά της εδάφη, στην Νέα Φιλαδέλφεια και στο οικόπεδο που υπήρχε το «Νίκος Γκούμας». Γιατί έτσι το θέλουν (και) αυτοί που ταύτισαν την συγκεκριμένη περιοχή με τους Κιτρινόμαυρους πολλές δεκαετίες πριν.

image

ΑΕΚ στα εύκολα, ΑΕΚΑΡΑ στα δύσκολα!

Χαραγμένο στο DNA της το να υποφέρει, όπως οι άνθρωποι που την ίδρυσαν και τη βοήθησαν να σταθεί στα πόδια της καθώς έκαναν ένα νέο ξεκίνημα ερχόμενοι στην Ελλάδα, η ΑΕΚ έχει περάσει πολλές δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Και η πιο δύσκολη ήρθε πρόσφατα... Το 2013 η Ενωση υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά και βρέθηκε ξαφνικά στη Γ' Εθνική. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, χρειαζόταν μια επιβεβαίωση για το ποια είναι η ΑΕΚ και ποιος είναι ο κόσμος της, αυτή η "περιπέτεια" ήταν η καλύτερη ευκαιρία. Με απίστευτη στήριξη από τους οπαδούς της στα γήπεδα της Γ' και της Β' Εθνικής, η Ενωση επέστρεψε όπως έπρεπε και της αξίζει: Με την κατάκτηση του περσινού κυπέλλου. Μικρότερης αξίας, σίγουρα, από αυτό που κατέκτησε ο κόσμος της, επιβεβαιώνοντας το «ΑΕΚ στα εύκολα, ΑΕΚΑΡΑ στα δύσκολα»!