Η Μπεσίκτας στα καλύτερά της!

Η Μπεσίκτας στα καλύτερά της!

Ηταν ίσως το χειρότερο της ευρωπαϊκό βράδυ! Η Μπεσίκτας πήγε στο Κίεβο για πρόκριση στους «16» του Champions League κι επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη με βαριά εξάρα και εισιτήριο για το... Europa! H αντιμετώπιση; Αποθέωση από χιλιάδες οπαδούς της που λύγισαν στο κλάμα του Φάμπρι και των συμπαικτών του. Ολοι τους αναγνώρισαν την προσπάθεια του α' μέρους, τη διαιτητική αδικία, αλλά και το... άδειασμα του β' μέρους. Τι ζήτησαν; Ταξίδι στη Στοκχόλμη για τον τελικό του Europa League. Ρόστερ; Εντυπωσιακό! Γήπεδο; Διαστημικό! Μομέντουμ; Φανταστικό! Το gazzetta.gr σας προσφέρει στο πιάτο την αντίπαλο του Ολυμπιακού, την ομάδα που έχει το πάνω χέρι πλέον στην Τουρκία!

image

Vodafone… space Arena!

«Η Μπεσικτάς είναι ομάδα του λαού και ο πρόεδρος του λαού θα εγκαινιάσει το γήπεδο της ομάδας. Το κολοσσιαίο στιλ του γηπέδου είχε σαν έμπνευση τον πρόεδρο. Κύριε πρόεδρε είστε ο μυστικός ήρωας αυτού του σταδίου!» φώναξε στα εγκαίνια (11 Απριλίου 2016) του Vodafone Arena o πρόεδρος της Μπεσικτάς Φικρέτ Ορμάν. Μπορείς να την πεις και… διαστημική έδρα, αφού είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στάδια στην Ευρώπη! Η κατασκευή του σταδίου διήρκεσε 1065 ημέρες και χρειάστηκε η κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία, μιας και το παλιό «Ινονού» είχε χαρακτηρισθεί «ιστορικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς». Ο προϋπολογισμός των 70 εκατομμυρίων ευρώ πήγε... περίπατο, αφού απογειώθηκε στα 110 εκατ. Βέβαια, η χορηγία μαμούθ από την εταιρία τηλεπικοινωνιών «Vodafone» είχε εξασφαλίσει όλα τα έξοδα πριν κατεδαφιστεί το παλιό «Ινονού». Οι Τούρκοι τονίζουν πως η εταιρεία μοίρασε 127 εκατ. και φυσικά το γήπεδο πήρε το όνομά της.

Το νέο γήπεδο είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας! Ο αγωνιστικός χώρος διαθέτει υβριδικό χλοοτάπητα, το γήπεδο χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για τις ενεργειακές του ανάγκες, ενώ το πότισμα γίνεται από το νερό της βροχής που έχει συγκεντρωθεί.

Το 43.500 θέσεων νέο γήπεδο διαθέτει απίθανες παροχές για τους φιλάθλους. Ενσωματωμένες οθόνες στην πλάτη κάθε καθίσματος, τεχνολογία Stadium Vision για τις αμφισβητούμενες φάσεις, γκολ σε real time. Οσο για το wi-fi, αυτό είναι σκέτη απόλαυση. Η ατμόσφαιρα είναι τρομακτική για τον αντίπαλο, αφού κάτω από τους ηλεκτρονικούς πίνακες έχουν τοποθετηθεί ειδικές μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, και τα 190+ ντεσιμπέλ διαλύουν τα αυτιά! Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης το γήπεδο έχει τη δυνατότητα να αδειάζει σε λιγότερο από λεπτό…

image

Ο δάσκαλος της Μπεσίκτας!

Σενόλ Γκιουνές, ο αναμορφωτής της Μπεσίκτας! Στις 11 Ιουνίου του 2015 ο σύλλογος ανακοίνωνε τη σύναψη συμφωνίας με τον 62χρονο προπονητή! Στο πρόσωπό του βρήκε τον άνθρωπο που θα έχτιζε ένα τόσο ισχυρό οικοδόμημα.

Τέσσερα χρόνια (2000-04) στον πάγκο της Εθνικής Τουρκίας με την οποία κατέκτησε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Αλλωστε, μαζί με τον Φατίχ Τερίμ είναι οι δυο σπουδαιότερες προσωπικότητες των πάγκων στη γειτονική χώρα.

Ταξίδεψε στη Ν. Κορέα για να κάτσει στον πάγκο της Σεούλ, αν και χρειάστηκαν 29 χρόνια για να φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματός του. Λατρεύει το 4-2-3-1, αλλά όταν έχει Κουαρέσμα – Μπάμπελ, μοιραία θα πάει και στο 4-3-3. Το ποσοστό νικών στην καριέρα του αγγίζει το 52%, ενώ δε διστάζει να τα βάλει με όλους, ώστε στα αποδυτήρια να υπερισχύσει η πειθαρχία.

Ο Κουαρέσμα έβαλε τον εαυτό του πάνω από την ομάδα και ο Γκιουνές του τα… έχωσε άσχημα. Τι και αν είχε απέναντί του έναν πρωταθλητή Ευρώπης... Το 2002 του απονεμήθηκε το μετάλλιο Διακεκριμένων Υπηρεσιών από τον πρόεδρο της Τουρκίας, αν και ο ίδιος θα προτιμούσε να είχε στο στήθος έστω το ασημένιο του Μουντιάλ.

Στην Τουρκία τον αποκαλούν «Δάσκαλο», οι γνώσεις του για το ποδόσφαιρο τεράστιες, ενώ έχει τον τρόπο να βάζει τους παίκτες στα… θρανία και να τους τα μεταφέρει. Δεν είναι ο… τρελός του πάγκου, αλλά θα «σεληνιαστεί» με τα λάθη στο κέντρο, τις περιττές ατομικές ενέργειες (ακούς Κουαρέσμα…) και το πούλημα της μπάλας. Το 3-3 με τη Μπενφίκα είναι το ματς που δεν θα ξεχάσει ο ίδιος, έμαθε στους Πορτογάλους ποδόσφαιρο τακτικής και τρέλανε ξανά τους συμπατριώτες του.

image

Ένας… εγωιστής πρωταθλητής Ευρώπης!

H μπάλα παίζεται στο γήπεδο, ωστόσο, δε μπορούμε να λησμονήσουμε και τους... αριθμούς συμβολαίων! Η αξία των παικτών της Μπεσίκτας είναι τριπλάσια από εκείνη του Ολυμπιακού και φτάνει τα 125.500.000€. Για τη Μπεσίκτας ακριβότερος παίκτης είναι ο Ογκουζχάν Οζιακούπ με αξία 12.500.000€. Ωστόσο, το μεγάλο της όπλο είναι ο Ρικάρντο Κουαρέσμα. Ο πρωταθλητής Ευρώπης μπήκε φουριόζος στις υποχρεώσεις της Μπεσίκτας, έχει κάνει τη διαφορά και φέτος, τονίζοντας πως δε θέλει να μείνει μόνο σε έναν δεύτερο διαδοχικό τίτλο, αλλά να φτάσει μέχρι τον τελικό του Europa.
O Πορτογάλος βρήκε τον δικό του… Παράδεισο στην Πόλη και για πρώτη φορά ο ίδιος δεν θέλει να κουνήσει μαντήλι τόσο γρήγορα. Ποδοσφαιριστής αλάνας που όμως προσπαθεί να μπει σε καλούπι. Το αγωνιστικό του στυλ θεωρείται επίδειξη υψηλής ποιότητας, προσφέρει στιγμές αυθεντικής ποδοσφαιρικής μαγείας και λατρεύεται σα θεός! Η αναγνώριση της ποδοσφαιρικής του ευφυΐας συνοδεύτηκε από ένα πρωτάθλημα με τη Μπεσίκτας (το 14ο στην ιστορία της). Μπορεί να παίξει τόσο δεξιά όσο και αριστερά, από τη δική διάθεση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η εικόνα της ομάδας του. Ο Κουαρέσμα είναι ο ηγέτης της Μπεσίκτας και ο παίκτης που έφερε τα κάτω – πάνω! Αν η πειθαρχία ήταν το αγαπημένο του χαρακτηριστικό η καριέρα του θα είχε πολλές, πάρα πολλές μαγικές στιγμές. Τα νεύρα και ο εγωισμός είναι «σύμμαχος» για να… καταστρέφει αυτό που χτίζει!

image

Με το αγαπημένο του 4-2-3-1

Ο Γκιουνές θα παρατάξει τη Μπεσίκτας κόντρα στον Ολυμπιακό με το αγαπημένο του 4-2-3-1 και σε αυτό θα παραμείνει ο Κουαρέσμα παρά τη… μίνι κρίση που έχει ξεσπάσει στα αποδυτήρια. Αλλωστε, ο Τούρκος τεχνικός βάζει πάνω απ όλα την ομάδα του και ο Πορτογάλος είναι ο μεγάλος της σταρ! Πως θα την δούμε στο Καραϊσκάκη; Γκολκίπερ ο Φάμπρι, αριστερό μπακ ο Κορέια, δεξί ο Γκιονούλ και στόπερ οι Νουκάν – Μαρσέλο. Αμυντικά χαφ οι Οζιακούπ, Χάτσινσον μπροστά τους ο Ταλίσκα, αριστερό εξτρέμ ο Μπάμπελ, δεξιά ο Κουαρέσμα και στην επίθεση ο Τοσούν. Κι όμως ο Ολυμπιακός βρίσκει απέναντί του Μπεσίκτας στην καλύτερή της φάση. Ακόμα και η άμυνα έχει… σταματήσει τις γκάφες, ο φορ Τοσούν είναι σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ τα δυο χαφ κάνουν τη διαφορά. Ο Χάτσινσον αποτελεί την καρδιά της ομάδας. Ο παίκτης που θα κόψει, θα μοιράσει, ο άνθρωπος που θα τρέξει όσο κανείς άλλος στην ομάδα του. Παίκτης – κλειδί; Ισως…

Βέβαια, δεν ξεχνά κανείς και τον Οζιακούπ, box to box παίκτης που μπορεί από το πουθενά να βγάλει φάση για γκολ! Αν κάποιος είναι ο… λατρεμένος του Γκιουνές, σίγουρα θα λέγαμε τον στόπερ Μαρσέλο «Είναι ο… πρίγκιπάς του» τονίζουν οι Τούρκοι και στο πλευρό του έχει πλέον τον Νουκάν, έναν από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες στο πρωτάθλημα της χώρας.

Ταχύτητα, δύναμη και πάθος τα τρία χαρακτηριστικά των Τούρκων, με τον Γκιονούλ να τονίζει «Ονειρευόμαστε να φτάσουμε μέχρι τον τελικό του Europa League. Γιατί όχι; Στόχος μας είναι να μην χάνουμε στα νοκ-άουτ ματς».

image

Οι αιματηρές επιθέσεις στο… σπίτι της!

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 και η Πόλη συγκλονίζεται από πανίσχυρες εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό 160. Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν ένα αυτοκίνητο με 300kg εκρηκτικών υλών και η πρώτη επίθεση συνέβη σε δευτερόλεπτα στη γειτονιά Beşiktaş στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Το τρομακτικό γεγονός έγινε μόλις δυο ώρες από το τέλος του ματς της αντιπάλου του Ολυμπιακού με την Μπούρσασπορ. Μάλιστα, οι οπαδοί ήταν ακόμα στα καφενεία και σχολίαζαν το αποτέλεσμα του αγώνα.
Ανάμεσα στους νεκρούς, ο Βεφά Καρακουντού, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος ήταν χρόνια επιφορτισμένος με την ασφάλεια σε όλα τα παιχνίδια της Μπεσίκτας. Νεκρός και ο υπάλληλος της μπουτίκ, Τουνς Ουνκού. Ολα αυτά μόλις εννέα μήνες έπειτα τον εγκαινιασμό του διαστημικού γηπέδου από τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι επιθέσεις αύξησαν την ένταση και το φόβο αστάθειας, ωστόσο ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Οπαδοί, τεχνικό τιμ, παίκτες επέστρεψαν στη Vodafone Arena και στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Η περιοχή είναι πλέον από τις καλύτερα φυλασσόμενες της χώρας, ενώ και οι ξένοι ποδοσφαιριστές τονίζουν πως δεν φοβούνται να μείνουν στην Πόλη..

image

Διαδηλώσεις, αντι-Ερντογάν και φυλακή!

Οι ακροαριστεροί, αντιφασίστες και αντιεξουσιαστές «Carsi» αποτελούν τον βασικό οπαδικό πυρήνα της ομάδας, ενώ είναι αδελφοποιημένοι με εκείνους του ΠΑΟΚ. Πρόκειται για τους… κυνηγημένους από τον Ερντογάν και τις Αρχές της Τουρκίας, καθώς αρκετοί από αυτούς βρίσκονται ήδη στη φυλακή ή αντιμετωπίζουν σειρά κατηγοριών, ανυπόστατων κατά τους ίδιους που θεωρούν ότι διώκονται λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων και της αντιεξουσιαστικής τους δράσης.

Ήταν άλλωστε αυτοί που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση της πλατείας Ταξίμ, μαζί βεβαίως και με οπαδούς των άλλων ομάδων της Τουρκίας, τότε που το οπαδικό κίνημα έγραψε την δική του ιστορία στους δρόμους. Είχαν επίσης δραστικό ρόλο στις διαδηλώσεις κατά του πολιτικού καθεστώτος του Ερντογάν το 2013.

Συγκεκριμένα 35 μέλη τους βρέθηκαν στο... εδώλιο των κατηγορουμένων τον Δεκέμβριο του 2015 για πράξεις και κινήσεις κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα, υπήρξε σειρά αντιδράσεων από τους οπαδούς της Μπεσίκτας γι αυτό το γεγονός, όπως το να φορέσουν μαύρα στο πρόσφατο εκτός έδρας ματς με την Γαλατά. Μεταξύ άλλων το έκαναν και για το «εμπάργκο» μετακίνησης που είχαν υποστεί. Κανείς άλλωστε δεν ξεχνά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας και την αστυνομία στα εγκαίνια του γηπέδου, αφού δεν συμφωνούσαν με την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν!

image

Η διετία της αναγέννησης

Η Μπεσίκτας είναι η ομάδα της διετίας στην Τουρκία! Πρωτάθλημα πέρσι, τεράστιο φαβορί φέτος για να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Μυστικό; Τεράστιο μπάτζετ, ιδανικός προπονητής, έδρα- κάστρο και ατμόσφαιρα μαγική! Η διοίκηση δαπάνησε πολλά εκατομμύρια, ο Γκιουνές έκανε τις σωστές επιλογές σε μεσαία γραμμή κι επίθεση, ενώ η κατασκευή του Vodafone Arena θωράκισε τις όποιες αδυναμίες της. O Φικρέτ Οσμάν, ο πρόεδρος της ομάδας είναι ο μάγος των deals. Ο άνθρωπος που ξέρει να κλείνει απίθανες μεταγραφικές, αλλά κι εμπορικές συμφωνίες. Αλλωστε, το deal με τη Vodafone πέρασε στην ιστορία!
Η Μπεσίκτας έχει τα περισσότερα διαφημιστικά έσοδα, παρά το γεγονός πως δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο η Γαλατά και η Φενέρ. Η απόκτηση των Γκονούλ, Ερκίν από τη Φενέρμπαχτσε επιβεβαίωσε πως το απόλυτο αφεντικό της Τουρκίας είναι πλέον η Μπεσίκτας «Η Φενέρ και η Γαλατά είναι πλέον κάτι σαν Μίλαν και Ιντερ,η Μπεσίκτας μοιάζει στη Γιουβέντους. Κάπως έτσι απεικονίζεται η κατάσταση στο ποδόσφαιρο της Τουρκίας» θα τονίσει ο δημοσιογράφος της Millyet, Σελάλ Ουμούτ Ερέν

image

Ο νέος Ριβάλντο και η… αλαζονεία

Το πιο δυνατό σημείο της είναι το... Vodafone Arena, αφού η ομάδα είναι τρομακτικά ισχυρή στην έδρα της. Εκκωφαντική ατμόσφαιρα, ικανή να τρελάνει κάθε αντίπαλο. Το ρόστερ της το λες και… φουλ ποιοτικό, ειδικά από τη μεσαία γραμμή και μπροστά. Μπορεί η ομάδα να παίξει εύκολα και το 4-3-3 με τους Κουαρέσμα, Μπάμπελ να κάνουν τη διαφορά. Ο επιθετικός Τοσούν είναι παίκτης ζωτικής σημασίας για τη Μπεσίκτας. Η αποχώρηση του Μάριο Γκόμες δεν την επηρέασε καθόλου, αφού ο διεθνής φορ έχει σε 33 ματς 19 γκολ και 3 ασίστ. Υπάρχει και ο... νέος Ριβάλντο, ο Ταλίσκα!
Κάθε στημένο του κι ένας εφιάλτης για την αντίπαλη άμυνα. Μαζί με τον Κουαρέσμα συνθέτουν ένα πανέξυπνο δίδυμο, κάτι που φαίνεται από τις επιδόσεις της ομάδας. Ο Αμπουμπακάρ είναι παίκτης - εγγύηση! Ουσιαστικός, δυνατός μέσα στην περιοχή, αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για τον Γκιουνές. Θα σταθούμε όμως και στην ταχύτητα της ομάδας. Τα μπακ Γκιονούλ και Αντριάνο... υπόσχονται να κάνουν άνω- κάτω τη ζωή των αντιπάλων, κι αν δε βρουν αντίσταση από τα αντίπαλα χαφ, τότε η Μπεσίκτας κάνει πάρτι! Γι αυτό άλλωστε η διοίκηση της τονίζει πως αν η ομάδα δε βρεθεί τουλάχιστον στα ημιτελικά του Europa League θα έχει αποτύχει...

Υπάρχει αρνητικό στην πρωταθλήτρια Τουρκίας; Ναι, η αλαζωνική της συμπεριφορά. Είναι μεγάλο φαβορί για τον τίτλο στην Τουρκία, αλλά η Φενέρ εκμεταλλεύθηκε τη λανθασμένη νοοτροπία της αντιπάλου και την κέρδισε στην έδρα της. Της λείπει ηρεμία από το παιχνίδι της κι αν οι κορυφαίοι Ογκουζάν και Κουαρέσμα μπουν στο ματς... θυμωμένοι τότε χαλάνε όλη τη χημεία! «Ενας ήρεμος Ολυμπιακός, που δεν θα αιφνιδιαστεί, θα είναι σωστός στις μεταβιβάσεις του, κλείσει καλά τους δυο παραπάνω παίκτες μπορεί να φέρει τα πάνω -κάτω και να στείλει εκτός διοργάνωσης τη Μπεσίκτας» προσθέτει ο Σελάλ Ουμούτ Ερέν.

image

Η αποθέωση και το στραπάτσο!

Οι Τούρκοι είχαν ραντεβού με την ιστορία τους, εξάλλου δεν είχαν περάσει ποτέ στην επόμενη φάση του Champions League. Ωστόσο, η πίεση... λύγισε τη Μπεσίκτας, τη διέλυσε και μαζί η απόφαση του Τόμσον να αποβάλει στο 29ο λεπτό τον Μπεκ, ενώ το σκορ ήταν 1-0. Η αδιάφορη Ντιναμό ήταν... on fire κι επιβεβαίωσε την παράδοση που τη θέλει να μη χάνει ποτέ από τούρκικες ομάδες εντός έδρας. Οι Ουκρανοί άφησαν το... fair play στην άκρη, πέτυχαν έξι γκολ (6-0) και ανάγκασαν τον Φάμπρι και τους συμπαίκτες του να ξεσπάσουν σε κλάματα. Η Μπεσίκτας που χάνει πάντα το τελευταίο ματς των ομίλων γνώρισε την αποθέωση από τους φιλάθλους που ζητούσαν... εκδίκηση με τίτλο στο Europa! Ναι, είναι αλήθεια, η αντίπαλος του Ολυμπιακού βρέθηκε μια ανάσα από την πρόκριση στους «16».
Η ποδοσφαιρική Ευρώπη δεν ξεχνά την απίθανη εντός έδρας ανατροπή με τη Μπενφίκα (από 0-3 σε 3-3) «Στο Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να μαθαίνεις διαρκώς να μην υποτιμάς τον αντίπαλο. Ειδικά αντίπαλο με την ποιότητα και την αξία της Μπεσίκτας, που έχει την δυνατότητα να αντιδράσει. Ηταν μια απίθανη ανατροπή» είχε τονίσει κόουτς των Πορτογάλων, Ρούι Βιτόρια. Ο Βασίλης Βούζας πρέπει να ακούσει και τα όσα είχε πει ο Μαουρίτσιο Σάρι έπειτα την ταπεινωτική ήττα στο Σαν Πάολο (2-3) «Αρκεί μόνο να είσαι ακόμα και ένα 2% δίχως συγκέντρωση για να χάσεις ένα ματς με αντίπαλο όπως η Μπεσίκτας. Ένας πολύ δυνατός αντίπαλος πνευματικά, σωματικά και από αγωνιστικής πλευράς και δύσκολος στο να τον αντιμετωπίσεις, ειδικά εάν δεν ξεκινήσεις καλά ένα ματς».