FEDAL: Part 35!

FEDAL: Part 35!

Ο τελικός των τελικών είναι γεγονός! Ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ραφαέλ Ναδάλ, οι ζωντανοί θρύλοι του τένις οι μάχες των οποίων πήραν... ποδοσφαιρικές διαστάσεις, άροντας ταυτόχρονα το ελιτίστικο περιτύλιγμα του αθλήματος είναι έτοιμοι να δώσουν μία ακόμη μοναδική παράσταση για το κοινό τους την Κυριακή στις 10:30 ώρα Ελλάδας, στη Μελβούρνη, με φόντο το τρόπαιο του Αυστραλιανού Όπεν.

Το gazzetta.gr, λίγες ώρες πριν το πρώτο σερβίς, γράφει για τη μεγάλη μάχη δύο πραγματικών θρύλων του αθλητισμού!

image

Επέστρεψαν κραταιοί!

Η συγκυρία είναι αναπάντεχη και ανεπανάληπτη, κάτι που άλλωστε και οι ίδιοι ομολόγησαν. Προερχόμενοι από τραυματισμούς, ο Ελβετός στο γόνατο (έπειτα από την χειρουργική επέμβαση στο μηνίσκο) και ο Ισπανός στον καρπό, πέρασαν δια πυρός και σιδήρου -με δεδομένο ότι λόγω της θέσης τους στην παγκόσμια κατάταξη δεν είχαν ευνοϊκές κληρώσεις- για να φτάσουν στον τελικό του πρώτου γκραν σλαμ της σεζόν.

Ο Φέντερερ Νο 17 πια της παγκόσμιας κατάταξης, χρειάστηκε να αποκλείσει τους Μέλτσερ (Αυστρία), Ρούμπιν (ΗΠΑ), Μπέρντιχ (Νο 10 - Τσεχία), Νισικόρι (Νο 5 – Ιαπωνία), Μίσα Ζβέρεφ (Γερμανία), ο οποίος απέκλεισε τον Νο 1 στο ταμπλό Άντι Μάρεϊ και Βαβρίνκα (Νο 4 – Ελβετία) στα ημιτελικά για να πάρει το «εισιτήριο» του τελικού.

Από την πλευρά του ο Ράφα έχοντας υποχωρήσει στο Νο 9 του κόσμου έβγαλε από τη μέση τους: Μάγερ (Γερμανία), Παγδατή (Κύπρος), Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Γερμανία – Νο 24), Μονφίς (Γαλλία-Νο 6) και Ράονιτς (Καναδάς – Νο 3).

Πηγαίνοντας στη διοργάνωση κανείς δεν έκανε όνειρα για τον τελικό όπως άλλοτε. Στόχος ήταν να φτάσουν στον επόμενο γύρο. «Τρώγοντας» όμως τους αντιπάλους τους άνοιξε η όρεξη...

image

Κάτι παραπάνω από αντίπαλοι

Σχέση σεβασμού, αλληλοεκτίμησης και φιλίας ενώνει πια τους δύο τενίστες, οι επικές μάχες των οποίων στο tour ξεκίνησαν το μακρινό πια 2004, στο Masters του Μαϊάμι, με τον Ναδάλ να παίρνει τότε την πρώτη νίκη. Έκτοτε ακολούθησαν 33 ακόμη αγώνες, με τον Ισπανό να προηγείται 23-11.

Από τις 34 αναμετρήσεις οι 21 ήταν σε τελικούς, με τον Ναδάλ να αναδεικνύεται νικητής στις 14 από αυτές.

Στα γκραν σλαμ τώρα, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι 11 φορές, με τον Ράφα να επικρατεί 9-2, ενώ στα ραντεβού των 8 τελικών γκραν σλαμ το προβάδισμα έχει φυσικά ο γεννημένος στο Μανακόρ της Μαγιόρκα, Ναδάλ με 6-2.

Ο πάλαι ποτέ αήττητος Ελβετός βρήκε τον μάστορα του από τον κατά 5 χρόνια νεότερο του Ναδάλ. Ο τελευταίος παρότι εξελίχθηκε στον μοναδικό τενίστα στο tour που είχε το πάνω χέρι στα μεταξύ τους παιχνίδια, ποτέ δεν υποτίμησε εντός ή εκτός γηπέδου τον Φέντερερ.

image

Σταθμός το Αυστραλιανό Όπεν

Στα κορτ της Μελβούρνης οι άλλοτε κορυφαίοι της παγκόσμιας κατάταξης έχουν βρεθεί αντιμέτωποι φορές 3 φορές, με τον Ναδάλ να μετρά ισάριθμες νίκες, εκ των οποίων οι δύο είναι στους ημιτελικούς των 2012 και 2014 και η πρώτη στον τελικό του 2009.

Εκείνος ο τελικός μένει αξέχαστος σε όσους έχουν παρακολουθήσει στενά την κοινή πορεία των δύο πιο εμβληματικών τενιστών στην ιστορία του αθλήματος. Ο Ράφα το 2008 έχει εκτοπίσει τον Φέντερερ από το Νο 1 έπειτα από 237 εβδομάδες σερί, έχοντας προηγουμένως αρνηθεί στον Ελβετό να σηκώσει το τρόπαιο στον τελικό του Ρολάν Γκαρός 2008, το μοναδικό που έλειπε από τη συλλογή του. Το τελειωτικό «χτύπημα» στο πρεστίζ του Φέντερερ, ο Ισπανός το πετυχαίνει στο άνδρο του «Βασιλιά», το Γουίμπλεντον, όπου μετρούσε 5 συναπτούς τίτλους (2003-2007).

Στον πιο συναρπαστικό τελικό γκραν σλαμ όλων των εποχών, ο οποίος διήρκεσε 4 ώρες και 48 λεπτά με δύο διακοπές λόγω βροχής (δεν είχε κατασκευαστεί ακόμη το στέγαστρο), ο Φέντερερ εκθρονίζεται γνωρίζοντας την ήττα με 6-4, 6-4, 6-7(5), 6-7(8), 9-7.

Ο Φέντερερ θα αποπειραθεί να πάρει το... αίμα του πίσω στη Μελβούρνη στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν, σε ένα ματς που ένιωσε να ταπεινώνεται από ένα μειράκιο.

image

Ο τελικός της ταπείνωσης

Την 1η Φεβρουαρίου του 2009, στη Rod Laver Arena, ο Ρότζερ Φέντερερ αναζητά τη νίκη που θα τον επαναφέρει στην κορυφή του κόσμου και της συνείδησης των φίλων του τένις ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των 14 τίτλων γκραν σλαμ του Πιτ Σάμπρας και το παλεύει μέχρι τελευταίας ρανίδας αν όχι του αίματος του, της σωματικής και πνευματικής αντοχής του, όμως έπειτα από 5 ώρες και 14 λεπτά λυγά με 7–5, 3–6, 7–6(3), 3–6, 6–2.

Τότε, ήταν η πρώτη φορά που ο Ρότζερ Φέντερερ πετά το προσωπείο του ψυχρού-ψύχραιμου και ξεσπά. Ξεσπά σε κλάματα πριν από την απονομή σαν μικρό παιδί, τη στιγμή που ο κόσμος τον αποθεώνει σε ένα πρωτοφανές standing ovation, για φιναλίστ. Αδυνατεί να κάνει δηλώσεις και αποχωρεί έως ότου ηρεμήσει. Η απονομή ολοκληρώνεται και ο Ράφα κρατώντας αγκαλιά με το ένα χέρι το τρόπαιο, τυλίγει με το άλλο γύρο τον αντίπαλο του.

Το μεγαλείο του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθε συμπυκνώνεται και αποτυπώνεται σε λίγες στιγμές. Ο Φέντερερ παίρνει δύναμη και επιστρέφει να αποδώσει τα εύσημα στον αντίπαλο του, τονίζοντας ότι, «Θα ξαναπροσπαθήσω. Δεν ήθελα να έχω την τελευταία λέξη, αυτός το τύπος την αξίζει. Ράφα συγχαρητήρια, έπαιξες φανταστικά και το άξιζες man, σου εύχομαι τα καλύτερα για τη σεζόν».

Μνημειώδεις είναι και οι δηλώσεις που ακολουθούν, του μακρυμάλλη τότε νεαρού, οποίος έχει μόλις κατακτήσει τον 6ο τίτλο σε γκραν σλαμ και προσπαθεί να παρηγορήσει το φίλο του: «Ρότζερ συγγνώμη για τη νίκη. Πραγματικά ξέρω πως νιώθεις. Είναι πολύ σκληρό, αλλά θυμήσου ότι είσαι σπουδαίος πρωταθλητής και ένας από τους καλύτερους τενίστες στην ιστορία και θα βελτιώσεις τους 14 τίτλους γκραν σλαμ του Σάμπρας. Συγχαρητήρια για την καριέρα σου, πάντα είναι ευχαρίστηση για μένα να είμαστε αντίπαλοι, εύχομαι τα καλύτερα για το υπόλοιπο της σεζόν».

image

«Πελάτης» του Ναδάλ, «Βασιλιάς» στα κορτ!

Η συνέχεια του 2009 βρίσκει τον Φέντερερ να κατακτά τον πρώτο και μοναδικό τίτλο της καριέρας του στο Ρολάν Γκαρός, με τον τετράκις νικητή της διοργάνωσης Ναδάλ να έχει αποκλειστεί ήδη από τον 4ο γύρο από τον Ρόμπιν Σόντερλινγκ. Ακολουθεί η επανενθρόνιση του Φέντερερ στο Γουίμπλεντον κόντρα στον Άντι Ρόντικ και ακόμη δύο τίτλοι σε γκραν σλαμ στη Μελβούρνη την επόμενη σεζόν και το 2012 στο Γουίμπλεντον απέναντι στον Άντι Μάρεϊ, με τους οποίους έφτασε στους 17. Το 2013 είναι ίσως η χειρότερη χρονιά για τον Φέντερερ, αφού καταφέρνει να φτάσει έως τον ημιτελικό του Αυστραλιανού Όπεν και αποκλείεται στον 4ο του Αμερικανικού Όπεν. Το 2014 επιστρέφει στους τελικούς του Γουίμπλεντον, όπου γνωρίζει την ήττα από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, τον τενίστα που θα του στερήσει δύο ακόμη τίτλους γκραν σλαμ σε Αμερικανικό Όπεν και Γουίμπλεντον το 2015.

Σε ότι αφορά στον Ισπανό μετρ στο χώμα, έχει στην κατοχή του 9 τίτλους στο Ρολάν Γκαρός και είναι ο μοναδικός άνδρας με τόσους τίτλους σε ένα major. Στα 24 του, το 2010, έγινε ο 7ος και νεότερος τενίστας στην ιστορία της Open Era, ο οποίος ολοκληρώνει το career slam, έχοντας φτάσει σήμερα τους 14 τίτλους.

Τελευταία φορά που πανηγύρισε τίτλο σε major ήταν το 2014 στο γαλλικό όπεν, ενώ έκτοτε απουσίασε από τους τελικούς. Το 2016 ήταν σίγουρα η χειρότερη χρονιά της καριέρας του, αφού αποκλείστηκε στον 1ο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν, το 3ο του Ρολάν Γκαρός, και τον 4ο του Αμερικανικού Όπεν, έχοντας προηγουμένως λείψει για ένα μεγάλο διάστηκα από την αγωνιστική δράση λόγω του τραυματισμού του.

image

Το διάστημα των σχεδόν 6 μηνών που έλειψε από το tour εγκαινίασε την «Ακαδημία Ραφαέλ Ναδάλ», στην οποία προσκεκλημένος ήταν ο φίλος του, Ρότζερ Φέντερερ. Όπως αποκάλυψαν στις δηλώσεις τους μετά τους ημιτελικούς οι δύο τους, είχαν θελήσει να διοργανώσουν στο πλαίσιο των εγκαινίων έναν φιλικό αγώνα μεταξύ τους, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, όμως όντες σοβαρά τραυματίες το ενδεχόμενο αποκλείστηκε.

Τότε έκαναν πλάκα μεταξύ τους, για την ηλικία και την κατάσταση της υγείας τους, αστειευόμενοι ότι μέχρι μίνι τένις μπορούν να παίζουν κόντρα σε τζούνιορ πια. Η απογοήτευση και για τους δύο μεγάλη, όμως η κρυφή επιθυμία να επιστρέψουν ζωντανή και δυνατή. Έτσι, το θαύμα έγινε και οι Ρότζερ Φέντερερ και Ραφαέλ Ναδάλ είναι έτοιμοι να δώσουν μία ακόμη μοναδική παράσταση για το κοινό της Rod Laver Arena και όχι μόνο (αναμένεται να κάνει ρεκόρ τηλεθέασης για αγώνα τένις) ευρισκόμενοι και οι δύο σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση.

Για το 35χρονο Φέντερερ η παρουσία του στον τελικό μοιάζει με μοναδική ευκαιρία να κατακτήσει ίσως τον τελευταίο τίτλο γκραν σλαμ της καριέρας του. Παρότι δεν σκοπεύει -όπως έχει τονίσει- να αποσυρθεί άμεσα και εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστικός, το σώμα του έδειξε σημάδια καταπόνησης, τα οποία ως διά μαγείας εξαλείφθηκαν έπειτα από την πολύμηνη απουσία του. Κακά τα ψέμματα όμως, η διάρκεια σε τόσο απαιτητικούς προπονητικούς και αγωνιστικούς ρυθμούς σε αυτήν την ηλικία δεν μπορεί να είναι η ίδια με εκείνη 5-10 χρόνια πριν. Το ξέρει, γι αυτό και μετά τον ημιτελικό κόντρα στον Βαβρίνκα είπε χαριτολογώντας, αλλά απολύτως ειλικρινά, ότι θα τα δώσει όλα στον τελικό ακόμη κι αν δεν ξαναπερπατήσει για άλλους πέντε μήνες.

Ο Ναδάλ αν και 5 χρόνια νεότερος έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς και τα προγνωστικά περί καριέρας αντίστοιχης με του Φέντερερ μάλλον δύσκολα θα επιβεβαιωθούν. Στο μυαλό του Ράφα ο τελικός της Κυριακής επίσης φαντάζει ως μία από τις τελευταίες ευκαιρίες του να πανηγυρίσει γκραν σλαμ και επίσης αναμένεται να κάνει κατάθεση ψυχής. Άλλωστε έχει και έναν επιπλέον λόγο. Στο box του θα βρίσκεται για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια η αγαπημένη του Σίσκα Περεγιό και δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να την κακοκαρδίσει.

image