Top-10: Οι μεγαλύτερες νίκες του ελληνικού μπάσκετ

Top-10: Οι μεγαλύτερες νίκες του ελληνικού μπάσκετ

Το ελληνικό μπάσκετ μας έχει κάνει υπερήφανους πολλές φορές. Κάποιες βέβαια... λίγο περισσότερο!

Είναι εκείνες οι φορές που τα επιτεύγματα των ελληνικών ομάδων, μας επέτρεψαν ν' αφήσουμε τα οπαδικά γυαλιά στη θήκη τους και να θαυμάσουμε τα κατορθώματά τους ανεξαρτήτως χρώματος.

Το gazzetta.gr με τη δύναμη του COSMOTE One, που στηρίζει τους #1 μπαμπάδες με Internet, Ομιλία, Ψυχαγωγία, (όλα μαζί), κάνει τις δικές του επιλογές και θυμάται 10 μεγάλες νίκες που συνδυάστηκαν με ευρωπαϊκούς τίτλους.

Τι σχέση τώρα έχουν οι μπαμπάδες; Εκείνοι είναι πάντα οι αφανείς ήρωες που στηρίζουν τα παιδιά τους σε κάθε τους βήμα. Αν δεν ήταν αυτοί να διδάξουν την ντρίμπλα και να διορθώσουν το πρώτο air ball, η παρακάτω λίστα με τις μεγαλύτερες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο, μάλλον δεν θα υπήρχε.

image

Μαρούσι - Σαλόν, Τελικός Κυπέλλου Σαπόρτα 2001

"Do you know Maroussi?"

Και σε ποιον δεν αρέσουν τα παραμύθια; Ειδικά αυτά που έχουν happy end! Ένα όμορφο παραμύθι, που έμεινε στην ιστορία ζήσαμε τη σεζόν 2000-01. Όταν το Μαρούσι... μία ομάδα γειτονιάς συστήθηκε στην Ευρώπη.

Το Μαρούσι που είχε επιστρέψει το 1998 στην Α1 κατάφερε να στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω του με την πορεία του στο Κύπελλο Σαπόρτα και το... τερμάτισε!

Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή έφτασε μέχρι το μεγάλο τελικό και στις 17 Απριλίου επιβλήθηκε της Σαλόν (74-72) για να επιστρέψει από τη Βαρσοβία με το πολυπόθητο τρόπαιο στις αποσκευές της!

Ο Τζίμι Όλιβερ έκανε το παιχνίδι της ζωής του και με 32 πόντους πήρε στις πλάτες του την ομάδα. Το Μαρούσι δεν κέρδισε μόνο έναν τίτλο, αλλά το σεβασμό ολόκληρης της Ευρώπης κι έκανε τους Έλληνες να στηθούν μπροστά από τις τηλεοράσεις τους για να θαυμάσουν το κατόρθωμά του.

«Παιδιά δεν θα φωνάζουν Μαρούσι, αλλά Εθνική Ελλάδος», είχε... προαναγγείλει στους παίκτες του ο «Τίγρης»!

Τα δεκάλεπτα: 24-22, 38-33, 60-51, 74-72

Μαρούσι: Φαλέκας 13 (1), Μασλαρινός 4, Όλιβερ 31 (3), Αμάγια 17 (1), Εφθίμοφ 7, Νικολαΐδης 2, Μαρμαρινός, Βουρτζούμης

Σαλόν Σαονέ: Τζάκσον 13 (2), Όουενς 7 (1), Λι 19 (4), Γκούλιας 10, Τόμιτς, Οστρόφσκι 13 (1), Βεσπασιέν, Αΐ 6 (2), Ζιφά 4

image

ΑΕΚ - Κίντερ, Τελικός Κυπέλλου Σαπόρτα 2000

«Και ξανά ξανά, θα γίνεις Βασίλισσα»

Η ΑΕΚ... Βασίλισσα Ξανά! 32 χρόνια και 7 ημέρες έπειτα από τον τεράστιο άθλο στο Παναθηναϊκό στάδιο η Ένωση φοράει ξανά το στέμμα της και... σκαρφαλώνει στην κορυφή της Ευρώπης! Στις 11 Απριλίου του 2000 οι φίλοι της ΑΕΚ «έβαψαν» τη Λωζάνη στα «κιντρινόμαυρα» κι οι υπόλοιποι κατέκλυσαν το «Γ. Μόσχος» και παρακολουθούσαν την προσπάθεια της ομάδας τους απέναντι στην Κίντερ Μπολόνια από τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στο «τιμόνι» οι Χατζής, Κορωνιός, Κακιούζης, Τσακαλίδης, Μούρσεπ, Μπούι, Χάνσελ, Ο Σάλιβαν υπέταξαν την Κίντερ των Νταλίνοβιτς, Ουκονόμου!

Με 13'' να απομένουν ο Νίκος Χατζής κλέβει την μπάλα... ο Κακιούζης κάνει το 83-76 και η ΑΕΚ βάζει στην τροπαιοθήκη της το Κύπελλο Σαπόρτα.

Μέσα σε αποθέωση από τους χιλιάδες φίλες της ΑΕΚ που είχαν στήσει πάρτι στις εξέδρες και ζητούσαν από νωρίς: «ΑΕΚάρα μας φέρε μας το Κύπελλο» ο Νίκος Χατζης φιλάει το τρόπαιο ( το δεύτερο σε 10 μέρες, αφού είχε προηγηθεί το πρωτάθλημα) και το σηκώνει στον αέρα!

image

Τόφας - Άρης, Τελικός Κυπέλλου Κόρατς - 1997

«Τουρκοφάγος»

Ήταν 26 Μαρτίου του 1997 όταν ο Άρης με τον Σούμποτιτς στο «τιμόνι» του και μεγάλα αστέρα στο ρόστερ του επέτρεψε στην Τόφας όχι μόνο να περάσει από το Αλεξάνδρειο, αλλά να πάρει νίκη με διαφορά 11 πόντων στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Κόρατς.

Βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, απογοήτευσε τον κόσμο, αλλά όσο η κριτική γινόταν πιο σκληρή τόσο η ομάδα γινόταν μια γροθιά.

Ο Άρης μάζεψε τα κομμάτια του και σαν να μην είχε γίνει ποτέ το πρώτο ματς πήγε στην Προύσα και... σόκαρε 5.000 φανατικούς Τούρκους οπαδούς που πίστεψαν πως ο τίτλος ήταν δικό τους! Ο «Αυτοκράτορας» ανέβασε σταδιακά τη διαφορά και με τα χέρια του ν' αγγίζουν τρόπαιο οι Τούρκοι οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο στα -30''! Κανένα πρόβλημα για την ελληνική ομάδα που κάλυψε τη διαφορά, πήρε τη μεγάλη νίκη και σήκωσε σε άδειες εξέδρες την κούπα!

Η Θεσσαλονίκη... κάηκε για χάρη του! Χιλιάδες φίλοι της ομάδας ξεχύθηκαν στους δρόμους με προορισμό τον Λευκό Πύργο για να πανηγυρίσουν το τεράστιο κατόρθωμα της ομάδας τους.

Τόφας Προύσας: Ερντέν, Αλάνοβιτς 7 (1), Μπας 18 (2), Ρότζερς 26 (2), Κονούκ 2, Τοπσακάλ 8 (2), Άβντιτς 2, Γκρίφιθ 7

Άρης: Ορτίθ 25, Λιαδέλης 15, Σταυρακόπουλος 5 (1), Σιούτης 12, Αγγελίδης 6, Σάκλεφορντ 5 (1), Μπόνι 20 (2)

image
image

ΠΑΟΚ - Σαραγόσα, Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων 1991

«Ω Μπάνε Μπάνε»

Το 1991 ο ΠΑΟΚ έκανε όλους τους Έλληνες υπερήφανους! Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της και τον πρώτο που ήρθε στην Ελλάδα μετά τον θρίαμβο της ΑΕΚ το 1968!

Ο τότε Πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Νίκος Βεζυρτζής είχε προβλέψει: «Πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ θα πάρει το Κύπελλο στην Γενεύη» μετά τον δεύτερο ημιτελικό με την Ντιναμό στη Μόσχα.

Η ώρα του μεγάλου τελικού απέναντι στη Σαραγόσα έφτασε κι οι περίπου 6.000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ έκαναν τη Γενεύη... Θεσσαλονίκη! Η διαιτησία εκνεύριζε από την αρχή της αναμέτρησης τους φίλους του ΠΑΟΚ κι όταν ο Παπαχρόνης χρεώθηκε με τέταρτο φάουλ - νωρίτερα είχε αποβληθεί ο Φασούλας με 5ο φάουλ - το ματς διακόπηκε, αφού αντικείμενα έπεσαν στο παρκέ.

Τα... πνεύματα ηρέμησαν κι ο ψυχωμένος ΠΑΟΚ έκανε την ανατροπή από το -8 (51-59)! Με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να είναι α-στα-μά-τη-τος και τον Κεν Μπάρλοου άξιο συμπαραστάτη του το τρόπαιο ήρθε στην Θεσσαλονίκη!

ΠΑΟΚ (22/31 βολές, 21/42 δίποντα, 4/16 τρίποντα, 30 ριμπάουντ): Πρέλεβιτς 31, Μπάρλοου 20, Σταυρόπουλος 15, Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης, Μπουντούρης.

Σαραγόσα (22/32 βολές, 13/30 δίποντα, 8/15 τρίποντα, 29 ριμπάουντ): Ντέιβις 24, Μαγκί 17, Φ.Αρτεάγκα 15, Αντρέου 8, Ρουίθ 5, Α.Αρτεάγκα 1, Ζαπάτα 2, Μουρθία, Χερνάντες.

image

Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα, Final 4 - 1997

«Το 2ο...»

Ο Παναθηναϊκός άνοιξε τον... χορό στην Εuroleague κι ο Ολυμπιακός φρόντισε να κρατήσει το τρόπαιο σε ελληνικά χέρια! Οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν Ρωμαίοι αυτοκράτορες και πήραν τα σκήπτρα του Πρωταθλητή Ευρώπης από τους «πράσινους»!

Ήταν 24 Απριλίου 1997, Μεγάλη Πέμπτη, όταν ο Ολυμπιακός θριάμβευσε απέναντι στην Μπαρτσελόνα στον μεγάλο τελικό του Final 4 της Ρώμης!

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ασταμάτητοι στο δεύτερο ημίχρονο. Ο «Ποταμός»... Ντέιβιντ Ρίβερς ήταν πύραυλος στο παρκέ, ο Τάρλατς μάζεψε ένα περισσότερο επιθετικό ριμπάουντ απ' όσα οι Μπλαουγκράνα (8-7) κι η ελληνική ομάδα πανηγύρισε ξέφρενα την κατάκτηση του τροπαίου!

Μάλιστα, κάτι που είχε προκαλέσει εντύπωση ήταν η απόφαση του Ντούσαν Ίβκοβιτς ν' αποφορτίσει τους παίκτες του με βόλτα στην παραλία της Όστια πριν από το μεγάλο παιχνίδι! Κάτι... που έκανε ξανά με τον με τον Ολυμπιακό το 2012, όταν οι Πειραιώτες επέστρεψαν στον θρόνο τους.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Ρίβερς 26 (6/9δ., 1/3τρ., 11/14β., 4ρ., 3ασ., 3κλ., 5λ.), Σιγάλας 7 (5ρ., 2ασ.), Νάκιτς, Τάρλατς 11 (1/8δ., 9/14β., 11ρ.), Φασούλας 6 (7ρ., 2τ.), Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11 (3/6δ., 1/2τρ., 2/4β., 3ρ.), Γαλακτερός, Τόμιτς 9 , Βελπ 2

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Τζόρτζεβιτς 6 (2/9δ., 0/2τρ., 2/2, 3ρ., 7ασ., 2κλ., 4λ.), Φερνάντεθ, Καρνισόβας 14 (1/3δ., 3/4τρ., 3/3β., 3ρ.), Χιμένεθ 16 (7/11δ., 0/1τρ., 2/4β., 8ρ., 2ασ., 2κλ.), Ρίβας 6, Ρ. Τζοφρέσα 9, Μπος, Εστεγέρ 3, Αντρέου 2, Ντουένιας 2

image

Παναθηναϊκός - Κίντερ, Final 4 - 2002

Από τον Ζοτς με αγάπη

Σ' ένα Final Four λένε πως η κάθε ομάδα έχει 25% πιθανότητες για να κατακτήσει τον τίτλο και πως δεν υπάρχουν ούτε φαβορί, αλλά ούτε κι αουτσάιντερ.

Οι «πράσινοι» πέρασαν μεγάλα εμπόδια για να φτάσουν στην κορυφή και πήραν την πρόκριση στους «4» της διοργάνωσης μετά από το μεγάλο «διπλό» στην έδρα της Ολίμπια (79-72).

Η πορεία των «πρασίνων» μπορούσε να θεωρηθεί ήδη επιτυχημένη, ωστόσο όταν φτάνεις στην πηγή θέλεις φυσικά να πιεις και νερό!

Ανήμερα του Πάσχα αφήσαμε τα κόκκινα αυγά και το σούβλισμα του αρνιού στην άκρη. Εκείνο το βράδυ της 5ης Μαΐου 2002 στηθήκαμε μπροστά από τις τηλεοράσεις για να δούμε τον άθλο του Παναθηναϊκού! Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς υπέταξε το απόλυτο φαβορί! Επιβλήθηκε της Κίντερ Μπολόνια του Έτορε Μεσίνα στο... σπίτι της κι έραψε το τρίτο αστέρι στην φανέλα της!

Απέναντι στην Κίντερ Μπολόνια των πολλών αστεριών... Ριγκοντό, Μπετσίροβιτς, Σμόντις, Τζινόμπιλι, ο Παναθηναϊκός του Ντέγιαν Μποντιρόγκα, είχε καθοριστικό παίκτη τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, ενώ ο Ιμπραήμ Κουτλουάι πέτυχε το σουτ της βραδιάς! Με λιγότερο από ένα λεπτό ν' απομένει βρήκε στόχο σε τρίποντο (80-85) και... πάγωσε το «Παλαμαλαγκούτι»!

Τα δεκάλεπτα: 23-23, 48-40, 61-64, 83-89

Κίντερ Μπολόνια (Μεσίνα): Τζινόμπιλι 27 (3), Μπεσίροβιτς 4, Γκρέιντζερ 10 (2), Φροζίνι, Άντερσεν 3, Ριγκοντό 3 (1), Γκρίφιθ 2, Σμόντις 23 (2), Γιάριτς 11

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11 (1), Καλαϊτζής, Ρότζερς 7 (2), Μουλαομέροβιτς 6, Μποντίρογκα 21 (1), Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22 (4), Παπαδόπουλος 12, Σάντσεθ

image

ΑΕΚ - Σλάβια Πράγας, Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων 1968

ΑΕΚ για... ρεκόρ Γκίνες!

Η ΑΕΚ έγινε.... Βασίλισσα! Όταν η ΑΕΚ επιβλήθηκε της Σλάβια κι ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης στον Τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968. Ένα κατόρθωμα σταθμός όχι μόνο για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και για τον αθλητισμό!

«Υπολείπονται μόλις 34'' και η Ελλάς... η ΑΕΚ είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Βασίλισσα της Ευρώπης! Κλαίμε όλοι!»... με ψυχωμένη φωνή περιέγραφε ο Βασίλης Γεωργίου.

Ήταν 4 Απριλίου του 1968 όταν η Ελλάδα κι η ΑΕΚ έκανε τον διεθνή Τύπο να στρέψει την προσοχή πάνω στην χώρα μας. Και πως δεν θα μπορούσε;

«Η 4η Απριλίου 1968 θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του μπάσκετ. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη κι ασφαλώς σε ολόκληρο τον κόσμο 80.000 θεατές παρακολούθησαν έναν αγώνα. Δύο ώρες πριν από την έναρξη του τελικού καμία θέση δεν είχε μείνει ακάλυπτη στο μαρμάρινο στάδιο. Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χτες βράδυ στην Αθήνα! Ποτέ δεν έχει γίνει μια παρόμοια ατμόσφαιρα μπάσκετ, τόσο εξαιρετική, αλλά και τέτοιου πάθους!», ανέφερε η γαλλική «L' equipe».

To γεγονός ήταν τόσο μεγάλο που το παιχνίδι διεξήχθη στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο για να χωρέσει όλους όσους ήθελαν να το παρακολουθήσουν! Μιλάμε για προσέλευση ρεκόρ. 80.000 θεατές κι άλλοι 30.000 που κρεμάστηκαν στα πέριξ! Ρεκόρ που καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες.

Οι Αμερικάνος, Τρόντζος, Λαρεντζάκης, Χρηστέας, Βασιλειάδης, Τσάβας, Νεσιάδης, Πετράκης, Δημητριάδης, Ζούπας υπό τις οδηγίες του Νίκου Μήλα... έπαιξαν απέναντι στο μεγαθήριο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και για τον Γιώργο Μόσχο που είχε «χτυπηθεί» από την επάρατο νόσο και βγήκαν νικητές.

Χιλιάδες κεριά, φωτοβολίδες, καπνογόνα φώτισαν τον ουρανό της Αθήνας. Οι αγκαλιές, τα δάκρυα, οι φωνές γέμισαν το στάδιο και η ΑΕΚ έκανε ένα μεγάλο όνειρο πραγματικότητα!

AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3, Πετράκης, Νεσιάδης, Δημητριάδης

Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Αμέρ, Kονοπάτσκο

image

Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ, Final 4 - 2009

Το καλύτερο Final 4 όλων των εποχών

«Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μπολόνια, Παρίσι» και.... Βερολίνο! Ο Παναθηναϊκός κάνει ξανά όλη την Ευρώπη να στρέψει τα φλας πάνω του! Το πέμπτο αστέρι στην φανέλα των «πρασίνων» είναι γεγονός, έπειτα από ένα συγκλονιστικό τελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο συναρπαστικό Final 4 του Βερολίνου!

Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οδηγεί ξανά την κούρσα του «τριφυλλιού» στην κορυφή και φέρνει ακόμα ένα τρόπαιο στην μεγάλη συλλογή της ομάδας!

Η ΤΣΣΚΑ μπορεί να βρέθηκε πίσω στο σκορ ακόμα και με 20 πόντους (48-28 στο 20'), αλλά όταν μιλάμε για το μεγαθήριο της Μόσχας ξέρουμε πως ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος. Οι Μοσχοβίτες ροκάνισαν τη διαφορά, έκαναν την ανατροπή και το φινάλε σίγουρα δεν ήταν για καρδιακούς!

Ένα λεπτό για το τέλος. 70-66. Ο Σπανούλης πατάει τη γραμμή των 6,25 και κάνει airball στη λήξη της επίθεσης. 5ο φάουλ του Αντώνη Φώτση στα -40'' στον Κριάπα. Αστοχεί στην πρώτη βολή (ανακούφιση), χάνει τη δεύτερη (χαμόγελα). Ο Διαμαντίδης αγκαλιάζει την μπάλα, αλλά ο Αρτεάνγκα χρεώνει παράβαση 8'' στα -31,6''. Σισκάουσκας για τρεις και... παγωμάρα (70-69 στα -26,2''). -10,4'' για το τέλος. Ο Διαμαντίδης στις βολές κι εμείς... τρώμε τα νύχια μας από το άγχος! Μέσα η πρώτη! Μέσα και η δεύτερη. 72-69. -10,4'' για τέλος. Διαμαντίδης γρήγορο φάουλ στον Σισκάουσκας. 8,4'' για τέλος. Μπήκε η πρώτη βολή. Μέσα και η δεύτερη. 72-71.

Εγκεφαλικό. Η ανάσα παγώνει. -5,8'' κι ο Σάρας στη γραμμή των βολών. Έξω η πρώτη. Μέσα η δεύτερη. 73-71. Η μπάλα στον.... ψυχρό εκτελεστή Ραμούνας Σισκάουσκας. Σηκώνεται για τρεις... ΑΣΤΟΧΕΙ και τέλος!

Ο Παναθηναϊκός Πρωταθλητής Ευρώπης και οι... καρδιές στην θέση τους! Ο Δημήτρης Διαμαντίδης φωνάζει τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και οι δύο εμβληματικοί αρχηγοί σηκώνουν μαζί το τρόπαιο!

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13, Περπέρογλου, 6, Μπατίστ 6, Φώτσης 13, Νίκολας 7, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10, Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9, Σισκάουσκας 13, Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13, Κάουν 3, Κριάπα 9, Πλάνινιτς 5, Μόρις

image
image

Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ, Final 4 - 2012

Η Πόλη είναι δική του!

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης! Η μεγαλύτερη ανατροπή σε Final 4. Το συγκλονιστικό φινάλε με τον «Άη Γιώργη Πρίντεζη» και το... πεταχτάρι που έγραψε ιστορία. Ο Ολυμπιακός ήρθε από το... πουθενά, έκανε κατάθεση ψυχής και κόντρα στο μεγάλο φαβορί ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης!

Στο μεγάλο έπος οι «ερυθρόλευκοι»... μπορεί να έπαιξαν με τα νεύρα μας. Μπορεί να μας προκάλεσαν απανωτά εγκεφαλικά. Αλλά ΜΑΓΚΙΑ τους! Η Ρεάλ Μαδρίτης βρισκόταν στο +19 (34-52). ΝΑΙ! Στο +19 και τα πρώτα 30 λεπτά της αναμέτρησης πίστευε ότι επιτέλους θα επιστρέψει στον θρόνο της! Αμ, δε!

Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς έδωσαν σημεία ζωής και το τελευταίο 12λεπτο μας... έστειλαν στον άλλο κόσμο! Επιμέρους σκορ 21-8 κι ένα φινάλε... τρελό! Στα – 9,7'' και με το σκορ στο 61-60 ο Βασίλης Σπανούλης στέλνει τον Ραμούνας Σισκάουσκας στη γραμμή των βολών. Έξω η πρώτη. Έξω και η δεύτερη! Παγώνει ο χρόνος. Τελευταία ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Σπανούλης... Πρίντεζης.... πεταχτάρι κι όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού γίνονται κουβάρι πανηγυρίζοντας την τεράστια νίκη! Τρελό; ΝΑΙ, αλλά το ζήσαμε!

Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τ εόντοσιτς 15 (4τριπ, 4ριμπ, 5λαθ), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (10ριμπ, 5λαθ, 1κοψ), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος , Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (3), Μάντζαρης 3, Σλούκας 4, Λο.

image
image

Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα, Final 4 - 1996

«Θα έχουμε πάντα το Παρίσι»

Όταν ο Παναθηναϊκός έραψε το πρώτο του αστέρι! Ακολούθησαν κι άλλα, αλλά το πρώτο είναι πάντα ξεχωριστό. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού τραγουδούσαν χρόνια: «Το πρώτο ευρωπαϊκό ο ΠΑΟ θα το πάρει». Ε, και το πήρε! Στις 11 Απριλίου του 1996 οι «πράσινοι» έγραψαν ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, αφού έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στην κατάκτηση της Euroleague!

Το Παλέ ντε Μπερσί... βάφτηκε στα πράσινα από τους περισσότερους από 9.000 φιλάθλους του Παναθηναϊκού που ταξίδεψαν στο Παρίσι! Η ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είχε το... πάνω χέρι στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, αλλά το φινάλε ήταν συ-γκλο-νι-στι-κό!

Η Μπαρτσελόνα... έκανε την αντεπίθεσή της και κατάφερε να μειώσει στον πόντο (67-66). Με την ελληνική ομάδα να έχει την κατοχή ο Παναγιώτης Γιαννάκης... σωριάστηκε στο παρκέ, η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Μοντέρο και τη στιγμή που πήγαινε να χαρίσει τον τίτλο στην ομάδα του στα -4,9'' έρχεται ο από μηχανής θεός! Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς τρέχει προς το καλάθι, πηδάει τον πεσμένο Κόρφα και κλείνει τους διακόπτες!

Ο Παναθηναϊκός κάνει δικό του τον μεγάλο τελικό του Final Four του Παρισιού κι ανοίγει τον χορό των αστεριών!

Παναθηναϊκός (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 17 (6/8δ., 1/2τρ., 2/2β., 3ρ., 2ασ.), Γιαννάκης 9 (4ασ.), Οικονόμου 10 (2/6δ., 1/2τρ., 3/4β., 6ρ., 5ασ., 5λ.), Γουίλκινς 16 (7/14δ., 0/1τρ., 2/3β., 10ρ.), Βράνκοβιτς (0/1δ., 9ρ., 3τ.), Κόρφας 4, Σταυρακόπουλος 9 (3ρ.), Βουρτζούμης 2. Κόουτς: Μάλκοβιτς

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Γκαλιλέα 10 (3/4δ., 1/3τρ., 1/1β., 5ασ., 3κλ.), Φερνάντεθ 15 (2/4δ., 3/4τρ., 2/3β.), Καρνισόβας 23 (4/10δ., 2/6τρ., 9.9β., 8ρ., 6ασ.), Χιμένεθ 9, Γκόντφριντ 9 (5ρ.), Μοντέρο, Ντίεθ, Μπος, Φ. Μαρτίνεθ. Κόουτς: Ρενέσες

image

«Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη...»

Μπαρτσελόνα - Άρης, Κύπελλο Πρωταθλητριών 1987-88

Σε μία εποχή που οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης ερήμωναν, τα πάντα... πάγωναν κι όλοι ετοιμαζόντουσαν για το ευρωπαϊκό παιχνίδι του Άρη κάθε Πέμπτη δεν θα μπορούσαμε να μην επιλέξουμε ακόμα δύο bonus νίκες. Δύο «διπλά» που έγραψαν ιστορία...

«Στο δρόμο προς τη Γάνδη βαδίζουμε ξανά!». Μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του Άρη! Όταν οι Καταλανοί υποκλήθηκαν στο μεγαλείο του Νίκου Γκάλη (45π., 19/27 δίποντα, 7/7 βολές) που πέτυχε σχεδόν τους μισούς πόντους της ομάδας της Θεσσαλονίκης!

«Εκείνο το βράδυ με την νίκη μας άνοιξε ο δρόμος για το Final 4 της Γάνδης. Θυμάμαι ότι στα αποδυτήρια μετά το παιχνίδι πανηγυρίζαμε σαν μικρά παιδιά και βέβαια τραγουδήσαμε τον ύμνο του Άρη με την προτροπή του αείμνηστου Μάκη Νάτση. Είναι μια από τις βραδιές που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ», έχει γράψει ο «Νικ» γι' αυτή τη μεγάλη βραδιά στον λογαριασμό του στο facebook!

H περιγραφή από τον αείμνηστο Νίκο Συρίγο θα μείνει στην ιστορία: «Είναι κλοπή, είναι κλοπή, ωωωωω» παραμιλούσε για φάουλ του Σούμποτιτς.

Γιουγκοπλάστικα - Άρης Κύπελλο Πρωταθλητριών 1989-90

Aπό την άλλη πως να ξεχάσουμε την τεράστια νίκη στο «Γκρίπε Αρένα». Την χρονιά που οι «κίτρινοι» εξασφάλισαν για τρίτη συνεχόμενη σεζόν την πρόκρισή τους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο Άρης νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ (85-89) στην έδρα της στο πλαίσιο της την 6ης αγωνιστικής των ομίλων στις 25 Ιανουαρίου του 1990!