Γιάννης Αντετοκούνμπο: 22 χρόνια, 22 στιγμές!

Γιάννης Αντετοκούνμπο: 22 χρόνια, 22 στιγμές!

Αντωνία Σπανού

Όταν κοιτάς το φωτογραφικό άλμπουμ της ζωής του Γιάννη Αντετοκούνμπο, η ταινία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου σου γεμίζει το μυαλό με όσα αντιπροσωπεύει ο νεαρός «άσος».

Το παραμύθι του σε συνδυασμό με την πραγματικότητα του, φτιάχνουν ένα αποτέλεσμα τόσο θελκτικό, που δεν σε αφήνει να βαρεθείς.

Τα συναισθήματα που γεννιούνται μπροστά σε κάθε εικόνα είναι έντονα, μοναδικά και όμορφα.

Όταν δε συνειδητοποιείς ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και το μέλλον είναι αδύνατον να προβλεφθεί, αυτό σε γεμίζει με ανυπομονησία γι' αυτά που πρόκειται να ζήσεις.

Πρώτος ο Γιάννης και μαζί μια ολόκληρη χώρα παρακολουθεί πως η σκληρή δουλειά σε κάνει να κατακτάς μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές κορυφές.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε 6/12 του 1994 και η μοίρα του είχε γραφτεί μέσα σε ένα βιβλίο παραμυθιού.

Αυτό που διαβάζεις στα παιδιά το βράδυ πριν κοιμηθούν και ακούγοντας την ιστορία μαθαίνουν να παλεύουν πάντα για αυτά που έχουν τολμήσει να ονειρευτούν και τα όνειρα του μπορούν να γίνουν η πραγματικότητα της ζωής τους.

image

Μια αγαπημένη οικογένεια στο κέντρο της Αθήνας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε το 1994 στου Ζωγράφου. Η οικογένεια Αντετοκούνμπο ήρθε από την Νιγηρία και περίπου το 2003 ένας φωτογράφος αποτύπωσε την παρακάτω φωτογραφία.

Οι γονείς μαζί με τα 4 αγόρια του ποζάρουν για μια αναμνηστική φωτογραφία, αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα και τις έγνοιες .

Όλοι μαζί αγκαλιασμένοι φωτογραφίζονται χωρίς να έχουν σκέφτονται το πριν ή το μετά. Σημασία έχει ότι είναι μια γροθιά. Ο ένας δίπλα στον άλλον και έτσι θα πορευθούν.

image

Σχεδόν... διάσημος

Ήταν 4 Δεκεμβρίου του 2012 όταν ο Γιάννης, ο Θανάσης και ο Χρήστος ο Σαλούστρος μιλούσαν στο gazzetta.gr και συστήνονταν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Ο Φιλαθλητικός έκανε «άλματα» μέχρι την Α2 και ο Γιάννης, μόλις στα 18 του χρόνια θα μιλήσει και θα μας συστηθεί με... διαβατήριο τις μέχρι τότε εντυπωσιακές του εμφανίσεις.

Τα φώτα να αρχίζουν μόλις να... ανάβουν και με την καθημερινότητα να είναι πιο δύσκολη από ποτέ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με το χαμόγελο στο στόμα θα μοιράζει ευχαριστώ στους ανθρώπους που τον βοηθούσαν.

image

Κάπως έτσι χτίζεις το μέλλον σου. Με δουλειά και αποφασιστικότητα. Το κλειστό στου Ζωγράφου θα στεγάσει το ταλέντο του νεαρού τότε Αντετοκούνμπο και μαζί τους σκάουτερ που παίρνουν το αεροπλάνο από την άλλη άκρη της γης για να έρθουν και να παρακολουθήσουν έναν πιτσιρικά με πολύ ταλέντο. Ο κόπος τους δεν πήγε άδικα και στο παρκέ θα δουν να ξεδιπλώνεται το ταλέντο του νεαρού Γιάννη.

image

Το... ταξίδι ξεκινάει με μια γαλανόλευκη στα χέρια. Ήταν 28 Απριλίου του 2013 όταν θα αποφασίσει να συμμετάσχει στο ντραφτ και 2 μήνες, παρά μια ημέρα, μετά ο Αντετοκούνμπο θα ξεκινήσει το αμερικάνικο «παραμύθι» του.

Στο νούμερο 15 ακούγεται το όνομα του Γιάννη και η ελληνική σημαία θα βρεθεί στα χέρια του Θανάση και από εκεί στα σπίτια όλου του κόσμου.

Ο Γιάννης μας έκανε υπερήφανους για πρώτη και σίγουρα όχι τελευταία φορά στην καριέρα του.

image

Να... συστηθούμε

Παιδί ακόμα έφυγε από το σπίτι του, μόνος του, για να μπει σε μια πραγματικότητα που ποτέ δεν είχε τολμήσει να φανταστεί.

Χαμογελαστός θα βρεθεί απέναντι στου δημοσιογράφους για πρώτη φορά και θα χρειαστεί να τους πείσει ότι αξίζει να μάθουν να προφέρουν το όνομα του.

image

Η διαφορετική επιστροφή στην Ελλάδα

Η επιστροφή του Γιάννη στην Ελλάδα θα γίνει με πολύ διαφορετικό τρόπο από την τελευταία φορά που την άφησε.

Από... κυνηγημένος ο Αντετοκούνμπο θα βρεθεί στο γραφείο του τότε Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και με κάθε τιμή θα βραβευθεί για την επιτυχία του στο ΝΒΑ. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει για τον Γιάννη και αρχίζει να το συνειδητοποιεί.

image

Πρώτη φορά στα... γαλανόλευκα

Το έχει δηλώσει και μέχρι τώρα δεν έχει αθετήσει την υπόσχεση του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα φορέσει για πρώτη φορά τα γαλανόλευκα για να ενισχύσει την εθνική Νέων Ανδρών, πραγματοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του.

image

Η... εντυπωσιακή γνωριμία

Και κάπου εκεί παίρνουν σειρά και τα υπόλοιπα όνειρα. Οι συμμετοχές με τους Μπακς είναι γεγονός, όπως και το ότι το όνομα του συνεχίζει και δυσκολεύει του Αμερικάνους, αλλά με αυτά που κάνει η λύση είναι σχετικά εύκολη.

«Greek Freak» ο Γιάννης και η rookie του χρονιά θα είναι καλύτερη απ' όσο είχε φανταστεί.

image

All Star Rookie

Την θέση του στα.. αστέρια, έστω και στους rookie, την κέρδισε με το «σπαθί» του και ο Αντετοκούνμπο δεν υπάρχει λόγος να κοιτάξει προς τα πίσω.

Θα βρεθεί στο «Αll Star» και η υπερηφάνεια όλων στην Ελλάδα γίνεται κάθε μέρα και μεγαλύτερη.

Ο χαμογελαστός μας Γιάννης δεν σταματά να πετυχαίνει στόχους.

image

Αγκαλιά με όσα θαυμάζει

Ο Γιάννης θα φορέσει για πρώτη φορά το εθνόσημο για την Ανδρών και τα λόγια του συγκλονίζουν.

Χαρακτηριστικά θα δηλώσει ότι θέλει να νοιώσει για την Εθνική συναισθήματα όπως αυτά που είδε να βιώνει ο Ζήσης μετά τον αποκλεισμό στο Μundobasket από την Σερβία.

Άλλωστε προκειμένου και να πείσει τους Μπακς να τον αφήσουν να παίξει έχει τονίσει ότι: «Η Εθνική είναι η ομάδα μου».

image

Ο Γιάννης μεγάλωσε

Ο Γιάννης επιστρέφει στην Αμερική για την 2η χρονιά του και τα πράγματα μόνο ανοδική πορεία έχουν για εκείνον.

Το σώμα του αλλάζει, ο ίδιος προσηλώνεται στον στόχο του και τα αποτελέσματα είναι «μαγικά». Το ΝΒΑ τον μαθαίνει, εκείνος κοιτάει το παιχνίδι του και οι αριθμοί του δίνουν απαντήσεις.

image

Δύο δικά μας παιδιά βρέθηκαν αντίπαλοι στο παρκέ του ΝΒΑ και gazzetta.gr ήταν εκεί για να τους συναντήσει.

Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Κώστας Παπανικολάου φτιάχνουν ελληνική παροικία στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και φωτογραφίζονται με την ελληνική σημαία κάνοντας υπερήφανους όλους τους συμπατριώτες τους.

image

Δεύτερο «Αll Star» για τον... Giannis και θα δοκιμάσει την τύχη του στα καρφώματα. Ο καλύτερος δεν λείπει από τους καλύτερους και ο Αντετοκούνμπο θα βρεθεί στο παρκέ με την ελληνική σημαία για ακόμα μια φορά να συνοδεύει κάθε του σταθερό βήμα.

image

Playoffs για τους Μπακς υπό το βλέμμα του Γκασόλ

Οι Μπακς την σεζόν 2014-15 θα βρεθούν στα playoffs κόντρα στους Μπουλς και ο «Giannis» θα βρεθεί να πρωταγωνιστεί για την ομάδα του και να τραβάει πάνω του όλη την δημοσιότητα.

Τα πράγματα αλλάζουν και ο Γιάννης γίνεται το όραμα της ομάδας του. Οι Μπακς καταλαβαίνουν ότι πρέπει να επενδύσουν σε εκείνον και το κάνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο.

image

Το καλοκαίρι φτάνει και ο Αντετοκούνμπο είναι πάλι εδώ. Συγκεκριμένα επιστρέφει στην γειτονιά του και σε στιλ μεταξύ σοβαρού και αστείου καλεί μέσω Facebook όποιον θέλει να παίξει μπάσκετ μαζί με εκείνον και τον αδελφό του. Η αγάπη που θα λάβει θα είναι μοναδική. Παιδιά κάθε ηλικίας θα θελήσουν να τον δουν από κοντά και εκείνος δεν αρνείται να προσφέρει απλόχερα χαρά.

image

Τα γαλανόλευκα του πάνε και εκείνος δεν τα απαρνείται. Ο Γιάννης είναι και πάλι στο γήπεδο για να βοηθήσει την Εθνική ομάδα στο Eurobasket. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήταν αυτό που οι Έλληνες περίμεναν, αλλά ο Αντετοκούνμπο έδειξε ότι την αγάπη του για την ομάδα δεν την αλλάζει και άφησε το στίγμα για την συνέχεια.

image

Ο «Greek Freak» μεγάλωσε για τα καλά και τα βάζει με τα... θηρία. Οι δηλώσεις για εκείνον διαδέχονται η μια την άλλη και οι κορυφαίοι παίκτες του ΝΒΑ, όταν βρίσκουν απέναντι τους τους Μπακς έναν ξεχωρίζουν.

Ο Γιάννης έχει μεγαλώσει και μέσα στο παρκέ συστήνεται με τον καλύτερο τρόπο στους κορυφαίους.

image

Ο Κόμπι Μπράιντ έχει ανακοινώσει το τέλος της καριέρας του και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα προλάβει να τον αντιμετωπίσει.

Ακόμα ένας από τους καλύτερους θα τον αγκαλιάσει και θα τον συμβουλέψει βλέποντας στο πρόσωπο του έναν μελλοντικό σταρ.

Ο Αντετοκούνμπο πάντα σοβαρός και μετρημένος με την σκληρή δουλειά του και το πλούσιο ταλέντο του αναγκάζει άπαντες να υποκλίνονται και να... ξοδεύουν συμβουλές σε εκείνον.

image

Ο Γιάννης στις... καλοκαιρινές του διακοπές

Η Ελλάδα διψά να χαρεί την... επιτυχία της και ο Γιάννης το ξέρει καλά.

Χωρίς να βαρεθεί ούτε λεπτό και με διάθεση να οργανώσει event ώστε να έρθει πιο κοντά, ειδικά με τα πιτσιρίκια, τα αδέλφια Αντετοκούνμπο οργανώνουν παιχνίδια κάνοντας το όνομα το δικό τους, αλλά και ολόκληρης της χώρας να ταξιδέψει μέχρι την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Ο κόσμος θα ανταποκριθεί και τα αδέλφια δεν σταματούν να προσφέρουν αυτά που μπορούν από την πλευρά τους.

image

Ηγέτης πλέον της Εθνικής ομάδας

«Αλλαγή φρουράς» στην Εθνική ομάδα και ο Γιάννης είναι εκεί για να γίνει ο νέος ηγέτης. Θα πείσει τους Μπακς να αφήσουν το πανάκριβο παρουσιαστικό τους στοιχείο και θα βρεθεί και πάλι στα παρκέ, αυτή την φορά με τον ρόλο του ηγέτη. Ο 21χρονος NBAer θα αναλάβει την ευθύνη του αποκλεισμού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και θα υποσχεθεί ότι εκείνος θα επιστρέψει για να αφήσει στο παρελθόν τις αποτυχίες και να φέρει πάλι την Εθνική ομάδα εκεί που της αξίζει.

image

Χαμόγελο 100 εκατομμυρίων

Η προσπάθεια του... γίνεται αριθμός με πολλά μηδενικά. Οι Μπακς θέλουν να «χτίσουν» το μέλλον της ομάδας πάνω του και τον «χρυσώνουν» για τον λόγο αυτό. Ο «Αντέ» θα υπογράψει νέο συμβόλαιο για 100 εκατομμύρια δολάρια και θα «ρίξει» άγκυρα στο Μιλγουόκι για τα επόμενα 4 χρόνια. Γίνεται πλέον ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας αθλητής, σπάει κάθε ρεκόρ και δείχνει ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αρκεί να δουλεύεις γι' αυτά.

image

Ο Γιάννης... μας μεγάλωσε. Ο ρόλος του πλέον είναι διαφορετικός, το σώμα του είναι διαφορετικό, ο τρόπος που τον βλέπουν οι αντίπαλοι είναι διαφορετικός και μπορεί να κάνει ρεκόρ πόντων κερδίζοντας τον «Βασιλιά».

image

Ανυπομονούμε για την συνέχεια

Όλα άλλαξαν και όλα έμειναν τα ίδια για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η οικογένεια του είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή του και εμείς με τέτοιες εικόνες γεμίζουμε με χαρά και ανυπομονησία για το μέλλον.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΝΝΑΡΕ