Top-10: Οι κορυφαίοι Έλληνες του εξωτερικού

Top-10: Οι κορυφαίοι Έλληνες του εξωτερικού

Χαρακτηρίστηκαν μαχητές, αγωνίστηκαν δίπλα στους κορυφαίους και με τις ενέργειές του κέρδισαν χειροκρότημα, αναγνώριση και αποθέωση.

Είναι δεδομένο πως θα έχουμε αδικήσει κάποιους, όπως και το ότι θα υπάρξουν πολλοί αναγνώστες που θα έχουν διαφορετικά κριτήρια. Άλλωστε, εκτός δεκάδας έμειναν οι Κατσουράνης, Καραγκούνης, Τσάρτας, Νικολαΐδης, Σαμαράς, Σεϊταρίδης. Ο καθένας βέβαια μπορεί ψηφίζοντας με σχόλια να φτιάξει το δικό του TOP-10.

Το gazzetta.gr με τη δύναμη του COSMOTE One, που στηρίζει τους #1 μπαμπάδες με Internet, Ομιλία, Ψυχαγωγία, (όλα μαζί), κάνει τις δικές του επιλογές και παρουσιάζει τους καλύτερους Έλληνες παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο εξωτερικό.

Τι σχέση τώρα έχουν οι μπαμπάδες; Εκείνοι είναι πάντα οι αφανείς ήρωες που στηρίζουν σε κάθε τους βήμα τα παιδιά τους. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, είναι αυτοί που τους κάνουν και την πρώτη πάσα για το γκολ στην επιτυχία.

image

Φάνης Γκέκας: Φονικό ένστικτο!

Ποιος; ποιος; Το πέτυχες Φάνη! Ναι, ο Γκέκας είναι ο κορυφαίος Ελληνας παίκτης που έχει περάσει από τη Bundesliga. Kαι πώς να μην είναι άλλωστε, όταν έχει σπίτι του το βραβείο του πρώτου σκόρερ! Μέτρησε 150 συμμετοχές με τις φανέλες των Μπόχουμ, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Χέρτα Βερολίνου και Άιντραχτ Φρανκφούρτης, αλλά και 55 γκολ!

Τη σεζόν 2006-07 πίστεψε πως έκανε λάθος με το να πάει στη Μπόχουμ, αλλά ήταν το πιο… γλυκό που έκανε ποτέ! Πέτυχε 20 γκολ, πρώτος σκόρερ, πετύχαινε τέρματα επί οκτώ σερί αγωνιστικές και στις κερκίδες οι "Μπλε" χόρευαν συρτάκι. Απίθανα πράγματα… Η Μπόχουμ αναγκάστηκε να τον παραχωρήσει έναντι 2.8 εκατ. στη Λεβερκούζεν, με τους Φέλερ και Κουντς να στάζουν μέλι! Στην πρώτη του χρονιά (2007-08) στη Μπάγερν ο Γκέκας, αν και αντιμετώπισε προβλήματα προσαρμογής, κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της ομάδας στο γερμανικό πρωτάθλημα με 11 γκολ σε 29 συμμετοχές, ωστόσο ήταν… μόνος! Πόσες ελληνικές ομάδες δεν τον πλησίασαν...

Ο ίδιος όμως τόνιζε πως δεν θέλει να επιστρέψει ξανά ως παίκτης. Πόρτσμουθ, Χέρτα, Αϊντραχτ, Σάμσουνσπορ, Λεβάντε και μετά ξανά Τουρκία. Οι Γείτονες τον λάτρεψαν και πως να μην το κάνουν άλλωστε όταν σε δυο χρόνια πέτυχε 30 γκολ! Η Σιόν του ιδιόρρυθμου Κονσταντίν είναι από το 2016 ο νέος του σταθμός, όμως κι εκεί φρόντισε να κάνει τα δικά του. Αυτός ο παίκτης κι αν δεν έχει το ένστικτο του Killer!!!
image

Κώστας Μήτρογλου: Ο Μητρο-Γκολ των Αετών!

Μήτρογλου… on fire κι ένα από τα πιο καυτά ονόματα στο περσινό μεταγραφικό παζάρι! Η Μπενφίκα όμως δεν άφησε την παραμικρή ελπίδα σε αρκετούς μνηστήρες, αφού φρόντισε να δώσει περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ στη Φούλαμ και κάτι παραπάνω από 2 εκατ. στον ίδιο για να τον κρατήσει στη Λισσαβόνα. Εξάλλου, ο Μητρο-Γκολ τους… ώθησε σε αυτή την κίνηση.

Πέτυχε 25 γκολ, μοίρασε έξι ασίστ σε μια σεζόν βοηθώντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Λιγκ Καπ! Ο Κώστας Μήτρογλου άρχισε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής των Ντούισμπουργκ και Γκλάντμπαχ για να βρεθεί μετά στον Ολυμπιακό έπειτα και από εισήγηση του Τάκη Λεμονή. Τον 2014 ήταν η χρονιά που έσπασε τα κοντέρ, όχι στα γκολ… αλλά στα ευρώ, καθώς η Φούλαμ τον απέκτησε έναντι 15.2 εκατ. ευρώ κι έγινε έτσι η πιο ακριβή μεταγραφή Ελληνα ποδοσφαιριστή! Βέβαια, το Νησί ήταν… αφιλόξενο και δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί έχοντας μόνο γκολ σε ματς Νέων των Κότατζερς. «Ο Μήτρογλου μας δείχνει το δρόμο…» σχολιάζει ο κόουτς της Μπενφίκα, Βιτόρια!

image
image

Άγγελος Χαριστέας: Ο κοσμογυρισμένος Χάρι!

Ο Χαριστέας δεν ήταν μόνο ο Αγγελος της Εθνικής μας, αφού φρόντισε με το φονικό του ένστικτο να κάνει σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό! Μάλιστα, η ιστοσελίδα «footballstopten» τον συμπεριέλαβε στο Top-10 των πιο αδικημένων ποδοσφαιριστών της ιστορίας, αφού παρά την αξία του δεν έπαιξε ποτέ σε έναν πολύ μεγάλο σύλλογο!

Μαζί του σε αυτή τη λίστα και οι Σίρερ, Πελέ! Το 2002 με έναν περιπετειώδη τρόπο ο «Χάρι» βρέθηκε στη Βέρντερ. Παίκτης – σύμβολο στην ομάδα της Βρέμης, πέτυχε 18 γκολ σε 66 ματς και της χάρισε ένα νταμπλ! Το 2005 τον βρήκε στον Άγιαξ. Στην πρώτη σεζόν του έκανε καλά ματς με οκτώ γκολ. Στην 2η όμως τέθηκε off, καθώς ο Χενκ Τεν Κάτε τον έβαλε στο... περιθώριο. Συνολικά πέτυχε 12 τέρματα σε 31 αναμετρήσεις, με τους Ολλανδούς να σχολιάζουν πως «Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά…». Εμεινε στην Ολλανδία και με τη φανέλα της Φέγενορντ πέτυχε 10 γκολ σε μια σεζόν! Η Νυρεμβέργη δαπάνησε 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά πήρε από τον Χαριστέα μόνο 8 γκολ!

Επαιξε σε τελικό κυπέλλου ως παίκτης της Λεβερκούζεν, πέρασε, αλλά δεν… ακούμπησε στην Αρλ, πέτυχε ένα γκολ ως παίκτης της Σάλκε και πανηγύρισε κύπελλο! Θα έχει να θυμάται και το τέρμα που πέτυχε με τη φανέλα της Αλ Νασρ στη Σαουδική Αραβία (500.000 ευρώ για 4 μήνες).

image

Σωκράτης Παπασταθόπουλος: Ο μαχητής της Ντόρτμουντ

Σωκράτη, εσύ σούπερ σταρ! Μια σπουδαία καριέρα στη Bundesliga βασισμένη στην επιμονή και τη σκληρή δουλειά. Μαζί με τον Κώστα Μανωλά συνθέτουν από τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα στην Ευρώπη για την Εθνική τους ομάδα! Ηταν άλλωστε, ο ΜVP της Ελλάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, σύμφωνα με την αξιολόγηση της FIFA.

Για κεντρικό αμυντικό παγκόσμιας κλάσης μίλησε, ο Σκίμπe και δεν είναι υπερβολή. Η Serie A και οι Μίλαν, Τζένοα δεν τον «ακούμπησαν», αντίθετα η Βundesliga έγινε η… ζωή του. Αναντικατάστατο μέλος της Ντόρτμουντ. Από το καλοκαίρι του 2013 είναι κομμάτι της, με τους Βεστφαλούς να τον αποκτούν έναντι 9,9 εκατομμυρίων ευρώ. Άλλωστε, είχε αποτελέσει τη δεύτερη ακριβότερη μετεγγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, μετά από αυτήν του Γιούρκα Σεϊταρίδη στην Ντιναμό Μόσχας το 2005.

Οι Γερμανοί επιμένουν πως δύσκολα θα μείνει στη Βεστφαλία, η Μπάγερν και η Λίβερπουλ δεν αποκλείεται να κινηθούν για την απόκτησή του. «Είναι ο παίκτης του προπονητή. Χαίρομαι που τον έχω μαζί μου. Είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής κι ένας αληθινός μαχητής» τόνισε ο Γίργκεν Κλοπ, ο άνθρωπος που συνεργάστηκε άψογα με τον Sokratis. Ο «Παπα» είναι στους αρχηγούς της ομάδας και αποτελεί παίκτη σύμβολο για το σύλλογο.

image

Κώστας Μανωλάς: Όνειρό του η Premier League!

Ο Κώστας Μανωλάς ανεβάζει συνεχώς τις μετοχές του και η Tuttosport τον συμπεριέλαβε στους κορυφαίους δέκα κεντρικούς αμυντικούς στον πλανήτη. Πως μπορούμε να τον αφήσουμε εκτός... Υστερα από τους Λεονάρντο Μπονούτσι, Ζερόμ Μπόατενγκ, Σέρχιο Ράμος, Ζεράρ Πικέ, Ραφαέλ Βαράν, Καλιντού Κουλιμπαλί, Τζονς Στόουνς, παίρνει... θέση στην σχετική λίστα ο πρώην άσος των ΑΕΚ, Ολυμπιακού. Οι Τζιαλορόσι ήταν σίγουροι για την επιλογή τους, δαπάνησαν 15 εκατ. ευρώ μαγεμένοι από τις εμφανίσεις του με τους Πειραιώτες στο Champions League. H αξία του έχει εκτοξευθεί και πλέον είναι καθημερινά τα σενάρια που... θέλουν τον Κώστα Μανωλά να είναι στη λίστα των Τσέλσι, Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα, ενώ κανείς δεν ξεχνά τον «έρωτα» του Βενγκέρ για τον νεαρό αμυντικό. Αλλωστε, η Αρσεναλ… χτύπησε την πόρτα των Ιταλών, αλλά την έφαγε στα μούτρα. Ετσι, είναι θέμα χρόνου να γίνει η πιο ακριβή μεταγραφή Ελληνα παίκτη. Η Ρόμα απάντησε αρνητικά σε αρκετούς υποψήφιους μνηστήρες, δίνει μάχη και θέλει να του εξασφαλίσει πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, ωστόσο το όνειρο του Μανωλά είναι η Premier League.

image

Νίκος Νταμπίζας: Έδειξε το δρόμο...

Σκληροτράχηλος, δυναμικός, ο Νίκος Νταμπίζας έδειξε πως μπορούν οι Ελληνες να γίνουν πρωταγωνιστές ακόμα και στα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα! Πήρε τίτλους κι εμπειρία με τον Ολυμπιακό, σκόραρε στο Μπερναμπέου και πλέον ο δρόμος ήταν ανοιχτός για την Premier League. Oι Καρακάξες γοητευμένες από τη δύναμή του στο ψηλό παιχνίδι και τις αστείρευτες αντοχές του θα τον φέρουν στο Σεντ Τζέιμς Παρκ.

Τι κατάφερε εκεί; Μια πενταετία… αποθέωσης, ενώ έγινε ο πρώτος σκόρερ αμυντικός στην ιστορία του συλλόγου με 11 γκολ! Δυο διαδοχικούς τελικούς Κυπέλλου είχε (1998,1999), αλλά Αρσεναλ και Γιουνάιτεντ του στέρησαν τη χαρά μιας κούπας. Τι δεν ξεχνά ο ίδιος; Το δοκάρι που είχε απέναντι στους Κανονιέρηδες… Οι κόντρες (Γκούλιτ) και οι τραυματισμοί δεν τον επηρέασαν και βοήθησε τα μέγιστα για την έξοδο της Νιούκαστλ στο Champions League. Ένα σοβαρό ατύχημα όμως το 2003 θα του στερήσει μια νέα καλή μεταγραφή! Στις αρχές του 2004 άφηνε το Νιούκαστλ (130 συμμετοχές, 11 γκολ) για το Λέστερ.

Το πάλεψε όπως μόνο αυτός ήξερε, αλλά δεν κατάφερε να σώσει την ομάδα! Ο ίδιος δεν έφυγε παρά τον όρο που είχε στο συμβόλαιό του και με κεκτημένη ταχύτητα από την Πορτογαλία κατάφερε να φέρει ξανά τις Αλεπούδες στην Premier League… Δεν έφυγε όμως με την καλύτερη εντύπωση γι αυτές (51 συμμετοχές και 1 γκολ).

image

Στέλιος Γιαννακόπουλος: Ο Stelios της Μπόλτον!

«Σας πληροφορώ ότι τους χρόνους που έκανε ο Στέλιος δεν τους κάνει κανένας από τους ποδοσφαιριστές που έχουμε στη Μπόλτον» θα πει ο Σαμ Αλαρντάις και θα αισθανθεί δικαιωμένος για την απόφαση της Μπόλτον να κάνει μια εξαιρετική πρόταση και να τον αποκτήσει από τον Ολυμπιακό, όπου μαζί του είχε κερδίσει επτά διαδοχικά πρωταθλήματα. Εγινε γρήγορα ο «Stelios» των οπαδών κι αυτός φρόντιζε με τη μαχητικότητά του, το πείσμα και την ταχύτητά του να βάζει το όνομά του στα χείλη τους!

Την ίδια χρονιά έφτασε στον τελικό του League Cup Aγγλίας και για μια πενταετία έδωσε τα πάντα στην ομάδα. Ο Φιλ Μπράουν τον αποκαλούσε «Σπίντι Γκονζάλες», αλλά σε όλους έμεινε αποτυπωμένη η χρυσή καρδιά του για τον σύλλογο. Αγωνίστηκε 137 φορές με τη φανέλα της Μπόλτον στην Premier League και σημείωσε 20 τέρματα, τιμήθηκε από την ομάδα και αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι. Κανείς δεν θα ξεχάσει την παράκλησή του προς τους παίκτες λίγα χρόνια αργότερα να μην… παρατήσουν τη Μπόλτον.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 επιχείρησε να συνεχίσει με επιτυχία στο Νησί. Βρήκε συμβόλαιο στη Χαλ, στην Premiership αλλά εκεί δεν έμεινε πάνω από ένα εξάμηνο έχοντας δυο συμμετοχές.

image
image

Άκης Ζήκος: Μοναδικός στο είδος του...

26/05/2004, Γκελζενκίρχεν - «Αουφσάλκε Αρένα», η Πόρτο του Μουρίνιο αντιμετωπίζει τη Μονακό στον τελικό του Champions League. Ανάμεσα στις συνθέσεις υπάρχει και το όνομα του Ακη Ζήκου! Ναι, ο πρώτος και ο μοναδικός Ελληνας που έχει παίξει σε τελικό της διοργάνωσης. Θα μπορούσε να γίνει και ο πρώτος που κατακτά αυτό τον τίτλο, αλλά οι Δάκοι πετούσαν φωτιές...

Οταν ο Ντιντιέ Ντεσάν «η επιτομή του ρόλου του αμυντικού χαφ» τόνιζε τη σεζόν που η Μονακό έφτασε στον τελικό, ότι ο Ζήκος τού θύμιζε τον εαυτό του, τα σχόλια περιττεύουν...Ο Ελληνας μέσος, κέρδισε τον Γάλλο με την προσωπικότητά του και με τις ικανότητές του. Ηρεμος, με αλάνθαστη παρουσία στα χαφ, με εντυπωσιακή επιτυχία σε τάκλιν και πάσες, τα τέσσερα χρόνια ξενιτιάς στη Γαλλία τον έκαναν έναν μεγάλο παίκτη που άφησε τη σφραγίδα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η εικόνα του Ζήκου να παραλαμβάνει το μετάλλιο του ηττημένου με την ελληνική σημαία γύρω του θα μείνει για πάντα χαραγμένη σε όλους.

Με τη Μονακό κατέκτησε ένα Λιγκ Καπ. Κι όμως αυτός ο παίκτης δεν ήταν στη χρυσή ελληνική ομάδα του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Το άξιζε...

image

Γρηγόρης Γεωργάτος: Είναι... τρελός ο καραφλός

Ηταν ο Ρομπέρτο Κάρλος του Ολυμπιακού, ο πιο σύγχρονος μπακ - χαφ, ο παίκτης που με το πάθος του, την τρέλα του, την τεχνική του κατάρτιση και την ταχύτητα ξεσήκωνε τους φίλους του Ολυμπιακού. Τα Ελληνικά σύνορα δεν τον χωρούσαν, η φήμη του είχε εξαπλωθεί και τον Αύγουστο του 1999 η πρόταση της Ιντερ προκάλεσε... πανικό στα ελληνικά ΜΜΕ. Ναι, οι νερατζούρι δαπάνησαν 2.5 δις δραχμές για να πείσουν τους Πειραιώτες πως έπρεπε να τον αποκτήσουν.

Οι Ιταλοί είχαν αποθεώσει τον Γεωργάτο για τη βοήθεια του στην κατάκτηση του ερυθρόλευκου νταμπλ, αλλά και της εξαιρετικής πορείας στο Champions League που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Ο παίκτης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας, περίπου 400.000.000 δραχμών τον χρόνο. Η πρώτη του χρονιά στην Ιντερ ήταν εξαιρετική, καθώς μέτρησε 28 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και πέτυχε δυο γκολ. Ταίριαξε με τον Βιέρι, έμεινε στο ίδιο δωμάτιο με το «Φαινόμενο», τον οποίο χαρακτήρισε τον κορυφαίο φορ του πλανήτη. Ο ίδιος δεν άντεξε τη ζωή στο εξωτερικό και δόθηκε δανεικός στον Ολυμπιακό όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η επιστροφή στην Ιταλία δεν ήταν η ιδανική, προβλήματα τραυματισμών που τον ανάγκασαν να παίξει μόλις δώδεκα παιχνίδια. Ο κόσμος της Ιντερ τον αγάπησε και το πανό στην πρώτη του φυγή έγραφε «καλό ταξίδι Γεωργάτο».

image

Νίκος Μαχλάς: «Zorba the Greek»

Μια ματιά στη λίστα με τους πρώτους σκόρερ στην Ευρώπη και το μάτι δεν ξεκολλά από τη σεζόν 1997-98! Ο Νίκος Μαχλάς... ανάγκασε τους Ολλανδούς να μάθουν συρτάκι και στα γκολ του στο νεότευκτο «GelreDome» να παίζει η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από τον Ζορμπά.

Ξεπέρασε την πρώτη απογοητευτική του σεζόν με τη Φίτεσε, όπου πέτυχε μόλις οκτώ γκολ και στην επόμενη σκόραρε 34 γκολ σε 32 εμφανίσεις! Πήρε το Χρυσό Παπούτσι κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος Ελληνας. Εκείνο το καλοκαίρι άφησε πίσω του τον Μάρκο Νέγκρι της Ρέιντζερς (32 γκολ) και τον Όλιβερ Μπίρχοφ της Ουντινέζε (27 γκολ). Ο Νίκος Μαχλάς σε 92 εμφανίσεις πέτυχε 60 γκολ και ο Άγιαξ δαπάνησε 8,6 εκατ. δολάρια για να τον αποκτήσει. Δεν απογοήτευσε ούτε τον Αίαντα, αφού πέτυχε 38 γκολ σε 72 ματς, ωστόσο ήταν... άτυχος, αφού δυο μεγάλα ταλέντα, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και ο Χοσάμ Μίντο τον έστειλαν στον πάγκο.

Στην Ισπανία και τη Σεβίλλη δεν τα βρήκε όπως ήθελε και κάπου εκεί έμπαινε τέλος σε μια τεράστια καριέρα. Αλλωστε, ήταν ο παίκτης που άνοιξε το δρόμο στους Ελληνες για βγουν από τα σύνορα.