Οδηγεί με τα πόδια! (pics)

Πέτρος Πιτσίνης
Οδηγεί με τα πόδια! (pics)
Για τους αρτιμελείς ανθρώπους αποτελεί η οδήγηση κάτι απολύτως φυσιολογικό. Όμως για τον Νταβίντ Ρίβας ήταν μέχρι πρόσφατα όνειρο ζωής, γιατί ο 33χρονος Ισπανός γεννήθηκε χωρίς χέρια.

Έτσι αποτελούσε το τιμόνι έναν απαγορευμένο καρπό, μέχρι που έγινε το όνειρο πραγματικότητα χάρη στη Ford. Η εταιρεία έκανε μία ειδική μετατροπή σε ένα C-MAX και αντικατέστησε το τιμόνι με ένα τζόιστικ στο πάτωμα, το οποίο χειρίζεται ο οδηγός με το δεξί πόδι του.

Η επιτάχυνση και το φρενάρισμα πραγματοποιούνται με ένα πεντάλ, ενώ ο Ρίβας μπορεί να αλλάξει με τα δάχτυλα του ποδιού του ταχύτητες στο αυτόματο σαζμάν. Όλο αυτό το σύστημα είναι συνδεδεμένο με ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, όπως αυτό που ελέγχει την πορεία του αυτοκινήτου, ώστε να μην φεύγει έξω από τα όρια της λωρίδας.

Στο μέλλον θα είναι δυνατόν, να λειτουργεί το αυτοκίνητο και με ένα σύστημα αυτόματου πιλότου όπως στα αεροπλάνα, όπου ο οδηγός απλά θα ελέγχει την κυκλοφορία. Ο Νταβίντ Ρίβας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος, που μπορεί να οδηγήσει χωρίς χέρια χάρη στο τζόιστικ για τα πόδια.

Την μετατροπή του αυτοκινήτου επιμελήθηκαν από κοινού η Ford και η ασφαλιστική εταιρεία DKV, oι οποίες κάλυψαν και το κόστος της. Ο ίδιος ο Ρίβας δούλεψε πολύ σκληρά, για να πάρει το δίπλωμά του. Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα ενημέρωσης προετοιμαζόταν για τις εξετάσεις ένα μήνα επί δέκα ώρες την ημέρα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!