Οι προλετάριοι των «παραθύρων» δείχνουν τον δρόμο!

Οι προλετάριοι των «παραθύρων» δείχνουν τον δρόμο!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Οι προλετάριοι των «παραθύρων» δείχνουν τον δρόμο!

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης blogάρει για την Εθνική μπάσκετ και αναλύει τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τους αγώνες των «παραθύρων της FIBA.

Καθημερινά ειδικά στοιχήματα στη Novibet (21+)!

Βλέποντας την αντιπαράθεση στην Βουλή, σκεφτόμουν ότι τουλάχιστον σε επίπεδο Εθνικής Μπάσκετ δεν τα πάμε κι άσχημα. Η συμμετοχή της σε διεθνείς διοργανώσεις αποτελεί τρόπον τινά εθνική υπόθεση.

Βλέπετε ζούμε την περίοδο ύφεσης της επίσημης αγαπημένης. Προκριματικά παγκοσμίου πρωταθλήματος , μια ομάδα επιστράτευσης των προλεταρίων του αθλήματος , νέος κόουτς συμπαθής το δίχως άλλο , χρόνια στην υπηρεσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, «λύση ανάγκης» αφού ο χρόνος πίεζε να βρεθεί επιτέλους μια λύση στο θέμα προπονητή , μια λύση προσιτή στα βαλάντια των καιρών ,γιατί η οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας , όπως εξάλλου και των λοιπών ομοσπονδιών , δεν καταγράφεται ανθηρή.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές τράβηξαν το μάτι τους από το σκόπευτρο , είπαν κι αυτοί να κάνουν ένα διάλλειμα. Έτσι κι αλλιώς δεν έχει νόημα να ξημεροβραδιάζονται περιμένοντας στα πόστα. Να πετύχουν τι;

Τον Γκίκα ή τον Λαρεντζάκη; Αμαρτία από τον Θεό! Τον Σκουρτόπουλο; Από τα προκριματικά και μάλιστα με αντιπάλους όπως οι Βρετανοί και οι Βησιγότθοι; Δεν λέει με την καμία!

Άσε να μπούμε στην τελική φάση κι αν είναι ακόμα στην θέση του τον περιλαμβάνουμε. Μετά δεν βοήθησαν και τα αποτελέσματα. Κάναμε 2 στα 2 οπότε επιβάλλεται αγρανάπαυση και οικονομία στα πυρομαχικά.

Αν βέβαια καθόταν η στραβή με την Μεγάλη Βρετανία δυο-τρείς γερές τροχιοδεικτικές βολές θα έπεφταν προς μεριά Βασιλακόπουλου. Για να μην ξεχνιόμαστε, αλλά και για την τιμή των όπλων.

Μην φανταστείτε τίποτα το ιδιαίτερο. Απόδοση και ερμηνεία της γνωστής παρτιτούρας: «Μπουρδέλο την κάνατε την Εθνική, εσείς φταίτε γι’ αυτό το χάλι….» , τα γνωστά.

Τα παράθυρα ανεξάρτητα όμως πως οργανώθηκαν και δρομολογήθηκαν ( έχω καταθέσει την άποψη μου)- και ανεξάρτητα επίσης ποια θα είναι η τύχη τους καταδεικνύουν τον ενδεδειγμένο τρόπο διεξαγωγής τουρνουά εθνικών ομάδων, tale quale μ’ αυτόν του ποδοσφαίρου.

Το έχουμε γράψει στο παρελθόν και είναι πλέον διαπίστωση όλων. Το μπάσκετ σε οργανωτικό, προγραμματικό τομέα , αλλά και στους τομείς της αγοράς και της επικοινωνίας έχει πολλά να διδαχθεί από το στρατόπεδο του ποδοσφαίρου.

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι το μπάσκετ έχει να δώσει πολλά στο ποδόσφαιρο. Γιατί δεν είναι δυνατόν οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων κάθε χρόνο να στριμώχνονται στην προετοιμασία ενός μήνα και σε μια σειρά περιορισμένων-εκ των συνθηκών- φιλικών παιχνιδιών.

Με παίκτες καταπονημένους στην λήξη της αγωνιστικής περιόδου , ξεζουμισμένοι σωματικά και πνευματικά. Οι εθνικές ομάδες σε κανένα άθλημα δεν είναι θερινά σινεμά να λειτουργούν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χρειάζεται μια συνέχεια στην κατάρτιση, στην συγκρότηση, στην αγωνιστική συμπεριφορά, στους πειραματισμούς, στις δοκιμές σχημάτων και προσώπων.

Κι αυτή η συνέχεια είναι αδύνατον να υπάρξει μόνο με την ετήσια θερινή κλίση των διεθνών, διάρκειας μάλιστα το πολύ ενός μήνα. Ιδιαίτερα μάλιστα στις μέρες μας όπου το μπάσκετ έχει γίνει πιο αθλητικό και πιο εγκεφαλικό.

Σκεφτείτε τις περιπτώσεις των σοβαρών τραυματισμών. Οι περισσότεροι κόουτς βρίσκονται αλυσοδεμένοι χειροπόδαρα. Δεν έχουν επιλογές όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί δεν τις έχουν δοκιμάσει και ούτε προλαβαίνουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις .

Κοιτάζουν να βρουν το αντικαταστάτη ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν καλέσει και όχι ανάμεσα στους πολλούς που θα είχαν δοκιμάσει αν τους δινόταν η δυνατότητα. Είναι άδικο επίσης για τους αθλητές.

Φάνηκε και στην δική μας Εθνική στο Πανευρωπαϊκό. Φάνηκε και τώρα στα προκριματικά. Θυμάστε το καλοκαιρινό …ρόστερ! Όλοι οι παίκτες από δυο μόνο συλλόγους!!!

Θα πει κάποιος και ποιους να πάρει; Αυτούς που έχουν εμπειρίες και χιλιόμετρα σε αγώνες μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Σωστή σκέψη, αλλά δεν έχει θέση θεωρήματος. Μιλάμε για αθλητές και όχι για μηχανήματα.

Ούτε οι παραστάσεις υψηλού επιπέδου αποτελούν εφάπαξ πιστοποιητικό ποιότητας και ετοιμότητας. Ένας αθλητής ενδεχομένως να είναι εκτός φόρμας να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς και υποτροπές. να έχει τερματίσει για φέτος για να το πούμε απλά.

Αν δεν έχεις εξετάσει εναλλακτικές λύσεις όχι όμως μόνο σε επίπεδο προετοιμασίας αλλά σε πραγματικές συνθήκες πως θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις εκτός από τους «βασικούς» ποιοι άλλοι είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Περιπτώσεις αποτυπωμένες στα δυο πρόσφατα ματς της Εθνικής μας.

Πόσες σοβαρές υποψηφιότητες τέθηκαν , έστω και για λίγες θέσεις , μετά από μόλις δυο αναμετρήσεις; Γιατί στην τελική φάση, από ένα βασικό παίκτη ,αγωνιστικά στεγνό και ταλαιπωρημένο , προτιμώ ένα με λιγότερες παραστάσεις , με περισσότερες όμως δυνάμεις, περισσότερα ψυχικά αποθέματα και ακόμα περισσότερο κίνητρο και διάθεση για διάκριση.

Στο μπάσκετ του «όποιος πηδήξει πιο ψηλά , όποιος τρέξει πιο γρήγορα» η ενέργεια μετράει!

Κοιτάξτε επίσης πόσοι παίκτες αντέδρασαν θετικά, εμφανίστηκαν με καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο , με την συνδρομή και μόνο του Καλάθη. Γιατί άλλο είναι να παίζεις με τον Καλάθη αντίπαλο και άλλο συμπαίκτης. Να διαβάζει δηλαδή με την εμπειρία του τις ικανότητες του συναθλητή του. Φανταστείτε να μπουν και άλλοι στην εξίσωση, σε άλλες θέσεις .

Αν δεν υπήρχε η σειρά των προκριματικών με ποιο τρόπο θα διαπίστωνε ο κόουτς κι εμείς οι ίδιοι, τον βαθμό ετοιμότητας του Βασιλόπουλου. του Γιαννόπουλου , του Σάκοτα , του Μαυροειδή , του Αθηναίου, του Λαρεντζάκη και των λοιπών;

Γιατί αν περιμένουμε την αμερικανική βοήθεια, τότε φέξε μου και γλίστρησα. Δεν έχουμε εξάλλου μεγάλο νούμερο ποιοτικών επιλογών στην άλλη μεριά του πλανήτη. Αλλά για να σταματήσει και το παραμύθι και η καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών απ’ την άλλη μεριά του Ατλαντικού θα έρχονται πλέον μόνο όσοι θέλουν να έρθουν και συγχρόνως όσοι θέλουν και μπορούν να πατήσουν πόδι.

Περισσότερα παιχνίδια εθνικών ομάδων, περισσότερη Ευρωλίγκα , περισσότερο μπάσκετ! Σ’ αυτή την λογική και κατεύθυνση γιγαντώνεται το άθλημα.

Όλα χωράνε αρκεί να υπάρχει από τους επικεφαλείς των διοργανώσεων, συνεννόηση , καλή θέληση και σαν βασικό κριτήριο η ανάπτυξη και η διάδοση του αθλήματος.

Οι προλετάριοι των «παραθύρων» δείχνουν τον δρόμο.

Οι επικεφαλείς των θεσμών ας τον μετατρέψουν από κοινού σε λεωφόρο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!