Τι κρατάμε και τι πετάμε από το πρώτο «παράθυρο» της FIBA

Gazzetta team
Τι κρατάμε και τι πετάμε από το πρώτο «παράθυρο» της FIBA

bet365

Το πρώτο «παράθυρο» της Διεθνούς Ομοσπονδίας ολοκληρώθηκε και το gazzetta.gr έβγαλε τα πρώτα συμπεράσματα.

Οι δύο πρώτες αγωνιστικές της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 ολοκληρώθηκαν και ουσιαστικά έκλεισε το πρώτο «παράθυρο» της FIBA. Οι πολλές συζητήσεις πριν το πρώτο τζάμπολ πλέον αποτελούν παρελθόν και λογικά θα επιστρέψουν μόλις μπει ο Φεβρουάριος όπου είναι το τοποθετημένες οι δύο επόμενες αγωνιστικές.

Το gazzetta.gr επιχειρεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα από την εικόνα όλων των εθνικών ομάδων σε σχέση με την παρουσία τους στα παρκέ το προηγούμενο τετραήμερο.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΕΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Δεν ήταν μόνο η ελληνική ομάδα που είχε απουσίες καθώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν οι περισσότερες από αυτές που συμμετείχαν στα παιχνίδια. Δεν ήταν μόνο οι Γιαννόπουλος, Λαρεντζάκης, Σάκοτα, Γκίκας (και οι υπόλοιποι διεθνείς μας) που βρήκαν ευκαιρία να αγωνιστούν με το εθνόσημο και την άρπαξαν.

Οι απουσίες των παικτών του ΝΒΑ και της Euroleague (έπαιξαν ελάχιστοι) έδωσε «χώρο» σε νέους πρωταγωνιστές.

Ο Μάικλ Ντίξον της Γεωργίας ήταν ο πρώτος σκόρερ στις δύο πρώτες αγωνιστικές, ο Ζανίς Πέινερς που πέρυσι πέρασε από τον ΠΑΟΚ ήταν ο τρίτος. Οι Φράνκε (Ολλανδία), Μπάμφορθ (Κόσοβο), Ντέλα Βάλε (Ιταλία) είναι παίκτες που μόνο οι μυημένοι γνώριζαν πριν τα προκριματικά.

Μία ματιά στην πρώτη δεκάδα των σκόρερ είναι αρκετή για να σας πείσει αφού τα γνωστά ονόματα είναι μόνο αυτά των Γιάννη Μπουρούση, Κίμο Κολόμ και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (και του Ντίξον λόγω ΑΕΚ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Η Κροατία η οποία αποτελεί κραταιά δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ υπέστη δύο ήττες. Μία συντριβή εντός έδρας από τους Ιταλούς και έχασε στην Ολλανδία.

Η Ρωσία η οποία έφτασε μέχρι την τετράδα του πρόσφατου Eurobasket ηττήθηκε από τη Βοσνία. Σέρβοι και Γερμανοί δεινοπάθησαν στην κυριολεξία να κάμψουν την αντίσταση της Γεωργίας του Ηλία Ζούρου στα γήπεδά τους.

Η Μεγ. Βρετανία η οποία ήταν έτοιμη ομάδα με ίδιους παίκτες έκανε δύο ήττες. Κι αν από την Ελλάδα θεωρείται λογική, αυτή από την Εσθονία ήταν έκπληξη.

Γενικότερα ομάδες που δεν είχαν την εμπειρία μίας σπουδαίας νίκης, τη βίωσαν. Ολλανδοί, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Εσθονοί πανηγύρισαν με την ψυχή τους ένα θετικό αποτέλεσμα.

Οι απουσίες των «μεγάλων» μίκρυναν την μεταξύ τους αγωνιστική απόσταση, στοιχείο το οποίο έχει διττή ανάγνωση.

Αν ανήκεις στους ισχυρούς, τότε είναι άδικο γιατί κινδυνεύεις με αποκλεισμό λόγω των πολλών απουσιών.

Αν ανήκεις στους «αδύναμους», τότε εκτός από τις πιθανότητες πρόκρισης σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (ελάχιστες έστω) έχεις πετύχει μία σημαντική νίκη επί ενός σπουδαίου αντιπάλου πάνω στην οποία μπορείς να… χτίσεις.

ΛΟΓΙΚΟ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Νοέμβριο μήνα και ακόμη πολλοί αναφέρουν πως «ακόμη είναι νωρίς, οι ομάδες ψάχνονται και δεν έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη χημεία». Ομάδες που ξεκίνησαν την προετοιμασία τους τα τέλη Αυγούστου.

Αυτομάτως καταλαβαίνεται τι μπάσκετ μπορεί να παίξει μία ομάδα που μαζεύτηκε 8 μέρες. Οι προπονητές είναι αδύνατον να περάσουν τα στοιχεία που θέλουν αφού δεν υπάρχει χρόνος.

Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν είδαμε ποιοτικό μπάσκετ, είδαμε πολλά λάθη από όλες τις ομάδες και ελάχιστα συστήματα.

Απόλυτα λογικό αφού δεν υπήρχε χρόνος προετοιμασίας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Όσο ωραίο ήταν πως όλα τα ματς των προκριματικών μεταδίδονταν από το κανάλι της FIBA στο διαδίκτυο, άλλο τόσο άσχημη ήταν η στατιστική κάλυψη των αναμετρήσεων.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από το Μεγ. Βρετανία-Ελλάδα δεν υπάρχει όπου οι πόντοι των παικτών ήταν άλλα αντί άλλων. Συνέβη και σε άλλα παιχνίδια και είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί αν η Διεθνής Ομοσπονδία έχει βλέψεις να πλησιάσει την Euroleague.

Επίσης το 2017 είναι αδιανόητο να καθυστερεί η έναρξη αγώνα περίπου κατά μία ώρα επειδή δεν μπορεί να αντικατασταθεί μία προβληματική μπάσκετα. Συνέβη στο Μαυροβούνιο-Λευκορωσία με τον κόσμο να απορεί για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων για να προκριθούν τρεις από κάθε όμιλο. Δηλαδή από τις 32 ομάδες που ξεκινούν, θα υπάρξουν έξι αγωνιστικές για να αποκλειστούν μόλις οκτώ.

Και του χρόνου νέοι όμιλοι των έξι ομάδων για να προκριθούν 4 εξ αυτών.

Το συγκεκριμένο σύστημα δοκιμάστηκε στα τελευταία Eurobasket και δεν ευδοκίμησε. Για αυτό και άλλαξε το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Σε μία διετία μέσα είναι ακόμη πιο κουραστικό.

Θα μπορούσε σίγουρα να γίνει συντομότερο, πιο ευέλικτο και με περισσότερες εκπλήξεις. Γιατί τώρα αν μία ομάδα κάνει ένα λάθος, θα έχει πολλές ευκαιρίες μπροστά της να το διορθώσει. Με το υπάρχων σύστημα το περιθώριο της έκπληξης πηγαίνει περίπατο και επίσης ο κόσμος θα βαρεθεί κάποια στιγμή αφού θα ξέρει πως η ουσία της υπόθεσης (πρόκριση) θα κριθεί την επόμενη σεζόν (2018-19).

ΧΩΡΙΣ ΑΙΓΛΗ ΛΟΓΩ ΑΠΟΥΣΙΩΝ ΝΒΑ ΚΑΙ EUROLEAGUE

Το κείμενο του Γιάννη Σταυρουλάκη επιβεβαιώθηκε στο ακέραιο αφού ελάχιστοι παίκτες ομάδων της Euroleague αγωνίστηκαν.

Ο Παναθηναϊκός έδωσε Μήτογλου και στο δεύτερο ματς τους Καλάθη, Αντετοκούνμπο και Βουγιούκα. Η Φενέρμπαχτσε τον Μαχμούτογλου. Η Εφές τους Μπαλμπάι και Μπατούκ, η ΤΣΣΚΑ τους Αντόνοφ και Φριτζόν. Η Μακάμπι τον Κοέν και η Μπαρτσελόνα τον Βεζένκοβ.

Ουσιαστικό ρόλο στους συλλόγους τους έχουν οι τρεις «πράσινοι», οι τρεις Τούρκοι και οι δύο Ρώσοι. Οι υπόλοιποι είτε είναι εκτός 12άδας είτε παίζουν garbage time όταν η διαφορά είναι μεγάλη.

Ο κόσμος θέλει να πάει στο γήπεδο να δει τους ήρωές του, θα πλήρωνε ακριβότερο εισιτήριο να δει τους παίκτες οι οποίοι πρωταγωνιστούν στα δύο κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη.

Αρκετά γήπεδα 4.000 θέσεων γέμισαν, αλλά επίσης σε πολλά η εικόνα ήταν άσχημη από πλευράς προσέλευσης.

Ο κόσμος πήγε στο γήπεδο να δει την εθνική του ομάδα κάτι που δεν είχε την ευκαιρία να κάνει τα περασμένα χρόνια όταν γινόταν ένα τουρνουά σε μία χώρα, αλλά από την άλλη δεν είδε τους παίκτες τους οποίους παρακολουθεί στην τηλεόραση. Στον κόσμο λείπει η ομάδα της χώρας του, αλλά πάνω από όλα λείπουν οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας της χώρας του.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Με την Euroleague να έχει μπει βαθιά στη σεζόν και να πλησιάζει στο τέλος της κανονικής περιόδου, αποτελεί ερωτηματικό αν οι παίκτες που αγωνίστηκαν σε αυτό το πρώτο «παράθυρο» θα παίξουν στο επόμενο. Μοιάζει δύσκολο οι ομάδες τους να τους αφήσουν σε μία κρίσιμη καμπή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το ιδανικό σενάριο είναι μέχρι τότε FIBA και Euroleague να βρουν μία λύση ώστε να μην δημιουργηθεί το πρόβλημα το οποίο παρατηρήθηκε και να ανέβει επίπεδο η προκριματική φάση. Χρόνος μέχρι τον Φεβρυάριο υπάρχει...

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDOBASKET Τελευταία Νέα