«Οι Εθνικές πάνω απ' όλα, το μπάσκετ χάνει!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Οι Εθνικές πάνω απ' όλα, το μπάσκετ χάνει!»

bet365

Ο Νικ Καλάθης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μιλούν στο gazzetta.gr για την πρωτόγνωρη κατάσταση που ταλανίζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ και ανεξαρτήτα με την όποια απόφαση ληφθεί, δηλώνουν «στρατιώτες» της Εθνικής ομάδας.

Κορυφαίες Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Και οι δύο ήταν από τους κορυφαίους παίκτες των «πρασίνων» στην, αναμφίβολα, πιο πειστική και εντυπωσιακή εμφάνιση του «τριφυλλιού» στην εφετινή Euroleague. Ο φυσικός ηγέτης των πρωταθλητών κατέγραψε ένα ακόμη “double-double” (11π. & 11ρ.), ενώ ο “elevator”, με την ενέργεια που έβαλε σε άμυνα (πάνω στον Σβεντ) κι επίθεση (9π.), συνεισέφερε τα μέγιστα στην 2η συνεχόμενη νίκη (93-65)) του Παναθηναϊκού στην διοργάνωση, που έκανε τη Χίμκι να φαίνεται με ομάδα από χαμηλότερο «ράφι».

Ο λόγος για τον Νικ Καλάθη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο, τους δύο εκ των τριών Ελλήνων παικτών του Παναθηναϊκού που έχουν κληθεί στην Εθνική ομάδα για τα «παράθυρα» της FIBA και οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα τεθούν στην διάθεση του ομοσπονδιακού τεχνικού για την πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Μεγάλη Βρετανία (Λέστερ) ή την ίδια μέρα (24/11) θα ενισχύσουν τον Παναθηναϊκό, που υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης!

Το gazzetta.gr ζήτησε τη γνώμη τους για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τόσο ο 28χρονος point-guard, όσο και ο 25χρονος φόργουορντ, συμφώνησαν ότι ο μεγάλος χαμένος αυτής της ενδο-μπασκετικής διένεξης, είναι το ίδιο το άθλημα!

«Δεν θα έπρεπε να φτάσουμε ποτέ σ' αυτό το σημείο που οι παίκτες καλούνται να αποφασίσουν για το αν θα παίξουν ή όχι στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Όπως και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, για όλους όσοι έχουν κληθεί, η Εθνική ομάδα αποτελεί τεράστια υπόθεση και ευθύνη! Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω ακόμη ποια απόφαση θα πάρουμε γιατί ακόμη δεν έχουμε μιλήσει ούτε με την διοίκηση του συλλόγου, ούτε με την αντίστοιχη της ομοσπονδίας. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει όμως και με δεδομένο ότι την ίδια μέρα του αγώνα με την Μεγάλη Βρετανία, ο Παναθηναϊκός έχει να δώσει ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με τη Ρεάλ, θέλω να υπογραμμίσω δύο πράγματα: Πρώτον, η φανέλα με το εθνόσημο είναι η ύψιστη τιμή για κάθε αθλητή και δεύτερον, αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πλήττει μόνο το άθλημα! Δεν υπάρχει πλευρά που θα θεωρήσει εαυτόν κερδισμένη! Αντίθετα, χαμένο βγαίνει μόνο το μπάσκετ!», υπερθεμάτισε ο 2ος σκόρερ (μ.ο. 13,6π.) της «επίσημης αγαπημένης» και 1ος πασέρ (μ.ο. 5,0ασ.) στο πρόσφατο Eurobasket, διοργάνωση στην οποία συμπλήρωσε 8 χρόνια από τότε που πρωτοφόρεσε τη «γαλανόλευκη»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις του ενός εκ των τεσσάρων “rookies” του Παναθηναϊκού στην εφετινή Euroleague. O Θανάσης Αντετοκούνμπο μάλιστα, αναρωτιέται αν το ποδόσφαιρο, θα μπορούσε ποτέ να... καταντήσει σαν το μπάσκετ, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μία βλαβερή, για το ίδιο το άθλημα, κατάσταση...

«Δεν έχουμε ακόμη μιλήσει με την ομάδα κάτι που φαντάζομαι ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Πρέπει να βρεθεί μία μέση λύση γιατί όλα τα παιδιά θέλουμε να παίξουμε, αλλά την ίδια ώρα η ομάδα έχει ένα πολύ δύσκολο και σημαντικό παιχνίδι! Αυτό που γίνεται είναι πολύ άσχημο για το μπάσκετ! Που ακούστηκε να μην μπορείς να παίξεις στην Εθνική ομάδα, επειδή την ίδια μέρα πρέπει να παίξει για την Euroleague; Είναι σαν να γίνονται προκριματικά για το Μουντιάλ στο ποδόσφαιρο και οι Εθνικές ομάδες να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους παίκτες που αγωνίζονται στο Champions League! Είναι άδικο για όλους και για τους παίκτες και για τις ομάδες και για τους φιλάθλους... », επεσήμανε ο μεγαλύτερος αδελφός του “Greek Freak”, που έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει στο πετσί του ρόλου για τον οποίο αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τον «εξάστερο».

«Προσπαθώ να βρίσκω συνεχώς κίνητρα!»

«Είτε πρόκειται να παίξω λίγα δευτερόλεπτα όπως στον ημιτελικό με την ΑΕΚ, είτε να ξεκινήσω στην πεντάδα όπως με τον Ολυμπιακό και τη Χίμκι, ο βαθμός πνευματικής και σωματικής ετοιμότητας πρέπει να είναι ο ίδιος, γιατί πάνω απ' όλα οφείλεις να βοηθήσει την ομάδα να νικήσει! Προσωπικά, προσπαθώ να βρίσκω συνεχώς διαφορετικά κίνητρα, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός ενός πολύ προικισμένου επιθετικά παίκτη, όπως ο Σβεντ. Στην προκειμένη περίπτωση, έπρεπε να αμυνθώ πολύ επιθετικά, δηλαδή να μην τον αφήσω να βρει ρυθμό αλλά να είμαι κολλημένος σαν βδέλλα πάνω του, για να μην πάρει καν την μπάλα!», σχολίασε ο πρώην παίκτης της Ανδόρρα, που φέτος έκανε το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα και μοιραία έζησε για πρώτη φορά την ατμόσφαιρα των «αιώνιων» ντέρμπι.

«Μπορεί το διπλόστο ΣΕΦ να μην ήταν μία οποιαδήποτε εκτός έδρας νίκη, που απλά μας έφτιαξε την ψυχολογία, στο δικό μας το μυαλό όμως, κανονικά έτσι θα έπρεπε να είναι! Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν μπορούμε να πάμε τώρα στην Πόλη κι επειδή νικήσαμε τον Ολυμπιακό, να θεωρήσουμε ότι κουτσά-στραβά θα καταφέρουμε και με την Εφές... Ίσα-ίσα που πρέπει να είμαστε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί για να έχουμε τύχη.», κατέληξε ο Θανάσης που στο ματς με την Χίμκι, θα 'λεγε κανείς ότι έτρεχε στην επίθεση και «πετούσε» στην άμυνα!

«Να ωριμάσουμε γρήγορα!»

Η πρώτη εφετινή εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού στην Euroleague, δεν επετεύχθη εκτός Ελλάδας, όπου πέρυσι οι «πράσινοι» είχαν ρεκόρ 5-10, αλλά στο Φάληρο απέναντι στον «αιώνιο αντίπαλο». Όπως φάνηκε πάντως, κόντρα στη Χίμκι, ο θρίαμβος στην έδρα του Ολυμπιακού άλλαξε πλήρως την εικόνα της ομάδας του Πασκουάλ στο αμέσως επόμενο ματς. Θα συνεχιστεί η βελτίωση και στο αποψινό (19.30) ματς με την Εφές;

«Μας πήρε λίγο χρόνο, αλλά επιτέλους καταφέραμε να απελευθερωθούμε και να παίξουμε μακράν το καλύτερο μας παιχνίδι σε άμυνα κι επίθεση! Ήταν μία νίκη που χρειαζόμαστε για να μην πάει χαμένο το “διπλό” στο ΣΕΦ αλλά και να αποκτήσουμε για πρώτη φορά θετικό ρεκόρ στην διοργάνωση, από τη στιγμή που αφήσαμε να μας φύγει από τα χέρια το ματς στη Βιτόρια. Ο coach ετοίμασε ένα εξαιρετικό πλάνο, η αντιμετώπιση του Σβεντ ήταν σεμιναριακού επιπέδου και πλέον ελπίζουμε ότι αυτή η εμφάνιση θα μας βοηθήσει να “ωριμάσουμε” ακόμη περισσότερο ενόψει της συνέχειας, που ειδικότερα απέναντι στην φορμαρισμένη Εφές αλλά και τη Ρεάλ, δεν θα είναι εύκολη!», υπογράμμισε ο Νικ Καλάθης, που είναι ο πρώτος σκόρερ (μ.ο. 12,4π.) και πασέρ (μ.ο. 7,0ασ.) των πρωταθλητών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDOBASKET Τελευταία Νέα