Ντέτμαν: «Οι εθνικές ομάδες μπορούν να "γεννήσουν" όνειρα»

Ντέτμαν: «Οι εθνικές ομάδες μπορούν να "γεννήσουν" όνειρα»

Ντέτμαν: «Οι εθνικές ομάδες μπορούν να "γεννήσουν" όνειρα»

Ο προπονητής της εθνικής Φινλανδίας, Χέντρικ Ντέτμαν, σχολίασε την αναγκαιότητα των αγώνων των εθνικών ομάδων στα μέσα της σεζόν.  

Ο έμπειρος προπονητής ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας μπάσκετ της Φινλανδίας: «Το μονοπάτι για τους νέους παίκτες από το γηπεδάκι στην αυλή του σπιτιού τους στην κορυφή του κόσμου, παραδοσιακά ανοίγεται μέσα από τις εθνικές ομοσπονδίες. Αν αυτό το μονοπάτι σταματήσει να υπάρχει, η αγορά θα γεμίσει από έναν τεράστιο αριθμό ελεύθερων παικτών που είναι πρόθυμοι να μαζέψουν το φρούτο από το δέντρο, αλλά δεν είναι έτοιμοι να μεγαλώσουν, να περιποιηθούν και να κλαδέψουν το ίδιο το δέντρο. Ένα σημαντικό παράδειγμα για αυτό είναι το σκάνδαλο που ξέσπασε στο NCAA πρόσφατα».

Παράλληλα μίλησε για τα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων: «Για όλους όσοι ανήκουν στη βιομηχανία του θεάματος είναι απαραίτητο να δραστηριοποιούνται στην αγορά καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Να έχουν μία full time δραστηριότητα. Ενώ η Ευρωλίγκα έχει καταφέρει να βελτιώσει την μπράντα της τα τελευταία χρόνια, η Ρεάλ Μαδρίτης συγκεντρώνει μόνο το ένα δέκατο της τηλεθέασης που συγκεντρώνει η Εθνική Ισπανίας. 

Με την Εθνική ομάδα της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 καταφέραμε να προκαλέσουμε ανταγωνισμό στις τηλεθεάσεις με αυτές που είχε το ποδόσφαιρο. Οι εθνικές ομάδες μπορούν να συγκεντρώσουν μεγάλο όγκο κοινού γύρω τους, να γεννήσουν όνειρα και να δημιουργήσουν χώρο ώστε το άθλημα να μεγαλώσει. Για παράδειγμα, στο Ευρωμπάσκετ του 2017 η Φινλανδία και η Σλοβενία δημιούργησαν ένα φαινόμενο. 

Η Φινλανδία είχε τριπλάσια τηλεθέαση από την αντίστοιχη εθνική ποδοσφαίρου αν και το ποδόσφαιρο έχει επτά φορές περισσότερους παίκτες που ασχολούνται με το άθλημα στη χώρα σε σχέση με το μπάσκετ. Η επιστροφή στο σύστημα πρόκρισης μέσω των Παραθύρων είναι ένα μικρό κομμάτι μίας μεγαλύτερης πραγματικότητας. Είναι μία σημαντική μάχη στον πόλεμο μεταξύ των βασικών αρχών των σπορ εναντίον των απρόσωπων εμπορικών δυνάμεων».

Για τα δεδομένα στο αμερικανικό μπάσκετ ανέφερε: «Η σύγκριση με το ΝΒΑ και το NCAA είναι πολύ μακριά από την δική μου κατανόηση. Το ΝΒΑ και το NCAA λειτουργούν σε ένα τελείως διαφορετικό οικοσύστημα και με διαφορετικές συνθήκες από την Ευρωλίγκα. Αυτές οι δύο λίγκες και η Ευρωλίγκα απλά δεν μπορούν να συγκριθούν». 

Για την Euroleague ανέφερε: «Η Ευρωλίγκα ακολουθεί την επιχειρηματική λογική και μόνο αυτή. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά για το θεσμικό οικοδόμημα του σπορ γενικότερα. Μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα απλό ζεύγος προκριματικών αγώνων εδώ κι εκεί. Μιλάμε για την εκπαίδευση των διαιτητών, την βελτίωση των νεαρών παικτών, τις βασικές καθημερινές λειτουργίες των ομάδων. Σήμερα είναι το μπάσκετ. Μετά μπορεί να είναι κάποιο άλλο σπορ, το ποδόσφαιρο ίσως, από τη στιγμή μάλιστα που το ποδόσφαιρο είναι πολύ μεγαλύτερη βιομηχανία από το ευρωπαϊκό μπάσκετ».

 

Best of internet