Οι παίκτες έκαναν... δώρο τον Σκίμπε στην διοίκηση της ΕΠΟ

Οι παίκτες έκαναν... δώρο τον Σκίμπε στην διοίκηση της ΕΠΟ

Οι παίκτες έκαναν... δώρο τον Σκίμπε στην διοίκηση της ΕΠΟ

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την εύκολη θέση στην οποία βρέθηκαν οι παράγοντες της Ομοσπονδίας, τινάζοντας από πάνω τους την δική τους ευθύνη να διαλέξουν τον επόμενο προπονητή της Εθνικής.

Ποτέ δεν με αφορούσαν τα αποτελέσματα από μόνα τους. Για να είμαι δίκαιος, δεν θεωρώ ότι η Εθνική ομάδα στην εποχή του Σκίμπε δεν είχε καλά αποτελέσματα στο χόρτο. Είχε πολύ καλά και επί της ουσίας ένα άσχημο αυτό στην Κροατία. Υπερβατικό βέβαια δεν ήταν κάποιο άλλο, πλην εκείνου του 1-1 στις Βρυξέλες. Ολα τα υπόλοιπα ήταν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Χάσαμε εδώ από Βέλγους, αλλά με καλή προσπάθεια, φέραμε μέσα έξω ισοπαλία με Βόσνιους και είχαμε μία ισοπαλία μέσα με Κροάτες και μία βαριά ήττα έξω με τους Κροάτες.
 
Δεν συνιστούν υπέρβαση, αλλά συνιστούν εικόνα ανταγωνιστικής ομάδας. Ο Σκίμπε αυτό μας προσέφερε επί της ουσίας, μας έκανε πάλι ανταγωνιστική ομάδα. Δεν είναι λίγο, ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα μετά την ανυποληψία στην οποία είχε περιέλθει η Εθνική την προηγούμενη διετία. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να κάνει και το επόμενο βήμα η Εθνική με τον Σκίμπε;
Γίναμε ξανά ανταγωνιστικοί λοιπόν κι' ας μην παίξαμε καλά, παρά σε ελάχιστα ματς. Παρά ταύτα νομίζω ήταν εμφανέστατες και ορισμένες αδυναμίες του Γερμανού, τις περισσότερες εκ των οποίων εγώ τις εντοπίζω στο κοουτσάρισμα και στην τακτική προσέγγιση των αγώνων, αλλά ελάχιστη σημασία έχει τι λέω εγώ.
 
Ο Σκίμπε όπως προκύπτει και από τις μαρτυρίες των παικτών είναι ένας καλός μάνατζερ, όχι όμως απαραίτητα ένας καλός προπονητής. Και αυτό νομίζω σε γενικές γραμμές προκύπτει και από το προπονητικό παρελθόν του, όχι μόνο από αυτό στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας.
 
Η απόφαση πάρθηκε λοιπόν όπως όλα δείχνουν και ο Σκίμπε θα μας οδηγήσει και στα προκριματικά του επόμενου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ας μην σχολιάσω ότι και αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε τεχνοκρατικά.
Η απόφαση πάρθηκε στο... πόδι (δεν έχει σημασία αν είναι η σωστή ή όχι) και κατόπιν εισηγήσεως των παικτών. Εδώ θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. Δεν δίνεις ποτέ το δικαίωμα στον ποδοσφαιριστή και δη στον Ελληνα ποδοσφαιριστή (σόρυ παιδιά) να καταλάβει ότι ο προπονητής είναι εκεί και έχει την δουλειά, επειδή αυτοί το ζήτησαν. Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά μου είναι αδύνατον να φανταστώ πως αυτό δεν θα το βρούμε μπροστά μας. Πως ο Σκίμπε δεν θα ακούσει τη φράση “εγώ έβαλα πλάτη για να μείνεις κι' εσύ δεν με καλείς;” ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια.
 
Και ας μην ακούσω το επιχείρημα “ναι δεν ξέρουν οι παίκτες που τον θέλουν και ξέρεις εσύ ρε Τσόχο”, πρώτον γιατί σίγουρα εγώ δεν ξέρω και δεύτερον γιατί σίγουρα δεν υπάρχει ομάδα, είτε σύλλογος, είτε Εθνική, η οποία να λειτουργεί σοβαρά και οι παίκτες να αποφασίζουν για τον προπονητή.
 
Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές επέλεξαν και καλά έκαναν εφόσον τους δόθηκε το δικαίωμα και το ίδιο ακριβώς θα έκανα και εγώ στη θέση τους. Αλλωστε με μία πρόχειρη έρευνα και συζήτηση με κάποιους από αυτούς καταλαβαίνεις ότι τα κριτήρια τους ήταν συγκεκριμένα.
 
Το βασικότερο είναι ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο ποιός θα διαλέξει τον επόμενο και με ποια κριτήρια. Η φράση “πάνω που βρήκαμε έναν κώδικα επικοινωνίας με αυτόν, να μας φέρουν κάποιον ξένο τεχνικό, τον οποίο θα έχουν επιλέξει στην τύχη και με βάση την εισήγηση κάποιου μάνατζερ. Προτιμώ τον Σκίμπε από το να πάρω το ρίσκο να ζήσω τον επόμενο”, είναι νομίζω απολύτως χαρακτηριστική.
 
Οπως είναι δεδομένο ότι ο Σκίμπε στα μάτια των ποδοσφαιριστών είναι δίκαιος και ότι λάθος κάνει στις κλήσεις το κάνει από το κεφάλι του και όχι επειδή κάποιος του είπε κάτι. “Καλεί όποιον ο ίδιος βλέπει και εκτιμά ποδοσφαιρικά. Μπορεί να κάνει και λάθη, αλλά είναι δικά του και όχι με υπόδειξη” αναφέρουν χαρακτηριστικά.
 
Επιπλέον η προσωπική σχέση και επαφή που έχουν αποκτήσει οι περισσότεροι παίκτες με τον Σκίμπε είναι από πολύ καλή ως εξαιρετική. Αρκετοί βλέπουν και αδυναμίες στον προπονητή Σκίμπε, αλλά έχουν μάθει να ζουν με αυτές.
 
Δεν τους αδικώ λοιπόν τους διεθνείς για την επιλογή τους να στηρίξουν δημόσια και με όλες τις δυνάμεις τους την παραμονή του Σκίμπε. Δεν αδικώ και την διάθεση να βγουν μπροστά από τη στιγμή που αισθάνθηκαν μετά το ματς στο Ζάγκρεμπ, ότι έπρεπε να το κάνουν.
 
Αντιλαμβάνομαι όμως ότι η Ομοσπονδία, μία νέα διοίκηση, από την οποία και ορθώς όλοι έχουμε μεγάλες απαιτήσεις, πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει τεχνοκρατικά. Και τεχνοκρατικά σίγουρα δεν σημαίνει να φτιάξουμε επιτροπή Εθνικών ομάδων με τους προέδρους των ΕΠΣ που μας στήριξαν στις εκλογές για να βγουν μεροκάματα. Δεν οσμίζομαι σκάνδαλο, δεν το λέω υπό αυτή την έννοια.
 
Και ουδόλως με απασχολεί ποιοι θα πάρουν μεροκάματο από επιτροπή, άλλωστε αυτή είναι μία πάγια τακτική των ομοσπονδιών διαχρονικά και σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά υπάρχουν ένα σωρό επιτροπές να τους τακτοποιήσουν όλους αυτούς, όχι όμως αυτή της Εθνικής ομάδας. Εκεί ας βάλουμε δύο τρεις ανθρώπους που πραγματικά ξέρουν από ποδόσφαιρο και ας τους δώσουμε το χρόνο να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους πριν πάρουν την απόφαση για την παραμονή ή όχι του Σκίμπε.
 
Δεν ξέρω, γιατί δεν έχω καν όλα τα δεδομένα και δεν θα μπορούσα κιόλας, αν είμαι υπέρ ή κατά της παραμονής Σκίμπε, ξέρω όμως ότι για μία ακόμη φορά η ΕΠΟ θα επιλέξει στην τύχη και με μοναδικό στόχο να βγάλει την ευθύνη από πάνω της. Την βλέπω μπροστά μου την φράση αν ο Σκίμπε μείνει και αποτύχει “Τι να κάναμε δηλαδή ως Ομοσπονδία, να μην κρατούσαμε τον προπονητή που ήθελαν οι παίκτες”.
 
Στα μάτια της διοίκησης της ΕΠΟ οι διεθνείς της έκαναν το μεγαλύτερο δώρο με την εντυπωσιακή στήριξη στον Σκίμπε. Πήραν οι παίκτες την απόφαση για αυτήν. Και αυτό είναι το χειρότερο για όλους. Και για τον Σκίμπε και για τους παίκτες και για την άβουλη ομοσπονδία και κυρίως για την Εθνική ομάδα.

Best of internet