«Δύσκολα και για την Κροατία, μας ταιριάζει ο τίτλος του αουτσάιντερ!»

«Δύσκολα και για την Κροατία, μας ταιριάζει ο τίτλος του αουτσάιντερ!»

Θάνος Σαρρής
«Δύσκολα και για την Κροατία, μας ταιριάζει ο τίτλος του αουτσάιντερ!»

bet365

Δύο άνθρωποι που έγραψαν ιστορία με την Εθνική Ελλάδας, ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Κώστας Κατσουράνης, μιλούν από τις Βρυξέλλες στο gazzetta.gr για την «γαλανόλευκη» και τις πιθανότητές της!

Προσφορά ημέρας – έκπληξη σε περιμένει στο Κροατία - Ελλάδα. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Ο ένας έκανε 120 συμμετοχές με την Εθνική και φόρεσε το περιβραχιόνιο στο μεγαλύτερο έπος της, στην κατάκτηση του Euro 2004. Ο άλλος έπαιξε 116 φορές με το εθνόσημο, διετέλεσε επίσης αρχηγός, αγωνίστηκε τόσο στην διοργάνωση της Πορτογαλίας, όσο και στο τελευταίο Μουντιάλ που έπαιξε η Εθνική. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης με τον Κώστα Κατσουράνη δεν είναι απλώς δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές. Είναι πραγματικά κεφάλαια για την ομάδα της Ελλάδας, προσωπικότητες που έχουν συνδέσει άρρηκτα το όνομά τους με την σύγχρονη ιστορία της, αλλά και με το μεγαλύτερο επίτευγμά της.

Τα... αηδόνια ξανάσμιξαν στις Βρυξέλλες. Ο νυν τεχνικός διευθυντής της Παναχαϊκής Κώστας Κατσουράνης ήταν ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Στέλιο Κούλογλου για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο στην «καρδιά» της Ευρωπαικής Ένωσης και ο Ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης δεν θα μπορούσε να μην τον συναντήσει, παρακολουθώντας και όσα είχε να πει στην εισήγησή του. Αμφότεροι ωστόσο δεν έβγαλαν από το μυαλό τους την Εθνική και τους κρίσιμους αγώνες με την Κροατία για την πρόκριση στο Μουντιάλ. Και το gazzetta.gr ήταν εκεί για να ζητήσει την πολύτιμη άποψή τους.

Δύο ματς με την Κροατία που κρίνουν την πρόκριση στο Μουντιάλ. Τι περιμένετε;

Θοδωρής Ζαγοράκης: «Είναι σίγουρα δύσκολα ματς. Το καλό είναι ότι η Κροατία έχει χριστεί φαβορί. Εμάς μας πάει ο τίτλος του αουτσάιντερ, έτσι κάναμε τις περισσότερες επιτυχίες μας στο παρελθόν. Τα παιδιά είμαι σίγουρος ότι έχουν καταλάβει την κρισιμότητα του παιχνιδιού, έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό θα είναι να βρεθούμε στην τελική φάση της Ρωσίας. Εμείς θα ευχηθούμε καλή επιτυχία και να δώσουμε θετική ενέργεια».

Κώστας Κατσουράνης: «Νομίζω ότι είναι παιχνίδια δύσκολα, αλλά όσο δύσκολα είναι για εμάς, άλλο τόσο είναι για τους Κροάτες, μην το ξεχνάμε αυτό. Είναι μπαράζ, τα παιχνίδια κρίνονται από λεπτομέρειες, κρέμονται σε μια λεπτή κλωστή που λέμε. Θεωρώ ότι πράγματι θα είναι δύσκολα ματς, αλλά έχουμε και εμείς τις δικές μας πιθανότητες για να είμαστε στο Μουντιάλ της Ρωσίας».

Που κρινονται αυτά τα παιχνίδια; Ταιριάζουν λίγο παραπάνω στην Ελλάδα και το στιλ της;

Κώστας Κατσουράνης: «Κοίτα, καλό είναι για όλους μας να μην κάνουμε συγκρίσεις των ομάδων, δεν έχει καμία σχέση η πιο παλιά ομάδα με αυτήν, ή ακόμα την πιο παλιά. Νομίζω ότι κάθε μία έχει τα δικά της στοιχεία, τους δικούς της παίκτες με προσωπικότητα και πρέπει να δούμε την αλήθεια. Οτι είναι δυο δύσκολα παιχνίδια. Γιατί όπως λέμε εμείς ότι μας ταιριάζουν τα μπαράζ, από την άλλη και οι Κροάτες σε όλα τους τα μπαράζ έχουν περάσει. Μπορούν να πουν λοιπόν και οι Κροάτες "μας ταιριάζουν τα μπαράζ". Είναι δύο παιχνίδια ξεχωριστά και στο ποδόσφαιρο κατά τη δική μου άποψη δεν παίζει ποτέ ρόλο η προϊστορία. Άλλοι παίκτες, άλλες συνθήκες, ίδιες δυσκολίες και για τους δύο και πάμε να τα δώσουμε όλα όπως κάναμε πάντα και όπως κάναμε και σε αυτή την προκριματική φάση και νομίζω γι' αυτό είμαστε περήφανοι για την ομάδα μας και ό,τι γίνει».

Θοδωρής Ζαγοράκης: «Όλα παίζουν ρόλο σε αυτά τα ματς, κρίνονται σε όλα τα στοιχεία. Στην τακτική, στην ψυχή, στην τύχη. Εγώ την Κροατία δεν την ήθελα, μαζί με την Ιταλία, αλλά όλα είναι στην θεωρία, στο γήπεδο μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά».

Oι απουσίες παικτών-κλειδιών πόσο μπορούν να επηρεάσουν;

Θοδωρής Ζαγοράκης: «Δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Αλλά το ποδόσφαιρο τα έχει αυτά και συνέχεια μάχεσαι, απώλειες θα έχουμε εμείς και οι Κροάτες. Νομίζω ότι αυτό που μετράει στη συνέχεια είναι ποιος θα καταθέσει περισσότερη ψυχή. Εμείς είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε και αν έχουμε και λίγη τύχη όλα θα πάνε καλά. Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά ξέρουν τη σημασία του παιχνιδιού».

Κώστας Κατσουράνης: «Σίγουρα έχουμε απουσίες μεγάλες και ειδικά στην Εθνική βασικοί παίκτες σημαίνουν πάρα πολλά. Πάντα όμως όταν μιλάμε για Εθνική ομάδα σημαίνει και ότι έχεις πάρα πολλές, ποιοτικές λύσεις. Είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας, πιστεύω ότι θα αναπληρωθούν τα κενά. Τουλάχιστον τα χρόνια τα δικά μας έτσι γινόταν. Και μπορεί να αναπληρωθούν καλύτερα. Γιατί μπαίνουν παίκτες με κίνητρο, που δεν ήταν βασικοί και τους δίνεται η ευκαιρία. Είναι δύο παιχνίδια που γράφουν ιστορία».

Περιμένατε ότι η Εθνική θα φτάσει τόσο γρήγορα, μετά την κρίση που πέρασε, στο σημείο να διεκδικεί και πάλι πρόκριση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης;

Κώστας Κατσουράνης: «Εγώ το περίμενα και το είχα δηλώσει και πριν ξεκινήσουν τα προκριματικά. Παρότι είχαμε έναν δύσκολο όμιλο με το Βέλγιο και τη Βοσνία εγώ περίμενα αν ξαναγίνει οικογένεια, όπως και έγινε, θα είναι κοντά σε αυτές τις δύο θέσεις που οδηγούν ή απευθείας στο Μουντιάλ ή στα μπαράζ. Νομίζω αυτό είναι το πιο βασικό γιατί δεν είναι ομάδα να μπορείς να δουλέψεις πολύ. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο ο προπονητής, αλλά πιο πολύ παίζει το δέσιμο των παικτών. Όταν γίνουν μια καλή παρέα και υπάρξει ένας καλός προπονητής και το κλίμα και η αύρα γύρω από την ομάδα είναι θετικά, τότε όλα πάνε καλά».

Θοδωρής Ζαγοράκης: «Η αλήθεια είναι ότι το φοβόμουν, Όλοι διδασκόμαστε από την ιστορία και αν δείτε άλλες περιπτώσεις ομάδων του βεληνεκούς της Ελλάδας έμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αφάνεια Το Βέλγιο παλιότερα για παράδειγμα, ή η Δανία που κάποια στιγμή ήταν στην κορυφή και μετά έκανε μεγάλη κοιλιά. Είναι φυσιολογικό να έχεις μια πτώση στην απόδοση. Εμείς όμως βρεθήκαμε σε μια διετία στην διεκδίκηση μιας θέσης στην τελική φάση του Μουντιάλ. Ελπίζω λοιπόν να κλείσει έτσι μια κακή παρένθεση και να έχουμε μια καλή συνέχεια».

Στην Ελλάδα πάντως είναι αρκετοί αυτοί που κατηγορούν τον Σκίμπε για εμμονές στις κλήσεις του...

Θοδωρής Ζαγοράκης: «Δεν υπάρχει λόγος να μπαίνει κανείς σε μια τέτοια διαδικασία. Κι αν κερδίσει η Εθνική τι θα πουν δηλαδή; Είναι δυνατόν ο Σκίμπε ή τα παιδιά που είναι εκεί να μην θέλουν να προκριθούν ή να περάσουν; Σίγουρα καταλαβαίνω την πικρία κάποιου που δεν είναι εκεί, αλλά δεν είμαστε όλοι απ' έξω έξυπνοι για να μπορούμε να κάνουμε κακοπροαίρετη κριτική. Η κριτική είναι καλό να γίνεται, γιατί σε βάζει σε μια διαδικασία να γίνεσαι καλύτερος, αλλά πρέπει να ηρεμήσουμε λίγο. Τους είχαμε σταυρώσει πριν τη Βοσνία, το έχω περάσει και εγώ στο παρελθόν. Ας κάνουμε υπομονή είναι κάποιος που πρέπει να κάνει επιλογές».

Κώστας Κατσουράνης: «Θεωρώ ότι είναι καθαρά θέμα διαχείρισης του προπονητή, τι περνάει στην ομάδα και προς τα έξω, στον Τύπο. Αυτός ο προπονητής πέρασε από την αρχή κάτι, το οποίο δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει. Από την αρχή καταλάβαμε ότι θα κάνει κάτι παρόμοιο με τον κύριο Ρεχάγκελ, δηλαδή την Εθνική πιο κλειστό κλαμπ. Και νομίζω ότι από το ξεκίνημα το έδωσε σε όλους να το καταλάβουν. Και στους παίκτες. Και αυτό είναι σπουδαίο, το ότι οι παίκτες έχουν καλή επικοινωνία με τον προπονητή και βλέπουν πως ό,τι τους έχει πει το κάνει. Και για τους απ' έξω. Το να ζητάμε να κάνει συνέχεια αλλαγές δεν έχει νόημα γιατί αυτός ο προπονητής αυτό έδειξε ότι θα κάνει και αυτό κάνει. Όπως το έκανε και ο Ότο και νομίζω σε πολύ λιγότερο βαθμό από τους δύο και ο Σάντος».

Είναι πλεονέκτημα το ότι η Ελλάδα παίζει το πρώτο ματς εκτός έδρας;

Κώστας Κατσουράνης: «Τα παιχνίδια αυτά έτσι κι αλλιώς έχουν άγχος. Είναι το πρώτο μπαράζ που παίζουμε εκτός έδρας το πρώτο ματς, τα άλλα δύο τα είχαμε παίξει εντός. Κατά τη δική μου άποψη είναι καλύτερο να παίζουμε το πρώτο εντός. Δεν είναι καλό το ότι παίζουμε εκτός. Αλλά έχω πει πολλές φορές ότι έχει μεγάλη διαφορά το να πάρεις 1-1 από το να πάρεις 0-0. Έχει μεγάλη διαφορά για εμένα σε αυτά τα παιχνίδια. Δηλαδή αν πάρουμε μια ισοπαλία καλύτερα να την πάρουμε με γκολ, αν και δεν λέει και κάτι σίγουρο το να έρθει 0-0 το πρώτο παιχνίδι».

Θοδωρής Ζαγοράκης: «Είναι θεωρητικό. Εξαρτάται από το τι αποτέλεσμα μπορείς να πάρεις στο πρώτο παιχνίδι, μπορεί να μην εξελιχθεί καλά μετά ακόμα κι αν πάρεις ένα αποτέλεσμα όπως η ισοπαλία, όλα είναι σχετικά και πιθανά».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα