Κάθε λεπτό που θα κυλάει, πιο κοντά στη Ρωσία...

Κάθε λεπτό που θα κυλάει, πιο κοντά στη Ρωσία...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Κάθε λεπτό που θα κυλάει, πιο κοντά στη Ρωσία...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος περιέγραψε το Ουκρανία – Κροατία, που έστειλε τους Κροάτες στα πλέι οφ και πάνω στην Εθνική Ελλάδας και κάνει το scouting report όχι του Μόντριτς και του Ράκιτις, αλλά της ομάδας Κροατία.

Αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια, από τις οκτώ ομάδες που θα πάρουν μέρος στη μάχη των πλέι οφ, μόνο για μία απορείς τι δουλειά έχει εκεί. Οχι για την Ιταλία. Η Ιταλία από την στιγμή που βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Ισπανία εκεί θα ήταν. Δεν θα τερμάτιζε πρώτη, δεν θα τερμάτιζε τρίτη, άρα θα πήγαινε στα μπαράζ. Οπως στα μπαράζ θα πηγαίναμε και εμείς, δεν θα ξεπερνούσαμε ποτέ το Βέλγιο. Το ίδιο θα συνέβαινε και για τους Σουηδούς που θα ήταν σίγουρα πίσω από τους Γάλλους και θα έπαιζαν για την δεύτερη θέση με τους Ολλανδούς. Την πήραν οι Σουηδοί στην διαφορά τερμάτων. Το ίδιο και για τους Ελβετούς αφού ήταν στον ίδιο όμιλο με τους Πορτογάλους. Να μην συνεχίσω. Οι επτά από τους οκτώ των μπαράζ εκεί περιμέναμε να είναι, εκεί βρέθηκαν. Οι Κροάτες τι κάνουν όμως εκεί; Ποιός τους πέρασε και πήγε απευθείας στο Μουντιάλ; Οι Ισλανδοί. Ε, αυτό δεν το περιμέναμε, αυτό ήταν το μοναδικό αναπάντεχο.

Αυτό είναι η Κροατία. Η ομάδα που έπρεπε να πάει στο Μουντιάλ απευθείας και είναι στα μπαράζ, γιατί οι Ισλανδοί αποδείχτηκαν πιο ικανοί, πιο σκληροί, πιο συγκεντρωμένοι, με λιγότερα λάθη... Αν κοιτάξεις τα ρόστερ των δύο ομάδων, Κροατίας και Ισλανδίας θα διαπίστωνες αυτό που θεωρητικά διαπιστώνεις και τώρα αν κοιτάξεις τα δύο ρόστερ της Κροατίας και της Ελλάδας. Μεγάλη διαφορά στην ατομική ποιότητα των παικτών. Ο Μόντριτς, ο Ράκιτιτς, ο Μάντζουκιτς, ο Κάλινιτς, ο Σρνα, ο Βρσάλικο, ο Λόβρεν, κ.ο.κ. Ρόστερ και παίκτες για να τρομάξει ή ανησυχήσει ο οποιοσδήποτε, όχι μόνο η Ελλάδα.

Ολοι αυτοί όμως έμειναν δεύτεροι πίσω από τους Ισλανδούς που είχαν τον Σίγκουρντσον και ένα σωρό ακόμη ...σον. Οι Κροάτες το φέρουν βαρέως. Αλλαξαν προπονητή για το τελευταίο ματς με τους Ουκρανούς και ακόμη αναρωτιούνται τι δουλειά έχουν αυτοί στα μπαράζ. Αυτό είναι το “κλειδί” της επιτυχίας της Εθνικής Ελλάδας. Οτι αυτοί αισθάνονται ότι δεν θα έπρεπε να παίζουν με εμάς, αισθάνονται ότι θα έπρεπε να είναι ήδη στο Μουντιάλ, είμαστε η έξτρα ταλαιπωρία τους και δεν το χωράει καν το μυαλό τους ότι μπορεί να γίνουμε κάτι άλλο εκτός από αυτό. Μας βλέπουν μπροστά τους ως μία παράκαμψη που πρέπει να κάνουν για να φτάσουν από το Ζάγρεμπ στην Μόσχα, σαν να μην είχε απευθείας πτήση και να πρέπει να πάρουν το αεροπλάνο με τον ενδιάμεσο σταθμό της Αθήνας.

Κάθε λεπτό που θα περνάει μέσα στο χόρτο από τα 180 της διπλής αναμέτρησης (τουλάχιστον τόσα) και οι Κροάτες δεν θα έχουν την πρόκριση στα πόδια τους, το μυαλό τους θα χαλάει όλο και περισσότερο. Γιατί αυτό είναι η Κροατία, μία ομάδα με τεράστιες δυνατότητες που όμως δεν μπορεί να της βγάλει στο χόρτο αν όλα δεν κυλήσουν για αυτούς με τον ιδανικό τρόπο. Οσο τους πειράζεις το μυαλό, όσο τους εκνευρίζεις, όσο δεν τους αφήνεις να παίξουν αυτό που μπορούν, τόσο τους αποσυντονίζεις, τους βγάζεις από τα νερά τους, τους χαλάς την διάθεση και την όρεξη...

Υπό αυτή την έννοια είναι ευλογία που το πρώτο ματς το παίζουμε στην έδρα τους. Να μπουν με την λογική ότι πρέπει να μας κερδίσουν με τέτοιο σκορ που η ρεβάνς να είναι τυπική και να μην μας κερδίσουν καν. Και να τους αφήσουμε μετά να βράζουν στο ζουμί τους, τέσσερις μέρες στα δωμάτια του ξενοδοχείου με την αμφιβολία στο κεφάλι ότι μπορεί η Ελλάδα να τους κόψει το δρόμο για το Μουντιάλ.

Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, δεν λέω ότι η Ελλάδα είναι φαβορί ή ότι θα περάσει. Περιγράφω απλώς το καλό σενάριο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κροατία είναι το φαβορί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανάμεσα στην καλή Κροατία και την καλή Ελλάδα, η Κροατία πάει Μόσχα εύκολα. Αλλά οι Κροάτες, για κακή τύχη τους λέω εγώ, έπεσαν πάνω στην ομάδα που ξέρει να μπλοκάρει το παιχνίδι των καλών ομάδων με μοναδικό τρόπο. Οι Βέλγοι έβαλαν στον όμιλο μας στα πέντε εντός έδρας ματς τους 26 γκολ σε πέντε ματς. Τα 25 στους άλλους τέσσερις του ομίλου και το ένα σε εμάς στο 89' όταν και μας ισοφάρισαν! Οι Βέλγοι έκαναν συνολικά 9 νίκες και μία ισοπαλία με εμάς και έβαλαν συνολικά 46 γκολ, τα 43 στους άλλους τέσσερις και τρία σε εμάς. Και δεν είναι ότι φόρτωσαν με γκολ το Γιβραλτάρ μόνο. Στους Βόσνιους έβαλαν και στα δύο ματς από τέσσερα (μέσα έξω), στους Εσθονούς συνολικά 10 γκολ και στους Κύπριους άλλα επτά...

Η Κροατία σε ότι έχει να κάνει με το αγωνιστικό προφίλ της και βάση τα όσα μας έδειξε ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός της στο ένα και μοναδικό ματς που κάθισε στον πάγκο της (ανέλαβε τρεις ημέρες πριν το ματς με την Κροατία ο άπειρος Ζλάτκο Ντάλιτς), παίζει ένα κλασικό 4-2-3-1 με τον Μόντριτς να παίζει σε ρόλο “δεκαριού” πίσω από τον φορ. Βεβαίως στο ματς με τους Ουκρανούς δεν είχε τον Κάλινιτς που ήταν τραυματίας και ο οποίος θα έχει επιστρέψει ενόψει των πλέι οφ, οπότε μπορεί να βάλει σε σκέψεις τον Ντάλιτς να παίξει και 4-4-2 εναντίον της Ελλάδας. Νομίζω όμως ότι θα διατηρήσει το 4-2-3-1.

Το παιχνίδι περνάει κυρίως από τα πόδια του Ράκιτιτς ο οποίος παίζει μπροστά από τα στόπερ και είναι αυτός που χτίζει τις επιθέσεις των Κροατών. Ο Μόντριτς είναι για την έξτρα δουλειά, για την κάθετη που θα ξεκλειδώσει την άμυνα. Προσωπικά λέω ότι κάνει λάθος ο Ντάλιτς και θα έπρεπε να παίζει 4-3-3 αφού ο Μόντριτς όταν ξεκινά από πιο πίσω είναι πιο αποτελεσματικός πλέον, όπως μας έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια στη Ρεάλ. Δεν είναι όμως οι μόνο αυτοί οι δύο (Μόντριτς, Ράκιτιτς) που πρέπει να προσέξει η Εθνική για να μην φτάσει η μπάλα στον σέντερ φορ.
Και οι ακραίοι της Κροατίας μία χαρά μπορούν να την κάνουν την δουλειά. Ειδικά η δεξιά πλευρά τους με τον Βρσάλικο της Ατλέτικο Μαδρίτης και τον Πέρισιτς της Ιντερ είναι σπουδαία. Ευλογία που εκεί ο Σκίμπε μπορεί να παίξει με δύο αριστερά μπακ. Τον Τζαβέλλα πίσω και τον Σταφυλλίδη μπροστά.

Το κέντρο της άμυνάς τους είναι αυτό με την λιγότερη ποιότητα. Καλοί παίκτες ο Λόβρεν και ο Μίτροβιτς, αλλά όχι κάτι σπουδαίο. Ο καλός Μήτρογλου (αυτόν χρειάζεται σε καλή κατάσταση η Εθνική Ελλάδας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σε αυτά τα ματς) ασφαλώς και μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Ανασταλτικά και ο Βρσάλικο που ανεβαίνει συνεχώς έχει θέματα. Οι Ουκρανοί Γιαρμολένκο και Κονοπλιάνκα, αν και έπαιζαν απέναντι πλευρές, πολλές φορές πήγαν και οι δύο στα δεξιά της Κροατίας για να εκμεταλλευτούν τους χώρους που άφηνε ο Βρσάλικο και αυτό έγινε με σχέδιο να χτυπήσουν την αδύναμη πλευρά των Κροατών. Από την αριστερή πλευρά της άμυνάς της Κροατίας έπαιζε ο Βίντα που είναι περισσότερο στόπερ παρά ακραίος αμυντικός και ανέβαινε σπάνια.

Την μπάλα θα την πάρουν στα πόδια τους σίγουρα αλλά αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα. Η πίεση ψηλά από την Εθνική Ελλάδας πάντως σε κάποιες στιγμές των ματς πρέπει να υπάρξει, τους αγχώνει όπως φάνηκε στο ματς με την Ουκρανία και δεν την αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, ούτε ψύχραιμα. Σε εκείνο το Ουκρανία – Κροατία στο πρώτο μέρες θα μπορούσαν να είναι άνετα μπροστά στο σκορ οι Ουκρανοί. Ηταν καλύτεροι, δημιούργησαν τρεις τέσσερις καλές ευκαιρίες δεν κινδύνεψαν στο ελάχιστο. Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του ματς άλλαξε, οι Ουκρανοί πήραν περισσότερα ρίσκα, άφησαν περισσότερους κενούς χώρους και ο Κράμαριτς τους διέλυσε.

Στο δια ταύτα. Είτε κάνουμε το ταξίδι στην Ρωσία, είτε όχι, νομίζω ότι αυτό θα συμβεί στις λεπτομέρειες. Στο ένα γκολ ή και στο... μισό. 1-1 εκεί, 0-0 εδώ, ή 0-0 εκεί 1-1 εδώ μου μοιάζει ένα πολύ πιθανό σενάριο στο οποίο θα κριθεί η πρόκριση. Ναι δεν ήταν η καλύτερη δυνατή κλήρωση, η Δανία νομίζω ήταν αυτή, αλλά σίγουρα δεν ήταν η χειρότερη, η Ιταλία ήταν σίγουρα αυτή. Η παρουσία Μόντριτς, Ράκιτιτς, Μάντζουκιτς, θα κάνει τον Σκίμπε και τους διεθνείς μας να ψάχνουν τον τρόπο πως θα τους σταματήσουν και όταν η Ελλάδα παίζει για να σταματήσει τον αντίπαλο είναι πολύ καλύτερα από όταν παίζει για να τον νικήσει, για να τον διασπάσει. Βεβαίως μέχρι τότε έχουμε ακόμη χρόνο και πολλά μπορούν να αλλάξουν στα πρόσωπα. Ηδη εμείς έχουμε ένα μεγάλο ερώτημα να μας βασανίζει. Αν θα προλάβει ο Μανωλάς; Εδώ θα είμαστε να τα συζητάμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.