Οι πιθανότητές μας για την πρόκριση στο Μουντιάλ

Αντώνης Σαούλης
Οι πιθανότητές μας για την πρόκριση στο Μουντιάλ

bet365

Το gazzetta.gr βάζει κάτω τις υποψήφιες αντιπάλους μας για τα μπαράζ του Νοεμβρίου. Το «βουνό», η «επικίνδυνη» και το «50-50» στην κλήρωση της Ζυρίχης.

Προφανώς όλα θα ήταν πολύ καλύτερα εάν είχαμε ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή μας στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Η απόσταση όμως από το «zero σε hero» ήταν τεράστια. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο από το σημείο μηδέν που είχαμε φτάσει και τις ήττες από τα Νησιά Φερόε να μπορέσουμε ν' αφήσουμε πίσω μας κοτζάμ Βέλγιο. Οχι ότι δεν το παλέψαμε. Γκολ στα... χασομέρια δεχτήκαμε στις Βρυξέλλες ενώ είχαμε μείνει και με δέκα παίκτες για να πάρουν την ισοπαλία οι «κόκκινοι διάβολοι».

Πιάσαμε όμως τον ρεαλιστικό στόχο. Η δεύτερη θέση μας οδηγεί στα μπαράζ του Νοεμβρίου. Αλλες δύο φορές έχουμε κληθεί να πάρουμε την πρόκριση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου στα play off και κάναμε το απόλυτο. Και με την Ουκρανία (πριν τη Νότια Αφρική) και με την Ρουμανία (πριν την Βραζιλία).

Η Ελλάδα ήδη γνωρίζει πως θα κληρωθεί με μία εκ των Ελβετία, Ιταλία, Κροατία, Δανία. Η λογική λέει Δανία και η... τρέλα Ιταλία. Το gazzetta.gr κάνει μια πρώτη εκτίμηση και βάζει κάτω τις πιθανότητες για τις τέσσερις χώρες.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Δέκα φορές στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τέσσερις φορές στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η Ελβετία μπορεί ουδέποτε να μην έχει κάνει την τρομερή έκπληξη αλλά σχεδόν πάντα βρίσκει τον τρόπο να είναι εκεί. Η Ελλάδα το γνωρίζει πολύ καλά όταν στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2010 (στη Νότια Αφρική) μας είχε αφήσει στην δεύτερη θέση νικώντας μας εντός κι εκτός.
Η παρέα των Σακίρι, Τσάκα και Σεφέροβιτς τελείωσε τον όμιλο της έχοντας μόνο μια ήττα από την Πορτογαλία η οποία ήταν αρκετή για να την αφήσει στην δεύτερη θέση. Στα έξι από τα δέκα παιχνίδια δεν δέχθηκε γκολ και ουσιαστικά οι μεγαλύτερες νίκες της ήταν κόντρα στην Ουγγαρία (5-2 εντός, 3-2 εκτός).
Η λογική λέει κλειστά παιχνίδια. Αυτόματα οι πιθανότητες μας αυξάνονται.

Εκτίμηση gazzetta.gr: Πιθανότητες πρόκρισης 40%.

ΙΤΑΛΙΑ

Το «βουνό». Τέσσερις φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, 18 συμμετοχές σε Μουντιάλ, 9 σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (και μία κατάκτηση). Μιλάμε για μια υπερδύναμη του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου η οποία βρίσκεται στα μπαράζ επειδή έπεσε σε όμιλο με την Ισπανία.
Τα τελευταία 27 χρόνια την έχουμε πετύχει μόλις δύο φορές κι αυτές για φιλικό παιχνίδι (δύο ισοπαλίες).
Σε σύνολο 17 αγώνων με τους γείτονες έχουμε 10 ήττες, 6 ισοπαλίες και μόλις μία νίκη. Το μακρινό 1972 όταν και είχαμε επικρατήσει με 2-1 (Αντωνιάδης και Πομώνης οι σκόρερ). Μπορεί η Ιταλία να μη τρομάζει αρκετό κόσμο ωστόσο υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις δύο φανέλες και την ιστορία των ομάδων.

Εκτίμηση gazzetta.gr: Πιθανότητες πρόκρισης 20%

ΚΡΟΑΤΙΑ

Εστω και στο παρά... πέντε έσωσε τον όμιλο. Η Κροατία έμεινε πίσω από την Ισλανδία και θα δώσει την μάχη της για την συμμετοχή της στο Μουντιάλ μέσω των μπαράζ. Η παρέα των Μόντριτς, Ράκιτιτς και Μάτζουκιτς πήρε το «διπλό» στην Ουκρανία (δεν θα της έφτανε ούτε η ισοπαλία) και τελικά θα μπει στα play off και μάλιστα στους ισχυρούς.
Μπορεί να φαντάζει ως η δεύτερη χειρότερη αντίπαλος μετά την Ιταλία, ώστοσο δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που η Εθνική μας ομάδα τερμάτιζε πάνω από τους Κροάτες για τον προκριματικό όμιλο του Euro2012. Η Ελλάδα είχε αφήσει την Κροατία στην δεύτερη θέση νικώντας την προτελευταία αγωνιστική με 2-0 (Σαμαράς-Γκέκας τα γκολ) ενώ είχε μείνει στο 0-0 εκτός έδρας.
Και τότε η Κροατία είχε τον Μόντριτς, τον Μάτζουκιτς και τον Ράκιτιτς (στον πάγκο) αλλά η Ελλάδα κατάφερε να τερματίσει πρώτη στον όμιλό της και να στείλει τα μπαράζ στην Κροατία.
Σε συνολικά 6 ματς με τους Κροάτες έχουμε 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Εκτίμηση gazzetta.gr: Πιθανότητες πρόκρισης 35%.

ΔΑΝΙΑ

Η χώρα που θέλουν οι περισσότεροι. Στο poll που διεξήχθη στο Facebook του gazzetta.gr και ψήφισαν περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι, η Δανία ήταν με διαφορά η επιλογή των περισσότερων. Πολύ λογικό.
Με εξαίρεση τον Ερικσεν δεν έχει κάποιον σούπερ σταρ που θα μας κάνει να τρομάζουμε. Η Δανία τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Πολωνία σε έναν όχι και τόσο δύσκολο όμιλο. Μαυροβούνιο και Ρουμανία ουδέποτε άσκησαν σοβαρή πίεση στις δύο πρωτοπόρες όπως φυσικά και η Αρμενία με το Καζακστάν.
Η λογική λέει πως εάν κληρωθούμε τη Δανία θα είναι το πιο «ανοιχτό» ζευγάρι για εμάς...

Εκτίμηση gazzetta.gr: Πιθανότητες πρόκρισης 50%

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα