Τα... καταραμένα «9άρια» της Τσέλσι! (vids)

Τα... καταραμένα «9άρια» της Τσέλσι! (vids)

Θάνος Σαρρής
Τα... καταραμένα «9άρια» της Τσέλσι! (vids)

bet365

Με εξαίρεση τον Τζίμι Φλόιντ Χασελμπάινκ, η φανέλα με το νούμερο 9 στην Τσέλσι είναι... καταραμένη τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατο... θύμα τον Τόρες! To gazzetta.gr παρουσιάζει.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν.. σημαδιακή για τους δύο επιθετικούς της Τσέλσι. Από τη μία, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά έπαιξε βασικός απέναντι στη Στόουκ, σκόραρε και έγινε ο 22ος παίκτης στην Πρέμιερ Λιγκ που «σπάει» το φράγμα των 100 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ. Από την άλλη, ο Φερνάντο Τόρες, με το 9 στην πλάτη, έμεινε στον πάγκο απέναντι στους Πότερς, αλλά έπαιξε στο ματς Κυπέλλου με την Μπέρμιγχαμ, όπου ξεπέρασε την... αγωνιστική μέρα χωρίς να πετύχει γκολ! Ο Ισπανός επιθετικός έχει ξεπεράσει τις 24 ώρες μέσα στον αγωνιστικό χωρίς να σκοράρει και η... γκρίνια, όσο και η κατάρα για τα «εννιάρια» των «Μπλε» συνεχίζεται! Ανεξαρτήτως του αν πιστεύει κανείς ή όχι στις περίφημες ποδοσφαιρικές προκαταλήψεις, η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτό που συμβαίνει με τους φορ της ομάδας που παίρνουν τη συγκεκριμένη φανέλα, μόνο... φυσιολογικό δεν είναι!

«Ποδαρικό» στο 2000 με Σάτον
Το 2000 βρήκε τον Κρις Σάτον ως τον παίκτη που είχε τη φανέλα με το νούμερο εννιά στην Τσέλσι. Έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα της περιόδου 1994/95 με παρτενέρ τον Σίρερ στην επίθεση της Μπλάκμπερν, σχηματίζοντας την περίφημη... SAS (Shearer and Sutton), οι μετοχές του είχαν... ανέβει κατακόρυφα. Περασμένα μεγαλεία για τα «Ρόδα», που το καλοκαίρι του 1999 υτοβιβάστηκαν και πούλησαν τον παίκτη στους «Μπλε» έναντι 10 εκατομμυρίων λιρών. Ωστόσο, ο ίδιος δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει τις προσδοκίες. Αφενός οι υψηλές απαιτήσεις που υπήρχαν λόγω του ποσού που δαπανήθηκε και αφετέρου η δυσκολία του να προσαρμοστεί στο στυλ των Λονδρέζων τον έκαναν να... περάσει και να μην ακουμπήσει. Σημείωσε μόλις ένα γκολ σε 29 εμφανίσεις στο Πρωτάθλημα και δύο... απέναντι στη Σκόντο Ρήγα στο Τσάμπιονς Λιγκ και στη Χαλ στο FA Cup. Στον τελικού του Κυπέλλου του 1999 με την Άστον Βίλα, δεν ήταν καν στον πάγκο! Το καλοκαίρι του 2000 πωλήθηκε στη Σέλτικ έναντι 6 εκατομμυρίων.

Ο... Μπεργκ σκοράρει στην εστία της ομάδας του, στερώντας από τον Σάτον τη χαρά!

Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα!
Έχοντας ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του στο Νησί με την Λινς, ο Τζίμι Φλόιντ Χασελμπάινκ αποτέλεσε τον διάδοχο του Σάτον στην Τσέλσι και έγινε ο επόμενο που πήρε τη φανέλα με το 9. Οι «Μπλε» έδωσαν το ποσό ρεκόρ των 15 εκατομμυρίων λιρών στην Ατλέτικο Μαδρίτης για τον αποκτήσουν, με τα Μέσα να τους... περιμένουν στη γωνία μετά την αποτυχία του Σάτον. Ωστόσο, ο Χασελμπάινκ ήταν κάτι το τελείως διαφορετικό. Ήταν ο μόνος που... τίμησε την θρυλική φανέλα με το νούμερο 9 στoν σύλλογο! Στη πρώτη του χρονιά σημείωσε 23 γκολ σε 35 ματς στην Πρέμιερ Λιγκ και τελείωσε την περιόδο ως πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα! Έμεινε στο Λονδίνο μέχρι το 2004, όπου πέτυχε συνολικά 70 γκολ στο Πρωτάθλημα και 87 σε όλες τις διοργανώσεις και έκανε τους οπαδούς της ομάδας να... πίνουν νερό στο όνομά του. Στην τελευταία του χρονιά μάλιστα, σκόραρε 17 τέρματα, παρά το ότι ο ανταγωνισμός είχε αυξηθεί με την έλευση των Μούτου και Κρέσπο.

Επιστροφή στην κατάρα...
Ο Χασελμπάινκ έφυγε ως ελεύθερος για την Μίντελσμπρο και το 9 πήγε στον Ματέγια Κέζμαν. Ο Σέρβος φορ, έφτασε στην Αγγλία με τις καλύτερες περγαμηνές, έχοντας σκοράρει 105 γκολ σε 122 ματς με τη φανέλα της Αϊνχτόφεν και με τα ΜΜΕ να τον έχουν χρίσει ως το next big thing στους Ευρωπαίους επιθετικούς. Παράλληλα, η παρουσία του Μουρίνιο στον πάγκο της Τσέλσι αναμενόταν να λειτουργήσει ευεργετικά στα προβλήματα που είχε με τον χαρακτήρα του. Η πραγματικότητα ωστόσο ήταν διαφορετική. Πέτυχε μόλις 4 γκολ σε 24 ματς και το καλοκαίρι του 2005 πωλήθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, έχοντας καταφέρει να μείνει στο Λονδίνο μόλις για μία χρονιά. Ο ίδιος, μερικά χρόνια αργότερα, θα δήλωνε ότι παρά την... αποτυχία του να καθιερωθεί, θεωρεί την Τσέλσι ως την καλύτερη στιγμή της καριέρας του!

Η... εσωτερική αλλαγή του 9!
Μετά την αποχώρηση του Κέζμαν, το νούμερο 9 πήγε στον Ερνάν Κρέσπο, που μέχρι τότε φορούσε το 21 και τα... πήγαινε καλύτερα! Η κλάση του είναι αναμφισβήτητη, ωστόσο, παρότι δεν ήταν τόσο... χάλια όσο οι προκάτοχοί του, δεν κατάφερε να γράψει ιστορία στους «Μπλε». Τη χρονιά του Κέζμαν, είχε παραχωρηθεί δανεικός στη Μίλαν, ωστόσο η αδυναμία της ομάδας του να αποκτήσει «εννιάρι» το καλοκαίρι του 2005, οδήγησε τον Μουρίνιο στο να ζητήσει την επιστροφή του. Βασική επιλογή ήταν ο Ντρογκμπα και ο Κρέσπο αγωνίστηκε συνολικά σε 30 ματς στο Πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας 10 γκολ. Την χρονιά 03/04, όταν φορούσε το 21, σημείωσε τα ίδια γκολ σε 19 παιχνίδια!

Το 9 σε αμυντικό!
Ο Καλίντ Μπουλαρούζ αποκτήθηκε από την Τσέλσι το 2006/07 από το Αμβούργο, έναντι 8.5 εκατομμυρίων λιρών! Όλως... περιέργως πήρε το νούμερο 9, κάτι που προκάλεσε σοκ στους... λάτρεις της αριθμητικής αρμονίας στις ποδοσφαιρικές φανέλες! Η κατάρα του 9 εμφανίστηκε και τον Ολλανδό, παρότι δεν ήταν επιθετικός. Το ξεκίνημα της καριέρας του ήταν καλό, αλλά «χτυπήθηκε» από συνεχόμενους τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να χάσει αρκετό χρονικό διάστημα και μαζί τη θέση του στην 11άδα, αφού ο Τέρι με τον Καρβάλιο καθιερώθηκαν ως αμυντικό δίδυμο. Συνολικά, είχε μόλις 13 εμφανίσεις στο Πρωτάθλημα και την επόμενη χρονιά παραχωρήθηκε δανεικός στη Σεβίλλη.

Η σειρά του Σίντγουελ
Με την αποχώρηση του Μπουλαρούζ, η φανέλα με το 9 είχε μείνει «ορφανή» για μία ακόμα φορά. Τον Ιούλιο του 2007, η Τσέλσι προχώρησε στην απόκτηση του Στιβ Σίντγουελ από την Ρέντινγκ, στην οποία είχε κάνει εξαιρετικές χρονιές. Πήρε το... καταραμένο νούμερο παρότι δεν ήταν επιθετικός, αλλά μέσος. Στην ομάδα των Λάμπαρντ και Εσιέν όμως οι ευκαιρίες ήταν ελάχιστες και όποτε του δόθηκαν δεν τις άρπαξε. Συνολικά, αγωνίστηκε 15 φορές. Πωλήθηκε την επόμενη χρονιά στην Άστον Βίλα και δεν κατάφερε ποτέ ξανά να βρεθεί στην κατάσταση που ήταν στη Ρέντινγκ.

Ασήκωτο το βάρος στους ώμους του Ντι Σάντο
Ο Αργεντινός Φράνκο Ντι Σάντο εντοπίστηκε από τους σκάουτ της Τσέλσι όταν έπαιζε στην Αουδάξ Ιταλιάνο της Χιλής, όπου πριν καν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια σκόραρε ανελλιπώς Οι «Μπλε» τον απέκτησαν τον Ιανουάριο του 2008 και πρόλαβε να πέτυχε 12 γκολ σε 8 ματς με τις ρεζέρβες. Ταξίδεψε μαζί με την πρώτη ομάδα το καλοκαίρι του 2008 για φιλικά προετοιμασίας στην Κίνα, όπου αρχικά πήρε το νούμερο 36. Φόρεσε τη φανέλα με το 9 στη συνέχεια, αλλά έπαιξε μόλις 8 φορές με την πρώτη ομάδα. Την επόμενη χρονιά παραχωρήθηκε δανεικός στην Μπλάκμπερν, όπου πήρε ευκαιρίες, αλλά βρήκε μόλις 1 φορά δίχτυα! Από το 2010, παίζει στη Γουίγκαν.

Το παρόν με Τόρες
Τα 50 εκατομμύρια λίρες που δαπάνησε η Τσέλσι για την απόκτησή του έφεραν επιπλέον βάρος στον Ισπανό. Όλοι τον περίμεναν να σπάσει την κατάρα των «εννιαριών» και να θυμηθούν εποχές... Χασελμπάινκ. Τίποτα από αυτά ωστόσο δεν έγινε πραγματικότητα. Περισσότερα για την κατάθλιψη του Τόρες... εδώ.

Η κατάρα... προϋπήρχε του 2000!
Το.. θέμα με τα εννιάρια της Τσέλσι προϋπήρχε της νέας δεκαετίας. Ήδη από καταβολής της Πρέμιερ Λιγκ, την σεζόν 1993-94, όταν και τα νούμερα στους παίκτες άρχισαν να γίνονται... μόνιμα και να μην αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι. Ο Τόνι Κασκαρίνο είχε σπάσει τα κοντέρ με Τζίλιγχαμ και Μίλγουολ, είχε... πέσει κάπως με Άστον Βίλα και Σέλτικ και στην Τσέλσι πέτυχε μόλις 8 γκολ σε 40 εμφανίσεις. Ο Μαρκ Στάιν πήρε το 9 αφού έφυγε ο Κασκαρίνο. Πριν, είχε σκοράρει σε επτά συνεχόμενα παιχνίδια και κρατούσε το σχετικό ρεκόρ μέχρι το 2002, όταν και το έσπασε ο Φαν Νίστελροϊ. Αλλά χωρίς να φοράει το 9! Το πήρε τις δύο τελευταίες χρονιές πριν αρχίσει να δίνεται δανεικός δεξιά και αριστερά και κατά κύριο λόγο ήταν στον πάγκο.

Το 1996, η φανέλα πήγε στον Τζιανλούκα Βιάλι. Ακόμα έναν μεγάλο παίκτη, που στο Στάμφορντ Μπριτζ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και αυτό λόγω κυρίως του χαρακτήρα του. Αρκετοί τον λάτρεψαν, τον θεωρούν ως μία από τις μεγάλες προσωπικότητες που πέρασε από το σύλλογο, αλλά στην ουσία πέτυχε 21 γκολ σε 50 ματς, αριθμός όχι ανάλογος της κλάσης του, ενώ αναστάτωσε ουκ ολίγες φορές τα αποδυτήρια με τους καυγάδες με τον Γκούλιτ, τον οποία τελικά διαδέχτηκε στον πάγκο της ομάδας ως παίκτης-προπονητής το 1998!

 

Τελευταία Νέα