Παναιτωλικέ να τα εκατοστήσεις! (vids, pics)

Μιχάλης Τσαμπάς
Παναιτωλικέ να τα εκατοστήσεις! (vids, pics)

bet365

Στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος, ο Παναιτωλικός εκτός από την προσπάθεια παραμονής, γιορτάζει τα 86 χρόνια του! Το gazzetta σε ένα σούπερ αφιέρωμα σβήνει μαζί του τα κεράκια της τούρτας γενεθλίων!

Οι μνήμες από την Μικρασιατική καταστροφή ήταν ακόμη έντονες σε όλους. Το Αγρίνιο έχοντας υποδεχτεί και πολλούς πρόσφυγες έβρισκε τους ρυθμούς του. Η καλλιέργεια καπνού μονοπωλούσε στον κάμπο και η οικονομική ευμάρεια για τα δεδομένα της εποχής δεν έλλειπε! Κάπου εκεί, τον Μάρτιο του 1926... γεννήθηκε ο Παναιτωλικός!

Η νίκη του Παναιτωλικού επί του Εργοτέλη προσφέρεται σε απόδοση 1.95 στην william hill

Ημέρα Τρίτη και το ημερολόγιο έγραφε 9! Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας! Η Ελλάδα πέρασε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, μια Κατοχή, έναν Εμφύλιο που άνοιξε... πληγές, μια Χούντα, αλλά και μια Μεταπολίτευση που οδήγησε την χώρα στην σημερινή τραγική της κατάσταση! Στο Αγρίνιο πια δεν υπάρχει καπνός.

Σχεδόν εδώ και μια δεκαετία η καλλιέργεια που κράτησε «ζωντανή» μια ολόκληρη κοινωνία έχει... εκλείψει! Όμως ο Παναιτωλικός είναι εδώ! Ο μόνος πρεσβευτής μιας πόλης 100.000 κατοίκων γιορτάζει σήμερα 86 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στον Ελληνικό αθλητισμό! Η τροπαιοθήκη του συλλόγου είναι φτωχή!

Ούτε πρωταθλήματα Α΄εθνικής, ούτε κύπελλα, ούτε παρουσία σε τελικούς, ούτε ευρωπαϊκές συμμετοχές. Με την φετινή σεζόν, μόλις τρεις είναι οι φορές που τα «καναρίνια» συμμετείχαν στα μεγάλα σαλόνια! Τα περισσότερα από τα 86 χρόνια ήταν στα... αλώνια. Πέτρινα χρόνια. Κακουχίες και απαξίωση! Αυτό όμως είναι που κάνει και τον Παναιτωλικό διαφορετικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Όλες αυτές τις δεκαετίες η ομάδα ξέμεινε από καλούς παίκτες, από διοικήσεις, από λεφτά.

Η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Παναιτωλικού!

Ποτέ δεν ξέμεινε από κόσμο! Ακόμη και στα «χωράφια» της Δ΄εθνικής ο λαός του Τίτορμου βρίσκονταν πάντα δίπλα στην ομάδα. Στρατιώτης πιστός στα δύσκολα. Ακόμη και σήμερα, που η ομάδα δίνει αγώνα για να παραμείνει στην Σούπερ Λίγκα, ο κόσμος του Παναιτωλικού δηλώνει παρών στην... μάχη και αισιοδοξεί ότι στο φινάλε της σεζόν θα την κερδίσει!

Προσηλωμένοι στην παιδεία!

Στο μακρινό 1926, όταν η φράση... επαγγελματικό ποδόσφαιρο ήταν άγνωστη, οι ιδρυτές είχαν συγκεκριμένο σκοπό για τον Παναιτωλικό!
«Την ανάπτυξιν και έντασιν Γυμναστικού και Αγωνιστικού φρονήματος, Την - ΗΘΙΚΗΝ - επίβλεψιν και την δυνατήν μετασχολικήν εκπαίδευσιν των ανηλίκων, δια παιδονομίας και ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ή κυριακών Σχολών!» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το καταστατικό του «κυανοκίτρινου» συλλόγου!

Η παιδεία ήταν εξ αρχής βασικό για τους ανθρώπους που έδωσαν... πνοή στον Παναιτωλικό! Δεν μπήκε τυχαία άλλωστε στην πλήρη ονομασία του συλλόγου η λέξη «Φιλεκπαιδευτικός»! Η μοναδική ελληνική ομάδα που χαρακτηρίζεται έτσι! Επιφανείς Αγρινιώτες που συμμετείχαν τόσο στην πρώτη διοίκηση, όσο και στην πορεία στις εκάστοτε διοικήσεις της ομάδας έβαζαν συχνά βαθιά το χέρι στην τσέπη έτσι ώστε να βοηθήσουν φτωχά παιδιά της πόλης να σπουδάσουν!

Μέχρι και δικές του σχολές λειτουργούσε ο Παναιτωλικός μέχρι και την Χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία και τις έκλεισε! Χαρακτηριστικός είναι ο στίχος στον σύγχρονο ύμνο της ομάδας που αναφέρει μεταξύ άλλων «χάρισε μας νίκες, νυχτερινά σχολειά»!

Ο δύσκολος δρόμος προς τα... σαλόνια

Από τα μέσα της δεκαετίας του '50, ο Παναιτωλικός βάζει για τα καλά την... σφραγίδα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς καταφέρνει να είναι μέσα στην δεκάδα των καλύτερων ελληνικών ομάδων! Περίπου 20 χρόνια μετά την άνοιξη του 1975 οι Αγρινιώτες πανηγυρίζουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την άνοδο στην Ά εθνική!

Για δύο χρόνια έμειναν εκεί. Το ξερό παλιό γήπεδο του Αγρινίου ήταν πάντα γεμάτο. Όμως η ομάδα δεν μπόρεσε να καθιερωθεί ως παραδοσιακή δύναμη στα μεγάλα σαλόνια! Από τότε έγιναν πολλά. Οι «κυανοκίτρινοι» έπαιζαν σε Β΄και Γ΄εθνική, ενώ είχαν και... μαύρες παρενθέσεις στο Περιφερειακό πρωτάθλημα ή Δ' εθνική παλιότερα!

Το 1997 ο Παναιτωλικός βρέθηκε μια... ανάσα από την άνοδο στην Ά εθνική, αλλά εκείνο το ματς στο Άργος και η ήττα από τον Παναργειακό... στοίχειωσε μέχρι και τον περασμένο Μάη τα όνειρα χιλιάδων φίλων της ομάδας. Τελικά μετά από 34 χρόνια (που ήταν αρκετά, όπως έλεγε και το σύνθημα των οργανωμένων) ο Παναιτωλικός στέφθηκε πρωταθλητής στην Β' εθνική και κέρδισε επάξια το εισιτήριο για την Σούπερ Λίγκα! Η χρονιά ξεκίνησε καλά για τους Αγρινιώτες όμως το 2012 δεν ήταν το ίδιο καλό.

Μόλις το περασμένο Σάββατο πέτυχαν την πρώτη τους νίκη και πήραν βαθιά βαθμολογική ανάσα. Βάση προγράμματος μόνο εύκολος δεν φαντάζει ο στόχος της παραμονής, αλλά οι πάντες στην οικογένεια του Παναιτωλικού είναι αποφασισμένοι να τον πετύχουν! Εξάλλου και η δύναμη της εξέδρας υπάρχει, αλλά και το ανάλογο ρόστερ ώστε ο σύλλογος να γιορτάσει του χρόνου και τα 87 του χρόνια στην μεγάλη κατηγορία!



«Παίξε για τον κόσμο σου που χρόνια τραγουδά»

Σε ένα αφιέρωμα για τα γενέθλια του Παναιτωλικού δεν θα μπορούσε να λείπει και το κεφάλαιο «κόσμος». Άλλωστε είπαμε και πιο πάνω. Ούτε για τίτλους, ούτε για μεγάλες διακρίσεις δεν καμαρώνουν στο Αγρίνιο.

Όμως η δυναμική των φιλάθλων του σε όλα αυτά τα 86 χρόνια είναι σημείο αναφοράς. «Εχθροί και φίλοι» υποκλίνονται στην πίστη των οπαδών του Παναιτωλικού και στον τρόπο που βρίσκονται πάντα δίπλα στην ομάδα. Άλλωστε ακόμη και στα… πέτρινα χρόνια εντός και εκτός έδρας οι φίλοι των «καναρινιών» δεν είχαν αφήσει την ομάδα μόνη της.

Ακόμη και τις σεζόν που έπιναν το… πικρό ποτήρι, στην συνέχεια έβρισκαν πάλι τα κουράγια και την υπομονή να ξεκινήσουν από την αρχή. Ειδικότερα οι οργανωμένοι που μέσα σε ένα πούλμαν γύρισαν όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο Παναιτωλικός να μην είναι πουθενά μόνος.

Από τον Χαβέλλα στον Κωστούλα!


Το όνομα Ευθύμιος Χαβέλλας δεν λέει πολλά σε πολλούς. Ίσως λίγοι να ξέρουν ότι αυτός ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ιστορία του Παναιτωλικού! Για την ακρίβεια υπήρξε ένας από τους ιδρυτές το 1926 και για μια χρονιά... κάθισε και στην προεδρική καρέκλα! Στην ίδια καρέκλα μέχρι και σήμερα κάθισαν 44 διαφορετικοί πρόεδροι!

Ο 44ος είναι ο Φώτης Κωστούλας. Για πολλούς ο σύγχρονος αναμορφωτής του Παναιτωλικού. Όχι άδικα ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός αν σκεφτεί κανείς πως παρέλαβε τον σύλλογο το καλοκαίρι του 2005 και πως είναι σήμερα. Με ανακαινισμένο γήπεδο, ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο, παρουσία στην Σούπερ Λίγκα και σεβασμό από την φίλαθλη Ελλάδα. Όλα αυτά του πιστώνονται.

Σπουδαίος πρόεδρος για τον Παναιτωλικό υπήρξε και ο Άγγελος Τριανταφύλλου, που... υπηρετούσε την ομάδα στην πρώτη της παρουσία στην Ά εθνική, ενώ μεγάλη ήταν η προσφορά και του Μάρκου Κρικελή που έφυγε από την ζωή πριν μερικούς μήνες!

Οι 44 πρόεδροι στην ιστορία του Τίτορμου είναι οι εξής:
1 Χαβέλλας Ευθύμιος 1926
2 Ροντήρης Ιωάννης 1927
3 Θεοδωρόπουλος Εμμανουήλ 1928
4 Βρέτας Δημήτριος 1930
5 Θεοδωρόπουλος Εμμανουήλ 1931
6 Βότσης Δημήτριος 1939
7 Τζάνης Μιλτιάδης 1940
8 Καρβούνης Σεβαστιανός 1947
9 Καραθανάσης Βασίλειος 1949
10 Μπούκαρης Γεώργιος 1951
11 Παπαβασιλείου Λάμπρος 1956
12 Καραθανάσης Βασίλειος 1958
13 Τσικνιάς Σπυρίδων 1961
14 Καραθανάσης Βασίλειος 1961
15 Μπούκαρης Γεώργιος 1963
16 Καραβάνας Ιωάννης 1965
17 Σκαπινάκης Αδαμάντιος 1967
18 Καραθανάσης Βασίλειος 1968
19 Μαρκόπουλος Χρήστος 1972
20 Σιατής Γεώργιος 1972
21 Τριανταφύλλου Άγγελος 1974
22 Κρικελής Μάρκος 1977
23 Βλάμης Σωτήριος 1979
24 Τσούτσος Αλέξανδρος 1983
25 Βαζούκης Γεώργιος 1984
26 Μέντας Αθανάσιος 1987
27 Τριανταφύλλου Άγγελος 1989
28 Κατσανάκης Βασίλειος 1990
29 Κανατσούλης Ιωάννης 1991
30 Οικονόμου Ιωάννης 1993
31 Παπαγεωργίου Χρήστος 1993
32 Κατσανάκης Βασίλειος 1994
33 Ζαμπάρας Γεώργιος 1994
34 Χαρδαλιάς Ιωάννης 1995
35 Μπόκας Γεώργιος 1999
36 Μπαλτάς Γεώργιος 2000
37 Κωτσάκος Μιχαήλ 2001
38 Πανής Ανδρέας 2002
39 Ρούσσος Χρήστος 2002
40 Παντούλας Αναστάσιος 2003
41 Αντωνόπουλος Βασίλειος 2003
42 Ζήσης Γρηγόριος 2004
43 Στεργίου Παναγιώτης 2005
44 Κωστούλας Φώτιος 2006

Το πρακτικό της ίδρυσης!

«Εν Αγρινίω και εν τω Γυμνασίω Αγρινίου σήμερον την 9ην του μηνός Μαρτίου του 1926 έτους, ημέραν της εβδομάδος Τρίτην και ώραν 5μμ, συνελθόντες οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, αποφασίζομεν παμψηφεί:
1. Ιδρύομεν Σωματείον κατά τους νόμους 281 και 2151 περί Σωματείων υπό την επωνυμίαν Γυμναστικός Σύλλογος Αγρινίου "ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ".

2. Ψηφίζομεν κατ' άρθρον και εν τω συνόλω του το εξ άρθρων 42 ανωτέρω καταστατικόν αυτού.
Εκλέγομεν δια την διοίκησιν αυτού, προσωρινήν τριμελή επιτροπήν εκ των:
α) Ευθυμίου Χαβέλλα ως προέδρου
β) Γεωργίου Χαντζοπούλου ως Ταμίου και
γ) Εμμανουήλ Θεοδωροπούλου ως Γραμματέως, εις ην ανατίθεμεν:

α) Την μέριμναν περί της εγκρίσεως υπό του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου του Καταστατικού του Συλλόγου.
β) Την μετά την έγκρισιν του καταστατικού υπό του δικαστηρίου εγγραφήν τακτικών μελών του Συλλόγου και πρόσκλησιν Γενικής Συνελεύσεως εντός μηνός δι' αρχαιρεσίας διά το έτος 1926.
Εφ ω συνετάχθη το παρόν και βεβαιωθέν υπογράφεται.

Οι ιδρυταί:
Ευθύμιος Χαβέλλας, Γεώργιος Χαντζόπουλος,Εμμανουήλ Θεοδωρόπουλος, Αθανάσιος Παπασωτηρόπουλος, Νικόλαος Σαραντόπουλος, Διονύσιος Έξαρχος, Ιωάννης Σελιμάς, Ανδρέας Παναγόπουλος, Γεώργιος Στύλιος, Χρήστος Σ. Γιάγκας, Λάμπρος Μπούτσος, Νικόλαος Τσιτσιμελής, Χρήστος Παπαγιάννης, Γεώργιος Πατσής, Παναγιώτης Τσιχριντζής, Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος».

Ο Παναιτωλικός σε αριθμούς
1975 είναι η χρονιά που για πρώτη φορά οι «κυανοκίτρινοι» έπαιξαν στην Ά εθνική

421 οι συμμετοχές του Κώστα Κωνσταντόπουλου που είναι ο ρέκορντμαν.

118 γκολ έχει πετύχει ο Νίκος Κουτσογιάννης, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου.

81 γκολ είναι τα περισσότερα που έχει πετύχει σε μια σεζόν ο Παναιτωλικός (2004 στο Περιφερειακό πρωτάθλημα).

3 ήταν οι νίκες που έκαναν οι Αγρινιώτες στην πρώτη τους παρουσία στην ΄Α εθνική.

2-1 ήταν το σκορ με το οποίο κέρδισε ο Παναιτωλικός την Ρόδο στο ιστορικό μπαράζ της Νέας Σμύρνης στις 23-5-2009 και πήρε την άνοδο στην Β΄ εθνική.

101 είναι ο αριθμός του Παναιτωλικού στο μητρώο της ΕΠΟ.

10-0 είναι η μεγαλύτερη νίκη της ομάδας και μάλιστα δύο φορές κόντρα σε Παναιγιάλειο και Αετό Πάτρας.

*Oι ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του Παναιτωλικού στον ελληνικό αθλητισμό είναι από το αρχείο του επίσημου site της ΠΑΕ.

 

Τελευταία Νέα