Ένας... βαρόνος για τον Ολυμπιακό!

Θάνος Σαρρής
Ένας... βαρόνος για τον Ολυμπιακό!

bet365

Ο Ισραηλινός Αβραάμ Γκραντ είναι ένας από τους υποψήφιους για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού και το gazzetta.gr παρουσιάζει την καριέρα του!

Φίλος του Αμπράμοβιτς, του Κερίμοφ και του... προπονητή των Λέικερς Φιλ Τζάκσον, νεότερος τεχνικός στην ιστορία της Εθνικής Ισραήλ, τελικό Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι χωρίς τα... απαραίτητα διπλώματα και μπλεγμένος σε σκάνδαλο με... μασατζίδικο! Ο 57χρονος Αβραάμ Γκραντ ή «βαρόνος», προσωνύμιο που του έδωσαν λόγω της ομοιότητας του με... καρτούν, έχει εμπειρία από το -κατά πολλούς- καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, την Πρέμιερ Λιγκ αλλά παρότι πήγε τους «Μπλε» στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, δεν κατάφερε να κερδίσει τον κόσμο. Ίσως ο Ολυμπιακός αποτελέσει την πρόκληση που αναζητά για να διαψεύσει όσους θεωρούν τις μεθόδους του «25 χρόνια πίσω»!

Στο ημερολόγιο προσφορών της vistabet κάθε μέρα μια νέα προσφορά

Από μικρός στα...βάσανα
Η επαφή του Γκραντ με τους πάγκους ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, αφού όντας 18 ετών ανέλαβε προπονητής στους πιτσιρικάδες στην ομάδα της πόλης του, την Χάποελ Πέταχ Τίκβα. Το 1986, μετά από 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας στους νέους, προωθήθηκε σε προπονητή στην πρώτη ομάδα, την οποία επανέφερε στην μεγάλη κατηγορία μετά από απουσία 25 ετών! Στην τελευταία του χρονιά στην Πέταχ Τίκβα έχασε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο μέσα σε τρεις μέρες, με την καριέρα του έτσι στην ομάδα της πόλης του να τελειώνει άδοξα.

Την επόμενη χρονιά ανέλαβε την Μακάμπι Τελ Αβίβ και στην πρώτη του σεζόν πήρε ένα άνετο πρωτάθλημα. Το 1994 κατέκτησε το Κύπελλο με τη Μακάμπι, ενώ το 1995 κέρδισε ξανά το Πρωτάθλημα και αναχώρησε για την Χάποελ Χάιφα. Η καριέρα του εκεί δεν ήταν ανάλογη. Η ομάδα του τερμάτισε τέταρτη στο πρωτάθλημα και ο Γκραντ επέστρεψε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, όπου έμεινε για μία ακόμα τετραετία, κατακτώντας μόνο ένα Κύπελλο Τότο. Η καριέρα του πήρε ξανά τα πάνω της από το 200ο και μετά, όταν πήγε στη Μακάμπι Χάιφα. Κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα και ένα Τότο Καπ, ενώ έχασε στο... τσακ το Κύπελλο του Ισραήλ. Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς η ομάδα του περνούσε μέσα στο γήπεδο την φιλανδική Χάκα, αλλά... έχανε στα χαρτιά, αφού ο Γκραντ είχε χρησιμοποιήσει αντικανονικά τον Μπαντίρ ενώ ήταν τιμωρημένος!

Ρεκόρ στο Ισραήλ
Το 2002 έγινε ο νεότερος προπονητής που αναλαμβάνει την Εθνική ομάδα του Ισραήλ, αντικαθιστώντας τον Δανό Νίλσεν. Δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση του Euro 2004, ενώ στα προκριματικά του Μουντιάλ πήγε καλύτερα, παρότι δεν κατάφερε να προκριθεί. Το Ισραήλ τερμάτισε τρίτο στον όμιλό του, πίσω από τη Γαλλία και την Ελβετία, παρότι αήττητο! Προσπάθησε να ανανεώσει την Εθνική, φέρνοντας νεαρούς και αφήνοντας εκτός τον Εγιάλ Μπέργκοβιτς, απόφαση που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Στη χώρα του έχει τη φήμη ως τυχερού, με τον χαρακτηρισμό που τον συνοδεύει να είναι εφάμιλλος με το δικό μας... «κωλόφαρδος», τόσο εννοιολογικά, όσο και ετυμολογικά!

Φίλος του Αμπράμοβιτς, διάδοχος του Μουρίνιο
Στην Αγγλία πήγε αρχικά το 2006 ως τεχνικός διευθυντής στην Πόρτσμουθ. Στην Τσέλσι, διαδέχθηκε τον Μουρίνιο στις 13 Δεκεμβρίου του 2007 , όντας προσωπικός φίλος του Ρομάν Αμπράμοβιτς και αφού πριν είχε προσληφθεί ως ποδοσφαιρικός διευθυντής, μία απόφαση που ο Πορτογάλος δεν είδε ποτέ με καλό μάτι.

Ανέλαβε τελικά το ρόλο του αντικαταστάτη του και χωρίς να έχει τα απαραίτητα προπονητικά διπλώματα από την UEFA, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο! Έγινε έτσι ο πρώτος Ισραηλινός τεχνικός που κάθεται σε πάγκο αγγλικής ομάδας. Έφτασε με τους «Μπλε» μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η ομάδα του ηττήθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι. Πάλεψε μέχρι τέλους με τους «Κόκκινους Διάβολους» για το Πρωτάθλημα ενώ έφτασε και στον τελικό του Κάρλινγκ Καπ, μένοντας ξανά με άδεια χέρια. Η ήττα από την γειτονική Τότεναμ στον τελικό προκάλεσε νέα γκρίνια από τους οπαδούς, που τον κατηγορούσαν για το στιλ ποδοσφαίρου που έπαιζε η ομάδα και εξαρχής... αναπολούσαν τον Μουρίνιο.

Από τη στιγμή που δεν κατέκτησε τον τίτλο η φημολογία περί αντικατάστασής του ήταν... καθημερινό φαινόμενο και δύο μέρες μετά τη συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή του συλλόγου, Πίτερ Κένιον, αποτέλεσε παρελθόν από το σύλλογο. Ουσιαστικά, είχε την ατυχία να διαδεχτεί τον Special One και η υστεροφημία του προκάτοχού του αποτελούσε τροχοπέδη σε όλο το οχτάμηνο που πέρασε στο Στάμφορντ Μπριτζ και παρότι έχασε μόλις δύο ματς στο Πρωτάθλημα, η κριτική που του ασκήθηκε ήταν πολύ έντονη. Παράλληλα, δεν τον ήθελαν ούτε οι παίκτες, με ένα χαρακτηριστικό σχόλιο που διέρρευσε από τα αποδυτήρια να είναι το «οι προπονητικές του μέθοδοι είναι 25 χρόνια πίσω». Οι παίκτες της Τσέλσι του «κόλλησαν» το παρατσούκλι «βαρόνος», λόγω της ομοιότητάς του με το καρτούν Βaron Greenback!



Πίσω στην Πόρτσμουθ
Επέστρεψε στην Πόρτσμουθ τον Οκτώβριο του 2009 ως τεχνικός διευθυντής και τον Νοέμβριο ανέλαβε χρέη προπονητή με την κατάσταση στο σύλλογο να είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού βρισκόταν ήδη στη ζώνη του υποβιβασμού. Έχοντας προβλήματα με την έκδοση άδειας εργασίας, ο Γκραντ τυπικά ήταν διευθυντής ποδοσφαίρου στο ξεκίνημα, αλλά στη συνέχει αντικατέστησε και επίσημα τον Πολ Χαρτ ως προπονητής. Οδήγησε την ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από την... πρώην του Τσέλσι και παραιτήθηκε τον Μάιο, με ανοιχτή επιστολή στο σάιτ της ομάδας, δηλώνοντας ότι ήταν «η πιο δύσκολη απόφαση που έχει πάρει ποτέ». Οι Πόμπεϊ πάντως δεν την γλίτωσαν και υποβιβάστηκαν.



H Γουέστ Χαμ, το τυχερό κασκόλ και το αεροπλάνο!
Τον Ιούνιο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Γουέστ Χαμ, με την οποία υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο. Το ξεκίνημά της ομάδας με τον Γκραντ στον πάγκο ήταν το χειρότερο στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος βαθμός ήρθε σε μία αναμέτρηση με την Στόουκ, στην οποία ο Ισραηλινός δεν βρισκόταν στο γήπεδο για θρησκευτικούς λόγους.

Μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου είχε μόλις δύο νίκες και οι φήμες περί αντικατάστασής του από τον Σαμ Άλαρνταϊς είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Στην Boxing Day εμφανίστηκε με ένα κασκόλ στα χρώματα της ομάδας και τα «Σφυριά» κέρδισαν με 3-1 την Φούλαμ στο ντέρμπι του Λονδίνου. Από τότε, η ομάδα του ξεκίνησε ένα μίνι αήττητο σερί με το... κασκόλ να σχετίζεται με αυτό και το κλίμα κάπως αντιστράφηκε, ωστόσο αποδείχθηκε απλά μια καλή παρένθεση.

Η Γουέστ Χαμ υποβιβάστηκε μαθηματικά μετά από μία ήττα από την Γουίγκαν, με τους οπαδούς της «μισητής» Μίλγουολ να πικάρουν τους Χάμερς με τον εξής τρόπο: Μίσθωσαν αεροπλανάκι που πέρασε πάνω από το γήπεδο με ένα πανό που έγραφε: «Αβραάμ Γκραντ, θρύλος της Μίλγουολ», επειδή... έστειλε την ομάδα ξανά στην δεύτερη κατηγορία! Την ίδια μέρα, απολύθηκε από τα «Σφυριά».



Πρωτάθλημα, αλλά ήττες στα ντέρμπι!
Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Παρτιζάν τον Ιανουάριο του 2012 ακολούθησε την κόντρα του προέδρου Ντράγκαν Ντούριτς με τον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς, ο οποίος έφυγε κακήν κακώς μετά από καταγγελίες για παραβίαση των όρων του συμβολαίου του. Στον πάγκο των «Παρτιζάνων» έμεινε για λιγότερο από πέντε μήνες και οδήγησε τη σερβική ομάδα στον πέμπτο συνεχόμενο πρωτάθλημά της. Ωστόσο, έχασε τρεις φορές στο ντέρμπι του μίσους με την Ερυθρό Αστέρα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι όταν ανέλαβε, η ομάδα ήταν ήδη δέκα πόντους μπροστά,ενώ σε γκάλοπ που έκανε η σερβική Blic μετά την πρόσληψή του, μόνο το 22% των οπαδών τον ήθελε στην ομάδα! Ο αποκλεισμός από τον Αστέρα στο Κύπελλο έκανε το κλίμα ακόμα χειρότερο. Στα μέσα του Μαΐου ενημέρωσε τους ανθρώπους του συλλόγου ότι θέλει να ενεργοποιήσει την ρήτρα αποδέσμευσης στο 18μηνο συμβόλαιό του, όπως και έγινε, με τον 57χρονο τεχνικό να μένει ελεύθερος.

Το φιλικό που ακυρώθηκε
Ως τεχνικός της Παρτιζάν, ήταν να κάνει ντεμπούτο σε φιλική αναμέτρηση με την Σεπαχάν Ισφαχάν του Ιράν, την ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στη χώρα. Ωστόσο, όταν οι Ιρανοί έμαθαν ότι στον πάγκο της Παρτιζάν κάθεται ένας Ισραηλινός ακύρωσαν το φιλικό, αφού η κυβέρνηση της χώρας δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη κράτους του Ισραήλ, το οποίο αποκαλεί ως το «Σιωνιστικό καθεστώς». «Δεν έχω ποτέ μπλέξει τον αθλητισμό με την πολιτική, έχω δουλέψει με πάρα πολλούς μουσουλμάνους όσο ήμουν στην Αγγλία και έγινα φίλος με πολλούς από αυτούς», απαντούσε ο Γκραντ.

Το σκάνδαλο και οι έρευνες
Τον Δεκέμβριο του 2009, η σκανδαλοθηρική εφημερίδα Sun αποκάλυψε ότι γνωστός παντρεμένος προπονητής ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ εθεάθη σε γνωστό οίκο ανοχής καμουφλαρισμένο με την ιδιότητα του μασάζ και όταν βγήκε, χαμογέλασε στους ρεπόρτερς της εφημερίδας, τονίζοντας ότι ήξερε και πολύ καλά μάλιστα σε τι χώρο είχε πάει! Η εφημερίδα δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του προπονητή φοβούμενη τις νομικές συνέπειες, αλλά μετά από λίγους μήνες δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η αστυνομία ανέκρινε τον Γκραντ για τον συγκεκριμένο χώρο, τον οποίο ερευνούσε και αναζητούσε μάρτυρες!

Με την Αγγλία στο Άουσβιτς
Ο πατέρας του Γκραντ αποτελεί έναν από τους επιζώντες του ολοκαυτώματος, οπότε η εβραϊκή τραγωδία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ισραηλινό τεχνικό. Έτσι, θα αποτελέσει συνοδό στην επίσκεψη της Εθνικής Αγγλίας στο Άουσβιτς την επόμενη βδομάδα. Δύο άτομα από την οικογένειά του πέθαναν στις θηριωδίες των ναζί κατά των Εβραίων και κάθε χρόνο τελεί μνημόσυνο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο ίδιος δήλωσε διατεθειμένος να επισκεφτεί ξανά τον μαρτυρικό τόπο, προκειμένου να μοιραστεί τις ιστορίες του με τον Ρόι Χότζον και τους υπόλοιπους παίκτες της Εθνικής Αγγλίας, που βρίσκονται στην Πολωνία για το Euro 2012.

Η Αφρική και ο... Κλιντ Ίστγουντ!
Ο Γκραντ λατρεύει την Αφρική, η οποία αποτελεί τον αγαπημένο του προορισμό για διακοπές λόγω της άγριας φύσης, ενώ αγαπημένος του κινηματογραφικός αστέρας είναι ο Κλιντ Ίστγουντ, τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης! Πέραν του ποδοσφαίρου, αγαπάει το μπάσκετ, ενώ παρακολουθεις και τένις. Τρελαίνεται να βλέπει ντοκιμαντέρ και αγαπημένο του τραγούδι είναι το Imagine του Τζον Λένον.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα