«Μακάρι να μείνει ο Ζεσουάλδο»!

«Μακάρι να μείνει ο Ζεσουάλδο»!

Gazzetta team
«Μακάρι να μείνει ο Ζεσουάλδο»!

bet365

Ο Ζοσέ Γκόμες, προανήγγειλε την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό αλλά ευχήθηκε να παραμείνει στον πάγκο του «τριφυλλιού» ο Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Ο Ζοζέ Γκόμες κάνει απολογισμό της σεζόν που πέρασε, σχολιάζει την απώλεια του τίτλου και αναφέρεται στην εξάχρονη συνεργασία του με τον Ζεσουάλντο Φερέιρα και το σίριαλ παραμονής του στον Παναθηναϊκό. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τα όσα είχαμε γράψει για αποχώρηση και για την συνέχεια της καριέρας του ως πρώτος προπονητής.

Πως πήρες την απόφαση να αποχωρήσεις από τον Παναθηναϊκό;

Ο Ζεσουάλντο είναι φανταστικός δάσκαλος και ήταν σπουδαία εμπειρία να δουλέψω μαζί του όλα αυτά τα χρόνια. Δίπλα του έμαθε πολλά, βελτιώθηκα από τις φανταστικές του ικανότητες στο τακτικό και το τεχνικό κομμάτι της προπονητικής. Είναι σαν να παίρνεις.μάστερ, όταν δουλεύεις με τον Ζεσουάλντο. Ζήσαμε μαζί σπουδαίες στιγμές και στην Πόρτο και στον Παναθηναϊκό.

Σίγουρα η συνεργασία μου μαζί του, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την καριέρα μου. Όμως πλέον είμαι απόλυτα έτοιμος για την νέα πρόκληση που μου δίνει η ζωή. Σε αυτή τη δουλειά πρέπει να δίνεις όλη την ενέργεια, να αφιερώνεις χρόνο και να χρησιμοποιείς τις γνώσεις σου. Αν δεν τα δώσεις, τότε δεν θα προχωρήσεις. Όλα αυτά τα χρόνια κέρδισα εμπειρία τόσο ως βοηθός προπονητής στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, όσο και ως πρώτος προπονητής στην Πορτογαλία. Άρχισα τα πρώτα μου βήματα το 1994 και πλέον έχω περάσει 18 χρόνια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι δυο σεζόν που πέρασα στην Ελλάδα μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω το ελληνικό ποδόσφαιρο, τους Έλληνες παίκτες και την ελληνική κουλτούρα. Έχετε πολύ καλούς παίκτες. Χρειάζεται όμως κάτι για να αλλάξει στην οργάνωση του ποδοσφαίρου.

Μου αρέσει να δουλεύω και να ζω εδώ. Αγαπώ την Ελλάδα. Μου αρέσουν οι Έλληνες, όλα, η κουλτούρα . Τα παιδιά μου και η οικογένεια μου, τους αρέσει να ζουν εδώ,. Έχουν φίλους, περνούν καλά και θα ήθελα να παραμείνω στην χώρα. Όμως στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Μπορεί τη μια ημέρα να είσαι εδώ και την άλλη κάπου αλλού. Πάντως περιμένω την ευκαιρία και νομίζω ότι όταν προκύψει κάτι, θα κληθώ να διαλέξω το καλύτερο για μένα και την οικογένεια μου.

Ήταν κάτι που σκεφτόσουν καιρό ή απλά θεώρησες ότι τώρα είναι η στιγμή για το επόμενο βήμα στην καριέρα σου;

Στην αρχή της σεζόν, όταν κάναμε προετοιμασία στην Αυστρία,. είχα κάποιες προτάσεις από ομάδες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Όμως αρνήθηκα, γιατί είχα συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό για έναν ακόμη χρόνο και μου άρεσε να δουλεύω στον σύλλογο. Πλέον αισθάνομαι ότι έχω ολοκληρώσει τον κύκλο μου και ότι είμαι και πάλι έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα μου. Νομίζω ότι μπορώ να δώσω πολλά και θέλω αυτή την ευκαιρία. Διάλεξα να μείνω μέχρι το τέλος του συμβολαίου στον Παναθηναϊκό και τώρα που ολοκληρώθηκε η συνεργασία μου, πήρα την απόφαση να προχωρήσω.

Και ποιο θα είναι το μέλλον του Ζοζέ Γκόμεζ; Υπάρχει ενδιαφέρον από συλλόγους;

Υπάρχουν κάποιες προτάσεις από την Πορτογαλία, αλλά και από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όμως δεν έχω απαντήσει ακόμα και περιμένω να δω τι θα γίνει εδώ και μετά αν δεν γίνει κάτι θα μελετήσω τις προτάσεις. Όμως προτεραιότητα για μένα έχει η Ελλάδα και επιθυμία μου είναι να προπονήσω έναν ελληνικό σύλλογο. Από την Ελλάδα υπάρχει ενδιαφέρον, όμως μέχρι εκεί. Ακόμα κανένας δεν έχει μιλήσει επίσημα μαζί μου. Πρέπει να πάρω μια απόφαση τις επόμενες εβδομάδες. Γιατί όταν αλλάζεις κάτι επαγγελματικά, αλλάζουν και όλα στη ζωή σου. Πρέπει να οργανώσεις τη δουλειά σου, την οικογένεια σου, τα σχολεία των παιδιών σου.

Πάντως θα εξαντλήσω όλες τις πιθανότητες για να μείνω στην χώρα. Αγαπώ την Ελλάδα και δεν το λέω γιατί θέλω να μείνω. Πραγματικά το εννοώ. Και νομίζω ότι μπορώ να δώσω την ενέργεια μου και την επιθετική μου φιλοσοφία σε έναν ελληνικό σύλλογο και να προσφέρω και εγώ κάτι. Έμαθα δίπλα στον Ζεσουάλντο, έμαθα δίπλα στον Καμάτσο στην Μπενφίκα. Πήρα κάτι από όλους τους προπονητές που έχω δουλέψει και αισθάνομαι ότι πλέον μπορώ να προχωρήσω.

Δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας στην πιθανότητα παραμονής σου στην Ελλάδα, η οικονομική κατάσταση της χώρας;

Αν δεις τα νέα στην τηλεόραση, μοιάζει σαν να είναι όλοι οι Έλληνες κακοί άνθρωποι. Ασφαλώς και υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, όμως ίδια είναι η κατάσταση και στην Πορτογαλία, στην Ιταλία. Φυσικά όλοι μιλούν για την Ελλάδα, όμως πιστεύω ότι οι Έλληνες πρέπει να δώσουν ένα μεγάλο μάθημα στον κόσμο.

Έχεις μιλήσει με τον Ζεσουάλντο Φερέιρα γι' αυτή την απόφαση;

Μιλάμε κάθε μέρα με τον Ζεσουάλντο και το είχα αναφέρει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Μιλάμε για όλα, όχι μόνο για ποδόσφαιρο. Ο Ζεσουάλντο μου έδωσε πολλά. Έμαθα δίπλα του. Όταν βρίσκεται έξι χρόνια δίπλα σε τέτοιο προπονητή, μονάχα βελτίωση μπορείς να παρουσιάσεις. Κάθε μέρα δουλεύω σκληρά, μαθαίνω καινούργια πράγματα και θεωρώ ότι έχει έρθει η στιγμή για να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου.

Θεωρείς ότι υπάρχουν πιθανότητες παραμονής του Ζεσουάλντο Φερέιρα στην ομάδα;

Δεν το ξέρω και είναι καθαρά δική του απόφαση. Όμως το ελπίζω να παραμείνει στην ομάδα. Με βοήθησε πολύ, όμως έχω την εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή, ούτε ο Ζεσουάλντο γνωρίζει αν θα παραμείνει ή όχι. Πρέπει να περιμένει την απόφαση της διοίκησης και όλες τις εξελίξεις, γιατί όπως γνωρίζετε, το κλαμπ περνάει δύσκολες στιγμές. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και μετά θα πρέπει να πάρει την καλύτερη απόφαση για την καριέρα του. Ο Ζεσουάλντο ξέρει πλέον καλύτερα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν μείνει στον Παναθηναϊκό, δεν θα είναι το ίδιο. Θα είναι πιο εύκολα γι' αυτόν, αφού πλέον γνωρίζει το πρωτάθλημα, την ομάδα. Όμως στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις το αύριο. Είμαστε επαγγελματίες και δεν γνωρίζεις τι μπορεί να γίνει. Νομίζω πάντως ότι για τον σύλλογο θα είναι καλή ευκαιρία να μείνει ο Ζεσουάλντο.

Θα πρέπει να αισθάνεσαι περίεργα, τώρα που αποχωρείς από τον Παναθηναϊκό.

Αγάπησα τον Παναθηναϊκό... Μου άρεσε που δούλεψα εδώ. Αυτό που νιώθω και αυτό που πρέπει να κάνω, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ξέρω ότι πρέπει τώρα να αλλάξω τη ζωή μου και να ακολουθήσω μια νέα καριέρα ως πρώτος προπονητής. Έχω προπονήσει στο παρελθόν αρκετούς συλλόγους στην Πορτογαλία, όπως η Πάσος Ντε Φερέιρα, η Ντεπορτίβο Άβες, η Λεϊσόες, η Λεϊρία και η Μορεϊρένσε. Όμως τα τελευταία έξι χρόνια είμαι δίπλα στον Ζεσουάλντο.

Και αυτό γιατί ήταν μια πολύ μεγάλη πρόκληση, να είμαι κοντά σε τέτοιο προπονητή και σε κλαμπ όπως η Πόρτο, η Μάλαγα και ο Παναθηναϊκός. Στην Ελλάδα νιώθω ότι αφήσαμε ημιτελή την δουλειά μας, γιατί δεν κερδίσαμε τίποτα. Παίξαμε για μισή σεζόν πραγματικά καλό ποδόσφαιρο, όλοι γνωρίζουν ότι περάσαμε δύσκολες στιγμές σε διοικητικό επίπεδο, όμως προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Δουλέψαμε και προσπαθήσαμε να δώσουμε στους παίκτες το κατάλληλο κίνητρο, σε μια δύσκολη ατμόσφαιρα. Αν αναλογιστείς τις δυσκολίες που περάσαμε, ήταν επιτυχημένη σεζόν. Όμως δεν κερδίσαμε κανέναν τίτλο. Και αυτό με πεισμώνει. Είναι σαν να μην τελείωσε η δουλειά στην Ελλάδα. Γι' αυτό θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα και να συνεχίσω την καριέρα μου σε κάποιον ελληνικό σύλλογο ως πρώτος προπονητής.

Τι σου μένει από τον ενάμισι χρόνο που πέρασες στον σύλλογο;

Στην ομάδα απέκτησα φίλους παντοτινούς. Όλοι τους ήταν φανταστικοί. Από τους συνεργάτες μου, μέχρι τον κόσμο που δουλεύει στην Παιανία, που μαγειρεύει ή που καθαρίζει τα δωμάτια. Με την διοίκηση, τους υπεύθυνους των Ακαδημιών και τους διευθυντές του συλλόγου είχαμε φανταστική σχέση. Και με τους παίκτες φυσικά. Με όλους είχαμε καλή σχέση. Ο Παναθηναϊκός είναι στην καρδιά μου, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω αυτή την φανταστική χώρα. Ο Παναθηναϊκός με έφερε στην Ελλάδα και αγάπησα και τον σύλλογο και την ομάδα.

Τώρα που σκέφτεσαι όσα έγιναν με πιο καθαρό μυαλό, τι μπορεί να έφταιξε για την απώλεια του πρωταθλήματος;

Δεν μπορείς να πεις ότι έγινε κάτι συγκεκριμένο. Έγιναν πολλά. Ο σύλλογος δεν είχε χρήματα να δαπανήσει για μεταγραφές, υπήρξαν διοικητικά προβλήματα, στο πιο κρίσιμο σημείο δεν είχαμε τον Λέτο μαζί μας. Έγιναν πολλά και όλα μαζί τα προβλήματα ενώνονται και φέρνουν αυτό το αποτέλεσμα. Κερδίσαμε στα πλέι οφ την έξοδο της ομάδας στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως έχω την εντύπωση ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε πολλά περισσότερα. Ο Παναθηναϊκός είναι πραγματικά μεγάλος σύλλογος, όμως την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλά προβλήματα, κυρίως σε διοικητικό επίπεδο. Χρειάζεται καλή οργάνωση και μετά μπορείς να αρχίσεις να σκέφτεσαι για κατακτήσεις τίτλων και καλή πορεία στην Ευρώπη. Και αν το κλίμα είναι το σωστό και όλα οργανωμένα, τότε ο σύλλογος μπορεί να δώσει και πάλι καλή εικόνα στην Ευρώπη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα