Οι θεωρίες που εξετάζονται για την εξάπλωση του κοροναϊού

Gazzetta team
Οι θεωρίες που εξετάζονται για την εξάπλωση του κοροναϊού
Ο θανατηφόρος κοροναϊός που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους ενδέχεται να έχει εξαπλωθεί από σούπα νυχτερίδας που είναι δημοφιλής… λιχουδιά στην πόλη Βουχάν της Κίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Mirror που επικαλείται δημοσίευμα του περιοδικού Chinese Science Bulletin, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι νυχτερίδες μπορούν να «φιλοξενούν» τον θανατηφόρο ιό.

Μία εικόνα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και δείχνει ένα κοριτσάκι να τρώει με τσόπστικς τη σούπα νυχτερίδας προκάλεσε ανησυχία καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως η νυχτερίδα είναι ξενιστής του νέου ιού.

Η «ύποπτη» αγορά στη Βουχάν

Την ίδια ρεπορτάζ για μία κεντρική αγορά στην πόλη Βουχάν προκαλεί ανησυχία, καθώς σε αυτή πωλούνται ζωντανά κοάλα, φίδια, αρουραίοι και κουτάβια λύκων, τα οποία αγοράζει ο κόσμος για να τα μαγειρέψει και να τα φάει.

Η συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με τη Daily Mail, πέρασε από τον έλεγχο των αρχών καθώς εικάζεται ότι ο κοροναϊός μπορεί να προέρχεται από κάποιο άγριο ζώο που βρίσκεται προς πώληση.

Μετά τον έλεγχο έκλεισε και χαρακτηρίστηκε ως «το σημείο μηδέν» από τις τοπικές αρχές. Να σημειωθεί ότι υπάλληλοι από τη συγκεκριμένη αγορά ήταν από τους πρώτους που νόσησαν από τον ιό.

Σε καραντίνα η Βουχάν

Το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων και των φέρι μπόουτ προς την πόλη Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 617 κρούσματα του ιού αυτού στην Κίνα και 17 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Τα λεωφορεία και τα φέρι μπόουτ που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς την Βουχάν θα πρέπει να επιστρέψουν στο σημείο αναχώρησής τους αμέσως, τόνισε το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωσή του στον ιστότοπό του.

Επίσης το υπουργείο ζήτησε από τα λεωφορεία που περνούν από την πόλη να αλλάξουν την πορεία τους για να την αποφύγουν, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιβάτες δεν θα πρέπει να αποβιβάζονται στην Βουχάν.

Η Κίνα λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει την επιδημία του νέου κοροναϊού καθώς αυτός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο θέτοντας ουσιαστικά σε καραντίνα από σήμερα την πόλη.

Από τις 10:00 το πρωί τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) κανένα τρένο ή αεροπλάνο δεν μπορεί να αναχωρεί ή να αφικνείται στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Κίνα.

Όλες οι είσοδοι του σιδηροδρομικού σταθμού της Βουχάν, οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στην πόλη και οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει, ενώ στους δρόμους της δεν κυκλοφορούν ούτε λεωφορεία.

«Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την Βουχάν χωρίς συγκεκριμένο λόγο», ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές αρμόδιες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση του ιού», εξήγησαν την ώρα που η Κίνα προετοιμάζεται αύριο για την έναρξη της εορταστικής περιόδου με αφορμή το κινεζικό νέο έτος.

Εξάλλου σήμερα το πρωί οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να φύγουν από την πόλη με αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Paper.

Η μάσκα θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης από τον κοροναϊό, σύμφωνα με τους γιατρούς και για τον λόγο αυτό οι αρχές της Βουχάν έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να φορούν πάντα μάσκα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Πηγή: Reader.gr