+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Ημέρα Γονιμότητας: Είστε έτοιμοι για μια γόνιμη συζήτηση;

Ημέρα Γονιμότητας: Είστε έτοιμοι για μια γόνιμη συζήτηση;

Ημέρα Γονιμότητας: Είστε έτοιμοι για μια γόνιμη συζήτηση;

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί μέρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης για τη σωστή διαχείριση της γονιμότητάς μας.

Παγκόσμια, 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολία σύλληψης. Στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 300.000 ζευγάρια, αριθμός μεγάλος για το μικρό πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας μας, αν μάλιστα συνδυαστεί με την υπογεννητικότητα και το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα.

Τέσσερις ειδικοί της γονιμότητας στέλνουν το μήνυμα από τη δική τους σκοπιά:

«Η επιστήμη που νοιάζεται»!

Αλεξία Χατζηπαρασίδου, Sr Kλινική Eμβρυολόγος, MSc, Διευθύντρια Εργαστηρίων της Embryolab, Συνιδρύτρια Embryolab-Academy, a.chatziparasidou@embryolab.eu

«Η γονιμότητα δεν είναι πάντα δεδομένη! Ακόμα και νέοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, μπορεί να αντιμετωπίζουν διαταραχές στη γονιμότητα. 

Η γονιμότητά μας είναι μετάβλητη στον χρόνο!  Η επιστήμη παρά τη σημαντική πρόοδο, αδυνατεί να αποκαταστήσει τις διαταραχές στην ωογένεση και τη σπερματογένεση που παρατηρούνται με την αύξηση της ηλικίας.

Τα τελευταία χρόνια, νέες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δίνουν λύσεις σε περισσότερα ζευγάρια!

-Η συντήρηση γονιμότητας για τις νέες γυναίκες,
-Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση για τα ζευγάρια που έχουν αυξημένο ρίσκο εγκυμοσύνης με γενετική επιβάρυνση. 
-Η καλλιέργεια Embryoscope, για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών ανάπτυξης των εμβρύων.
-Το micro-TESE για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αζωοσπερμίας. 

Κι εμείς οι επιστήμονες της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, στεκόμαστε δίπλα σας με όλα μας τα εφόδια και την υψηλότερη φροντίδα για να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα».

«Για να διατηρήσουμε το δικαίωμα στη μητρότητα και στην πατρότητα...»

Μιχάλης Κυριακίδης, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab, m.kiriakidis@embryolab.eu

«-Επαναξιολογούμε τις προτεραιότητες μας και αποφεύγουμε να μεταθέσουμε τη δημιουργία οικογένειας στο μακρινό μέλλον.

-Αν πρέπει να μετατεθεί η δημιουργία οικογένειας, συστήνεται έλεγχος γονιμότητας προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο της.
-Ακόμη κι αν τα δεδομένα της γονιμότητας είναι καθυσηχαστικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μετά την ηλικία των 35 αρχίζει η πιο συστηματική επίδραση της ηλικίας στην ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.
-Εάν τα δεδομένα αποκαλύψουν κάποια δυσκολία τότε και όσο ακόμη βρισκόμαστε σε νεαρή ηλικία υπάρχουν ασφαλείς επιλογές όπως η κρυοσυντήρηση σπέρματος και ωαρίων.
-Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης συστήνεται να υποβληθούν νωρίτερα σε έλεγχο γονιμότητας.
-Περιοδικός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και έγκαιρη αντιμεώπιση ώστε να αποφύγουμε μελλοντικές επιπλοκές. 
-Αποφεύγουμε τη συστηματική χρήση καπνού, αλκοόλ και ουσιών που μπορεί επιπλέον να επηρεάσουν αρνητικά την γονιμότητά μας.
-Υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής τόσο σε επίπεδο άσκησης όσο και σε επίπεδο διατροφής».

«Είμαστε δίπλα σας»

Εύη Kαλουτά, Ψυχολόγος Embryolab, e.kalouta@embryolab.eu

«Η ημέρα αυτή απευθύνεται και σε όσους μάχονται να ξεπεράσουν την υπογονιμότητα, προκειμένου να αποκτήσουν ένα παιδί και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια! Στους ανθρώπους που διεκδικούν το γονεϊκό ρόλο είτε μέσα από την πρόληψη, είτε μέσα από τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η υποστήριξη κάθε ξεχωριστής προσπάθειας, ενισχύει και φωτίζει την αρμονία που της αξίζει να διατηρεί καθόλη την πορεία προς έναν τόσο όμορφο προορισμό. Μια διαδικασία που είναι γεμάτη συναισθήματα από το πρώτο λεπτό, δε θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη χωρίς τη φροντίδα και την ισορροπία μιας ολιστικής προσέγγισης.

Η καθιέρωση της έννοιας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα ενισχύσει την κοινωνική αποδοχή των ζευγαριών ακόμη και στο πλαίσιο του οικογενειακού περιβάλλοντος αλλά και στις μικρότερες κοινωνίες. Όσοι προσπαθούν να γίνουν γονείς παρά τις δυσκολίες αξίζουν επιβράβευση, χωρίς καμία κριτική και καμία καχυποψία. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα σημεία είναι η δική μας ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση των νεότερων και η υποστήριξη όσων προσπαθούν.

Η γονιμότητα δεν είναι υπόθεση λίγων, μας αφορά όλους»!

Περισσότερα: EMBRYOLAB, Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής - www.embryolab.eu, e-mail: info@embryolab.eu