Οι περισσότεροι Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους υπηρεσίες υγείας

Gazzetta team
Οι περισσότεροι Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους υπηρεσίες υγείας
Οκτώ στους δέκα Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους για υπηρεσίες υγείας.

Μάλιστα το 20% εξ αυτών δήλωσαν ότι έχουν δαπανήσει πάνω από 70 ευρώ τον μήνα. Επίσης, ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας, ενώ σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών που σε ποσοστό 60% ,δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται, όπως προκύπτει από την έρευνα. Επίσης, το 50% των πολιτών δυσπιστούν σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψουν τις ανάγκες τους θα πρέπει να πληρώσουν.

Σχετικά με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η εικόνα των πολιτών, σύμφωνα με τα ευρήματα, έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους οχτώ μήνες, με το 41% να δηλώνει ότι έμεινε δυσαρεστημένο από την επίσκεψη, σε κάποια Μονάδα της ΠΦΥ.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών, σε όλη την Ελλάδα και διεξήχθη προκειμένου να καταγραφεί η κατάσταση στον τομέα της υγείας, μετά και την επίσημη έναρξη από τον περασμένο Ιανουάριο της λειτουργίας της ΠΦΥ.

Ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και τέσσερις στους 10 τη δαπάνη για φάρμακα. Δύο στους τρεις κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας, κάθε χρόνο, τέσσερις στους 10 πολίτες θεωρούν ότι οι υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, τρεις στους 10 ότι έχουν μείνει στάσιμες και δύο στους 10 ότι έχουν βελτιωθεί. Το 59% των πολιτών δηλώνει ότι θα παραμείνει στον γιατρό που τον παρακολουθεί, το 41% δηλώνει ότι δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επισκέφθηκαν, 46% εκτιμούν ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, το 70% δεν έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό και ένας στους δύο δηλώνει άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Πηγή: reader.gr