Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο

Gazzetta team
Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο
O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αναφέρει πως ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.

Οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς που εμφανίσθηκαν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας, καθώς και ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε ΜΕΘ και θανάτων κατά τη φετινή περίοδο γρίπης, κάνει ακόμα πιο έντονη την ευθύνη αλλά και την ανάγκη για ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού. Αυτό αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός είναι μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπως και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

«Η εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, υπαγορεύει την εφαρμογή εντατικών προγραμμάτων εμβολιασμού για 10 νοσήματα προτεραιότητας, σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων / μεταναστών με τη συνεργασία μεγάλων οργανισμών αρωγής όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου κ.α.», αναφέρει ο ΕΟΔΥ που τονίζει πως ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας παγκοσμίως.

Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από HPV. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.

Η υγειονομική θωράκιση της Ευρώπης έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια σοβαρά πλήγματα επισημαίνει ο ΕΟΔΥ και τονίζει πως οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και του ενήλικα πληθυσμού. Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Η ορθή ενημέρωση και διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των πολιτών σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου οι προσπάθειες για την πρόληψη των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να είναι αποτελεσματικές» καταλήγει ο ΕΟΔΥ και μας καλεί κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών που είναι φέτος στις 24-30 Απριλίου σας προσκαλεί σε δράση ενημέρωσης κοινού με σύνθημα «Τα εμβόλια μας προστατεύουν όλους».

Ειδικότερα, εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται στην Αθήνα, στον πεζόδρομο της Ερμού, στη συμβολή με την οδό Νίκης, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 και ώρα 10.00-15.00, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τα πλεονεκτήματα και τη σημασία του εμβολιασμού. Αντίστοιχα, ο περιφερειακός ΕΟΔΥ Β. Ελλάδας θα πραγματοποιήσει διανομή ενημερωτικού υλικού σε δομές υγείας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ